vineri, 6 ianuarie 2012

Viza pentru SUA - Ne-ar trebui vreo 10 ani de campanie de informare

(foto: MAE)
2009
, rata de respingere a fost 26,3%

2010, rata de respingere a fost 24,8%

2011, rata de respingere a fost de 22,4%

Rata necesara de respingere pentru ca o tara sa intre in programul Visa Waiver, adica cetatenii ei sa calatoreasca fara vize in SUA: 3%.

Scaderea medie, cam 2 puncte procentuale pe an.

Zilele trecute am primit un comunicat de la Ministerul de Externe in care se arata ca s-a incheiat o a doua etapa a unei campanii, realizata in cooperare cu Ambasada SUA la Bucuresti, menite sa reduca aceasta rata de respingere. Campania a avut doua faze, aprilie-mai 2010 si noiembrie-decembrie 2011.

Se urmarea, de fapt, informarea cetatenilor care aplica asupra procedurilor, a conditiilor care trebuie indeplinite, mai ales la capitorul dovedirii legaturilor puernice cu tara, pentru a arata ca nu sunt potentiali imigranti. In plus, ideea era ca aplicatii sa reuseasca sa se autoevalueze mai bine, pentru a reduce riscul de a fi respinsi.

Se stie ca rata mare de respingere este cauzata in principal de faptul ca acelasi cetatean aplica de mai multe ori, adica in mod repetat, fara sa se fi schimbat nimic in situatia si conditia lui. Autoritatile romane discutasera cu reprezentantii SUA despre posibilitatea contorizarii numarului de aplicanti, nu a aplicatiilor, dar asta nu a fost acceptat.

Citind comunicatul MAE, m-am gandit ca ne trebuie vreo 10 ani de campanie sa ajungem la 3%, in conditiile scaderii de 2 puncte procentuale pe an, iar diferenta intre rata actuala de respingere si cea necesara este de 19 puncte procentuale.

Asa ca sansa este schimbarea criteriilor. Partenerii nostri americani ne tot strecoara pastile, dar asta cred ca e ultima lor preocupare acum.

3 comentarii:

  1. Nu-mi explic cum ajung ciudatii in tarile astea cu regim restrictiv de acordare a vizelor..Daca esti doar un cetatean obisnuit, ai mari sanse sa nu vezi viza, asta dupa ce tocamai ai platit o taxa maricica.Daaca te uiti pitipoancele au mari sanse sa primeasca viza..Doamne ajuta poate scapam de ele

    RăspundețiȘtergere
  2. statele Unite ale Americii,mai bine zis acele state ale crimei organizate sunt raul cel mai rau de pe pamant..acolo sunt de regula acceptati toti cei care au probleme cu regimul oricarui stat ,cu conditia sa sustina politica SUA si evident sa intre in jocul lor perfid.Personal la cate acte de banditism,talharie,violenta si alte genuri de ilegalitati se produc pe teritoriul lor nu inteleg de ce sunt atat de mult dorite a fi ..locuite de multe persoane care in mod normal nu au nimic in comun cu politica lor de pervertire;ca fost politist si mprofesor de drept,ca fost profesor la o scoala de politie ,ca sociolog si evident simplu om nu pot intelege ce anume -in afara banilor si libertinajului -atrage in aceasta zona a lumii care in conditii de criminalitate si-a inceput existenta ,in conditii de criminalitate excesiva..continua existenta si mai rau ..coexistenta cu alte culturi.Acest stat militarist cu structuri evidente mafiote evidente la conducere se considera astazi ..exemplul de urmat ,iar cei cu un nivel scazut de educatie si cultura chiar le accepta formula de stat totalitar,pentru ca potrivit modului sau restrictiv militarist si de un securism absolut-a se vedea sistemul de intervievare,conditiile de acordare a vizelor,trierile extrem de sofisticate si pretentioase cu evidenta incalcare a drepturilor omului,pentru care ei ,intr-un mod foarte perfid fac atata ..caz-practic nu ai cum sa intri pe teritoriul lor decat in combinatii ilegale,in intelegere cu serviciile de informatii sau daca treci testul acela absolut perfid si..ipocrit...cu ani in urma documentasem si eu cateva retele de escroci ,in materie de admitere a cererilor de emigrare,firele duceau ..departe,sus,sus de tot pe la conducerea ambasadei sua,o formula diplomatica absolut de criminalitate transfrontaliera..de fapt astea sunt adevaratele sua,un stat criminal cu o criminalitate absolut ascunsa vederii directe,disimulatein formulele unor vitrine..superbe...nu spun ca nu exista motive sa fie vizitate sa fie admirate pentru realul progres in tehnologie,in mare parte realizat prin furtul serviciilor de informatii-dezvoltate la un nivel absolut incredibil,asemanator cu ceea ce faceau si ..alte institutii din structura de securitate pe la noi,dar la un mod de-a dreptul ...extraterestru-sau prin transferul..ilegal,dar realizat tot cu ajutorul serviciilor de informatii pe sume formidabile de catre specialistii racolati de aceleasi structuri de informatii-a caror pondere in economia sua este cat se poate de evidenta-...daca Sua ar disparea ,omenirea ar mai avea ...o sansa,cum insa lichelele si..bolnavii de avere abunda,aceste state criminale..nu au de ce sa-si faca probleme cu existenta lor..singura sansa de a scapa de acesti mafioti ramane valabila pe palierul luptei..politice si interstatale mafiote...in rest o tara in care nu mi-as dosri sa ma trezesc nici macar in..vis.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista programe de tipul "work and travel" care inlesnesc obtinerea vizei pentru Statele Unite sau mai exista posibilitatea sa te "astepte" cineva acolo.

    RăspundețiȘtergere