luni, 2 iulie 2012

Junker, Mr. Eurogroup si influentul premier luxemburghez: Victore, transmite-i un mesaj lui Adrian Nastase

Jean Claude Junker la Consiliul de joi, cu Francois Hollande
Am auzit dimineata marturisirea lui Victor Ponta din emisiunea de duminica de la Antena 3. Inca de vineri, imediat dupa Consiliul European, Ponta anunta ca Jean Claude Junker, influentul premier al Luxemburgului si presedinte al Eurogrupului, i-a transmis un mesaj personal care l-a impresionat cel mai mult.

Si iata care era mesajul:
Victor, poti sa-i transmiti lui Adrian Nastase ceva din partea mea? Eu sunt dispus sa spun si public ca il cunosc pe Adrian Nastase, ca a fost un prim-ministru extraordinar, cu care am colaborat extraordinar, si ca nu cred ca intr-o tara europeana scopul nostru este sa umilim niste oameni politici.

Halucinant. Marturisesc ca m-a uimit aceasta afirmatie, cu atat mai mult cu cat Junker nu apartine familiei politice a socialistilor. Partidul sau, Partidul Popular Crestin Social, apartine PPE, aceeasi familie politica a PDL-ului. Junker este unul dintre cei mai puterinici si cei mai respecati politicieni europeni, care demonstreaza clar ca nu trebuie sa provii dintr-o tara mare ca sa ai putere in Consiliu. El este cel mai longeviv premier din UE si cel mai longeviv sef de guvern ales democratic din lume. Presedintia Eurogrupului o detine din 2005, de cand aceasta pozitie a fost creata. Se vorbes despre inlocuirea lui cu ministrul francez de finante, insa iata ca este o varianta care n-a avut succes.

O intrebare fireasca este intr-adevar Junker a transmis acest mesaj? Si de ce? Din simpatie pentru omul Nastase?

Intr-o scrisoarea deschisa, Noua Republica ii cere premierului luxembrughez sa afirme public ceea ce i-a spus lui Victor Ponta. iar daca afirmatiile lui Victor Ponta sunt asumate public de Junker, atunci noul partid de dreapta ii arata premierului Luxemburgului de ce e o greseala, inventariind toate abuzurile puterii.

Cert este ca voi urmari cu atentie un eventual raspuns. Este, intr-adevar, ciudat ca Junker sa fi fost preocupat de nastase intr-un moment in care zona euro se clatina mai mult decat oricand. Oare alta formula de politete, de schimbat cateva vorbe cu noul lui coleg de Consiliu n-o fi gasit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu