joi, 4 octombrie 2012

Ce spune tăcerea Comisiei după vizita Monei Pivniceru la Bruxelles

Ministrul justitiei, Mona Pivniceru, este astazi in vizita la Bruxelles. O vizita fara accesul presei, fara press arrangements cum mi-au spus toti cei de la cabinetelor oficialilor pe care i-a intalnit sau urmeaza sa ii intalneasca ministrul roman. E vorba despre Viviane Reding, comisarul pentru justitie, drepturi si libertati civile, si Catherine Day, secretarul general al CE, al carei cabinet face rapoartele privind MCV.

Cateva comentarii succinte:
  • In general, fiecare nou ministru al Justitiei facea cat mai grabnic o vizita la Bruxelles. In cadrul ei, pe langa faptul ca oficialii il cunosteau personal, isi prezenta intentiile si, de obicei, prmitea ca respecta indicatiile din MCV si face tot posibilul pentru atingerea obiectivelor. Chiar daca in Romania unii erau mai zmei si criticau Comisia Europeana. Sa nu uitam anterioara vizita a unui ministru la Viviane Reding. 
  • Doamna Pivniceru este ministru de mai bine de o luna si jumatate si abia acum a avut aceasta intalnire. Trebuia sa aiba o intalnire la Viena, in 20 septembrie, la o reuniune a ministrilor de justitie, insa agenda prea aglomerata nu i-a permis doamnei Pivniceru sa il intalneasca pe comisarul european. Intalnirea fusese anuntata chiar de catre Viviane Reding in dezbaterea din 12 septembrie, din Parlamentul European, care a avut ca tema situatia politica din Romania.
  • Intre Bruxelles si autoritatile romane a avut loc o intensa corespondenta privind numirea procurorului general si al sefului DNA. Din scrisoarea publicata de Romania Libera ieri, reiese clar ca dialogul a fost unul al surzilor. Doamna Pivniceru a trimis Comisiei criteriile privind numirea in cele doua functii din justitie, in 7 septembrie. In 11 septembrie a veit raspunsul CE, care atragea atentia ca putine dintre sugestiile Comisiei se regaseau in ele. O a doua scrisoare a ajuns la Bucuresti in 21 septembrie. Aceasta este publicata de RL.
  • Intre cele doua scrisori, doamna Pivniceru trebuie sa o intalneasca pe Viviane Reding.  Si, in mod cert, intalnirea nu ar fi fost doar una de facut cunostinta, ci si una in care i se comunicau clar nemultumirile oficialilor europeni. Cum insa intalnirea a fost amanata, a venit scrisoarea din 21 septembrie.
  • O scrisoarea cu un ton dur, foarte explicita, care a reluat sugestiile Comisiei, pentru a inaltura orice echivoc.
  • Intalnirea de astazi cu comisarul Reding a durat in jur de o ora. Dar nu exista niciun fel de imagine pana in acest moment. In mod cert mi s-a spus ca EBS nu va da nimic, si se confirma,  Nici macar strangerea de mana.
  • Aceasta tacere este plina de subintelesuri. Avand in vedere ca cel putin fotografii se fac si se publica pe site de la intalniri ale comisarilor cu diferiti reprezentanti ai societatii civile cu care au consultari, darmite cu un ministru al unui stat membru.
Cea mai importanta intalnire este aceea cu Catherine Day. Daca pe Viviane Reding o poti acuza, asa cum fac politicieni romani, ca isi face campanie si ca tinteste functia de presedinte al Comisiei, iar Romania ii serveste sa isi arate fermitatea si preocuparea, Catherine Day este un functionar european neutru.

Colegiul Comisarilor si-a schimbat componenta, insa Catherine Day a ramas secretar general. Cabinetul ei redacteaza raportul asupra MCV. Intalnirea va avea loc astazi, la ora 16.30, ora Romaniei. deocamdata, nicio informatie oficiala nu va fi data in urma acestei intalniri. Asa s-a hotarat. Daca insa vor considera ca a avut loc un dialog al surzilor, in continuare, atunci este posibil sa apara, pe surse sau on the record, niste informatii. Tacerea Comisiei e, uneori, mai grava decat observatiile dure pe care le face. Pentru ca, tacand, vrea sa iti transmita mesajul cat de neimportant esti pentru ea.

UPDATE 15.03
Mark Gray a reiterat, in briefingul de presa, pozitia Comisiei Europene. Este clar mesajul pe care il transmit oficialii de la Bruxelles ministrului roman.

Comisia a fost foarte clară. Pentru noi, cheia problemei este ca acest proces de nominalizare să fie corect şi transparent. De-a lungul întregului proces. A existat o corespondenţă cu autorităţile române, Comisia şi-a prezentat poziţia detaliat. Acum asteptăm ca ministrul justiţiei sa ne prezinte schimbările pe care le face. Să aşteptăm întâlnirea şi vom face o evaluare după aceea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu