miercuri, 16 septembrie 2009

Becali in Parlamentul European - recidiveaza



Va mai amintiti asta, e de luni. Banuiesc ca aproape toata lumea l-a vazut luand cuvantul. Unii l-au criticat, altii, nu.

Eu zic ca a fost mult mai decent decat au fost asteptarile multora dintre noi. E adevarat, a citit cateva randuri fara sa ridice ochii din hartie, s-a vazut ca e oarecum stanjenit, insa a fost decent.

Am vorbit in cateva randuri cu colegul meu Dan Tapalaga despre Becali dupa ce a fost ales eurodeputat. Si parerea mea a fost ca niciodata Becali de la Bruxelles sau Strasbourg nu va fi cabotinul de la Bucuresti. Pentru ca se va simti inhibat de acel mediu, pentru ca i s-a spus probabil ca, avand stilul de aici, nu poate decat fi un pacalici acolo si sunt absolut convinsa ca becali vrea sa fie privit ca un om respectabil acolo. Stie ca merge cu o mostenire, e constient ca eurodeputatii colegi stiu despre faima sa, care l-a precedat, la fel ca despre faima multora dintre ei.

Pentru ca Parlamentul European adaposteste o fauna diversa, de la nationalisti cabotini si pacalici, la fufe si modele sau amante propulsate pe listele electorale gratie nu "inaltimii" IQ-ului, ci a picioarelor.

Insa totusi, cand esti acolo, in acel mediu, la barul eurodeputatilor, acolo unde se transeaza lucrurile, atunci nu poti sa nu vrei sa fii altfel decat esti in tara, cand injuri adversarii Stelei, cand canti cantece bisericesti la volanul luxoasei tale masini sau cand dansez precum Mowgli din Cartea Junglei.

V-ati dat seama ca nu sunt un fan al lui Becali, adesea m-am intrebat si le-am spus si altor colegi din presa de ce nu este boicotat, de ce nu inceteaza sa-l cheme la televizor sau sa scrie despre el. Pentru ca presa l-a facut cine este. Da, raspunsul era simplu: pentru audienta, pentru trafic, pentru vanzari de ziare. Interesul pentru Becali este mare. E evident din faptul ca postarea de ieri de pe hotNews.ro, pe care am facut-o in 5 minute a avut peste 14.000 de vizualizari si aproape 100 de comentarii, pe cand o analiza de afaceri europene are mult, mult, mult mai putine, deci implica mult mai multa munca si analiza.

Acum insa am fost curioasa sa il urmaresc pe Becali in PE. Si a vorbit din nou, in dezbaterea privind realegerea lui Barroso. De aceasta data 56 de secunde, liber, privind spre viitorul presedinte al Comisiei.

"Domnule Barroso, am citit documentul dumneavoastra, dar, sincer, va votez maine pentru ca eu cred ca Europa are nevoie de un om religios si crestin ca dumneavoastra, cu aceasta educatie. Eu cred ca maine dumneavoastra veti fi Presedintele Comisiei si va rog, domnule Barroso, sa va rugati la Dumnezeu sa va dea ce i-a dat lui Solomon: intelepciune pentru a conduce Comisia Europeana. Doamne ajuta!", a spus el.

Nu e un discurs pe gustul meu, e usor caraghios daca ma intebati, insa este un discurs al lui Becali, caracteristic lui si decent. Barroso avea o privire cam contrariata, insa n-a fost nimic jenant. Eurodeputatii isi pot exprima sprijinul in orice mod.

Becali in PE este pentru mine o revelatie si o descopar cu incantare. Oamenii se asteptau la circ, la lucruri caraghioase, mult mai caraghioase. in afara de o stanjeneala pe care n-o vezi la Becali in Romania, altfel este decent si ok.

Siapreciez un lucru la el: si-a ales consilieri buni. Clar. Maria Petre, fost euroobservator, fost eurodeputat, e unul dintre ei. Good job, so far! Au reusit sa il imblanzeaza si europenizeze pe Becali.

10 comentarii:

  1. da....becali a dovedit ca poate fi si altfel decat un tip care striga si e revoltat mereu.bv lui!

    RăspundețiȘtergere
  2. A-ti fi interesata sa sustineti un proiect national cu tema,,Problemele tarii vazute prin ochi de copil'' ?Daca da va pot trimite detalii.
    Cu respect,Loredana

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesante punctele dv. de vedere doamna.

    Nu-l suport pe Gigi B dar:

    Adevarul e ca nu din cauza lui Becali sau a lui CVT Romania a ajuns azi un fel de Uganda 2, mai izolata de Occident chiar decit in timpul lui Odi. Numele lor nu figureaza in multele rapoarte de tara negative ale Com. Europene. Si nici in marele privatizari-piratizari (desi averea lui Becali este "cu cintec").

    Si acum, vazind un Becali normal ne dam seama ca omul, un histrion neimplinit, facea si el la TV ce fac sute de alte VIP-uri si moderatori: scalimbaieli balcanice (sperind ca doar-dora va provoca oarece simpatie).

    Pentru ca atunci cind Becali a ajuns abonat la TV-uri acum vreo 7 ani erau deja altii de dinaintea lui care faceau ca maimutele si alte vertebrate.

    Adica nu a fost primul.

    Ps - Eu il suspectez ca este unul din putinii politicieni cu adevarat credinciosi, care nu simuleaza batutul crucii.


    Duduveche din Iasi

    RăspundețiȘtergere
  4. E clar ca sistemul de selectie pt functii publice impus de elite si acceptat si impus 100% si de voi nu este valabil. Orice cetatean roman are dreptul sa candideze si sa fie ales fara ca regulite de excludere impuse de casta abonatilor la putere sa fie aplicate.

    Limba e un exemplu-romana e limba oficiala.
    Plus ca un incepatator e mai motivat decit un politruc.
    Sa vedem ce urmeaza cind EBA o sa faca cariera la UE...;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu sunt sustinator Becali. Dar pana acum se pare ca isi ia pozitia de parlamentar european serios. Si asta e destul de important.

    Daca tot urmariti situatia poate ne spuneti si daca Becali a fost singurul europarlamentar roman care a luat cuvantul in plen in aceasta sesiune.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Lucian: nu, in aceeasi dezbatere au luat cuvantul Adrian Severin de la socialisti si Marian Jean Marinescu de la PDL, in afara de Gigi Becali, neafiliat.

    in privinta sesiunii, nu nu doar Becali a luat cuvantul, ci si urmatorii:

    LUNI, ONE MINUTE SPEECH: Viorica Dancila (PSD), Sogor Csaba (UDMR), Rares Niculescu (PDL), Rovana Plumb (PSD), Ioan Mircea Pascu (PSD), Marian Jean Marinescu (PDL)

    LUNI, pe dezbaterea privind restructurarea industriei auto europene, in special pe cazul Opel: Theodor Stolojan
    LUNI, PE DEZBATEREA PRIVIND INCENDIILE FORESTIERE DIN 2009: Petru Luhan (PDL)

    sunt cateva exemple, pentru o verificare a tuturor celor care au luat cuvantul, poti consulta linkul urmator:
    http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20090914

    RăspundețiȘtergere
  7. @Menaru: Multumesc pentru informatii. Banuiam ca asa e cazul insa nu stiam unde sa caut. Probabil ar fi interesanta o agenda a luarilor Romanesti de pozitie in parlamentul UE. Nu doar restrangerea acestor relatari la anumiti parlamentari care fac tiraj.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lucian: crede-ma, nu i-as fi dat importanta lui Becali, tocmai pentru ca, asa cum am spus, cred ca presa i-a dat de-a lungul timpului mult prea multa importanta. acum am facut-o pentru ca a fost oarecum un debut al lui si am fost surprinsa de prestatia lui ok. recunosc, ma intrebam cum va reactiona. mizam ca va fi "constipat" acolo, dar, pe de alta parte, cum poti sa-ti dai in petec si altii au facut-o, nu stiam daca nu va alege aceasta strategie. sa fie el, ca doar e permis sa fii oricum in PE. asta e explicatia pentru care i-am dat atentie.

    in fiecare plenara, vorbesc mai multi romani, multe chestiuni irelevante pentru a face o stire, pentru ca ei trebuie sa arate ca au activitate, iar acolo se consemneaza totul. intotdeauna acolo pe site, unde ti-am dat linkul, exista o evidenta exacta.

    o sa ma gandesc intr-o sesiune sa fac un articol despre ce au vorbit romanii. ce teme au gasit ei relevante. multumesc pentru sugestie.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Menaru: Comentariul meu de mai sus nu era o critica a alegerii subiectului de presa Becali.
    Sincer si eu am fost surprins de reactia lui. Vroiam doar sa subliniez importanta unei reviste a luarilor de pozitii.

    Bineinteles ca multe dintre ele sunt fara potential de stire si fara importanta. Dar ar fi interesanta relatarea acestor pozitii pentru mai multe motive:
    a) sunt pozitiile de forma sau au si un anumit fond;
    b) care sunt parlamentarii activi si care nu;
    c)sunt aceste pozitii in conformitate cu pozitia oficiala a Romaniei, etc.

    Personal cred ca acelasi lucru ar trebui facut si in Parlamentul Romaniei. Din pacate in ultimii ani discutia politica s-a mutat din parlament in media si cred ca a inceput sa se uite ca luare de pozitie care are greutate legislativa (si mai apoi justificata istoric) este ceea in parlament.

    Faptul ca toate aceste sesiuni sunt documentate pe un site e bine venit. Dar astazi exista problema existentei informatiei si imposibilitatea accesarii ei datorita volumului. Eu personal caut sinteze are acestor sesiuni avand in vedere ca nu am timpul sa sap permanent aceste arhive.

    Exemplul alegerii lui Barroso astazi. Pe langa sustinerea lui Becali ar fi interesant sa aflu per ansamblu care a fost atitudinea europarlamentarilor romani pe acest subiect. Romania dpdv al reprezentantilor in PE a fost pro sau contra alegerii lui Barroso. In orice caz o punere in context si pentru cei care nu stau toata ziua sa frunzareasca toate stirile de la PE si pozitiile de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  10. se stie ca domnul in cauza isi plateste binisor consilierii dar de la a citii (cu greu) ceva de pe o hirtie si pina a spune ca si-a schimbat caracterul e cam mult, sau ca e inhibat. nu, e obligat de un regulament sa se comporte intr-un anumit fel altfel e condus afara.

    RăspundețiȘtergere