miercuri, 2 septembrie 2009

UPDATE: Cele doua adevaruri - al Olandei si al lui Diaconescu

La o analiza a situatiei de politica externa creata astazi - anularea vizitei in Olanda a ministrului de externe Cristian Diaconescu in urma criticii publice facute de ministrul omolog din Olanda la adresa autoritatilor romane, lipsite de rezultate in lupta anticoruptie - constati ca ambele parti au dreptate.

Nu stiu daca pare paradoxal sau nu, dar asa este, din punctul meu de vedere. Iata cum vad eu adevarul Olandei si adevarul Romaniei:

OLANDA ARE DREPTATE

Romania a batut pasul pe loc cu mare gratie in ultimul an, progresele au fost mici si nu au fost cele asteptate. Chiar daca raportul CE a avut un limbaj diplomatic, deficientele sunt bine punctate si diferentele fata de raportul din anul anterior sunt mici. Mai mult, raportul de etapa din februarie a fost mai dur decat varianta din iulie.

Prin urmare Olanda, care este in grupul de tari extrem de atente la lupta anticoruptie din Romania si care este printre criticii cei mai ferventi ai situatiei de aici, a constatat ca lucrurile nu s-au schimbat in mod consistent, iar faptul ca documentul dat publicitatii astazi vorbeste despre o lipsa de vointa politica in lupta anticoruptie nu este surprinzator. Insusi raportul CE critica politicienii romani, parlamentarii in speta, pentru ca au impiedicat trimiterea in judecata a celor acuzati de coruptie la nivel inalt.

Deci unde greseste Olanda in evaluare? Niciunde, are perfecta dreptate. Cu atat mai mult cu cat administrarea corecta a fondurilor europene o doare, pentru ca este cel mai mare contributor la bugetul UE raportat la venitul pe cap de locuitor. Olandezul da cei mai multi bani Uniunii si nu vrea ca ei sa fie risipiti. Asa ca nu ii putem condamna, au dreptate, se gandesc la banii lor.

Punerea in discutie a aderarii la spatiul Schengen si taierea fondurilor europene in conditiile in care Romania nu isi indeplineste obligatiile si nu indeparteaza suspiciunile de coruptie nu este noua. Olanda arata acum PE FATA ceea ce face de fiecare data cand Romania are de negociat ceva important: ca este in grupul tarilor UE care fac un intens lobby sa impiedice Romania sa obtina ceea ce vrea, pentru ca nu ia masurile dorite in lupta anticoruptie.

Conditionarea intrarii in spatiul Schengen de indeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a aparut in raportul CE si anul acesta, si in 2008, numai ca in Colegiul Comisarilor s-a obtinut scoaterea din document a acestei conditionari. Mai mult, s-a eliminat si conditionarea fondurilor europene de MCV. Si in concluziile ECOFIN privind imprumutul acordat Romaniei s-a vrut introducerea acestei conditionari, dar nu s-a reusit. Asadar Olanda nu spune acum nimic nou. Sau, am putea spune, neadevarat. Unii sustin ca meritam sa fim biciuiti, caci altfel autoritatile romane nu fac nimic. Altii au alta opinie.

ROMANIA ARE DREPTATE

Printre acesti altii se numara si MAE roman, recunosc ca ma numar si eu. Cu amendamentul ca eu consider ca noi, romanii, autoritatile trebuie sa avem hotararea si constiinta sa facem ce trebuie, fara sa avem teama de o instanta superioara, cum e vazuta Comisia Europeana, sau tari precum Olanda, Germania, Marea Britanie, care ne mai trag aceste semnale de alarma si ne avertizeaza: "baieti, daca nu faceti treaba, va atingem la ce e cel mai important pentru voi: banii europeni sau obiectivele majore, care necesita unanimitatea UE".

Ma irita ca suntem atat de inconstienti sa nu facem treaba decat daca sta cineva cu biciul pe noi. Eu vreau sa facem treaba din propria constiinta. Vreau sa fim tratati ca o tara UE egala cu toate celelalte 26, ceea ce, recunosc, nu este inca posibil.

Ministrul Diaconescu a dat niste mesaje bune de cand detine mandatul, insa pacat ca nu are cum sa le sustina. reactia lui este reactia demna a oricarui ministru de externe al unui stat UE, care nu trebuie tratat ca "ruda paduchioasa din Est". Din nefericire, suntem asa.

Diaconescu a atras atentia ca nu va permite ca statele UE sa foloseasca Romania in campania europeana. Parlamentari germani isi asigurau electorii ca vor avea grija ca banii lor sa nu fie irositi in tari corupte precum Romania si Bulgaria.

Astazi a luat decizia de a nu mai merge la Haga, pentru ca olandezii au incalcat cutumele existente in relatia dintre doua tari ale UE. Este un semnal puternic dat: "Baieti, nu va permitem sa ne tratati asa cum nu va permiteti sa tratati niciun alt stat din UE25. Va place sau nu, suntem stat UE cu drepturi egale ca oricare dintre voi". Acesta este mesajul, in traducere pe intelesul tuturor, transmis astazi de MAE roman.

Un mesaj demn. Oricata dreptate ar avea, si au dreptate cu carul, insa nu absoluta, olandezii nu trebuia sa procedeze asa. Fata de nicio alta tara europeana nu si-au permis un astfel de gest. Cu atat mai mult cu cat Diaconescu avea programat sa plece in aceasta dupa-amiaza la Haga, sa le explice exact cum stau lucrurile si sa vorbeasca despre raportul pe MCV.

Numai ca Olanda a iesit foarte vehementa impotriva Romaniei - repet, pe drept - in fiecare moment esential sau de fiecare data cand a existat ceva important de negociat, tocmai pentru a ne impiedica sa obtinem ceva nemeritat, din punctul lor de vedere. Si din punctul multora dintre noi, dar permiteti-mi o mica doza de patriotism: chiar daca nu meritam, imi doresc si cred ca trebuie sa obtinem, poate si din motivul egoist ca traiesc aici si vreau sa fim in Schengen, vreau sa fim in zona euro, vreau sa luam fondurile europene (daca suntem capabili) si vreau sa avem un comisar european important.

Gestul lui Diaconescu de a anula vizita in Olanda este unul bun, ca imagine, atrage atentia altora din UE ca nu ne pot trata cum vor ei. Pe de alta parte, vorbind cu un diplomat, imi spunea azi ca o sa ne dauneze in negocierea pentru comisar. Poate chiar asa cum isi dorea Olanda. Interesele la nivel european sunt mari, jocurile sunt complicate.

Noi am spus ca vrem agricultura, ne batem pentru ea. Dar nu suntem singurii. Si nu neaparat ca o tinteste Olanda, insa ea are negocierile ei. Stim cu totii ca negocierile sunt bilaterale si multilaterale in UE, "eu te sustin pentru ceva, tu ma sustii pentru altceva, iti dau la schimb asta, pentru ca sa primesc cealalta". Sa nu ne autoiluzionam!

Asadar, in situatia de astazi vad adevarul de ambele parti. Incerc sa privesc echilibrat lucrurile si vad ca olandezii au dreptate cand spun ca nu sunt progrese in lupta anticoruptie si ca nu exista o vointa la nivelul clasei politice de a solutiona odata dosarele acelea de mare coruptie. Pe de alta parte, progrese s-au facut, insa au fost nesatisfacatoare si nu suficient de vizibile.

Vad pe de alta parte ca Romania are pentru prima data o reactie demna, aratand clar ca stie ca are drepturi egale in UE - cel putin teoretic - cu ceilalti 26 de membri si ca este hotarata sa nu se mai lase calcata in picioare. Vad ca olandezii au procedat gresit dand tocmai acum publicitatii acea analiza si ca nu au asteptat vizita clarificatoare a ministrului roman de externe. Pe de alta parte, ce sa le fi zis? Le-ar fi insirat doar promisiuni, le-ar fi vorbit despr niste progrese pe care ei le cunosc, dar sunt insuficiente. Din pacate, demnitatea Romaniei nu are pe ce sa se sustina, atata vreme cat Romania continua sa fie monitorizata pe justitie.

UPDATE: Olandezii au venit cu o explicatie, era o cehstiune de procedura si de calendar (aici), iar ministrul Diaconescu a revenit asupra deciziei si merge la Haga, la dezbaterea din legislativul olandez (aici)

12 comentarii:

  1. Eu vad altceva: decit sa facem pasi concreti impotriva coruptie, de care sintem tot acuzati, am inceput sa ne ratoim al cine ne critica. Si Basescu si-a domolit discursul anti-coruptie, altii nu l-au avut deloc, asa ca tendinta e clara. Daca tot nu rezolvam problema macar sa aratam la altii ca sintem nervosi cind ne dau exemplu. Evident ca politica asta nu o sa duca nicaieri, dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. unde era ministrul asta cand italienii, francezii, englezii etc (toata europa) ne faceau tigani , hoti, violatori pe toti romanii? huh? unde sunt declaratiile asteptate de romani? unde sunt atitudinile de acest gen la declaratiile ungariei referitoare la autonomia tinutului secuiesc?
    bine ca se trezeste acum, cand vine olanda si ne spune ca suntem corupti, adica ADEVARUL! motivul e evident, le e frica sa nu se taie din fonduri si sa nu mai aiba ce fura.

    mi-e scarba de asa clasa politica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Capra raioasa, dar cu coada sus! Cam asta e reactia MAE.

    RăspundețiȘtergere
  4. E ca-n fabula esopiana cu magarul lu' Buriddan.

    RăspundețiȘtergere
  5. sarut mana, buna seara
    nu este neaparat o scuza fericita dar exemple de acte de coruptie cred ca pot fi date de exemplu si din alte tari UE (cel mai facil, Italia); cel mai mult ma "mahnesc" comentariile puerile si foarte patimase postate pe siteul Hotnews care de fapt releva cred adevarata cauza (o "bascalie" perpetua) a manifestarilor celorlalte tari atunci cand fac referire la Romania ; felicitari pentru modul cum a fost scris prezentul articol

    RăspundețiȘtergere
  6. Si PSD are negocierile lui ... se stie ca PSD vrea sustinere pentru Adrian Severin, si nu le pasa prea mult de ce portofoliu primeste. In consecinta, nu ii deranjeaza prea tare daca pierdem, ca nu stim sa negociem, portofoliul agriculturii pentru Dacian Ciolos; pe urma, ei vin cu solutia de rezerva, Adrian Severin, pentru care s-au asigurat intre timp ca au sustinere, si cu un portofoliu mai micut.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am sa comentez unghiul din care se priveste disputa, ma multumesc doar sa zic ca atitudinea conteaza intotdeauna.
    Pentru autorul textului de mai sus, am sa copiez un mic pasaj din cele scrise. Daca domnia sa sesizeaza vreo inadvertenta, poate face o mica revizuire: "Pe de alta parte, progrese sau facut, insa au fost nesatisfacatoare si nu suficient de vizibile."

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim: va multumesc ca mi-ati semnalat. nu cred ca poti fi acuzata ca nu stiu sa scriu corect, insa in viteza de tastare se mai intampla si astfel de lucruri. sincer, cand recitesc textul, nu vad intotdeauna greselile de tastare. inca o data, va multumesc pentru vigilenta si pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1. nu exista -in acest caz doua adevaruri.
    adevarul coruptiei generalizate este doar unul singur in romania si in europa.
    2.reactia olandei -a fost una anuntata de cateva luni de zile_iar pe acest subiect autpoarea blogului-nu aminteste absolut deloc contextul olandez al declaratiei. acest fapt ar fi explciat f multe din nelamuririle artificiale create . sigur, jurnalismul onest, obiectiv este o practica profesionala al naibii de indepartata in romania. pt a ma folosi de o metafora as afirma ca , si in acest domeniu- se manifesta plenar, "coruptia" axiologica.
    altfel, pozitia lui diaconescu este strict .una electorala.

    trebueis a retinem un aspect: avem o problema FUNDAMENTALA in spatiul UE iar acestia au tot dreptul sa faca referiri la romania in conditiile i nc are noi nu repsectam criteriile de aderare.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ultimul anonim: postarea a fost scris inainte de a avea reactia MAE olandez, dupa aceea fiind updata cu linkuri la articolele de pe HotNews.ro scrise tot de mine, in care apare foarte clar explicatia olandeza. nu avea sens sa ma repet.
    insa ea nu schimba fondul, Olanda este in grupul de tari care intotdeauna a dat cate un mesaj, in moment importante pentru Romania, un mesaj care sa complice lucrurile. in acest caz, negocierile pe comisar.
    va recomand sa urmariti, in perioada care vine, The economist, EUobserver, Frankfurter Allgemeine Zeitung si Financial Times. La o analiza a informatiilor care vor aparea despre Romania, veti putea trage singur o concluzie.

    RăspundețiȘtergere
  11. M-am bucurat cand am auzit ca pana la urma ministrul de externe a luat hotararea sa faca deplasarea la Haga.

    Sincer nu stiu daca reactia initiala este demna. Eu o vad mai degraba ca o reactie inflamatoare. Era evident ca Olanda sa faca orice pentry pastrarea intereselor atat la nivelul UE cat si in al afacerilor olandeze in Romania.

    Probabil ca pentru a intelege mai bine tonul mesajului olandez e necesara si o intelegere a culturii olandeze. Recunosc ca traiesc in Olanda de ceva timp si din acest punct de vedere mesajul aparut pe situl ministerului afacerilor externe este chiar asa de dur (cel prezentat de presa din Romania) ci este mai degraba unul neutru.

    Pozitia clar mai dura e luata de Secretarul de stat Timmermans in aceasta pozitie(Nu reusesc sa o postez acum, o sa o postez in postul urmator).

    In orice caz si eu am putut observa o relaxare extrem de deranjanta in ceea ce priveste problemele pe justitie dupa aderare. Tine de noi, ca romani, daca vrem sa ne furam singuri caciula sau nu acceptand doar opinii "amicale" din partea partenerilor nostri.

    Pacat ca presa romana nu a prezentat astazi la fel de rapid evenimentele de la Haga. Din comunicatul ministerului de externe olandez rezulta ca ministrul roman de externe a afirmat ca imbunatatirea situatiei din sectorul judiciar e in interesul Romaniei si ca secretarul Timmermans a oferit ajutor Olandez pentru imbunatatirea reputatiei justitiei din Romania.

    La fel de ciudata mi se pare faptul ca pana la aceasta ora nu exista un comunicat de presa pe situl Ministerului afacerilor externe a Romaniei referitor la intalnirile de astazi.

    Per ansamblu cred ca a fost mai degraba o inflamare datorata unor deficiente de comunicare. Cat despre corelatia intre ziarele care le mentionati ... nu stiu daca tine de faptul ca o stire e preluata de toate ziarele, sau de o pozitie comuna a mai multor blocuri europene.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pozitia secretarului Timmermans de care mentionam anterior:
    http://www.minbuza.nl/nl/Organisatie/Bewindslieden/Staatssecretaris_Timmermans/Weblog/Roemeni%C3%AB_en_Bulgarije_moeten_aan_de_slag

    RăspundețiȘtergere