miercuri, 23 septembrie 2009

Comportamentul fata de jurnalisti al lui Basescu, "turnat" la Comisia Europeana

Un eurodeputat PSD, Catalin Ivan, a trimis o scrisoare Comisiei Europene in care reclama comportamentul presedintelui Basescu fata de presa.

Conform procedurilor, eurodeputatii pot itnerpela pe orice tema comisarul european care raspunde de domeniul in cauza, iar acesta este obligat sa trimita un raspuns.

De aceasta data, scrisoarea tanarului deputat european PSD a fost trimisa comisarului pentru comunicare, Margot Wallstrom, si celui pentru justitie, Jacques Barrot.

Ce reclama acesta?
  • faptul ca presedintele Basescu a atacat jurnalistii, in urma cu cateva zile, calificandu-i "ticalosi", un comportament recidivist la adresa presei
  • faptul ca jurnalistii se tem si se simt neprotejati in fata unui asemenea comportament si abuz si se intreaba la ce riscuri se mai expun
  • faptul ca este un comportament nedemn pentru un lider european, care este si un "exemplu moral" pentru cetateni
Ce cere?
  • Comisia sa puna la zid un astfel de comportament
Va fi interesant raspunsul pe care il va da Comisia acestei interpelari, iar atunci cand o va face va voi tine la curent. Vreau sa vad cat de diplomata poate fi formularea si il astept cu amuzament. Vedeti cumva Comisia punandu-l la zid pe presedintele roman? Si pe premierul italian, amintit si el in scrisoare.

Iata continutul integral al scrisorii:

"Doamna Vicepreşedinte Wallstrom,

Domnule Vicepreşedinte Barrot,

Dată fiind importanţa acordată libertăţii presei în Uniunea Europeană, una dintre valorile fundamentale ale democraţiei, pe care europenii ar trebui sa o împărtăşească şi să o preţuiască, aş dori sa atrag atenţia asupra unor încălcări recente ale acestui principiu în unele state membre.

Pentru a face referire doar la cel mai recent caz, în urmă cu câteva zile, preşedintele României Traian Băsescu a atacat verbal jurnaliştii români care l-au criticat, numindu-i "ticaloşi". Acesta este doar ultimul episod dintr-o serie lungă de comportamente similare (e.g. în mai 2007, el a sustras telefonul mobil al unei jurnaliste care îl intervieva, numind-o "ţigancă împuţită", cu o altă ocazie, pentru ca nu cunoştea răspunsul la întrebarea ce îi fusese pusă, a invitat o jurnalistă la el in birou pentru a-i arăta "cum se face").

Atitudinile de acest fel sunt inacceptabile pentru un lider, care ar trebui să reprezinte un exemplu moral şi de integritate pentru cetăţenii români, dar şi pentru cei europeni, prin statutul său de lider european. După spusele şi temerile exprimate de mai mulţi jurnalişti, ei se simt intimidaţi de lipsa de protecţie în faţa unor asemenea abuzuri şi ameninţaţi de absenţa oricărei acţiuni judiciare împotriva agresiunilor verbale ale preşedintelui. In aceste condiţii, ei se întreabă la ce alte riscuri se mai pot expune.

Din păcate, exemplul României nu este unul singular in Europa democratică de astăzi. Atitudinea premierului italian Silvio Berlusconi este şi ea menită să intimideze şi să reducă la tăcere libertatea cuvântului scris. In Italia, a fost lansat un apel public, L´appello dei trei giuristi, împotriva acestor practici, un demers care, dacă nu va fi continuat, va rămâne fără ecou.

Credibilitatea Europei, atunci când critică subminarea libertăţii presei în afara graniţelor ei, va fi serios afectată, atâta timp cât astfel de comportamente sunt permise, chiar la cel mai înalt nivel de reprezentare politică.

Pe cale de consecinţă, consider că, de fiecare dată când libertatea presei este subminată, Comisia Europeană ar trebui sa pună la zid aceste comportamente. Cu atât mai mult când este vorba despre lideri politici. Această problemă nu trebuie privită drept una naţională, a României sau a Italiei, ci ca una ce afectează valori fundamentale ale comunităţii noastre, faţă de care nu putem admite nici un compromis.

Cu deosebită consideraţie,

Cătălin Ivan,
Membru al Parlamentului European
Membru al Comisiei de Cultură şi Educaţie"

6 comentarii:

  1. Hmmm, oare de ce biiguielile care se pot clasifica cel mai bine pe post de zvonari si raspindaci sint numite asa de pompos: jurnalisti?

    RăspundețiȘtergere
  2. penibil. ce jurnalisti? catavencu realitatea intact? niste magari prosti. nici macar nu sunt in domeniu si imi dau seama ca sunt cel putin retardati minatl. ticalosi e epitet la adresa unor decerbrati care isi fac emisiuni cu pro anot basescu. altceva nu mai exista in romania asta a noastra?
    iar daca e sa vorbim de jurnalisti... ce jurnalisti? au cultura echivalenta cu becali. cei mai multi cred ca s-au facut jurnalisti ca sa nu se faca frizeri sau coafeze ca nici acolo nu-ti trebuie scoala

    RăspundețiȘtergere
  3. chelul si tichia de margaritar ... ce tupeu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. va datzi sama ce o s'o 'ncurce comisia asta ioropeana, parlamentu' ioropean, daca n'o sa'l condamne public pa basescu, in plina campanie ?

    ii maninca stan cu gidea cu fulgi cu tot...

    RăspundețiȘtergere
  5. demersul e... usor penibil. gen 'te spun lui doamna invatatoare'indiferent de ce pt ca cele doua cazuri luate in discutie sunt discutabile (demersul jurnalistei era gen paparazzi si nu acela de jurnalism, in rest alta jurnalist tot insita... cind nu era cazul), dar nu se compara cu magaria de pe timpul lui nastase si ghiciti cine il sustinea atunci pe tinarul ivan in brate.

    RăspundețiȘtergere