joi, 24 septembrie 2009

Domnisoara Mai Mult Decat Atat



O ascult de ceva vreme pe Roberta Anastase. Eu am cunoscut-o pe vremea cand era euroobservator si, alaturi de Monica iacob Ritzi, imi placea pentru ca era tanara, activa, interesata si doritoare sa se implice im politica. E din generatia mea si mi-am spus ca e bine ca e in Parlamentul European, unde va invata politica ceva mai civilizata decat cea de pe malurile Dambovitei.

Mai apoi, am citit despre scandalul de la filiala PD din Prahova si cu Paula Ivanescu, am urmarit tot ce s-a spus despre ascensiunea ei, ca ar fi in grupul fidel si favorizat de Basescu, am devenit mai sceptica si am inceput s-o urmaresc cu un ochi si mai critic. Cand a fost numita presedinta a Camerei Deputatilor mi s-a parut o pozitie extrem de importanta, al treilea om din stat, pentru varsta ei.

Intotdeauna cand a vorbit in public a fost extrem de corecta dsi a avut acea tonalitate, falsa dupa parerea mea, soptita si sfatoasa. In ultima vreme insa, mi se pare si afectata si este chiar agasanta. Probabil ca impresia ei este alta, insa mie mi se pare ca isi cauta foarte mult cuvintele, e pretioasa si, din incercarea de a fi hipercorecta, cade in extrema cealalta.

Discursul de astazi in fata presei, reactia la propunerea presedintelui de a face referendum pentru a avea un parlament unicameral, este cea mai potrivita demonstratie.

Este ridicola: a promis alegatorilor ei din colegiul Ploiesti Vest ca se va lupta pentru ca Parlamentul Romaniei sa devina o institutie unicamerala. "Mai mult decat atat, discutand cu alegatorii mei din colegiul Ploiesti Vest, va pot spune ca adeseori in discutiile pe care le-am avut cu ei mi-au solicitat sa sustin acest proiect. (...) Mai mult decat atat, am credinta ca prin acest gest Parlamentului Romaniei i se ofera o sansa de a se reforma si, mai mult decat atat, de a castiga, recastiga increderea cetatenilor in aceasta institutie".

Mai mult decat atat, si mai mult decat atat, mult mai mult decat atat.... Fiecare idee era mai mult decat anterioara. Uitati-va la respiratia ei, la mimica. Doamne, este de o pretiozitate greu de digerat.

9 comentarii:

  1. Preţiozitate? Oho! Nicidecum. E vorba despre un alt nivel de mînuire a limbii. Stilul pompos ar fi blamabil la un dispecer de trafic aerian, dar nu la un om politic. Obişnuiesc să ascult dezbaterile din Dietă. Să-i vedeţi pe politicienii japonezi cum se întrec în lungirea frazelor! Compar. RA e încă pifan. Ca o partantză, cel mai rău se prezintă deputaţii comunişti. Vorbesc răstit, în registrul familiar, şi lasă frazele netermintate. Asta vreţi?

    Cînd eşti într-o poziţie înaltă nu-ţi permiţi, precum proletarii, să arunci mojicii, aşa cum ne-a fost dat să auzim chiar ieri, din partea candidatului liberal la preşedinţie. Aia, retorică de gang!

    Pe scurt, retorica Robertei Anastase e OK. Dacă ar fi să-i reproşez ceva preşedintelui Camerei, este numai scurtarea nepermisă a vocalelor. De altfel, epidemia ţiganizării pronunţiei cuprinde mulţi tineri din generaţia al cărei exponent este. Însă, cu puţin exerciţiu, se poate corecta.

    RăspundețiȘtergere
  2. In comentariul tau, Menaru, e previzibila chiar de la prima fraza concluzia negativa cu privire la pozitia Robertei Anastase. Frumusica, tinara (spui si tu "din generatia mea") si... presedinte al Camerei Deputatilor,Roberta Anastase ia o pozitie dupa discursul lui Traian Basescu. Ei, ASTA as fi vrut sa comentezi, daca pozitia este sau nu corecta, utila Romaniei, etc. Nu ma intereseaza daca Roberta Anastase "scurteaza nepermis de mult vocalele" (!), nici daca ea este "afectata si agasanta" in exprimare. Ma intereseaza CE spune. Daca nu poti discerne dincolo de aparente, atunci... Atunci, ei bine, n-o sa mai citesc acest blog! Nu e mare lucru, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: Ceea ce remarcam eu este ca odata ce oamenii obtin niste pozitii devin afectati si pretiosi. Fara a cadea intr-un discurs colocvial, in mod cert discursul ei poate fi altul. Mult mai bun.
    Pe de alta parte, sunt foarte multi comentatori politici care s-au referit la continut, de ce sa fiu redundanta. Da, cred ca putem functiona bine cu un parlament unicameral, asta referitor la continut, si am imbratisat aceasta idee inca de acum vreo patru ani, cam de cand a fost ea exprimata pentru prima data.

    RăspundețiȘtergere
  4. domnisoara Nu Spune Nimic si Care NU Face Nimic ...era un titlu mai aproape de realitate ... Ca Ei Toti ....
    eu sunt doar Cetateanul Trist si care Probabil Nu Conteaza ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Marius :
    Hai ca esti bun :)
    ,,Cînd eşti într-o poziţie înaltă nu-ţi permiţi, precum proletarii, să arunci mojicii,'' Zau, pai Basescu, primul om in stat de ce arunca ? Nu te-am vazut niciodata protestand, faci si tu pe pretiosul ca si Anastase ! ori esti contra tuturor care arunca cu mojicii, ori te abtii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Romania se vede altfel de la Palatul Parlamentului si altfel din microbuzul supraaglomerat pe care-l vedem la tv daca e vreun accident. Avem puterea votului. De ce nu o folosim? Nu avem pe cine vota nu e o scuza!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Menaru e previzibila, nu scrie articole aici, ci in alta parte. Totusi, doresc sa o contrazic. Nu e pretioasa, e proasta. Nici nu vad de ce as justifica in scris acest lucru, inregistrarea spune tot (oh, de-ar fi fost singurul ei moment... delicat, am fi iertat-o, nu?)
    Cineva scrie mai sus ca este important CE spune. Va rog sa ma lamuriti CE spune, eu de felul meu sunt mai simpluta si nu inteleg. Adica, ce comunica? Reascult si tot nu pricep decat ca e de acord (lucru exprimat in toate microfoanele, ca starurile care pozeaza), ce urmeaza te ia de cap.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie nu mi se pare afectata, mi se pare ca are "sufletul la gura', nu are fluiditate in exprimare si nici dicurs politic de nici un fel...
    Ii da inainte cu mai mult decat atat si mult mai mult decat atat, fara sa se opreasca, de teama de-a nu fi surprinsa de vreo intrebare la care nu poate raspunde. De altfel, la sfarsit, cand este intrebata nu stiu ce, se opreste, asculta intrebarea, apoi ii da cu "multumesc frumos" si fuge. Eu habar nu am cat de bun om politic este(e prima data cand o aud, am fost curioasa), dar discursul asta e lipsit de continut. A spus chiar ea din prima fraza ca sustine propunerea cum este si normal... a fost sungura fraza in care a spus ceva, in celelalte doar a gafait. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  9. va rog, vreau sa discern dincolo de aparente, vad ca anonim de mai sus nu ma ajuta :-)

    RăspundețiȘtergere