marți, 2 februarie 2010

10.000 de bucuresteni muscati de caini vagabonzi in ultimele 3 luni

Citeam articolul pe HotNews.ro si nu-mi venea sa cred: in ultimele 3 luni au fost muscati de caini vagabonzi 10.000 de bucuresteni. ZECE MII!!!!

Mi se pare un numar foarte mare. Inteleg ca primarul Oprescu si prefectul Bucurestiului au inceput consultari pentru modificarea legii in sensul ca acele animale care sunt sterilizate nu vor mai fi lasate sa se intoarce pe strazi. Dar nici nu vor fi eutanasiate.

Intrebarea e unde naiba ii vor tine? Vor construi adaposturi? Ce capacitate vor avea? Sunt atat de multi caini vagabonzi in Bucuresti si apar noi generatii in fiecare an, incat daca nu vor fi eutanasiati parte dintre ei, cum vor putea fi toti adapostiti si apoi intretinuti?

Cred ca legea trebuie sa prevada niste obligatii posesorii de animale, pentru cei care le iau de la adapost, ca sa evite scoaterea lor din adapost, iar mai apoi lasarea lor in strada.

Tocmai scriam ieri aici despre metodele luate in calcul de primarul Chisinaului.

Sa revin la numar: a trebuit sa se ajunga la 10.000 ca sa inceapa consultarile pe tema cainilor vagabonzi? Probabil unii vor zice ca ei sunt ultima problema a acestui oras. Eu i-as contrazice: e printre prioritati. Ti-e frica sa mergi pe strada din cauza lor. La mine in Drumul Taberei, cu ani in urma, parca nu erau asa multi. Acum sunt haite de cate 10 si, credeti-ma, nu exagerez. I-am numarat, va dati seama, din curiozitate.

Asa ca legea aia trebuie foarte bine gandita. Care ar fi solutiile? Asociatiile de protectia a animalelor, autoritatile si chiar cetatenii trebuie sa vina cu idei.

CORECTIE: Unul dintre cititori mi-a semnalat sursa originala a stirii citate in articolul Hotnews.ro referitor la numarul socant al bucurestenilor muscati de caini vagabonzi. Citind stirea Mediafax, acolo apare asa:

"Prefectul Capitalei a declarat, marţi, după întâlnirea lunară a edililor de sector cu primarul general, că printre subiectele abordate a fost şi problema câinilor vagabonzi având în vedere raportările Institutului Matei Balş din noiembrie 2009, care arată că 10.000 de persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân."

Diin punctul meu de vedere lucrurile se schimba, adica la nivelul lunii noiembrie 2009 fusesera inregistrate 10.000 de persoane muscate de caini bagabonzi in primele 10-11 luni ale anului. Pentru trei luni, numarul era intr-adevar socant. Nu ca n-ar fi la fel de grav ca anual zece mii dintre noi cadem victime coltilor cainilor vagabonzi.

25 de comentarii:

  1. Stimata doamna, Legea PREVEDE interzicerea returnarii in strada, dar nu se RESPECTA!!!
    La fel cum nu se respecta legea in privinta curatarii trotuarelor de gheata si zapada, avand ca urmare zeci si sute de persoane cu picioarele si mainile in ghips de la alunecat pe trotuare in fiecare iarna! Credeti ca Romania este ultima tara din UE pentru ca are legi bune care sunt si respectate? Sa nu fim naivi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect. S-au inmultit teribil aceste jivine periculoase. La metrou la Costin Georgian sunt aprox 10 caini mari si agresivi. Sustin 100% eutansierea rapida in toate orasele tarii, pentru ca nu munai bucurestiul are aceasta problema. Felicitari primarului Chisinaului!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. cand treci pe langa tigani ti-e frica? cand mergi seara pe strada la 22-23 ti-e frica? cand esti in RATB cand e frig afara si vezi oamenii strazii ti-e frica? stai langa ei? sau te duci in fata langa sofer? si in zona mea sunt f multi catei majoritatea la blocul meu insa crede-ma mai frica imi e sa intru in scara singura decat sa trec pe langa caini ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost muscat vara trecuta(in 2009) de o javra maidaneza, pe la spate, fara sa0i fac sau sa-i zic nimic. De atunci sunt inrait rau de tot pe cei care se desfata sa priveasca cum sunt tereorizati trecatorii de aceste patrupede de haite criminale. Eu zic ca sunt bolnavi la cap, sadici , cei care iubesc maidanezii mai mult decat oamenii. Am cautat pe net imagini luate cu camerele de filmare de pe strada dim majoritatea oraselor de pe tot globul. Nicaieri, dar absolut nicaieri n-am vazut nici picior de caine vagabont. Zile de-a randu am cautat sa vad macar unu. Nu exista. Deci trebuie luate legile lor si aplicate si la noi, litera cu litera. Nu legea aia data de cacanarul ala de asa zis senator, care in fond e o bestie ordinara caci a pus javrele de caini mai presus de oameni. Daca te musca n-ai voie sa-i crapi capul caci te amendeaza militia cea harnica la treburi d'astea deandoaselea. Basescu cand a fost primar a reusit in scurt timp sa faca curatenie pe strazi de nu mai vedeai picior de javra. Sa dea D-zeu o gripa canina A1H1-Ham-Ham1 in ei poate doar asa mai scapam si de "iubitoare" si de cotarle.

    RăspundețiȘtergere
  5. am fost deunazi la un interviu pe Drumul intre Tarlale,in curtea unei foste intreprinderi unde acum isi au sediul mai multe firme si firmulite.Nu ai vrea sa stii sentimentul pe care-l traiesti cand 15 caini se iau dupa tine si latra si maraie de la 30 de cm de tine.Noroc ca am avut putina prezenta de spirit,m-am facut ca iau o piatra si dau dupa ei si au tulit-o care incontro.L-am intrebat pe respectivul cu care am avut interviul de ce ii lasa si mi-a zis ca-s hraniti de muncitorii de la firmele din jur....ce sa ma spun...asa tara,asa oameni,asa caini!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce-am uitat sa spun e ca peste doua zile,tot la un interviu,de data asta pe strada Inclinata...aici nu erau 15 ci doar 2 aia care au sarit la mine dar de data asta am fost ceva mai ager si i-am palit cu o joarda!...e pur si simplu penibil ceea ce se intampla!Oare ar trebui sa nu ma mai ung cu slanina si sa scot pisicile din buzunare cand merg pe strada?:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Din '90 pana azi s-au ucis sute de mii de caini. S-a rezolvata ceva? Un mare rahat pentru ca oamenii in stupizenia lor vor abandona animalele cu aceeasi nepasare si niciodata nu se va termina cosmarul - pentru oameni si animale deopotriva.
    Solutia este sterilizarea in masa si controlul stict al raselor comune, oamenii trebuie obligati sa-si castreze animalele sau supravegheati in caz ca aleg sa nu o faca. Avem nevoie de o Politie a Animalelor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca au fost mai multi oameni muscati de cani decat infectati cu h1n1 (ca tot e si asta la moda) =)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Informatia a fost falsificata.
    Iata sursa Mediafax:
    http://www.mediafax.ro/social/cainii-fara-stapan-ar-putea-sa-dispara-de-pe-strazile-capitalei-5468014/
    "...raportările Institutului Matei Balş din noiembrie 2009, ... arată că 10.000 de persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân".(anual)
    Situtia raportata este de fapt 10 000 de muscaturi anual, de la toate animalele (ciini, pisici, sobolani, hamsteri) pentru oameni prezentati din toata tara.Media anuala a fost constanta in ultimii 3 ani.
    Despre situatia din ultimele luni nu se spune nimic. Daca nu ar fi vorba de o eroare de citire a virgulei, cu sau fara intentie, as spune ca stirea este inventata. Asadar, din noiembrie este raportul de la IMB, nu si numarul muscaturilor din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu daca a facut cineva un calcul: Cat costa o zi de spitalizare pentru un OM si care e costul de pastrare a unui caine pentru aceeasi perioada. veti avea un soc imens, dragilor!

    RăspundețiȘtergere
  11. 10.000 sau nu...primar steril sau nu...polemica ar trebui sa fie alta...Cei castrati musca sau cei care scapa...

    P.S.: Eu votez pentru un program mai agresiv de castrare...de la Base pana acum s-au multiplicat din nou cei scapati

    RăspundețiȘtergere
  12. pai sa iti zic ceva...primaru` asta (pe langa 10.000 de muscaturi)vrea inventarierea gropilor. Problema e acolo sus unde nu se iau decizii lucide.

    RăspundețiȘtergere
  13. De acord ca trebuie facut ceva cu ei. Insa nu ma impac cu idea de euthanasiere, sunt totusi niste fiinte si au tot dreptul sa traiasca.

    Nu mi-era frica de caini pana acum vreo luna de zile cand am scapat la milimetru pot sa zic de muscatura unui caine caruia i s-a parut ca n-am ce cauta pe acolo. Si daca cu unul parca te poti descurca, mai o piatra, mai un bat etc, cu o haita zau ca e o problema. Sa nu mai spun de cazurile in care cel atacat este batran sau, mai rau, copil.

    Poate ca solutia adaposturilor este totusi cea mai buna solutie (incluzand si castrarea)

    RăspundețiȘtergere
  14. stiu ca voi primi injuraturi din partea iubitorilor de animale, dar cred ca animalele batrine, bolnave, agresive, sa fie eutanasiate. ceilalti, daca in doua-trei luni nu sunt dati spre adoptie, sa fie si ei eutanasiati. adaposturile nu pot intretine sute de catei. e clar ca asociatiile pentru protectia animalelor nu fac fata. si nici primariile. mai mult, animalele sa plece din adaposturi castrate/sterilizate, ca sa se evite riscul de a se inmulti, si cu cip implantat. ca o paranteza, cel putin pentru bucuresti trebuie gindit ce se intimpla si cu pisicile.
    amenzi pentru cei care abandoneaza animale, pentru cei care fac comert cu pui, fara a avea dreptul (dreptul de monta se cistiga la competitii)
    multi vor spune ca eutanasierea e o cruzime, dar asa se face in toate tarile.
    sau asiguram transport spre brigitte bardot?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stiu daca exista un studiu referitor la numarul cainilor fara stapan din Bucuresti (dar si alte orase din Romania).

    Cred ca un program de 2-3 ani in care cainii prinsi fara chip/medalion de identificare sunt dusi in adapost si apoi daca in 10 zile nu sunt revendicati sunt eutanasiati mi se pare corect. Cred ca si asociatile de protesctie a animalelor ar trebui sa fie de acord cu aceste masuri si sa se concentreze pe protectia animalelor cu stapan care nu sunt tratate corespunzator.

    RăspundețiȘtergere
  16. Problema se poate rezolva punînd bazele teoretice ale "soluţiei finale", apoi, prin acţiunea cetăţenească. Statutul juridic al maidanezului este deocamdată parazitat de o lege contrară, cea a protecţiei animalelor, prost interpretată. Maidanezul nu este animal de companie decît în situaţia în care are un stăpîn cu acte în regulă. Responsabilitatea actelor maidanezului revine stăpînului. În toate celelalte situaţii, este o sălbăticiune ce nu-şi are locul în ariile locuite. Orice vînător poate spune că un urs nărăvit la şeptel, sau la gunoi, e un urs mort. E valabil şi pentru maidanezi. Întrucît maidanezii acţionează pe domeniul public, responsabilitatea actelor maidanezului revin proprietarului, recte, statului/ primăriei. Statul trebuie obligat să cureţe locul, sau să educe maidanezul în sensul inocuităţii. Puteţi profita de profesia de bază a primarului Bucureştilor, pentru a pune problema în termeni de igienă publică.

    Există cel puţin două clauze constituţionale ce legitimează lichidarea maidanezilor. Cea legată de dreptul la un mediu sănătos, şi cea care se referă la sănătatea populaţiei. De aici trebuie pornit.

    Sunt două ministere ce pot forţa lichidarea maidanezilor, ambele dispun de toate datele epidemiologice, de mediu*), şi de costurile aferente reparării daunelor produse se maidanezi. Trebuie doar forţate să acţioneze. Cum? Prin presiuni, prin Avocatul Poporului, prin toate pîrghiile pe care cetăţeanul le are la dispoziţie. Dar nicio autoritate nu se va autosesiza numai citind forumuri şi bloguri. La limită, acţiunea în instanţă este calea. Dacă se opune cineva lichidării maidanezului, fie "se căsătoreşte" cu acte, aşa cum, mai demult, condamnaţii la moarte puteau fi salvaţi, fie e amendat pentru împiedicarea aplicării normelor de igienă. La treabă!

    Succes!


    --------------------------------
    *) mă refer la ariile urbane, infestate de paraziţi cu vector canin.

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim 19.38: multumesc ca mi-ai dat linkul spre stirea Mediafax. eu am citit stirea de pe HotNews.ro. numai ca nici tu nu ai citit-o cu atentie, pentru ca vorbesti despre 10.000 de muscaturi, de tot felul, cand ea zice clar, de caini vagabonzi. iata leadu-ul:

    "Prefectul Capitalei a declarat, marţi, după întâlnirea lunară a edililor de sector cu primarul general, că printre subiectele abordate a fost şi problema câinilor vagabonzi având în vedere raportările Institutului Matei Balş din noiembrie 2009, care arată că 10.000 de persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân".

    raportarile la nivelul lunii noiembrie 2009 arata 10.000 de oameni muscati de cainii fara stapan - acum eu interpretez ca in 2009, pana in noiembrie, au fost muscate 10.000 de persoane. cred ca asa e corect. nu e anual, ca medie, ci e in primele 10-11 luni ale lui 2009.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  18. Sursa problemei este mentalitatea romanului. Isi lasa cainele sa se inmulteasca si nu suporta consecintele. Le paseaza pe umerii tuturor atunci cand ii abandoneaza pe strazi. Asa ca eu nu sustin eutanasierea, ci educarea romanului, iar educatia asta trebuie facuta cu amenzi usturatoare si obligatia de sterilizare a oricarui animal fara drept de monta (pisica sau caine). Prin asta se subintelege si controlarea traficului de animale de rasa, facut bineinteles la negru, fara a se plati taxe si impozite de pe urma castigurilor. E mai uman si mai intelept asa, decat sa omori niste animale fara nicio vina.

    RăspundețiȘtergere
  19. @ [[ 2 februarie 2010, 21:45
    Anonim spunea...

    De acord ca trebuie facut ceva cu ei. Insa nu ma impac cu idea de euthanasiere, sunt totusi niste fiinte si au tot dreptul sa traiasca. ]]

    Dragul meu, si gandacii de bucatarie si sobolanii sunt fiinte. Tu ii lasi sa traiasca?

    RăspundețiȘtergere
  20. Primarul Chisinaului si preamarele Oprescu si prefectul Bucurestiului s-au trezit ca ai lor caini eliberati in teritoriu musca dureros chiar si castrati. In Bucuresti, cam 10 mii pe an. Vor sa-i adune in adaposturi. Bucurestenii, ca moldoveanul nu are bani de aruncat. Zice ca-i eutanasiaza. Pe caini, nu pe muscati. Bucurestiul are 100 de mii. De caini liberi si zburdalnici. La 6 mp per caine, facem un adapost de 60 de hectare. Cat un cartier. Ne mai trebuie o fosa septica micuta, care sa inghita cateva zeci de tone de kkt zilnic. Cam cat produc 100 de mii de caini. Sau 30. Ca ONG-urile zic alta cifra. Intre timp, diversi se mira ca dam mai multi bani pe canii strazii decat pe copiii si batranii orfani si fara adapost.

    RăspundețiȘtergere
  21. pentru toti asa-zisi iubitori de animale: luati-i acasa, ii iubiti, ii hraniti, super, luati-i voi acasa, daca nu sunteti de acord cu eutanasierea. Asta nu inseamna ca mi se pare omenesc sa ii omoare, dar daca alta solutie nu gasesc, daca e omul sau haitele de caini, ce o sa aleg? Pentru anonim de mai sus> cu tiganu' mai vorbesc, ii scot 10 lei, ii dau o ciunga, cainele m-a capsat si a plecat. no way, 100 000 de caini vagabonzi????????? pentru lucian ancu: asa se intampla ca prin dr. taberei au fost prinsi, dusi la adapost, si pensionarii si-au luat maidanezii blocului inapoi. Au spus ca de fapt ei sunt stapanii lor, iar odata ajunsi cu ei la bloc, evident, le-au dat drumul pe afara.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cainii fara stapini nu trebuie sa existe pe strazi; 10000 de persoane muscate pe an nu sint de ajuns ?
    Sfatuiesc pe cei muscati de caini sa dea in judecata primaria, daca dupa atitia ani nu este in stare sa dea siguranta cetatenilor.
    Cereti despagubiri la primarie, poate asa vor intelege ca nici un om sanatos la cap nu vrea caini liberi si periculosi pe strazi.
    Dar "iubitorii" de animale nu au pantofi de piele, nu au mincat niciodata carne, de ce un caine trebuie sa fie protejat asa in schimb nimenui nu-i e mila de un porc sau de o gaina ?
    "Iubitorii" de animale nu sint si iubitori de oameni, sau ei prefera altii 10000 de persoane muscate si in 2010 ?
    In strainatate au "inventat" psihologi pentru caini; am vazut magazine de imbracaminte pentru caini, cu o giaca de piele!!!!!, fustite pentru caini!!! va dati seama ca oamenii s-au prostit de tot !
    O mama

    RăspundețiȘtergere
  23. Ar trebui omorati.... cei 10000 de bucuresteni... au stresat animalele gingase

    RăspundețiȘtergere
  24. e timpul sa actionam
    vorbiti cu ceilalti oameni ,faceti asociatii pentru protectia oamenilor fata de violenta stradala ,fie ea umana sau canina

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu pot sa fiu de acord cu eutanasierea - costa prea mult si nu ne putem permite.
    Cel mai elegant e sa-i facem sapun.
    Iar cei ce iubesc cainii mai mult decat oamenii trebuie sa se trateze de urgenta la creier.
    Voi nu vedeti ca nu sunt bani de salarii si de pensii si ca unii oameni mor de foame ?
    Unde e iubirea acum ?
    Si apoi ne trebuie iarasi 100 de comitete si comisii care sa arda o gramada de bani degeaba si cainii vor fi la fel de multi si peste un an ?

    RăspundețiȘtergere