miercuri, 24 februarie 2010

Concediu de maternitate de 20 de saptamani platite integral, cu 100% din ultimul salariu - Mediul de business vs mamici

Parlamentul European a facut un pas inainte privind concediul de maternitate, am scris aici despre asta, raportul trecand de doua comisii si pregatindu-se sa intre in plen cu urmatoarea prevedere: obligatoriu 20 de saptamani de concediu, platite integral, cu o indemnizatie de 100% din ultimul salariu sau din salariul mediu lunar.

E clar ca va fi o batalie in negocierile dintre Parlament si Consiliu, e clar ca lobby-ul patronatelor va fi puternic. Pentru ca, avand astfel de prevederi, oricat de bune ar fi pentru mamici, este privita ca o povara financiara de companii.

Britanicii sunt cei mai inversunati si au facut repede un calcul: aceasta masura va costa 2 miliarde de lire sterline. Daily Mail, The Times, The Telegraph sau Financial Times scriu despre ingrijorarea pe care o astfel de masura, daca va fi adoptata, o produce mediului de business.

Recunosc ca, intr-o vreme de criza, mediul de business nu poate fi decat ingrijorat. Pe de alta parte, recunosc si ca ar fi o masura buna pentru tinerele mamici, sau proaspetele mamici.

In batalia mediul de business vs. mamici, de care parte va situati?

13 comentarii:

  1. Cea mai buna solutie pentru a depasi criza timp de 2 ani: Facem copii! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @molie: ei, stai asa, ca pana ajungem sa intram sub incidenta noii legislatii europene, daca s-o adopta asa, trece criza. daca se adopta tot vor trece 2 ani pana cand va fi transpusa in legislatia nationala.:) numai ca inversunarea mediului de business, cel putin la nivel european, pare foarte mare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceasta batalie va fi pierduta, din start, de femei (potentiale mamici).
    In cazul in care propunerea va fi adoptata tale quale, mediul de afaceri se va replia practicand o politica (neoficiala, insinuoasa, greu de penalizat juridic) de non angajare a femeilor potentiale mamici, numarul somerilor din randul "sexului slab" crescand exponential.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca o prevedere de sorginte socialista, sustinuta de "tinerle mamici" si de femei, in general. Plus patura saraca a societatii.
    E interesant cum puneti problema : "mediul de business vs. mamici".
    Poate totusi ar trebui sa mentionati, in articol, ca "mediul de business" nu face bani batand din palme iar ceilalti angajati ( de la o ipotetica companie X ) o sa fie nevoiti sa munceasca mai mult si/sau mai bine ca sa poata plati un salariu in plus ( unui angajat care e "mamica" ).

    N-am nimic impotriva "mamicilor" (tinere sau nu) dar ma intreb daca-i corect sa mute responsabilitatea propriilor decizii ( a avea un copil e o decizie personala ) pe spinarea altora.

    Las la o parte ca Romania nu se incadreaza la categoria "tari bogate, industrializate, care-si permit tot felul de aiureli, din singurul motiv ca-s bogate".

    RăspundețiȘtergere
  5. Ahh...corectati-ma daca gresesc...dar plata in timpul concediului de maternitate nu e platita de catre stat? teoretic din impozite cas sau mai stiu io care. unde este efortul companiei?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mediul de afaceri e cramponat de un secol in ziua de munca de 8 ore. Flexibilitate, munca de acasa, optimizare, haideti sa fim seriosi!!! Unde sunt produsele bancare de economisere pentru liceene si studente, special destinate perioadei cand vor fi mame? (Se pot adresa si barbatilor, pentru cand vor fi tati. Barbati care vor fi mame e un pic mai greu, inca.) 20 de saptamani mi se pare putin, 100% din ultimul salariu mi se pare o prostie. Pana la urma e vorba de cotizare.

    @ Lucian: Decizia de a avea copii e o decizie proprie, cresterea lor ar trebui sa fie o decizie proprie (daca parintii sunt responsabili, si nu fac o degajare pana in curtea orfelinatului), educarea lor e o decizie proprie. Luciane, fii sigur ca copiii mei vor avea destul de putine in comun cu statul (momentan roman, ca aici imi duc traiul). Dar sa nu te miri cand peste 20 de ani vor aparea teroristii urbani in tarile vestice, din randul popoarelor respective (care nu vor avea absolut nimic cu "teroristii arabi") si care vor lupta cu inversunare impotriva statului respectiv, asta pentru ca cineva a avut mult prea multe decizii personale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cunosc o familie care are un copil de 1 an si jumatate. Ea, in concediu de 2 ani, nu mai este dorita la compania la care lucreaza. Au sunat-o de la companie si i-au facut urmatoarea oferta: ii platesc cateva salarii daca iar ea isi da demisia acum, altminteri va fi concediata oricum peste jumatate de an.

    Familia a raspuns companiei cu o contra-oferta: Sa dubleze suma promisa altminteri se apuca sa mai faca un copil astfel incat ea nu va putea fi concediata inca 2 ani de zile!

    Cam astea sunt efectele acestor legi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate miliardar Lucian,
    Va aduc la cunostinta ca faceti parte dintr-o societate.
    Iar dupa logica mea: nu societatea se adapteaza unui singur om, ci omul se adapteaza regulilor si principiilor societatii in care traieste.

    RăspundețiȘtergere
  9. in alte tari platesc angajatorii indemnizatia mamicilor? sunteti sigura?

    RăspundețiȘtergere
  10. Locuiesc in Franta si concediul de maternitate este de 16 saptamani, 6 inainte de data prevazuta pt nastere, 10 dupa. Concediul este platit de catre stat in valoare de 70% din salariul (suma limitata la aprox. 2200e). Restul de 30% poate fi platit de companie in anumite conditii (unde lucrez eu se cere o vechime de 1 an).

    E drept ca a avea un copil este o decizie personala, dar are un impact major pt societate. Ganditi-va ca populatia activa este cea care contribuie la stat si plateste somaj, pensie, asigurare medicala. Cine o sa ne plateasca noua pensiile? copiii de azi. Atat timp cat noi traim intr-un sistem in care contribuim mult la stat, nu putem face economii considerabile ca sa ne lipsim de pensie. Deci, ca sa ne fie bine la batranete, trebuie sa ne asiguram ca vor fi brate de munca :) Este foarte important sa se incurajeze natalitatea si consider ca o masura de genul asta este binevenita.

    RăspundețiȘtergere
  11. @luke : statul nu are alti bani decat aia incasati prin taxe si impozite. Statul nu da de la el, da de la mine, de la tine, de la el/ea.
    Si cand nu-i ajung, mareste taxele.

    @molie : tocmai ca nu sunt miliardar. De asta ma si sperie legile/reglementarile prin care se arunca cu bani aiurea. Pentru ca statul o sa-i ia de la aia care produc. Aia care nu produc, nici nu au ce sa dea.

    Cand in toata lumea se concediaza in nestire si firmele se chinuie sa stea la suprafata, intr-un parlament se discuta de pomeni. Nu mai sesizeaza nimeni ridicolul situatiei ?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Lucian - intr-adevar, e o decizie personala. Asa cum a fost cea a parintilor tai. Care poate si-au dat rinichii sa iti ofere cele mai bune conditii pe vremea impuscatului - cand nu se gasea decat salam cu soia.

    Apoi, si tu, si sotia ta platiti (oare?) un CAS. De acolo vin banii pentru cresterea copilului. Nu doar din CAS-ul mamei ... 2 oameni platesc un CAS la fel de mare, dar doar unul e in repaos. Avantajos nu? :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai sa nu ne mai ascundem. Mie mi s-a intamplat.
    Am fost obligata sa demisionez dintr-o pozitie de conducere la o multinationala dupa ce m-am intors din concediu de maternitate in care statusem 123 zile.
    pozitia lor a fost una de se situa la limita legii astfel incat nu-i puteai da in judecata.
    Au interpus intre mine si pozitia imediat superioara mie o alta persoana si la intoarcerea din concediu m-au izolat pana m-au adus in stare sa iau pozitie.
    Cand am luat pozitie mi s-a reprosat ca nu am anuntat ca vreau sa fac un copil si ca cel mai bine pentru mine in schimbul unor compensatii banesti ar fi sa-mi dau demisia.

    Asta este atitudinea pe care o au unele multinationale. Dar stati linistiti ca tot niste romani ca Lucian erau la conducere.
    De fapt daca ma gandesc bine pe directorul general in chema chiar Lucian.

    RăspundețiȘtergere