joi, 4 februarie 2010

Impresii despre audierea ultimul comisar european propus, Kristalinei Georgieva

Am ascultat miercuri timp de trei ore audierea ultimului comisar european propus, cel al Bulgariei, Kristalina Georgieva. Prin comparatie cu prima propunerea, Georgieva a fost 100 clase deasupra.

Vicepresedinte la Banca Mondiala pana a fost propusa comisar european, bulgaroaica s-a vazut ca i-a impresionat pe eurodeputati, care si-au dat seama ca au de-a face un om caruia munca in domeniul ajutorului umaniatar si al dezvoltari nu-i e straina, dimpotriva.

Engleza ei este faorte buna, cum ar fi si firesc, s-a intins un pic cu raspunsurile, dar s-a prins sa si le calibreze si apuca sa isi termiine fraza spre sfarsitul audierii. Eurodeputatii au rasplatit-o cu aplauze la un moment dat si s-a vazut ca erau multumiti de raspunsurile ei detaliate.

Prin comparatie, Rumiana Jeleva a fost atat de vaga si de plictisitoare incat si daca nu exista suspiciunea de conflict de interese tot nu ar fi fost convingatoare. Georgieva a fost aplicata si a spus exact ceea ce te asteptai de la ea, si-a luat angajamente si va aduce expertiza ei din Banca Mondiala in Comisie.

Intrebata de ce a renuntat la postul de vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru a fi comisar european, raspunsul ei a fost foarte sincer si direct: Bulgaria se afla intr-o situatie neplacuta, bulgarii erau dezamagiti dupa audierea rumianei Jeleva, iar familia ei traieste in Bulgaria. Asa ca atunci cand i s-a propus postul de comisar l-a acceptat, pentru ca era nevoie de asta. A fost o datorie de care simtea nevoia sa se achite. Dintre cele 27 de directorate, patru i s-ar fi potrivit experientei ei si ar fi fost pe sufletul ei: dezvoltare, ajutor umanitar, mediu si schimbari climatice, a mai spus bulgaroaica.

Feedback-ul parlamentarilor europeni a fost unul pozitiv, inca din timpul audierii au existat declaratii prin care acestia exprimau speranta ca va fi confirmata. Bulgaroaica a primit avizul pozitiv.

Georgieva a declarat pentru presa bulgara ca nu se astepta la o asa primire calduroasa din partea eurodeputatilor. Dar a fost deschisa, simpatica si foarte competenta. Asa ca nu e de mirare. In final, Gerogieva i-a facut o promisiune mamei ei care a implinit in ziua audierii 89 de ani. "Mama mea implineste 89 de ani astazi. Vreau sa ii fac o ultima promisiune. Mama mea a crezut mereu in europa si a vrut ca eu sa invat limba franceza, ceea ce nu am facut. Daca voi fi confirmata comisar european, voi face efortul sa invat franceza", a spus Georgieva ... chiar in limba francezza.

3 comentarii:

  1. @menaru:

    Poate mai scrii si tu altceva decat banalitati, pe bune, pareai mai capabila

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga AMB/Menaru,
    multam pentru comentariu: EXCELENT, ca de obicei. Din pacate, l-am ascultat doar pe D.Ciolos, a carui audiere a fost UN VRAI DEFI, cum ar spune mama Georgievei.Si mama mea e o senioara-va implini in mai 88 de ani si e tot EUROPEANA. Convinsa.
    P.S.Felicitari pentru NOUL LOOK.
    anonima2

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Menaru, multam pt comentariul EXCELENT.
    Felicitari pt NOUL LOOK(Te rugam sa schimbi si foto de pe HotNews).Georgiana ne place-
    ce spune si expresia fetei. Bafta tuturor!
    Mai ales premiantului nostru DACIAN.

    RăspundețiȘtergere