Programul “Supporting Investigative Journalism” - al Freedom House
Programul se adreseaza jurnalistilor de investigatie din Romania si din Republica Moldova, avand scopul de a sustine si dezvolta jurnalismul de investigatie, prin motivarea si profesionalizarea jurnalistilor cu un minim de experienta in acest domeniu.
Programul “Supporting Investigative Journalism” are ca principale obiective:
* imbunatatirea calitatii si sprijinirea publicarii investigatiilor jurnalistice;
* perfectionarea tehnicilor de investigatie prin traininguri sustinute de jurnalisti de investigatie straini si romani cu experienta;
* stabilirea de contacte intre jurnalistii romani si cei straini;
* derularea unor stagii de pregatire in redactiile unor publicatii prestigioase din Marea Britanie;
La acest program se pot inscrie jurnalisti de investigatie din presa scrisa, radio si TV, care indeplinesc urmatoarele conditii:
* experienta profesionala: minim 2 ani
* cunoasterea limbii engleze este obligatorie.
Dosarul de inscriere va contine:
* Curriculum Vitae
* formular de inscriere (disponibil pe site-ul www.freedomhouse.ro)
* fotografie tip pasaport
* portofoliu articole[doua investigatii de presa relevante pe una dintre temele: criminalitate transfrontaliera (trafic de carne vie, trafic de droguri, contrabanda cu tigari), exploatarea minorilor, organizatii de crima organizata, coruptie]
* doua scrisori de recomandare
Toate costurile sunt acoperite de organizatori.
Pe baza dosarului se face o preselectie, iar mai apoi selectia va fi facuta in urma unui interviu. Unde va puteti depune dosarele?
Fundatia Freedom House - specificati pe plic pentru Programul “Supporting Investigative Journalism”
Adresa: B-dul Ferdinand 125, et.1 ap.2, sector 2, Bucuresti
Telefon: 021.253 28 38; 0731 909 910 Fax: 021.253 00 63,
E-mail: freedomhouse@freedomhouse.ro
Daca sunteti selectati, programul are 3 etape:
- un seminar in Romania, de 3 zile, cu experti romani si straini - in aprilie
- un round table tot in Romania, de 2 zile, o discutie deschisa de analiza a investigatiilor factute de jurnalisti, analizate de experti romani, prin iulie
- un internship de 2 sau 3 saptamani in Marea Britanie, prin octombrie, noiembrie
sa ajunga BAT sa dea burse pt jurnalism de investigatie e similar cu Vintu care cumpara ziaristi pe banda rulanta. sa fim seriosi, nu e normala asa o relatie financiara. cum vor face investigatii ziaristii care primesc pomana de la BAT, atunci cand dau peste un subiect legat de BAT?
RăspundețiȘtergereEste un comentariu tendentios. Considerati ca toti jurnalistii care au primit burse dintr-un program cu sponsorizare au primit pomana? Freedom House are astfel de programe de peste 10 ani, dintre care unul sponsorizat de o firma de tutun, alta decat BAT. Puteti sa-i intrebati daca au fost vreodata constransi sa scrie sau nu vreun articol. Sau o firma de tutun are voie sa faca sponsorizari, dar BAT nu? Daca o companie vrea sa cumpere jurnalisti cum spuneti dvs, ar putea sa o faca direct, cu cash, ar costa in mod cert mai putin decat sa sponsorizeze un proiect dedicat dezvoltarii profesionale a acestora.
RăspundețiȘtergere@Anonim 4 martie: sunt de acord cu acest punct de vedere. eu insami sunt bursier JTI/Freedom House pentru jurnalism european si nu mi s-a cerut niciodata sa scriu ceva favorabil acestei companii. eu insa promovez intotdeauna concursurile/bursele acestea pentru ca le cred utile si in a-ti face un network in profesie - am cunoscut oameni minunati pe care inainte nu-i stiam, colegi jurnalisti - si pentru a avea sansa unui internship care e util. nu toti jurnalistii au altfel sansa sa faca internship intr-o redactie a unui ziar din Vest.
RăspundețiȘtergere