Guvernul moldovean inteleg ca spera sa obtina din partea donatorilor in jur de 600 de milioane de euro.
Numai ca acest eveniment nu are numai o semnificatie economica, ci si una politica. Situatia de la Chisinau e blocata si trebuie rezolvata, iar criza constitutionala poate fi dezamorsata prin doua variante: fie se schimba constitutia prin referendum, fie in Parlament, in urma unor alegeri anticipate.
Comisia de la Venetia spus ca ar trebui sa fie modificat in constitutie doar articolul care se refera la alegerea presedintelui, pentru deblocarea situatiei, in conditiile in care deputatii moldoveni nu au reusit, in doua icnercari toamna trecuta, sa aleaga presedintele, si modificarea sa se produca in parlament. Ideea de referendum in spatiul ex-sovietic nu este agreata de Comisia de la Venetia.
Insa presedintele interimar Mihai Ghimpu a aratat ca este momentul ca sa fie modificate mai multe articole, printre care cel care stipuleaza limba de stat, nu numai modalitatea de alegere a presedintelui. Acum acesta e ales de parlament, insa populatia moldoveana si-a exprimat, la sondaje, optiunea si preferinta pentru alegerea presedintelui prin vot direct. Asta ar insemna si modificarea prerogativelor presedintelui in constitutie.
Pe de alta parte, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana au iesit la inceputul lui martie cu o pozitie comuna: modificarea prin referendum pana in 16 iunie si fara alegeri anticipate. Dupa acest anunt, au aparut insa declaratiile separate ale liderilor partidelor din AIE, care s-au situat pe doua pozitii: referendum, spune Mihai Ghimpu, anticipate, daca cer partenerii europeni, spun Filat si Lupu.
Asa ca anuntul AIE a parut putin prematur si a dat impresia ca nu a fost gandit prea bine. Ideea e ca au vrut sa testeze ideea de referendum. Mai apoi, feedback-ul primit de la partenerii europeni n-a fost deloc satisfacator: ambasadorii statelor UE care s-au intalnit a doua zi dupa anuntul Aliantei cu premierul Filat au aratat ca nu e tocmai ok sa nu faca anticipate, Comisia de la Venetia, prin avizul dat - fara a avea un text al constitutiei pe care sa-si dea avizul, dupa cum a spus insusi ministrul justitiei moldovean - a aratat ca Moldova trebuie sa dizolve parlamentul si sa organizeze anticipate.
Autoritatile moldovene ar vrea sa evite anticipatele, intrucat asta ar incetini ritmul reformelor. Pe de alta parte, daca nesocotesc avizul Comisiei de la Venetia, risca sa para ca nesocotesc opinia Europei, au fost avertizati ca negocierile pe Acordul de Asocierea cu UE pot merge mai accelerat sau mai lent, in functie de decizia pe care o iau. Autoritatile moldovene au inteles foarte clar ca, desi avizul acestei Comisii este consultativ, asta e doar formal, informal este foarte important si partenerii europeni acorda o mare importanta respectarii de catre Chisinau a acestuia.
Si iata ca marti, la Bruxelles, in intalnirea cu presedintele CE Barroso, premierului Vlad Filat i s-a transmis mesajul foarte clar: "Ne asteptam ca Moldova sa implementeze recomandarile Comisiei de la Venetia. Daca luati deciziile corecte si actionati cu determinare, drumul spre integrare europeana va fi mai rapid. In următorii trei ani, asistenţa UE pentru Moldova va spori cu 80 la sută". O conditionare deloc voalata, nu-i asa? Ca sa nu mai vorbim ca tot in acel context s-a discutat si liberalizarea regimului de vize.
Cred ca autoritatile moldovene au avut marti raspunsul Europei. La Chisinau se astepta ca reprezentantii Moldovei sa ii convinga pe europeni ca anticipatele ar trebui evitate. Din mai multe motive:
- Alianta a luat niste masuri nepopulare, preturile la energie au crescut, atragand dupa ele cresteri de preturi la alimente, intr-o tara oricum confruntata cu dificultati. Iar comunistii capitalizeaza pe toate aceste masuri nepopulare ale fortelor democrate de la putere.
- Comunistii nu stau chiar atat de prost in sondaje pentru ca sa nu fie siguri ca nu vor lua un numar considerabil de mandate in parlament. Sondajele arata ca Partidul Liberal al lui Ghimpu ar putea pierde din mandate, la fel ca si Alianta Moldova Noastra a lui Urechean. Asa ca la eventuala refacere a Aliantei dupa alegeri, cate mandate va avea acesta in parlament?
- Intrarea intr-o logica electorala ar dauna mersului reformelor, care ar putea avea un ritm mai lent. Autoritatile de la Chisinau stiu ca acum e un moment bun, de care sa profite, acum au increderea occidentalilor, intra bani in tara, dar pentru asta trebuie sa arate rezultate in reformarea tarii.
Chestiunea politica pare sa se fi lamurit. Acum ramane sa vedem cu cati bani se vor intoarce guvernantii moldoveni de la Conferinta Donatorilor care are loc la Bruxelles.
Iata aici un interviu cu ministrul Economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar. Urmeaza Marian Lupu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu