vineri, 5 martie 2010

Hitler, folosit intr-o campanie anti-avort in Polonia

Poate ati vazut stirea, eu n-o stiam, dar mi-a semnalat-o prietena mea poloneza. Apoi am gasit-o pe Reuters, aici.

Activistii anti-avort din Polonia au socat printr-un mare afis in care il arata pe Hitler si cati fetusi avortati insangerati. "Avortul a fost introdus pentru femeile poloneze de catre Hitler, in 9 martie 1943", este textul acestuia si se refera la o lege introdusa de nazisti in timpul celor 6 ani de ocupatie a Poloniei.

Potrivit Reuters, activistii au spus ca e normal sa faca legatura intre avort si crimele naziste, ca avortul este o crima si ca este dreptul lor sa lupte pentru drepturile copiilor ucisi. Hitler le-a dat femeilor poloneze dreptul la avort, pentru ca erau considerate o rasa inferioara.

Posterul apare inainte de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, zi in care, de obicei, feministele din Polonia fac demonstratii pentru a cere o ami mare egalitate intre sexe si dreptul la avort. Doua treimi dintre polonezi se opun avortului.

8 comentarii:

  1. Asa, si?
    Nu este adevarat ca prin avort se comite o crima? Nu este omorat cineva?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: Nu domnule, nu este nicio crima. Pana cand copilul nu se naste el nu exista, nu are suflet, nu simte, etc, il putem macelari fara regrete, e doar un fel de alunita ceva mai mare fata de care nu avem nicio responsabilitate si il putem cauteriza daca nu ne convine. Ca asa e uman si progresist, crestinii care sustin altceva sunt niste idioti

    RăspundețiȘtergere
  3. Straniu, initial am crezut ca e o campanie "pro-avort" adica ceva de genul: daca mama lui Hitler facea avort era mai bine. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar a existat o campanie pro-"birth control", in care a fost folosit Hitler.

    Altfel, posterul este total exagerat si de un prost gust deosebit. Gasesc cat se poate de nazist avantul asta self-righteous, in care un grup se da de ceasul mortii sa-i forteze pe toti ceilalti sa traiasca la fel ca ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Campania anti-avort din Polonia este ingenioasa si de impact, insa are la baza o idee gresita. Astfel, Deutsche Bahn, compania feroviara germana, ar putea sa initieze o campanie de promovare a transportului feroviar in detrimentul celui rutier, pe principiul ca Hitler a luat decizia construirii sistemului de autostrazi din Germania. La fel de bine, Renault ar putea sa faca o campanie negativa companiei Volkswagen, care a luat fiinta tot ca urmare a unei decizii a lui Hitler.

    Pe de alta parte, Islanda si Suedia sunt primele tari in care s-a legalizat avortul (in anii '30), in timp ce in Germania nazista avortul era interzis "rasei ariene". Sigur, daca in locul lui Hitler afisul ar fi continut portretele prim-ministrilor Islandei si Suediei din anii '30, campania poloneza anti-avort nu ar fi avut acelasi impact.

    Banuiesc ca cei care au comentat pana acum sunt barbati ce se cred in masura sa se pronunte in locul femeilor asupra deciziilor acestora de a deveni sau nu mame.

    Ei bine, nu, avortul nu este o crima, deoarece un fetus nu este o persoana, asa cum nici spermatozoizii sau ovulele nu sunt persoane. Ar putea deveni la un moment dat persoane in urma unui lant de cauzalitati: un spermatozoid fecundeaza un ovul, se formeaza un embrion, care se dezvolta (daca beneficiaza de conditiile necesare dezvoltarii, ceea ce depinde in cea mai mare masura de mama) in uter timp de 9 luni si devine o persoana de-abia dupa nastere, cand este capabil sa traiasca independent in exteriorul corpului mamei, primeste un nume, o identitate, un cod numeric personal.

    Insa atata vreme cat fetusul se afla in uter, cat este legat prin cordonul ombilical de corpul mamei, cat timp se hraneste si respira prin intermediul mamei, nu separat de aceasta, deci cata vreme nu poate trai independent de corpul mamei, acest fetus nu este o persoana si nu are drepturi.

    Este doar un "apendice" al mamei, iar mama (nu viitorul tata, nici papa sau patriarhul, nici justitia, nici societatea) este singura persoana indreptatita sa decida ce sa faca cu acest "apendice".

    Avortul este si trebuie sa ramana o problema de constiinta a femeii.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Om bun: Ce anume te face sa te consideri un Om bun, sau mai bine zis ce anume te face sa te consideri OM?
    Dreptul femeii de a alege se desfasoara asbolut moral in a alege daca sa faca sau nu sex, daca sa ceara partenerului sau nu prezervativ, daca sa ia sau nu anticonceptionale, daca sa ia sau nu pilula de a doua zi. Daca femeia nu foloseste niciunul din aceste drepturi ale sale, este din nou un drept al ei de a nu folosi niciunul din aceste drepturi. Avand toate aceste drepturi, a avorta este o crima oricat ar argumenta aberant stangistii.
    Netiquette-ul nu imi permite sa pot califica asa cum as califica pe cineva care poate veni cu o aberatie de genul "omul devine o persoana dupa ce primeste un cod numeric personal". Asta e esenta umanitatii, un cod numeric? De ce sa nu omoram atunci copiii pana in 5 ani, ca nici aia nu se pot descurca fara mame, am avea 5 ani timp de gandire daca sa ii crestem sau nu, daca ne plac sau nu, ar trebui sa extindem perioada.

    RăspundețiȘtergere
  7. Similar campaniei din Polonia si la noi in tara ar trebui derulata o campanie asemanatoare:

    "In Romania, Ceausescu a interzis avorturile" - bineinteles, cu o poza mare a dictatorului. Nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. imi pare rau ca nu pot da creditul cuvenit autorului anonim (ci mai jos apar linkuri pe aceasta dureroasa tema catre blogul meu), dar nu ma pot abtine sa nu postez un superb dialog.

    Discuţie între doi embrioni

    - Şi tu crezi în viaţa de după naştere?
    - Desigur. După naştere trebuie să urmeze ceva. Probabil că ne aflăm aici tocmai pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează.
    - Ce prostie! După naştere nu urmează nimic. Şi, de altfel, cum ar putea să arate?
    - Nu ştiu exact, dar desigur că va fi mai multă lumină decât aici. Poate că vom umbla pe propriile picioare şi vom mânca cu propria gură.
    - Ce tâmpenie! Nu se poate să umbli. Iar ca să mănânci cu gura, chiar că ar fi de râs! Doar noi mâncăm prin cordonul ombilical. Însă ia să îţi spun eu ceva: putem exclude viaţa de după naştere, pentru că deja acum e prea scurt cordonul ombilical.

    --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- -
    - Ba da, ba da, cu siguranţă va fi ceva. Însă, probabil, ceva mai altfel decât ne-am obişnuit aici.
    - Păi de acolo nu s-a întors nimeni. Odată cu naşterea, viaţa se termină, pur şi simplu. De altfel, viaţa nu este altceva decât o permanentă înghesuială, în întuneric.
    - Eu nu ştiu exact, cum va fi, dacă ne vom naşte, dar desigur că o vom găsi pe MAMA, iar ea va avea grijă de noi.

    --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- -
    - Pe mama? Tu crezi în mamă? Şi după tine, unde ar putea ea să fie?
    - Păi oriunde, în jurul nostru. Doar trăim în ea şi prin ea. Fără ea, nu am fi deloc.
    - Eu nu cred asta! Eu nu am văzut nicicând, nici un fel de mamă, aşa că e evident că nu există.
    - Dar, uneori, când suntem în linişte, o auzim cum cântă, simţim cum mângaie lumea din jurul nostru. Ştii… eu cred că viaţa adevărată ne aşteaptă abia de acum încolo!

    ***

    cat despre de ce REFUZAM sa acceptam ca 'nenascutii' sunt fiinte, mai multe aici:

    http://munteanuk.blogspot.com/2009/12/vremea-cand-niciunul-dintre-noi-n-am.html
    http://munteanuk.blogspot.com/2009/12/en-grave-and-unpleasant-readings-ro.html

    RăspundețiȘtergere