luni, 1 martie 2010

Sanatatea presedintelui - ar trebui schimbata legea pentru a fi obligatoriu sa fie publica?

Eu cred ca da. Pentru ca toata intoxicarea anterioara - de cand a inceput campania, de anul trecut - nu ar fi existat astfel. L-am auzit pe presedintele Basescu - intr-o reluare Realitatea TV a unor declaratii facute la Realitatea FM - spunand ca s-a gandit la schimbarea legii astfel incat informatiile privind sanatatea presedintelui sa fie publice, numai ca a fost sfatuit de consilierii sai sa nu o faca, intrucat ar fi creat o dezbatere uloterioara pe tema asta. Nu a legii, a sanatatii lui.

Eu cred ca e gresit. Iata ce dezbatere este acum pe ceea ce spun unii ca e o intoxicare aparuta initial pe blogul lui Cristi Sutu. Informatiile privind boala presedintelui - care l-ar impiedica sa duca un mandat pana la capat - circula de ceva vreme si sursa lor nu este numai Cornelui Vadim Tudor, care nu e foarte credibil, nu?

Daca legea ar obliga sa fie facute publice aceste informatii in ceea ce-l priveste pe presedinte atunci nu ar mai exista atatea dezbateri. La intervale regulate am avea astfel de informatii si gata. Daca ar exista o comunicare oficiala pe aceasta tema, ea ar inceta sa mai fie atat de interesanta sau ar face mai mult decat o stire.

Fluturam acum pe televiziuni buletinul de sanatate al lui Obama. Acolo legea e altfel si cred ca, in numele transparentei, asa ar trebui sa fie si la noi. Pana la urma, cetatenii trebuie sa stie care e starea de sanatate a presedintelui roman. E o informatie de interes public.

Poate astfel de dezbateri si explicatiile aferente - pe care aud acum, aproape ora 12.00 - ca le da Valeriu Turcan la Antena 3 - n-ar mai fi necesare daca legea ar fi alta. Si nici insinuarile ca presedintele nu ar fi apt sa isi duca mandatul la capat n-ar mai exista. Daca e o campanie impotriva lui Basescu, ea n-ar mai exista daca informatiile ar fi publice si ar trebui sa gaseasca altceva pe ce sa il atace.

8 comentarii:

  1. (in afara articolului).
    Un matisor pentru tine la mine pe blog. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui sa spune si daca e satisfacut sexual. Asta este foarte important pentru o natie. Daca este (ex. Clinton), va munci in folosul tarii; daca nu, de frustare, va incepe un razboi (ex. Bush). De aia Nuti ar trebui sa se sacrifice pentru binele tarii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Raspuns : DA, cu un amendament : ar trebui ca legea sa prevada si un mesaj (medical) privind starea (de sanatate a) natiunii, simultan cu cel privind starea de sanatate a presedintelui ...
    Si explicatia este foarte simpla : o persoana poate fi ajutata (medical) o perioada, poate chiar sa isi duca la capat mandatul ; trebuie insa specificat ca la finis trebuie sa nu ajunga singur !...

    Interesant (in DEX) :
    MANDÁT = Misiune acordată cuiva (de o persoană) pentru a acționa în numele ei.

    PRO MEMORIA.

    RăspundețiȘtergere
  4. Administraţia prezidenţială a făcut public raportul privind starea sănătăţii preşedintelui. Vezi aici: http://manatnetwork.blogspot.com .

    RăspundețiȘtergere
  5. @Manat(net)work: da, administratia americana. ei sunt cu pusul pe site, in numele tansparentei. altfel, la noi, presedintele insusi ne-a spus ca e sanatos la minte si la trup.

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema sănătăţii preşedintelui nu ar trebui să fie publică, dar nici secretă. Cu siguranţă nu aş vrea că Administraţia Prezidenţială să se supună unei legi şi să-mi comunice, prin serviciul de presă, la un moment dat despre un preşedinte că are hemoroizi sau că este suferind pe la prostată. O lege duce la aberaţie. Normal însă este să nu se arunce cu indiferenţă în presă când se descoperă că preşedintele face o vizită pe la doctor.

    Personal mi s-a părut penibil mai ales că unii membrii PD-L au ţinut să ne convingă că preşedintele aleargă dintr-i parte în altă şi asta denotă sănătate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da!
    Ma intereseaza starea de sanatate a presedintelui (oricare ar fi el), cea fizica, dar si cea mentala.
    Ca daca se apuca si face ca Stefan cel Mare nu stiu cati copii din flori
    (mai ales acum cu 1 si 8 martie), pensiile ( iar am ajuns la ele !) alimentare va trebui sa le platim noi, poporul roman, ca doar noi l-am ales, si dupa aceea nu ne-a mai interesat ce face :roll:

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca nu trebuie sa se mearga la doctori cu presedintele.Cred ca doctorii trebuie sa mearga la presedinte.Ce ? Merge Mahomed la munte sau muntele vine la Mahomed?/ Cit despre Basescu ,special face asa ,ca sa se vorbeasca despre el. Altceva, de cind e el presedinte a facut ceva pentru amarita asta de tara??Rog sa-mi spune-ti!Ceva ca lumea ,nu vizitele pe la sarbatorile localitatilor....

    RăspundețiȘtergere