marți, 6 aprilie 2010

Bafta Publika TV!

Publika TV a inceput sa emita. Aici puteti vedea live.

Postul acesta tv din R. Moldova, sora Realitatii TV, a starnit controverse inainte de lansare, a starnit in egala masura invidie si multa curiozitate. Si, de ce nu?, se leaga multe sperante privind o noua fata a jurnalismului din R. Moldova. Pentru ca, induitabil, transferul de know how de la Realitatea TV este un mare castig.

Stiu ca in spatele a ceea ce puteti vedea in live streaming sta foarte multa munca, atat a unor jurnalisti romani, cat si a celor moldoveni.

Din ce vad pana in acest moment, pot spune ca au cam dat lovitura, cel putin la nivel de imagine, mai ales in comparatie cu recent lansatul Jurnal TV.

Jurnalistii se prezinta pe sectii, cu cate o poveste si cu o oficilitate careia ii cer solutii sau raspunsuri pentru problema semnalata de reportaj.

Recunosc ca imi place ceea ce vad. Si ma bucur pentru jurnalistii de-acolo, pentru munca lor. Stiu ca au emotii, stiu ca au vrut ca totul sa le iasa cat se poate de bine.

A, trebuie sa fac o marturisire, am mai facut-ocandva: cineva drag lucreaza acum acolo, a lucrat in toata perioada asta de nastere a postului tv. Asa ca sunt cu atat mai atenta si mai critica. :) Dar stiu, in acelasi timp, tot "travaliul" (ca doar asistam la o nastere, nu? a unei noi televiziuni) care sta in spatele imaginilor pe care le vad acum. Si lui si colegilor lui le zic ca au facut o treaba buna. Foarte buna!

Stiu ca ma puteti acuza de subiectivism si ca veti spune ca Publika TV nu va fi decat o Realitatea TV, cu hibele ei. Eu vreau sa cred ca nu va fi asa. Dar voi urmari cu atentie si Publika TV, si comentariile jurnalistilor moldoveni si ale publicului referitor la modul in care respecta deontologia si valorile profesionale. Pana la proba contrarie, insa, n-am de zis decat un singur lucru:

Bafta, Publika TV! Si multa bafta jurnalistilor de-acolo!

PS. Zdob si Zdub a facut imnul Publika TV. Aici vedeti videoclipul.

7 comentarii:

  1. zdob si zdub care au cantat la campania electorala a lui voronin. tare!

    sa fim seriosi, le urezi succes la ce? ca la facut profit din presa e imposibil pe piata aia, imposibil sa acopere 5 milioane de euro investitie. si atunci cum serveste postul interesul patronului? ghici ghicitoarea mea

    eu le urez succes sa reziste in presa si dupa ce intra la parnaie vintu

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: ca jurnalist, stiu ce a fost in sufletul colegilor mei de breasla dupa atata munca. bafta le urez lor. publicul va castiga din asta, jurnalistii moldoveni vor castiga din asta - lucreaza intr-o televiziune cu n-au avut pana acum acolo. am renuntat sa ma intreb ce castiguri vizeaza Vantu facandu-si televiziune in Moldova. de ce? pentru ca, pana la urma, e important sa existe alternative de a te informa, daca esti de-acolo. eu cred ca si daca intra Vantu la parnaie, ca sa te citez, n-are de ce sa nu reziste Publika, daca se va autofinanta. pentru ca spre asta se tinde, nu? asa e peste tot, si la noi, in Romania, si oriunde deci se aplica si la Moldova.cat despre piata... ca e mica si alte argumente, hai sa vedem. eu apreciam exercitiul jurnalistic si efortul unor oameni care fac aceeasi meserie ca si mie. si stiu ca nu le-a fost usor.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred c'o sa'i "strice" si p'aia d'acolo !

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim,iata aici un posibil raspuns:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-6804472-audio-video-catalin-tolontan-sorin-ovidiu-vantu-are-mandat-extern-dinspre-vest-democratizeze-piata-media-din-moldova.htm

    RăspundețiȘtergere
  5. @menaru

    Pai si voi tot de la mogulul vantu luati banutul, mai Menarule, asa ca iti intelegem subiectivismul. Nu o sa zici tu nimic rau de cel care iti da o paine alba, nu-i asa?
    Totusi, daca ai sange in tine ar trebui sa recunosti ca jurnalismul modern TV l-a adus in Romania nimeni altul decat PRO TV-ul, cu mult inainte, iar voi la Realitatea doar copiati. Asta asa, ca sa revii cu picioarele pe pamant

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 10 apr: Mai anonimule, ca sa raspund la mai Menarule, eu lucrez la HotNews.ro. deci nu ma plateste mogulul si nu eram deloc rezervata in aprecieri negative nici cand lucram la mogulul Vantu. cei care ma cunosc si cu care am lucrat stiu foarte bine ca mi-am asumat intotdeauna criticile la adresa celor care ma plateau sau a sefilor cand am considerat ca gresesc. nu mi-e teama mie ca sunt data afara, atata vreme cat criteriile de evaluare sunt competenta si corectitudinea cu care imi fac job-ul.
    bineinteles ca ProTv a adus in Romania jurnalismul modern. Realitatea - si nu ma identific cu aceata televiziune, pentru ca nu lucrez acolo - a fost prima televiziune de stiri, parca, nu? oricum, Publika e cea mai moderna televiziune de stiri din Moldova si o vad ca indeplinind rolul pe care ProTV l-a avut in Romania. alaturi de ProTV Chisinau, care a reprezentat rezistenta in perioada comunista.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Menaru

    Las-o jos, mai Menarule, ca stim ca si Hotnews tot de la mogul isi trage banutul, asa se si explica de ce le iei tu apararea alora de la realitatea. Si nu incerca sa zici altfel ptr ca iti creste nasul ca lui Pinocchio (sau Buratino, ca tot esti tu acum pe la rusi). Si daca tu numesti realitatea televiziune de stiri, atunci ar insemna ca tu esti ca tu ai fi ziarista, ccea ce e fals, esti doar autoare de compilatii, pe bune acum. Nu te supara, frate, asta e, mai stai o tura

    RăspundețiȘtergere