marți, 13 aprilie 2010

Cat de veridica e inregistrarea discutiei dintre pilotul polonez si controlorul de zbor rus?



Cred ca de-acum majoritatea am vazut filmuletul de mai sus. Eu l-am vazut pe Antena 3.

Urmaresc cu atentie toate informatiile despre accidentul din Polonia si, fara a fi specialist in aviatie, ci doar un privitor, mi se par putin convingatoare ipotezele privind drept cauza a accidentului bariera lingvistica. E ridicol. Pare ridicol si ar fi oarecum stupid ca asta sa fie o cauza a tragediei.

Ma intreb de unde a aparut aceasta inregistrare. Chiar daca au fost gasit trei (!) cutii negre ale avionului, continutul datelor stocate acolo nu a fost inca facut public. Auzeam aseara in emisiunea Nasul niste specialisti in aviatie care spuneau ca filmuletul de mai sus este total irelevant, chiar nociv, pentru canu pare veridic. Adica cine a inregistrat discutia, pentru ca, spuneau ei, informatiile continute de cutiile negre si decriptate nu putea fi 'scurse' presei , mai ales in conditiile in care Putin insusi conduce ancheta.

Pe de alta parte, ar spune cei mai suspiciosi, de ce nu, din moment ce incrimineaza pilotul polonez si "spala" controlorii de trafic rusi.

Unii spun ca faptul ca aceasta conversatie ar fi fost incercata in limba rusa ar incalca protocolul aviatic, altii zic ca, fiind un aeroport militar, nu era obligatoriu ca limba engleza sa fie cunoscuta de controlorii de trafic rusi. Si iata ca apare o declaratie a unui pilot care pilota avioanele oficiale poloneze, Tomasz Pietrzak, care spune ca si daca discutia cu turnul de control trebuia purtata in limba rusa, n-ar fi fost nicio problema pentru pilotul de 36 de ani al avionului prezidential. De ce? Pentru ca Arkadiusz Protasiuk, acesta este numele pilotului, vorbea rusa foarte bine.

Si revin atunci, aceasta inregistrare care a aparut pe internet, cat de veridica este?

Zilele acestea vom asista, in mod cert, la o serie de declaratii si infomratii si dintr-o parte, si din cealalta. Desi la nivel oficial rusii si polonezii arata ca exista o colaborare excelenta intre ei, ca investigatia va fi impartiala, iata ca apar tot felul de informatii.

Controlorul de zbor rus vorbea luni despre bariera lingvistica drept o posibila contributie la prabusirea avionului, un alt expert rus avansa "sindromul VIP", adica presiunea pe car ea resimtit-o pilotul polonez avand o asemenea delegatie la bord si faptul ca, spun unii, presedintele Kaczynski ar fi insistat sa aterizeze la Smolensk, intrucat intr-o ora de la momentul aterizarii ar fi trebuit sa fie la evenimentul de la Katyn.

De partea cealalta, vine un alt pilot de pe aeronava prezidentiala poloneza, care demonteaza ambele declaratii ale rusilor:
Arkadiusz Protasiuk stia foarte bine rusa, deci era imposibil sa nu se poata intelege cu turnul, chiar si in alta limba decat engleza si s-ar fi incalcat protocolul aviatic vorbindu-se in alta limba. In al doilea rand, Protasiuk era un pilot excelent si "un tip dur, care nu s-ar fi lasat coplesit de emotie", indiferent de pasagerii pe care ii avea la bord si n-ar fi cedat presiunilor presedintelui daca nu existau conditii bune de aterizare.

4 comentarii:

  1. -Tî gavariş po ruski ?
    -....nyet !
    -..............

    Dumnezeu sa-i odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Si revin atunci, aceasta inregistrare care a aparut pe internet, cat de veridica este?"

    Poate fi veridica, daca-i inregistrarea din turnul de control.
    Toate convorbirile dintre controlorii de trafic si piloti sunt inregistrate.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lucian: tocmai ca sursa nu e precizata. in plus, in acest moment, in care ancheta e in desfasurare si nu apar astfel de informatii oficial, imi pun intrebarea cum a ajuns inregistrarea pe net. de-asta o privesc cu rezerva...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. din punctul meu de vedere, dacă se demonstrează că polonezii au dreptate şi pilotul chiar ştia bine limba rusă, lucrurile vor ieşi foarte prost pentru ruşi. şi înclin să le dau dreptate polonezilor, pentru că numele pilotului este curat ucrainean. recunosc că nu am nicio simpatie pentru politicienii ruşi - şi că iubesc Polonia de când am vizitat-o, anul trecut.

    personal, accidentul aviatic şi modul în care s-a petrecut investigaţia până acum îmi trezesc foarte multe suspiciuni. la momentul ăsta, mă întreb de ce pilotul a renunţat la combustibil şi a forţat o aterizare pe acel aeroport. nu exclud o greşeală gravă de pilotaj, dar mi se pare puţin probabilă şi am impresia că ruşii vor să ascundă pisica moartă.

    nu voi crede că acest accident a fost un accident dacă, pe viitor, cursul geopolitic al Poloniei se va schimba.

    RăspundețiȘtergere