sâmbătă, 5 iunie 2010

Ce ar putea munci cei 3.400 de romani defavorizati de la periferiile Romei, repatriati voluntar

Primarul Romei propune guvernului de la Bucuresti repatrierea voluntara a 3400 de romani care traiesc in conditii marginalizate la periferia Romei - stirea in detaliu am citit-o pe HotNews.ro.

Ideea e nastrusnica, fiind iata ce are primarul de gand:
  • administratia italiana se ofera sa ii formeze profesional
  • sa le gaseasca un loc de munca la firmele italiene din Romania
  • sa suporte 200 de euro lunarpentru o perioada de un a si jumatate de la repatriere, adaugati la salariul pe care l-ar da firma italiana angajatoare
Ai zice: ce idee generoasa! Dar apar o serie de intrebari, cand te gandesti la categoria de romani vizata, intrucat romanii astia traiesc in conditii defavorizate si nu au o situatie locativa decenta.

Si care sunt acesti romani? Aceia care locuiesc in taberele alea de tigani de la periferia Romei, cei din locuri precum acela in care statea si Mailat?

La ce formare profesionala se gandeste primarul? Ce firma italiana ar angaja personal atat de slab calificat, in ciuda celor 200 de euro primiti de la statul italian pentru un an si jumatate. Ce munca ar putea face acesti oameni? Toate astea nu par sa se sustina.

Din 3400, oare cate zeci si sute intr-adevar vor putea fi integrati aici, daca nu s-au integrat nici acolo. Oamenii care traiesc in acele conditii nu au gasit sau nu au vrut sa gaseasca un job care sa le ofere posibilitatea unui trai mai decent. Nu sunt rasista, dar nici sa nu ne ascundem dupa deget.

E evident ca primarul Romei este dispus sa dea niste bani sa scape de romii din Romania, decat sa ii mai aiba acolo. Ei reprezinta doar 3% dintre romanii stabiliti in Roma si in imprejurimi, iar pentru a le rezolva problema locativa primaria Romei ar trebui sa cheltuiasca 16 milioane de euro. Trimitandu-i in Romania, calcuklele lor le dau o cheltuiala de 700.000 de euro. Probabil lunara. Dar presupunand ca toti vor fi angajati si pentru fiecare se platesc 200 de euro timp de 18 luni, suma e de aproximativ 12.300.000. E adevarat, e mai putin de 16 milioane, dar ideea pare destul de clara: vor sa scape de ei de-acolo si sunt chiar dispusi sa plateasca. Si Alemano se mai gandeste si sa acceseze fonduri europene pentru acest proiect.

Sa vedem ce va raspunde guvernul roman. ii va conveni sa aduca inapoi acasa 3.400 de oameni despre care nu are garantia ca, si daca vor fi integrati in munca, vor fi ramane acolo.

10 comentarii:

  1. Cu regret pentru actiunea deintegrare a tiganilor,trebuie sa amintesc ca primul care a incercat integrarea a fost dupa cronicile slave Vlad Tepes.Desi este descris asa cum stim Vlad -voda a fost un om al secolului ..XX,asa ca dintre primii tigani nomazi intalniti Vlad a traS trei in teapa dandu-i ca hrana celrlalti cu avertismentul: "ma voi intoarce peste doua saptamani si daca nu va gasesc facand ce fac romanii in aceasta tara voi mai omori dintrevoi pana va veti manca unii pe altii" Asa ca tiganii au migrat la..Roma

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai foarte mare dreptate!Si fiecare postare de a ta ma transforma intrun fan al articolelor tale (pe care,de altfel,le citeam si pe Hotnews.ro,inainte de a-ti descoperi blogul).
    Felicitari si succes in publicarea postarilor,in numar cat mai mare,in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu iteleg 2 lucruri:
    - de ce au nevoie de acceptul guvernului roman?
    - cine ii tine pe aia aici? de ce nu se vor intoarce la roma la un moment dat.

    cand o sa se apuce de treaba aia ma duc si io pe acolo. poate imi platesc aia drumu inapoi si mai iau si niste bani in tara. cine se mai baga?

    RăspundețiȘtergere
  4. e simplu ce se va intampla: magraonii vor venii ca va fi avionul gratis, o sa stea in Romanica o lun1 si apoi "back to Italy" ca e mai mult de furat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimata Anne-Marie, inainte sa ii numarati lovelele in buzunar primarului, corectati va rog numele - mnealui se numeste Giovanni AlemaNNo nu Alemano.

    Eu consider ca ideea nu e atat de aiurea fiindca aceste persoane au plecat din Romania unde probabil au o familie, rude, o casa. Si probabil nu dormeau in Romania in baraci improvizate. Deci, poate au la ce se intoarce si nu ar avea o 'PROBLEMA LOCATIVA' daca in Italia nu au reusit sa izbuteasca nimic si dorm sub luna si se invelesc cu stele. Ca sa ajunga in Italia oamenii astia au un buletin cu o adresa de domiciliu pe el, deci au unde sta in tara,nu sunt vagabonzi sau aurolaci. In plus in Romania poate ar avea mai multe sanse fiindca vorbesc limba si documentele nu sunt o problema. Nu ar lua-o de la zero.

    RăspundețiȘtergere
  6. guvernul roman ar trebui sa fie bucuros sa-i primeasca inapoi. Vor aduce impozite la stat.
    Primarul Romei ar trebui sa-i repatrieze chiar si involuntar. Nu sunt cetetateni italieni...

    RăspundețiȘtergere
  7. "Din 3400, oare cate zeci si sute intr-adevar vor putea fi integrati aici, daca nu s-au integrat nici acolo."

    Anne Marie, nu uita ca, pana una-alta, tiganii aceia sunt cetateni romani, asadar e treaba noastra, nu a italienilor, sa-i integram undeva, oriunde. Oricat de intoleranti ar fi italienii si ceilalti europeni, nu mi se pare foarte european sa argumentezi: gata, tiganii au scapat din Romania in tarile voastre, ghinion, acum aveti grija de ei ca la noi nu se pot integra.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu v a vedea nimeni tigani,ca despre tigani e vorba,muncind cu spor , in firme fie si italiene,opt ore non stop sau mai mult ,pentru un salariu......PROSTIIII....
    Europa se face ca nu intelege adevarul,ca tiganii nu pot fi integrati social,ca refuza regulile societatii actuale,orice reguli de fapt ,care nu sunt ale lor.Au o alta perceptie despre LIBERTATE si nu renunta la ea.Pentru ei morala e alta,a fura sau insela are alte conotatii,au alta axiologie ...UTOPII .
    Astia nu stiu povestea lui Th Diamant cu Falansterul de la Scaieni,parca.

    RăspundețiȘtergere
  9. li se plateste 200 euro pe o perioada de 6 luni de la repatriere, nu 18 luni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anumite etnii cum ar fi cea Roma, sincer se incearca degeaba reintegrarea lor... nu o sa reuseasca nimeni niciodata...

    RăspundețiȘtergere