vineri, 9 iulie 2010

Deschiderea consulatelor Romaniei la Balti si Cahul - un subiect de mic interes pentru media moldoveneasca

Nevoia de informatii m-a facut sa remarc cat de interesant este pentru media din Moldova subiectul referitor la deschiderea celor doua noi consulate romanesti la Cahul si Balti. Din motive absolut obiective am declinat invitatia de a insoti delegatia de presa a ministrului Baconschi in R. Moldova, dar am spus ca voi acoperi subiectul urmarind presa moldoveneasca eventuale transmisii in direct sau live text si bazandu-ma pe informatiile pe care colegele de la MAE mi le vor trimite de la fata locului.

Ei bine, am gresit in privinta transmisiunilor live. Am luat in calcul doua televiziuni: Jurnal TV si Publika. Jurnal TV a avut o scurta transmisiune live (urmaresc streaming-ul live pe internet), foarte proasta si problematica (au recunoscut-o ei insisi cerandu-si scuze in direct), din care s-au inteles doua fraze ale ministrului roman. Apoi si-au continuat emisiunea care a re ca tema inundatiile. Recunosc, un subiect mult mai de impact si extrem de important in conditiile in care si Moldova se confrunta cu efecte devastatoare ale inundatiilor si au cerut asistenta internationala.

Romania a anuntat deja oferirea de ajutor: 10 bărci pneumatice cu echipament complet, 8 autocamioane de intervenţie, 5 motopompe remorcabile şi 5 motopompe transportabile. Ajutorul de urgenţă acordat Republicii Moldova mai cuprinde 30.000 de saci pentru nisip, 1.000 de perechi cizme de cauciuc, 15.000 mp material polietilenă pentru apărare diguri şi 10 tone de apă potabilă îmbuteliată (potrivit comunicatului Guvernului de la Bucuresti).

Publika n-a dat nimic live, isi continua emisiunea, talk show-ul despre reforma justitiei, despre lichidarea judecatoriilor economice care au suscitat un conflict in alianta de guvernamant, in care il are invitat, printre altii, pe Alexandru Tanase, ministrul Justitiei.

Niciun live text, nimic.

Im mod cert, vor fi stiri despre deschiderea consulatului. Insa o masura care pare atat de importanta pentru cetatenii moldoveni - doua noi consulate - suscita un atat de redus interes al presei de peste Prut.

Este de inteles, in conditiile in care sunt acum teme mai importante, precum cea a inundatiilor.

Si, ca sa previn sa imi sara confratii moldoveni in cap ca ii critic, nu e asta intentia mea, spun doar ca e o remarca. Si ca eu - jurnalist pe afaceri externe si preocupat de R. Moldova si relatia bilaterala cu Romania - am supraevaluat evenimentul de astazi si importanta lui pentru moldoveni. Pentru noi, sunt doua cosulate, e adevarat, la Cahul si Balti. Dar credeam ca ele sunt mult mai importante pentru moldoveni si, ca subiect de presa, pentru media de-acolo.

7 comentarii:

  1. am remarcat si eu lipsa de interes pe jurnal.md si unimedia.md
    pacat, poate daca pe langa ministrii de externe ar fi fost acolo presedintii sau premierii, ar fi fost mai vizibile, dar ar fi fost si interpretate gresit intentiile. Pana la urma discretia noastra in Moldova mi se pare o buna modalitate de a lucra pentru viitorul comun.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: eu ma intreb daca asteptarile mele nu au fost prea mari. pentru ca subiectele zilei sunt si la ei politica interna, zbuciumul din AIE si inundatiile. si totusi, consulatele astea ajuta atat de multi moldoveni, scutindu-i de cozi si de calatorii lungi si, poate, costisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. subiectul a fost mediatizat masiv de presa din Moldova

    RăspundețiȘtergere
  4. Stima dna Menaru!
    Sunt din Republica Moldova si pot sa va asigur, ca deschiderea acestor doua consulate intr-adevar este un lucru foarte important pentru cetatenii nostri. Subiectul a fost atit de mult discutat in mass media de aici, incepind cu refuzul guvernarii comuniste de a permite constructia acestora si pina in prezent, dar mai ales in momentul cind s-a dat unda verde acestui acord, incit, probabil, evenimentul formal de deschidere nu a mai avut o rezonanta atit de mare. Mai ales, dupa cum ati observat foarte corect si Dvs, efectele inundatiilor sunt acum ceea ce-i afecteaza pe oameni in primul rind.
    Va suntem recunoscatori, sincer.

    RăspundețiȘtergere
  5. consulatele era nevoe de deschis in 1993-94. chind astepti un ajutor aproape 20 de ani iti cam trec bucuriile chind el vine. RO tre sa consolideze un front comun in UE, cu Polonia, Tarile baltice, Germania , pentru a stopa atacurile rusesti asupra RM. glasul RO tre sa sune in corul mai multor Tari din UE si aceasta este misiunea generala a RO. ajutorul, suportul RO este binevenit dar RM are nevoe de suport al UE, SUA. Asa vad sarcina principala pentru RO sa mobilizeze intreaga UE pentru a riposta rusiei si atunci va fi rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Discutabil daca n-a fost acoperire suficienta
    Chestiunea zilei Jurnal TV + stiri
    privesc.eu (conferinta de presa)

    RăspundețiȘtergere
  7. @toti

    Ati auzit ca Doris Mircea e director ptr Diplomatie Publica in MAE???? Asta care nu stia daca ``atmosfera`` se scrie cu `t` sau cu `d` si ii intreba pe ziaristi in capitala Europei???????

    RăspundețiȘtergere