miercuri, 14 iulie 2010

Incursiune in copilarie

Tristul sfarsit al Madalinei Manole m-a facut sa fac o incursiune in copilarie. Cred ca suntem multi cei a caror copilarie a fost marcata de muzica ei, mai ales inainte de revolutie.

Cand eram mai mica ii stiam cantecele vers cu vers si le cantam cu patos, mai ales cand, aflata in tabara la mare, mergeam spectacole la teatrele de vara unde cantau toti artistii copilariei noastre, printre care si Madalina Manole.

Dimineata m-am trezit cantand, fiindca l-am auzit la televizor, cantecul acela: Te-am vazut, mi-ai placut, ce ramane de facut? Si am constatat ca inca imi aminteam versurile, ma rog, mare parte dintre ele, desi e clar ca nu l-am cantat de cel putin 20 de ani.

In redactie, o colega ne-a povestit o intamplare din copilarie, in care sora ei canta un cantec de-al Madalinei Manole. Si asa mi-am dat seama ca moartea artistei ne-a facut sa ne amintim si de copilarie, perioada pe care ea ne-a marcat-o muzical.

Voua ce amintiri din copilarie v-a evocat rememorarea vietii Madalinei Manole?

PS. Mi-e tare greu sa inteleg cum o femeie care a facut atatea eforturi sa aiba un copil poate lua decizia de a renunta la viata si sa il paraseasca fiind atat de mic. Ai fi tentat sa spui ca a facut-o exact cand isi implinise cel mai mare vis si nu are nicio logica. Dar astfel de gesturi nu pot fi niciodata explicate rational, fireste.

Un comentariu:

  1. Posibile explicatii: probleme psihice, deziluzii, confruntarea cu realitatea ( care poate era prea "neagra" ), stress ( nu-i usor sa ai copil la o asemenea virsta), criza datorata virstei, probleme vechi nerezolvate ( nu vreau sa fiu misogin, dar se cunoaste inclinatia femeilor de a ascunde o problema in loc de a o rezolva) sau cite putin din toate. Poate a simtit ca nu mai poate, poate a constientizat ca faima/succesul din trecut nu se mai poate intoarce/repeta ( de multe ori mitimizam trecutul prea mult ).
    Explicatii exista, faptul ca vrem sa l-e acceptam sau nu este alta poveste. La fel si aflarea adevarului. Poate este bine sa nu se afle niciodata tocmai pentru a proteja copilul si faima ei.

    RăspundețiȘtergere