miercuri, 13 octombrie 2010

Ca sa intelegeti ce se intampla la Ministerul de Finante...

E nevoie de informatii suplimentare referitor la ce se intampla la Ministerul de Finante, ca sa nu cadeti prada manipularii televiziunilor.

Am fost in Parlament intreaga zi, iar acum cand sunt cu televizorul in fata, aveam nevoie sa inteleg despre ce e vorba.

Ei bine, am inteles, dupa ce am citit acest articol. Eliminarea stimulentelor a fost ceruta de FMI. Cititi-l cu incredere, jurnalista care il scrie este unul dintre cei mai buni, putini, extrem de putini, care scriu pe fiscalitate si chiar stie despre ce vorbeste. Si a scris in mai, cand subiectul era discutiile cu FMI.

Ce sunt stimulentele?Un cadou otrăvit, se arata in articol. Care continua:
  • În primul rând, pentru că ele contravin total principiilor transparenţei bugetare şi a contributivităţii obligatorii.
  • În al doilea rând, pentru că această formă de remunerare este complet arbitrară şi, prin urmare, uşor de folosit pentru a pune presiune pe subordonaţi.
  • Fondul de stimulente, creat din reţinerea a 15% din diverse surse de colectare prevăzute în Codul de procedură fiscală, nu este inclus în bugetul Ministerului de Finanţe. Sumele nu figurează la capitolul de cheltuieli cu personalul şi, implicit, devin o modalitate de plată netransparentă, acordată pe criterii clientelare.
  • Stimulentele pot fi de maximum 3 salarii si sunt decise de seful direct. Pe ce criterii? La aprecierea sefului, intrucat nu exista o grila de performanta profesionala., sau criterii obiective. E O APRECIERE PUR SUBIECTIVA A SEFULUI DIRECT.
  • In medie, un angajat a primit în 2009 cel puţin încă un salariu pe lună. În vreme ce câştigul mediu brut a fost de 2.037 lei lunar, câştigul mediu incluzând stimulentele a fost 4.343 lei.
  • Angajaţii nu plătesc de exemplu contribuţii de şomaj pentru aceste venituri, iar până în 2008, nu au plătit niciun fel de contribuţii.
Enjoy reading si ganditi singuri, nu informatia digerata de televiziuni.

PS. Priviti aici, lista cu veniturile salariale din Ministerul Finantelor din luna... aprilie 2010, de exemplu. Linkul: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/salarii/Venit_aprilie2010_MFP.pdf

Acceptand ideea ca oamenii care controleaza, colecteaza trebuie sa fie stimulati iata insa ce vad.

Potrivit listei, un sofer cu salariu de 1000 de lei, are stimulente de 3000 de lei. O bufetiera cu un salariu de 600 de lei, are stimulente de 1800 de lei. Acesti doi oameni, ce contributie au la colectare si control, ca sa justifice aceste stimulente? Fac acelasi lucru pe care l-ar face in orice alta institutie a statului.

59 de comentarii:

  1. Am comentat acum ceva vreme pe un alt blog: jurnalismul e mort; noroc cu jurnalistii :)
    Multumesc pentru efortul de-a scrie (pe un subiect atit de necomercial). Si multumesc si pentru recomandarea unui alt jurnalist.
    Axu

    RăspundețiȘtergere
  2. @Axu: Subiect necomenrcial? Nu as spune vazand ce delir e pe Realitatea. Dar am cautat informatii, in incercarea de a evita manipularile oricum existente deja. Cred ca articolul din Capital spune exact ceea ce trebuie sa stim. In plus, FMI a tot cerut renuntarea la ele... un angajament luat de romania, dar nepus in practica. Iar maine vine din nou o misiune FMI in Romania, nu? Cititorii, cel putin cei interesati, trebuie sa aiba mai multe informatii decat cele emotionale date de televiziuni.

    RăspundețiȘtergere
  3. E delir pe Realitatea? Pai e clar: trustul a inceput sa-si construiasca dezastrele (ajutat sau nu) pe care urmeaza sa delireze.
    Ca dovada o stire din mai:
    Ministerul Finanţelor, campionul stimulentelor din 2009

    RăspundețiȘtergere
  4. Una este problema stimulentelor (unde lucrurile stau asa cum spui), alta este problema contractiei bugetare, care sparge iluzia pe care au trait multi romani au de-a randul DAR fara sa le ofere solutia.

    Televiziunile nu mint. Oamenii chiar sunt disperati. Asemenea unui sclav, pus in fata alegerii de a deveni gladiator. Solutia e eliberarea din sclavie... sclavia "voluntara" care este statul bunastarii.

    RăspundețiȘtergere
  5. @bogdan glavan,
    oare de ce angajatii din sfera privata nu fac greve? pentru ca au salarii mai mari? o bufetiera la o firma privata nu depaseste 800 lei net pe luna, un sofer are maxim 1200 lei, etc.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bogdan Glavan: de acord cu tine cu prima parte. oamenii sunt disperati? dar cei de la privat nu sunt, sau nu au fost? dar au inteles ca in conditii de criza trebuie sa accepti anumite masuri care nu iti convin. dar cei de la privat sunt disperati si pentru faptul ca sunt in categoria aia care munceste si e impozitata si tine pe umerii sai o gramada de categorii capusa, printre care si bugetarii. pe toti ne afecteaza criza. dar unii strangem din dinti si speram intr-o revenire economica ce se poate produce altfel, nu cu greve spontane, iesind in strada la mitinguri. nu ti se pare un pic caraghios cum anunta sindicalistii greve spontane? sau poate spontan si-a schimbat sensul si trebuie sa consult DEX-ul.

    RăspundețiȘtergere
  7. ca sa intelegem ce se intampla:

    azi dusmanii de clasa sunt cei de la finante,
    ieri dusmani de clasa au fost politishtii
    alaltaeri dusmanii de clasa au fost magistratii
    acum ceva vreme dusmanii de clasa au ost ziaristii si prin extensie oricine platit pe drepturi de autor
    mai prin primavara dusmanul de clasa au fost pensionarii
    la inceputul anului dusmanii de clasa au fost mogulii si ziarele si televiziunile "private" care se opun statului

    maine vor fi cei din corporatii care-si vor vedea diminuate veniturile dramatic prin impozitare de dragul tarisoarei


    mai avem multi dusmani pe care sa-i uram cu sete?...sau ca sa reformulez mai aveti dusmani de inventat ca sa va scuzati incompetenta?

    si persoana a II-a plural nu e intamplatoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiti vorba aia "Sa te fereasca Dumnezeu de minia poporului, gura femeilor, copita calului ..."
    Da, aveti dreptate, e nevoie de informatii suplimentare referitor la ce se intampla la Ministerul de Finante, ca sa nu cadem prada manipularii televiziunilor ... si nici ziaristilor portocalii !...

    RăspundețiȘtergere
  9. @13. Cred ca enumerarea ta e completa, nu lipseste nimeni de pe lista, cu exceptia ta ! Daca te includeai singur comentariul meu era ... fara obiect ! Intamplator, (sau nu) ai comentat un articol "foarte palpabil" de genul celor care nu pot fi combatute de persoane cu "inteligenta la purtator" Se pare ca nu faci parte din aceasta categorie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doua intrebari:
    1.Exista vreo tara UE in care angajatorul (Statul in cazul de fata) sa poata modifica unilateral un contract de munca? Sa poata decide sa taie x% din salariul trecut in contract sau diverse beneficii prevazute in contract?
    2.Daca tot avem atitudine de ciocoi (numai aia de la privat muncesc si platesc impozite, restul sunt capuse), stiti vreun serif bun? Cu medicu ne-am scos... Cica frizeru din colt ar sti sa scoata dinti si sa ia sange. De profesor nu avem nevoie. Popa ii poate educa pe copii duminica dupa slujba.

    Va las sa le dati in continuare la sindicalisti cu DEX-ul in cap, sa mai ridicati in slavi 'stapanirea' si sa va mai razboiti nitel cu oamenii mogulului ...

    RăspundețiȘtergere
  11. pt anonimul de la ora 22.11

    singurii dusmani pentru Romania sint:
    incompetentii, puturosii, lichelele, hotii, pupincuristii, intrigantii, etc.
    hai, sa incepem sa incasam bani doar pe munca. ce este atit de greu de inteles?!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonimul de la 22:11

    Conflictele de interese pe care tu le maschezi cu o retorica malitioasa sint reale.
    Nu vreau sa platesc taxe mai mari decit altii si vreau sa stiu pe ce se duc banii (si aici intra TOTI indivizii bugetari).

    Chiar daca efectele status quo-ului sint potentate de administrare defectuoasa (guvernare), nu pot sa fac abstractie de o intrebare simpla: "cui prodest"?
    Ei bine, foloseste si unor grupuri socio-profesionale privilegiate de status quo. Situatia are radacini politice vechi, dar e alimentata cu nesimtirea si sfidarea unor indivizi (sefi de clanuri bugetare) in fiecare zi.

    Si cred ca e mult mai putina ura in niste agregari de opinii civilizate pe un blog (o forma de sindicalism de mileniul 3) decit in argumentatiile perverse si insultele care au alimentat o buna parte din manifestarile de pina acum ale "dusmanilor de clasa" (asa cum i-ai definit tu).

    Afectati sintem toti; e o scuza pentru ipocrizie si agresiuni?

    Sper ca atunci cind o sa ies eu pe strada sa-mi cer drepturile, o sa ma pot insoti cu oameni mai inteligenti si cu mai multa imaginatie (inclusiv decat mine).

    Axu

    p.s. Iar "persoana a doua plural" ce vrea sa spuna? (mai ales ca nu este intimplatoare). E prima interventie de aici care imparte lumea in "noi" si "voi".

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu sunt de acord cu stimulentele pentru simplul fapt ca sunt de partea cealalta a banilor. Ca mica firma am suferit extrem de multe abuzuri din partea Garzii Financiare si a fiscului. Am luat amenzi pentru vini inventate doar ca sa nu plece baietii cu mana goala, desi am facut absolut totul corect si legal. Te simti efectiv umilit cand iti ard o amenda desi esti super-corect si asta in conditiile cand pe domeniul tau de activitate exista firme ce fac evaziune totala dar n-au primit un control cu anii. "Nu-ti convine, contesta in instanta " nu ma incalzeste, pentru un mic contribuabil este imposibil sa se judece cu fiscul. Am avut un caz in judet insa omul a dat faliment pentru ca pana la judecarea termenelor procesului de contestare fiscul a stat ca masura de represalii zi de zi la el, dandu-i la fiecare 3 zile "amenda minima".

    Pentru ei a devenit mai profitabil sa controleze si sa amendeze degeaba 10 contribuabili corecti decat sa mearga sa prinda un evazionist care le poare crea probleme. De la fraieri iau amenzi pe degeaba fara sa-si bata capul.
    Stimulentele sunt deci o arma perversa cu care statul ii stimuleaza sa atace in haita cele mai inocente victime cu putinta si sa-i lase in pace pe rechini.
    Mariti salariile dar opriti (cel putin la cei ce controleaza direct firmele) stimulentele.

    RăspundețiȘtergere
  14. da, da, sigur, adica oamenii aia sunt tampiti, ar trebui sa nu aiba nici o reactie

    RăspundețiȘtergere
  15. Pt anonimul de la 22:11 - Ai inteles prost!
    Azi, in toata lumea, dusmanul de clasa este incompetenta! Iar in Romania, incompetenta nu mai exista de vreo 20 de ani.
    Intai, trebuie redus aparatul bugetar la un minim normal pentru Romania - cca 500.000 persoane, inclusiv politia si magistratura.
    Doi, evaluati competentele acestor functionari si inlocuiti-i cu altii care pot fi performanti.
    Ceilalti bugetari - amatori de greva si de bani nemunciti - ar trebui sa inceapa cu munci necalificate, daca nu sunt competenti pentru altceva!

    RăspundețiȘtergere
  16. Bre, dar lista aia data in link arata alte chestii, nu sustine articolul... Unde e bufetiera, soferul?
    Altfel, articolul e de apreciat, caci spune lucrurilor pe nume.

    RăspundețiȘtergere
  17. "In medie, un angajat a primit în 2009 cel puţin încă un salariu pe lună. În vreme ce câştigul mediu brut a fost de 2.037 lei lunar, câştigul mediu incluzând stimulentele a fost 4.343 lei." Curiozitatea mea ar fi legata de suportul fizic ( documente ) de care dispuneti pentru a sustine aceasta afirmatie.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim ultim: ai dreptate, acum vad. eu am una, aceeasi, de 25 de pagini in care figureaza si acele posturi. incerc sa gasesc o modalitate sa o atasez. e aceeasi lista, insa completa. nu inteleg....

    RăspundețiȘtergere
  19. Acelasi anonim, doar pentru aprobator: Si pe hotnews la fel, lista e ...

    RăspundețiȘtergere
  20. Bai proasto, protestul lor nu e pentru stimulente ci pentru ca au ramas cu 400-500 de RON salariu !

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu nu inteleg de ce nu se renunta la un sistem de stimulare gresit din start. Respectiv munca trebuie facuta conform fisei de post, si platita conform cu fisa de post.

    Bottomline eu nu vad nici o diferenta intre un salariu pe hartie + aceste beneficii sau un salariu pe hartie + restul platit la negru. E un sistem pervers care chiar in conditiile in care a fost aplicat nu a dus la o crestere semnificativa a colectarilor bugetare. Ca sa nu spun ca daca salariile ar fi date in functie de colectariile bugetare s-ar ajunge in situatia in care s-ar jongla cu cifrele pentru a obtine o prima, un beneficiu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai nu prea inteleg un lucru: daca se stie din primavara ca trebuie eliminate acele stimulente, de ce drequ a spart buba numai acuma?

    RăspundețiȘtergere
  23. @Anonim 11.26: iti recomand sa iti corectezi limbajul si va avertizez pe toti cei care ati vrea sa recurgeti la acest gen de limbaj ca nu va public comentariile.

    daca esti tu istet, de ce protesteaza? de ce au ramas cu 4-5 milioane de lei vechi? pentru ca restul erau stimulente. pierderea lor ii face sa ajunga la salariul la care au ajuns acum.

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga doamna Blajan, nu cred ca este cineva care sa nu inteleaga de ce au ramas oamenii astia cu 500 de lei salariu. Intrebarea e "chiar vi se pare normal acest salariu?" Tot dati din gura si din tastatura ca "nemernicii, fmi a cerut taierea stimulentelor, cum isi permit ei sa protesteze?" Chiar mi'as dori sa va vad traind dintr'un salariu de 500 de lei. Pe dumneavoastra si pe multi altii!

    RăspundețiȘtergere
  25. @Anonim11.43: nu mi se pare normal acest salariu, cum nu mi se pare normal ca au acceptat acea forma de saalrizare. atunci de ce nu au iesit sindicatele lor sa negocieze ca stimulentele sa le fie introduse in salarii sau sa se gaseasca o forma mai putin arbitrara.

    cand n-am fost multumita de salariu sau am considerat ca nu pot trai cu cat castig, am cautat un loc de munca in care sa fiu platita sa pot trai. n-am stat amortita in locul respectiv si sa comentez.

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumesc pentru articol si referinte.
    Cineva s-a grabit deja sa stearga PDF-ul cu lista veniturilor salariale din MFIN. Are sens, nu-i asa? sa fii netransparent cu veniturile celor ce se considera mai speciali printre bugetari.

    La profesori sau personalul medical, s-a gandit cineva sa dea stimulente vreodata? Asa ca fapt divers, doar si de la ei provin o parte din veniturile colectate de "specialii" de la MFIN.

    V.

    RăspundețiȘtergere
  27. Sotul meu este functionar public la Trezeoreia sectorului 1. Prima scadere a venitului format din salariu de baza (700 ron pentru post de studii superioare cu vechime de 3 ani) si stimulente, acordate in functie de preferintele sefei (a avut intr-o singura luna stimulente de 2,5 salarii) a fost in noiembrie 2008. Incepand de atunci, venitul nu a depasit salariul plus stimulent inca un salariu, deci aproximativ 1400 ron. Si cu amenintari si intarzieri in fiecare luna, ca nu il mai primesc. Cum poti sa iti organizezi viata, bugetul, sa vrei, culmea tupeului, sa faci un copil pana cand implinesti 30 de ani, nu mai vorbesc de case sau credite daca tu nu stii nici macar pentru ce bani muncesti?

    Stimulentul este impozitat ca si un salariu (CAS, CASS, impozit pe venit) fara plata contributiei la somaj pentru ca oricum el nu apare decat pe fluturas, nu si pe cartea de munca. De la 1 iulie, sotul meu are un salariu de baza de 570 ron, iar din august nu a mai luat nici un stimulent. Precizez ca, in pofida opiniei multora ca angajatul la stat "sta", erau zile cand imi venea acasa si la ora 22.00, iar la fiecare final de luna sta peste noapte, la inchiderea de luna. Este absolvent de administratie publica, cu master in domeniu, iar din luna mai isi cauta de munca in mediul privat. Reactia este: vii de la stat, deci stai. Eu ma rog de o luna de el sa isi dea demisia, pentru ca pentru 570 de ron mai mult pierde decat castiga ducandu-se la munca si imi spune ca si-asa functioneaza serviciul la o capacitate de o treime din normal (pensionari, concedii de maternitate), posturile fiind blocate si nu poate sa ii lase. Desfid pe oricine care tipa ca aceia de la stat sa vina in privat, ii invit pe cei din privat sa fie angajati la stat, intr-un astfel de serviciu.

    RăspundețiȘtergere
  28. Plus ca, in calitate de functionar public la Trezorierie, nu poti iesi in strada daca nu asiguri o treime din personal (cat sunt acum cu totii la sectorul 1), altfel esti pasibil de dosar penal pentru subminarea economiei.

    RăspundețiȘtergere
  29. In regula sa se dea aceste stimulente, dar numai atunci cand sunt stipulate conditiile si numai celor care le merita. Nu inteleg pentru ce s-ar stimula un sofer sau o bufetiera de exemplu..Daca vor stimulari si ei sa faca facultatea sau sa lucreze in mediul privat, Dar acolo probabil ca nu or sa aiba parte de asa ceva nu ?

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru cei care nu pot trai cu 500 de lei de ce nu se renegociaza salariul sau de ce nu se pleaca si nu se incearca in mediul privat. Romanii au doua vorbe una Pica para malaiata in gura lu' natafleata si a doua Un sut in fund un pas inainte.

    RăspundețiȘtergere
  31. D-na Menaru,
    Daca au dreptate ei sau altii, nu stiu si nu ma intereseaza prea tare, ca oricum eu nu pot decide in vreun fel ce se intampla acolo. Dar sustineti ca FMI a cerut taierea stimulentelor. Intrucat va consider responsabila, rog referinta directa pentru aceasta afirmatie.

    RăspundețiȘtergere
  32. interesant articol - insa cred ca nivelul stimulentelor din luna prezentata in documentul respectiv s-ar putea sa subestimeze nivelul acestor prime.

    salariul 'de baza' din prima coloana nu include si "cota-parte din premiul anual aferent anului 2009, plătită în luna aprilie", dupa cum se arata intr-un footnote de la sfarsitul tabelului. Deci, avand in vedere ca in aprilie au primit si acea prima pt anul precedent, e posibil ca stimulentele sa fi fost mai scazute in luna respectiva avand in vedere ca suma de bani primita tot era foarte ridicata.

    pt a verifica asta am incercat sa caut aceleasi date din alte luni insa nu ca de obicei siteul lor m-a ingenuncheat...

    RăspundețiȘtergere
  33. @ Oana: "[...] oricine care tipă ca aceia de la stat să vină în privat [...]". Înțeleg povestea pe care o spui și gravitatea situației, dar ți-aș putea răspunde în felul următor:
    1. Fiecare are dreptul, libertatea și datoria de a decide asupra propriului destin și de a lua măsurile necesare asigurării unui trai mai bun. Atenție, am spus "a decide", nu a se plânge.
    2. Crezi că în mediul privat nu există angajați care câștigă mai puțin decât soțul tău? Crezi că ei nu ar vrea mai mulți bani? Crezi că nu ar veni să lucreze la Trezorerie pentru banii ăia?
    3. "De unde nu e, nici D-zeu nu cere"... Atunci când în structura sau firma în care lucrezi nu sunt bani, ei nu apar brusc dacă începi să te plângi de lipsa lor. Asta e o iluzie. Trebuie să găsești modalități alternative de a-i câștiga. Spun de a-i câștiga, nu a-i cere...

    RăspundețiȘtergere
  34. @Anne Marie:
    Informațiile din articol sunt extrem de interesante; mă bucur că au fost preluate și de HotNews și ar fi extraordinar să apară pe cât mai multe canale de media.
    Ar trebui să corectezi însă link-ul către lista cu veniturile salariale; are un set de ghilimele în plus la sfârșit și nu merge (cel puțin în browser-ul meu). Cei de la HotNews au preluat link-ul corect.

    Continuă tot așa, este foarte important ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  35. @oana - Esti tembele si tu si sotul tau. De ce nu cauti un loc de munca mai bine platit legal? Iti convine sa fii platit triplu si sa ai in cartea de munca un sfert?
    Cf. legii, un salariat cu studii supetioare are salariul minim de cel puti 1200 ron brut, daca exista post pentru studii superioare.
    Daca sotul tau este angajat cu 700 ron (salariu minim pentru studii medii sau fara studii) inseamna ca diploma si vechimea lui nu sunt necesare la locul de munca. Este un simplu necalificat.

    Va recomand la amandoi sa va schimbati locul de munca. Eu cunosc actuala administratie de 20 de ani (voi de cateva luni), iar rezultatul e dezastruos.

    RăspundețiȘtergere
  36. Clar nu ne mai facem bine...
    Cat de greu este sa pricepi ca intre angajator si angajat exista o relatie contractuala liber consimtita prin care pentru o anumita munca prestata in anumite conditii primesti o anumita suma de bani. Aceasta relatie contractuala nu este vesnica. Atunci cind cumperi rosii din piata nu te angajezi ca vei cumpara vesnic rosii la acelasi pret si de la aceeasi persoana. Singurele pretentii pe care le poate avea un salariat este asupra banilor datorati pentru munca deja prestata si nu pentru munca viitoare. Deoarece au acceptat ca stimulentele sa se acorde dupa cum vrea muschiul sefului trebuie sa accepte si faptul ca acum muschiul sefului nu mai poate pentru ca seful sefului nu mai vrea. Daca nu le convine sunt liberi sa plece. Iar pe "revoltatii" care zic ca un om nu poate trai cu 600 de lei pe luna ii intreb: ce-i impiedica sa-si caute ceva mai bine platit? Sa fie oare pregatirea profesionala precara, sa fie orele de chiul, lucrarile copiate, diplomele cumparate, lenea? De unde pana unde ideea ca li se cuvine un salariu decent doar pentru ca exista? Noua celorlalti nu ni se cuvine? Daca tuturor le se cuvine doar pentru simplul fapt ca respira de ce ar mai trebui sa muncim? Intrebari grele pentru categoria "sa ni se dea"...

    RăspundețiȘtergere
  37. Masura luta fara cap. Mai intai taiem si dupa aia cand om avea timp reparam daca s-a stricat ceva pe langa.

    Cand demolezi o cladire te asiguri ca nu mai este nimeni in acea cladire si in imprejurimi. Nu bagi dinamita in ea si dupa ce o dai jos incepi sa cauti eventualele persoane aflate in cladire sa le duci la spital.

    Stimultele nu sunt legale, morale etc... ok le tai total deacord, dar cand le tai ai grija ca fix in acelasi moment sa asiguri niste salarii cat de cat decente nu salarii de 5-600 ron.

    Ce s-a facut... taiem stimulentele, daca raman niste oameni cu 500 ron asta e... vendem de la anu cum le crestem. ASA NU!

    RăspundețiȘtergere
  38. Cred ca nu am fost bine inteleasa. Eu nu lucrez la stat, altfel nu as fi putut sa scriu aceste randuri, pentru ca angajatii din trezorerie nu au acces la internet. Am simtit nevoia sa postez comentariile anterioare pentru ca lumea nu intelege ce inseamna stimulent.

    La stat nu functioneaza Codul muncii unde se aplica salariul minim pentru studii superioare, sotul meu a dat concurs la angajare unde se putea angaja doar daca avea studii de specialitate, deci nu munceste ca un "necalificat", lucreaza de 3 ani si jumatate ca inspector asistent, post de studii superioare. Faptul ca stimulentele nu sunt trecute in cartea de munca, desi pentru ele sunt platite contributii nu inseamna ca sunt bani la negru, doar ca, in cazul in care ai nebunia sa vrei sa iei un credit, nu poti justifica veniturile. Nu este cazul acum...

    Evident ca va pleca din sistem, chiar daca el inca se lupta cu morile de vant si sistemul. Nu cer nimic, pur si simplu mi-am exprimat opinia.

    RăspundețiȘtergere
  39. 14 octombrie 2010, 11:54
    Oana spunea...

    "Desfid pe oricine care tipa ca aceia de la stat sa vina in privat, ii invit pe cei din privat sa fie angajati la stat, intr-un astfel de serviciu."

    Stimata doamna, chiar nu intelegeti ca viata asta nu e un concurs de masochism? Cei care lucreaza in domeniul privat o fac pentru ca au ales sa o faca. Ceea ce spuneti dumneavoastra suna cam asa: tocmai mi-am taiat piciorul ca sa iau ajutor de handicapat pentru ca alta solutie mai inteligenta n-am gasit si daca credeti ca se poate trai din acest ajutor, ia taiati-va si voi piciorul sa vedeti cum e! E, uite ca unii nu-s chiar asa de fraieri...

    RăspundețiȘtergere
  40. Domnule/doamna Anonim, afirmatia mea era facuta in contextul in care exista voci in privat (unde de altfel lucrez si eu, si parintii mei) care sustin ca aceia care lucreaza la stat nu ar face fata in privat. Daca specialistii care sunt pregatiti pentru necesitatile muncii in institutiile statului (sotul meu, ma repet, a facut administratie publica care, pentru cine nu stie, inseamna specializare in economie si drept) ar pleca cu totii in privat (ceea ce imi doresc sa se intampla) cine ar lucra la stat si cu ce rezultate?

    RăspundețiȘtergere
  41. Bravo, misto materialul.Si cum zicea cineva mai sus:
    The Journalism is dead, long live the Journalists!

    RăspundețiȘtergere
  42. @Oana: Pai zi-i sotului tau sa incerce. Sa se angajeze conform pregatirii si experientei unde o vrea el (unde o gasi defapt) si dupa 6 luni sa se intereseze daca s-a ocupat postul lui de la stat, cat de repede si la ce bani.

    "Cine ar lucra la stat si cu ce rezultate?"
    Tu chiar ai gandit inainte sa scrii? Pe bune, sper ca realizezi ca postul sotului tau este vanat acum de alti 10-20 de proaspeti absolventi de AP care n-au gasit de munca la vreo firma si acum sunt fortati sa lucreze la McDonalds pe salariu minim pe economie plus bonuri de masa.

    RăspundețiȘtergere
  43. Pe langa faptul ca posturile sunt blocate si, indiferent ca pleaca, nu se angajeaza nimeni in locul lui, chiar daca este deficit de personal, cei care lucreaza acum la Mc, cu minimum plus bonuri de masa castiga mai bine decat un salariu de inspector asistent de la Trezorerie de 570 de ron. Si nu au responsabilitatea sotului meu.

    RăspundețiȘtergere
  44. Deci au un contract semnat pe X lei si nemultumirea lor provine din faptul ca trebuie sa munceasca pe X lei? Nu stiu de ce, dar asemenea atitudine, mai ales la un finantist, ma sperie.

    RăspundețiȘtergere
  45. Si vorbim doar de stimulentele legale. Sa vezi ce grozavie o sa fie cand or sa dispara si celelalte...
    (ce, credeati ca sefii decid stimulentele subalternilor pe gratis?)

    Inca ceva: salariul acela de 700 lei pt studii superioare era valabil inclusiv pt profesori, care (vorbesc de debutanti) nu au in general nici un fel de stimulente. Spagile, adaosurile la salar si alte ciubucuri apar mult mai tarziu. Iata, de acolo au plecat de mult timp o buna parte a celor inzestrati. Probabil ca la Finante au mai ramas o vreme unii mai "inzestrati", gratie stimulentelor. Dar poate e timpul sa plece si ei in mediul privat, ori din tara. Ori sa-si schimbe profesia.

    RăspundețiȘtergere
  46. Domnilor, doamnelor, domnisorilor, domnisoarelor ce se intampla la finante in acest moment este doar a 10 parte din porcariile pe care le face actualul guvern, condus de Basescu si nu de Boc. Cu sau fare finante avem invatamant si medicina la pamant, din toate punctele de vedere. Toate taierile care se fac in momentul de fata sunt prea radicale si din scurt si neconforme cu relitatea din tara. Toti cei care acum au un venit scazut(indiferent ca prin taierea din salariu, din sporuri sau din stimulente)aveau banii dramuiti pentru a se incadra in cheltuielile lunare. Ori ceea ce se intampla in momentul de fata este aducerea in imposibilitatea achitarii datoriilor oamenilor, indiferent ca este o rata la banca sau o intretinere sau o chirie, sau altele. Nu se poate ca luna aceasta sa te achiti de datorii iar de luna viitoare sa nu sti pe unde scoti camasa. Orice om isi planifica resursele financiare bazandu-se pe un viitor oarecum stabil si pe intelepciunea celor de sus care sunt capabili sa gestioneze situatii intr-un mod cumpatat si calculat. Orice "zboara" din bugetul statului trebuie treptat redus, dar salariile si pensiile, traiul zilnic al oamenilor nu-l poti schimba de la o zi la alta. In aceste vremuri trebuie sa-i lasi omului timp sa gaseasca alternative, sa-l anunti din timp ca de aceea legile se voteaza azi si au aplicare peste sase luni, indiferent in ce domeniu. Nu se poate ca azi sa platesc pentru o paine 1 leu si maine 3, la fel cum pentru o intretinere luna asta 100 lei si luna viitoare 300 lei. Este inacceptabil asa ceva. In aceeasi directie, nu se poate ca un om cu un job normal sa aiba o luna un venit si luna urmatoare acest venit sa scada de trei ori. Puneti-va in situatia celor care azi au si maine nu mai au, asa pe nepusa masa. Sunt de acord ca finantarea de la bugetul statului a multor ajutoare, chaltuieli sa scada, insa asta se face treptat, cu cap si intelepciune pentru a nu strica balanta de venituri si cheltuieli. Economia unui stat este un lant compus din inele, daca ai rupt un inel complet si lantul se rupe, simplu. Daca cresti preturile(marind TVA de exemplu), cumparatorii nu mai consuma, firmele pierd, pierde si statul sau ramane in cel mai bun caz la nivelul anterior, firmele care vindeau nu mai au venituri, nu-mi mai pot plati angajatii, angajatii nu mai au bani sa consume preodusele altor firme, si iar nu avem consum si iar toata lumea pierde si etc.
    GUVERNUL ACESTA TREBUIE SA CADA stimabililor pentru ca a lantul.

    RăspundețiȘtergere
  47. @Oana: Pai iti dai seama ce sansa are sotul tau acum? Poate sa se angajeze la Mc pentru un salariu mai mare, sa le dea cu tifla fostilor angajatori care or sa-si planga in pumni dupa el si sa scape de responsabilitatea care inevitabil o sa va distruga lui nervii si voua casatoria. Sa inteleg ca este asa de altruist incat lucreaza pe bani putini, intr-o pozitie din care ar putea sa plece oricand, pe mai multi bani, pentru ca e super calificat pentru postul ala, isi risca sanatatea, nervii si casatoria, toate pentru contribuabilul onest. Vai, m-am emotionat pana la lacrimi. Da-mi voie sa-mi inchei slitzul.

    Ok, ori eu nu inteleg ce vrei tu sa imi spui ori tu incerci sa ne vrajesti si ai dat de niste oameni care isi folosesc capul si pentru altceva decat sa le opreasca ploaia sa le cada-n gat. Si nu prea-ti merge.
    Ori trollezi, si daca da, gg.

    @Menaru: Ce a cautat pana la urma Merkel in Bucuresti, de ce ne cauta Gazprom-ul si care-i faza cu majorarea de capital de la OMV, toate in acelasi interval de timp? IZ IS THIS THE REAL WORLD? IS IT JUST FANTASY?
    ARE WE HUMAN OR ARE WE DANCER?

    Nu, pe bune, au alea trei (primele) vreo legatura intre ele?

    RăspundețiȘtergere
  48. Oana,
    mai lasa'ne in pace cu "soțul" tau.
    ne doare la baston de plansetele tale

    RăspundețiȘtergere
  49. @ Anonim 14 octombrie 2010, 14:26

    Wellcome to the real world!

    Bai, frate, voi chiar nu intelegeti ca faptul ca respirati nu inseamna ca vi se si cuvine ceva. Vreti un trai decent? Castigati-l!

    Chiar e asa de greu de inteles ca statul nu face altceva decat sa ia bani din buzunarul meu si-al altora si sa-i distribuie cui considera el de cuviinta. Daca prosperitatea ar fi fost generata doar prin tiparirea de bani fii sigur ca toate statele ar fi facut asta de mult.

    Toate lamentarile astea ridicole dovedesc o perspectiva infiorator de limitata. Nu mai vedeti nimic dincolo de varful nasului. Daca maine lumea s-ar sfarsi, tot ce ati avea de spus ar fi ca nu se cade, ca va facuserati planuri, credite, ca nu mai puteti plati intretinerea... Si ce nu intelegeti este ca in orice clipa lumea, asa cum credeati voi ca este, se poate sfarsi fain, frumos din simplul motiv ca nu tin minte sa fi venit Al de Sus sa zica stati linistiti, totul e ok, am platit eu asigurarea.

    RăspundețiȘtergere
  50. hehe.
    inca un motiv sa ne caram dracului din tara asta de comunisti jegosi.

    RăspundețiȘtergere
  51. stimata doamna va citesc de prin 2009 , dar de 3-4 luni am luat o pauza si din pacate am revenit azi, dar promit sa nu o mai fac. Eu sunt un bugetar " gras" care nu am luat shpaga in viatza mea shi duc acasa 700 lei pe luna + stimulente de cca 300 lei cand le primesc. Nu se poate trai la orash din asta. Am renuntzat sa te mai citesc cand acum citeva luni recomandai cartzi ( eu nu am mai luat o carte langa, cele 3-4000 de volume pe care le am , de doi ani. Santem pe planete diferite. Fara suparare .

    RăspundețiȘtergere
  52. Povestea cu stimulentele e mult mai complicată, iar adevărata miză sunt banii negri - pentru partid şi nu numai.

    De exemplu, o anumită şefă şi-a cumpărat postul cu 1,5 miliarde (ROL) în 2008. Chiar dacă rămâne şefă până în 2012 şi adună tot salariul, tot nu-şi recuperează suma. Dar la ea stimulentele contează cu-adevărat, pentru că 3 x 45 mil. înseamnă 135 mil. lunar, pe lângă salariu. E drept, mai există şi luni proaste, când ia numai 2,5 x 45 mil. stimulente. Plus salariul de 45 mil., evident.

    Pe lângă asta, mai are 15-20 de persoane în subordine (nu şoferul şi bufetiera, ci persoane cu salarii de 15-20 mil.). Iar cu ăştia discută direct: "te trec cu stimulente 30 mil. (sau 60 mil., după caz) dar jumătate mi-i aduci mie înapoi". Nu e doar aranjamentul ei personal, aceşti bani se predau pe listă, iar o parte din ei ajung până la cabinetul ministrului.

    Cred că asta ar trebui să fie baza pentru un nou articol, diferit de cel de mai sus, care nu are nici o treabă cu realitatea din Finanţe.

    RăspundețiȘtergere
  53. O fi si cazuri de astea. Cu soferi samd. Si de acord ca stimulentele trebuie date pe niste criterii de performanta. Insa salariile de baza ar trebui sa fie decente.
    Mama lucreaza la trezorerie. Dupa taieri samd primeste undeva la 600 de lei. Si e unul din acei bugetari care isi face treaba, mai sta si peste program. Ti se pare normal? Ca mie nu.
    Toata lumea are o parere despre bugetari, insa m-as bucura (si mi s-ar parea corect) sa nu generalizam. Pentru ca sunt oameni diferiti. Ca si peste tot de altfel. Iar noi deocamdata nu cunoastem toata situatia. Doar ce ne prezinta presa sau politicienii

    RăspundețiȘtergere
  54. @anonim - daca e asa nasol la finantze, voi astia micii care luati doar 1/2 salariu stimulente de ce nu-i dati in gat pe sefi, sa stim si noi intreaga mafie: cine pe cine acopera-protejeaza -anunta-favorizeaza , etc.

    de ce nu spuneti , cu exemple concrete , cum se impart stimulentele???

    de ce nu ati tipat , prin sindicat, cand s-au angajat tot felul de pilosi care freaca duda in birou si-si iau x3 stimulente???

    de ce nu v-ati cautat de munca in sist privat acum 3-4 ani??pt ca era bine la stat- cald, timpul trece-leafa merge, stimulente grase daca dai limbi in dosul sefului, eventual daca esti"buna" mai pui putin si ghaoaza la bataie si te scoti meseriash, cum sa te duci la privat ca ala te munceste dar mai ales AI RASPUNDERE!!!!LA STAT SI DACA DAI CHIX TOT CONTRIBUABILUL SE PLIMBA PE DRUMURI , CA NU ARE CUM SA TE DEA IN JUDECATA - SE LUPTA CU STATUL, IAR DACA ARE PREA MULT TUPEU , IN 2 LUNI IL TERMINAM ( CU GARDA, ANAF, PULLITIE, POMPIERI, ETC - SISTEMELE DE "CONTROL" SI DE PRODUCERE A SPAGII GRASE PT CLASA PULLITICA- doar nu credeti ca ala care ia spaga duce tot acasa?? pana si garcea de la radar varsa spaga mai departe ca sa ramana la "producatorul"radar , ca altfel e mutat la maimutza , da din maini in intersectie......

    CURATATI-VA BREASLA - DATI IN GAT COMBINATIILE - DEVENITI EFICIENTI SI CORECTI SI DUPA AIA CERETI LEFURI DECENTE - N-AS AVEA NICI O PROBLEMA SA FITI PLATITI , raportat la salariul mediu, ca in orice tara civilizata( cat are un functionar de teapa voastra in UE/salariul mediu din tara respectiva - asta ar trebui sa fie coeficientul pt orice bugetar/breasla)

    se strofoaca pidilicii si clasa pullitica sa faca o lege de salarizare , cand e atat de simplu- iei coeficientii, ii asezi intr-o baza de date( asta e mai greu, ca sunt unii care nu stiu nici sa deschida un PC ..:)) si dupa aia ala calculeaza singur ce si cum.............intr-o saptamana ai si ierarhizarea si coeficientii si normele de aplicare...............dar atunci chiar tre sa fii eficient la locul tau caldut de munca de la stat si de asemenea trebuie sa dai vreo 20% dintre functionari afara..........

    RăspundețiȘtergere
  55. Imi place! Consilierul personal al unui secretar de stat castiga dublu decat seful sau si mult mai mult decat ministrul!
    Probabil sunt platiti dupa calitatea si importanta muncii depuse si acest lucru nu poate decat sa ne bucure: in sfarsit munca bine facuta este recunoscuta si recompensata!
    Desigur, este de apreciat si modestia ministrului si a secretarilor de stat.

    RăspundețiȘtergere
  56. Iata, Cristian Pantazi imi confirma ipoteza pe Hotnews, era o adevarata mafie organizata la Finante cu stimulentele. Mi-e rusine ca dupa mai bine de cinci ani de cand am parasit Romania inca mai simt romaneste, in sens ciubucaresc si spagatistic.

    RăspundețiȘtergere