marți, 5 octombrie 2010

Moartea mamei presedintelui - un test pentru presa

Eram foarte curioasa cum vor trata televiziunile moartea mamei presedintelui. Ma intrebam ce vor face reporterii noaptea la Otopeni, cand presedintele urma sa vina in tara. Se vor arunca pe el cu intrebari, vor pastra distanta din decenta?

Televiziunile, ambele au facut ieri un show gretos din acest nefericit eveniment.

La serviciu vedeam Realitatea, iar la un moment dat, rasete au izbucnit in redactie cand Cosmin Prelipceanu ruga un invitat sa comenteze moartea presedintelui Basescu. S-a corectat repede, dar noi ne-am spus ironic: Wishful thinking? Altfel, opinii ale vecinilor despre doamna Basescu, din toate reiesind ca era o batranica normala, simpatica, la locul ei, asa cum sunt de obicei oamenii la varsta pe care o avea. Doar nu era sa-si piarda capul la 70 si ceva de ani ca i-a devenit fiul presedinte. Din moment ce a preferat sa ramana in apartamentul familiei, intr-un cartier "normal" din Constanta, era evident ca femeia era ea insasi un om normal. Nu prea intelegeam ce vroiau sa afle reporterii. Vorba uneia dintre prietenele de pe Facebook, mai aveam sa aflam ca isi platea intretinerea la timp.

Apoi am vazut Antena 3 si mi s-au parut si mai gretosi. Mergeau pe aceeasi linie, cu vox-uri de la curiosii adunati in fata blocului, de la vecini, cu Alessandra Stoicescu in studio, care il bagase in direct de la radio pe Mircea Badea sa il intrebe daca vorbeste despre nefericitul eveniment. Nu, a fost raspunsul lui Badea, nu e potrivit pentru un radio precum Radio ZU. O alta invitata vorbea despre testul pe care il avea de dat presa in relatarea despre acest eveniment, dar ea insasi contribuia la toata nebunia care se crease. Primarul Oprescu a spus, cu vocea gatuita de lacrimi, ca probabil si pe el il asteapta acelasi nefericit eveniment in ceea ce-l priveste pe tatal sau, aflat in spital in Germania. Mai mult, l-au bagat si pe primarul Mazare sa il intrebe daca s-au solicitat masuri speciale in Constanta cu aceasta ocazie. A fost de-a dreptul gretoasa in emisiunea ei. (Eram in asteptare la medic si pe holul clinicii era o plasma pe care rula Antena 3, caci altfel nu as fi urmarit emisiunea respectiva. Incercarea de a despica subiectul in o mie de fire, dar vorbind, in acelasi timp, de un test al presei pe care ea insasi il cadea in acel moment.)

Sa recunoastem, televiziunile s-au hranit ieri cu subiectul intr-un mod indecent. Astazi insa, am remarcat ca Realitatea, cel putin din ce-am vazut eu pana acum, si e ora 11.25, a dat despre mitingul celor din educatie, despre proteste, nimic despre moartea mamei presedintelui. Sincer, consider ca au un comportament decent.

Antena 3 a continuat sa se hraneasca din moartea mamei presedintelui si-a deschis jurnalul de ora 10.00 cu acest subiect, l-au aratat cand a venit aseara de la Bruxelles - iar unul dintre reporteri nu s-a abtinut si a intrebat, e adevarat, timid, daca merge direct spre Constanta -, imagini cu membrii familiei ajungand la apartamentul doamnei Basescu, faptul ca sotia presedintelui si cumnata acesteia au adus prajituri reporterilor care stateau in fata blocului.

Sincer, sper ca aici se va opri totul. Daca atacurile politice s-au oprit acum, in semn de respect pentru presedinte, cred ca si presa poate sa ia o pauza. Pana acum, in ciuda intensei mediatizari de luni, cu succesiunile de imagini cu doamna Basescu si muzica de-aia obsesiva, totusi se putea si mai rau. E, poate cinic ce zic, dar ma asteptam sa fie si mai rau.

Sincer, Realitatea mi se pare ca a adoptat, pana in acest moment, cea mai buna si decenta decizie.

E un test pentru presa, asa cum au spus multi. E, poate, un moment in care presa sa arate ca nu e chiar asa nenorocita cum a ajuns lumea sa o considere. Si eu cred ca, intr-adevar, mai exista decenta si bun simt. Mult.

26 de comentarii:

  1. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6079385,00.html

    acestia nu sunt oameni!

    RăspundețiȘtergere
  2. mai am de comentat ceva:

    La antena 3 la femeia aia care latra cand vorbeste: dana grecu.Invitati Hrebenciuc, Orban, Canacheu. Dupa jumatate d eora in care 'javra' grecu incerca sa obtina un regret din partea unuia sau altuia care sa corespunda cu titlul de pe ecran: Se suspenda Suspendarea! hrebenciuc o intreaba: Doamna Grecu , aveti parinti? Da, am, raspunde madam Grecu. Sa va traiasca si sa va bucurati multi ani de ei! Eu nu mai am, zice Hrebenciuc, de curand mi-a murit si mie mama si stiu cum e! De jumate d eora ne intrbati doar de Basescu, Hai sa respectam durerea omului.Stiti vorba aia, despre morti numai de bine! '
    a fost prima data cand l-am admirat pe Hrebenciuc. Sper sa nu fie si ultima!

    RăspundețiȘtergere
  3. intrati pe site-ul antena3 si vedeti comentariile de la stirile despre decesul mamei presedintelui. mie mi s-a facut rusine ca traiesc in aceeasi tara cu astfel de oameni. iar nesimtitii de admini ai site-ului ar fi putut face ceva, dar se pare ca ii doare fix in cot. pacat...

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru corectitudine, poate ar trebui sa zici ca la antena 3 a fost un live de la cta de 1 minut, si apoi miting. dar in fine, poate nu conteaza

    RăspundețiȘtergere
  5. @Maria: sigur, dupa stirea cu doamna Basescu, eu am vazut ca subiectul 2 a fost despre mitinguri. pardon, cred ca am gresit ora, era jurnalul de 9, probabil, fiindca daca tu prezinti jurnalul de 10, atunci era colega de dimineata. dar in jurnalul pe care l-am vazut eu moartea mamei presedintelui a precedat subiectul despre mitinguri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna sau domnisoara cu stima dar dezimformati.
    Intamplator am urmarit Antena 3 ieri de la 17 la 24 si TOATA lumea a fost clara un mesaj de codoleante pentru Domnul Presedinte Basescu,episodul legat de doamna Grecu mi se pare o scoatere din context si rautate.Cu stima oare cui ii foloseste cand partizanii Domnului Presedinte vor sa foloseasca un eveniment tragic din viata acestuia pentru a demoniza presa ostila. Cu ce are legatura asta ? potoliti-va macar 5 minute ca nu foloseste la nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. o intrebare cu raspunsuri servite …

    De ce credeti ca televiziunile mai sus amintite evita discutiile pe marginea mortii mamei presedintelui?

    a. i-a “lovit” deontologia;

    b. risca sa imbunatateasca imaginea urata pe care i-au creat-o;

    c. au raspuns la cererea presedintelui de a evita expunere publica a acestui subiect.
    http://poweraxxel.wordpress.com/2010/10/05/un-studiu-interesant/

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim 14.29: eu am urmarit Antena 3 pana la ora 18.40, cand am intra la programarea la medic, cu o pauza, fireste, de vreo 30 de minute cat am fost pe drum. iar emisiunea sandrei stoicescu a fost gretoasa. nu e o demonizare a presei ostile, e o observatie despre cum au relatat telegiziunile. vi se pare ca realitatea, care a renuntat la subiect, intr-un mod decent, repet, e o media prietenoasa presedintelui si ca de-asta apreciez politica editoriala abordata de ea? tocmai asta era ideea: presa ar trebui sa se potoleasca. la fel si comentatorii care au pus - asa cum ati observat multi dintre cei care mi-ati scris si mie - niste comentarii care depasesc orice urma de civilizatie si bun simt, ca sa nu mai vorbesc despre respect.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 14.30: sper ca din decenta.

    RăspundețiȘtergere
  10. a precedat subiectul tocmai [pentru ca mitingul era pt toata ora si ca sa nu fie intrerupt de alte subiecte. la rtv e chiar acum stire despre inmormantare
    si asa cum probabil stie toata lumea, informatia despre moartea bunicii lui barack obama a fost difuzata de statii de pe toate continentele. n-am auzit sa fi fost vreo problema. la fel stirile despre diverse maruntisuri pe care le face familia prezidentiala. acolo nu e o problema, la noi da

    RăspundețiȘtergere
  11. Hai sa fim seriosi, ii frige buza sa arate, sa obtina ei rating(ca la Madalina), dar au facut cateva calcule politice si au hotarat sa bage totul sub pres, sa nu cumva ca Base sa inspire umanitate (acest tiran, dictator, dement), sa nu cumva lumea sa-l judece mai uman si vezi doamne, sa mai obtina ceva procente le incredere.
    Cum se face ca cele doua televiziuni actioneaza identic??? Aici e intrebarea.Monstrul e unicefal desii are mai multe corpuri

    RăspundețiȘtergere
  12. bun-simt si decenta in fiecare zi si in schimb suntem serviti cu scarba, ura, ostilitate, agresivitate, trivialitate, vulgarism?

    Presa a picat de multa vreme testul decentei si il pica zilnic "cu brio".

    RăspundețiȘtergere
  13. @Maria: da, Maria, a fost o problema modul gretos in care a fost prezentat subiectul ieri. Astazi, din pct meu de vedere, s-a instalat decenta. Deocamdata. desi sper sa ramana asa. cum spuneam, sunt absolut convinsa ca in presa romaneasca mai exista bun simt si decenta, oricare ar fi jocurile care se fac.

    RăspundețiȘtergere
  14. Presa va vinde ceea ce cumparam. Durerea Familiei Basescu nu este deosebita de durerea altor familii. Durerea este la fel pentru toti ce trec prin astefel de momente.
    Atata timp cat vom accepta interviuri de la "capul mortului", in sensul ca un reporter are "inspiratia" sau spiritul jurnalistic, de a intreba o mama cum se simte dupa ce si-a pierdut copilul, nu inteleg cat respect puteti acorda acestor institutii de media. Respectul presei fata de durere este de mult pierdut... pacat ca acceptam ... nu vreti sa vedeti .. dar va uitati.. nu va convine dar acceptati.. cati ati schimbat canalul pentru ca erati de acord cu cele prezentate - sau era doar o curiozitate de tipul "ce mai zic aia?"

    RăspundețiȘtergere
  15. din motive tehnice prima parte a comentariului meu nu a aparut ...

    Am intrebat de ce e nevoie sa moara cineva pentru o picatura de decenta ?

    RăspundețiȘtergere
  16. @johnesku:nu e nevoie sa moara cineva, dar sperantele mele in decenta media sunt atat de scazute ca am mizat ca macar intr-o astfel de situatie nefericita ne amintim totusi sa fim decenti. caci altfel...

    RăspundețiȘtergere
  17. stimata domnisoara , eu am suspendat de multa vreme presa din existenmta mea (intai pe cea scrisa), acum cea tv se autosuspenda pentru ca nu rezist mai mult de 5 minute chiar daca fac eforturi (sunt oarecum interesata de mecanismele manipularii).
    Realitatea si antenele pot face orice de maine (inclusiv sa "cante"pe invers )eu , daca vreau sa vad stiri ma duc la liderii de la protv sau aiurea dar la ei , niciodata.
    Orice media va primi un facator de presa de la cele 2 nestiri , va fi suspendat de mine asemanator ...Cam asa merge treaba , cred ca cu orice om normal care se raporteaza la ceea ce considera el ca este corect.
    La sfarsit aduni audienta si daca nu iese decat cu publicitate de la guvern, te duci la prasit de unde ai venit.........

    RăspundețiȘtergere
  18. Doamna Blajan,

    Nu putem discuta de decenta dupa ce cu o zi inainte te comporti ca la usa cortului. In urma articolului dvs. am intrat si la A3 pe site sa vad ce fel de comentarii sunt acolo, intr-adevar, incredibil!

    Eu daca vin si va injur aici pe blog, si a doua zi vin cu lugu lugu, dvs. va veti comporta ca si cum nimic nu s-a intamplat?

    Decenta posturilor RTV si A3 reprezinta o cauza pierduta.

    La fel ca si mine, vedeti situatia din tara asa cum se observa din afara acesteia, va inteleg, dar va rog sa nu picati in aceasta capcana.

    Romania aste o tara de oi manipulabile (ne referim la majoritate, de exemplu majoritatea "sa ne dea").

    Cu parere de rau spun aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Vizitiul: site-urile trebuiau sa modereze comentariile, sunt total de acord cu dvs. eu m-am referit la ce am vazut pe sticla, de acord cu dvs, faptul ca au lasat toate abjectiile acolo, nu ii scuza.

    RăspundețiȘtergere
  20. Bine ca nu m-am uitat la TV.
    Bine ca nu ma mai uit la TV de 3 luni.
    Porbabil, nu o sa mai uit ceva vreme.
    Chiar ma mir cum de inca mai sunt in Romania!

    RăspundețiȘtergere
  21. Jenant, dar asta caracterizeaza presa si in general sistemul de invatamant. Nu mai sunt profesionisti, nu mai sunt oameni integri, au ramas doar afaceristii. Ne meritam soarta.
    Condoleante familiei Basescu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mda, avem o parere exprimata pe un blog afiliat unui site campion in proslavirea portocaliilor si a maretului carmaci. De ce nu ma mira oare concluzia articolului, deja clasica "presa e de porc"?.
    Uitati cu buna stiinta ca acest eveniment nefericit a survenit in poate cel mai dificil moment pentru Romania. O lupta politica acerba in care fiecare tabara uzeaza de toate mijloacele aflate la dispozitie (unii cu frauda in votarea legilor organice, infiintare de false grupuri parlamentare etc, ceilalti cu demonstratii de strada si presiune mediatica).
    Apropo de "impartialitatea" dumneavoastra, vreau doar sa subliniez ca v-ati multumit sa analizati taman singurele doua televiziuni (din vreo 30 si ceva) ostile augustului dumneavoastra conducator. La fel au procedat insa si comercialele ProTv sau Antena1. Pana si buticul B1tv a adoptat aceeasi linie editoriala a subiectului.
    Per ansamblu intreaga opozitie si-a manifestat sprijinul pt presedinte si chiar a evitat declansarea suspendarii cu ocazia asta (desi individul o merita cu varf si indesat).
    Regretul meu personal e ca familia basescu a pierdut probabil singurul membru decent pe care-l mai avea si ne-a lasat pe cap toti gangsterii (fratele usot mafiot, fiicele tupeiste si, mai ales, il padrino traian). Chiar ma gandeam oare ce-o sa mai inventeze cezarul acum dupa cascadoriile mediatice cu care ne obisnuise pe la alegeri si referendumuri (PSDu' fura alegeri, draga stolo, 322, de ce le e frica nu scapa, cate-un bocet la doua saptamani etc.).
    Ei, se pare ca n-o sa mai aiba nevoie, o sa-si joace cartea de fiu indurerat si-o s-o stoarca la maxim. Mi-as dori din tot sufletul sa nu faca asta dar, din pacate, ne-a aratat pana acum suficient din micimea lui umana ca sa putem fi siguri ca va transforma asta in munitie electorala.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sint momente in care nimeni nu mai este zidar, lemnar, ospatar, profesor, inginer, cersetor sau presedinte.

    Sint momente in care cineva este imanent dezbracat, dezgolit, incercat de soarta - de Dumnezeu, de karma, de inevitabilitatea naturala a mortii - si este lasat prada slabiciunilor noastre cele mai fundamentale, mai temute si de neevitat.

    Moartea mamei este un astfel de moment. Nici nu mai zic ca doamna Basescu pare sa fi fost un inger de femeie, de o frumusete sufleteasca si o vitalitate absolut rare, o mama de la care Traian a luat partile lui bune (de obicei partile mai putin minunate vin de la tata - da, glumesc amar, dar numai un pic si cu respect).

    Numai Dumnezeu stie cite griji a mai avut biata femeie, temindu-se nu atit pentru "destinul politic" al baietzelului (pentru mame, barbatii ramin intotdeauna baietzei, chiar si la aproape 60 de ani) cit pentru viata lui... intr-o lume in care irationalul si ura par sa cistige majoritatea "partidelor" de shah etic.

    Acum nu mai are griji, Mama, dar poate sa vegheze. De deasupra, de acolo de unde mamele vegheaza, peste drept si peste nedrept, peste inger si peste pacatos, pentru ca in ochii mamei nu exista deosebire... singura iubire neconditionata si cu adevarat sublima care exista.

    Nu putem sa simtim ce simte omul individual, in acest caz Traian, mai degraba decit hulitul "presedinte Basescu", dar poate avem oportunitatea de a ne arata nu atit eticeste perfecti, cum nici unul nu sintem, cit un pic, macar un pic deasupra statutului moral al hienelor.

    Sa fii tare, Traian.

    RăspundețiȘtergere
  24. mortii cu mortii ,vii cu vii---da doamne presei ultima jertfa si sa nu mai ceara alta-

    RăspundețiȘtergere
  25. @Dna Menaru

    nu ca presa in marea ei totalitate este mizerabila in Romania dar pe bune dvs pozati cumva in "jurnalist decent"? Pai daca ma uit pe articolele dvs de pe blog nu prea pare. De sindicalistii de la bruxelles ati facut doar "misto", ieftin nici maca "subtil". Iar cei care nu au folosit moartea mamei presedintelui politic nu au facut-o pt "in semn de respect pentru presedinte" ci pt mama sa. Presedintele actual si-a pierdut de multa vreme orice "cota" de respect.

    RăspundețiȘtergere
  26. Doamna .. gazda nu te cunosc si am ajuns aici din intamplare dar...iti pot spune sigur ca in acest moment in RO... oricine tine numai si un pic cu Basescu si cu oamenii lui sunt desconsiderati si bataia de joc a majoritatii asa ca.. asta e ce iti transmit.
    Numai cei santajati sau doritoeri de avantaje de la acest regim de incompetenti...mai il vor la putere .. dar desigur ca nu ii acorda nici o consideratie. Mai sunt si f putini ca ... tine care sunt inca fraieriti de asa un incompetent si de cei cativa din jurul lui...
    Sanatate sa fie ca scapam curand..

    RăspundețiȘtergere