vineri, 5 noiembrie 2010

Si altfel despre Adrian Paunescu...

Despre morti, numai de bine, e adevarat. Insa e gretos tot ce se vede la televizor dupa moartea lui Adrian Paunescu.

Eram mult prea mica sa merg la spectacolele Cenaclului Flacara, iar cand, in sfarsit, mama mi-a promis ca ma lasa cu niste copii mari din bloc, liceeni, acesta a fost interzis sau n-a mai venit prin Deva. Si asa am ramas cu regretul ca n-am fost si eu cu la spectacolele alea de pe stadion sau de la Sala Sporturilor despre care ii auzeam pe vecinii mei de bloc vorbind pe banca din fata blocului. Si ca n-am auzit si eu cantecele alea pe care le cantau vecinii mei, cand ieseau cu chitara in fata blocului.

Am insa o amintire personala legata de Paunescu. Atunci cand venea la Deva era cazat mereu la hotelul la care lucra mama mea. Imi amintesc ca toti stateau drepti cand aparea el pe-acolo, de la receptioneri si liftieri, la barmani, cameriste, ospatari si frizerul care il tundea. Erau practic terorizati de toanele lui.

Era cazat in apartamentul de la ultimul etaj, al saselea, al hotelului si angajatii pandeau cand mergea liftul acolo, sa fie pregatiti cand cobora. Numai ca intr-un week end, cand era liniste in hotel si el tocmai urcase - mama ma ascunsese in camera/oficiul din spatele receptiei, ca ma nimerisem in vizita la ea - am iesit si ma jucam cu unul dintre liftieri "de-a calul". Eram mica si el alerga cu mine in carca prin holul pustiu. Asta l-a distras si n-a mai vazut ca liftul a fost chemat la etajul 6. Din nu stiu ce motiv, Paunescu a coborat in hol. Avea nevoie de ceva. Mama si liftierul au inghetat. Se si vedeau dati afara. Numai ca poetul capricios in general era in toane bune. Stiu ca de-atunci, cand venea Cenaclul la Deva, nu mai mergeam in vizita la mama la serviciu. Iar mama mea povestestea mereu acest episod cand venea vorba despre Paunescu si despre spaima de a-si pierde serviciul din cauza unor toane de-ale lui. Asta e amintirea mea personala legata de el. Altfel, ma voi abtine de la opinii, se vor exprima si s-au exprimat deja multe. Si deja altii au spus multe lucruri pe care le gandeam si eu.

Perspectiva diferita despre care vorbeam in titlu, cu care rezonez, e a acestor oameni pe care i-am citit pana acum:Vlad Mixich, Vladimir Tismaneanu si Dan Tapalaga.

9 comentarii:

  1. Cu articolul de fata, pe hotnews si site-urile asociate s-au adunat nu mai putin de 5 articole care il vorbesc de rau pe Adrian Paunescu.

    Si la acestea sute de comentarii care de care mai rautacioase.

    Putin nepotrivit, in opinia mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Amintirea asta e extraordinara. Sunt convins ca nu doar Paunescu era asa, ci -- pastrand proportiile -- multi sefi mai mari sau mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumitru Matcovschi6 noiembrie 2010 la 02:07

    A fost Adrian Păunescu dăruit cu mult har... Nu făcut cu anasâna, nu cheie de biserică. Om ca toţi oamenii, cu caracter. Insist, cu ca racter. Or, lucrurile mari le-au făcut întotdeauna caracterele mari; personalităţile le-au făcut. A fost un poet de la Dumnezeu, de la natură. S-a născut la Copăceni, în Basarabia, dar nu contează, fireşte. Cărţile lui însă, pentru noi basarabenii, au taina lor şi ne sunt dragi. Le-am citit, atunci, în anii dezmăţului bolşevic. Le citim şi azi. Păunescu nu a scris cum a putut, a scris cum a vrut, ce a vrut. Poezie, cântece, pu blicistică, blesteme, dureri. Din păcate, du rerea din poezie nu toţi muritorii o simt. Şi Adrian Păunescu, după mine poetul Păunescu, nu a fost înţeles. A scris cu un colţişor de inimioară, cu dor s-a căznit să spună cuvântul frumos. A avut duşmani, dar şi prieteni, mulţi prieteni. Ca orice poet adevărat a luptat cu sine şi a bravat soarta, cred. Gura lumii nu mă interesează nici în «ambiţia mititelului». Nimeni nu ştie ce va rămâne după noi. După Adrian are ce să rămână. A fost al generaţiei sale, al limbii române, al Ţării şi al Basarabiei. A avut patrie. Vă repugnă acest cuvânt? Ori astăzi în Romania, dar şi în Basarabia, «ţara asta» - zic toţi. Mai ales, cei mai hâtri decât noi. Ei bine, care «ţara asta»? Păunescu are patrie, am şi eu patrie. Păunescu a avut patrie şi atunci a înveşnicit-o în opera sa. Iartă-l, Doamne, dacă a greşit!"

    RăspundețiȘtergere
  4. Paunescu a avut un destin.A dat speranta tinerilor acelei perioade. Nu va fi uitat! Eminescu nu a fost uitat! Sa speram ca va mai rasari o stea care sa ne scoata din amorteala in care am intrat.

    RăspundețiȘtergere
  5. treaba asta am intalnit-o si eu... eram tanar ofiter prin Focsani prin anii 2000 cand era mai sa fiu dat afara din hotelul de garnizoana pentru ca avea sa vina poetul natiunii si vezi doamne avea nevoie de liniste deplina...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru @Dumitru Matcovschi conteaza doar ca A. P. a fost daruit cu har ca poet. Si nascut basarabean, vezi Doamne.
    Dar de raul pe care l-a facut acest om care s-a autonumit, intr-o clipa de sinceritate, PORC , nu ne spune nimc.
    Acest bard al ceausismului care doar in capitalism si-a astimparat setea de demnitati si inmormintare cu onoruri militare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va intreb cu nedisimulata curiozitate ce va amintiti de tismaneanu cel de pana in '85, de basescu cel de pana in '89, niste protestatari, niste dizidenti, niste...? Dar cu suguranta ca ati uitat de scrisorile de felicitare trimise de basescu marelui carmaci si genialei sotii, ca marinarul mult iubit a facut parte din ultimul guvern comunist ca tismaneanu facea apologia secerei si ciocanului sau ca traian ungureanu scria articole inflacarate de marire a genialului conducator... in timp ce porcul Paunescu ajuta bolnavii fara speranta, amaratii in cautare de sprijin, intelectualii marginalizati si mai avea si nerusinarea sa permita in acel odios cenaclu sa se cante Beatles, Bob Dylan, Joan Baez, Rolling Stones, John Lennon si Santana, Creedence si alte produse ale subculturii de stanga ! Un nemernic nu-i asa ... ?

    RăspundețiȘtergere
  8. de tismaneanu si tatal sau mai ales se aud vorbe nu tocmai roz, e clar paunescu nu a fost un sfant, dar a lasat ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. ce mandra esti ... acolo linga tismaneanu ... ce mai apropiere ..
    o gasca provinciala care inca mai sare calul prin holurile intunecate ale blogurilor fara audienta ... cu tismaneanu liftierul, care face legatura dintre stalinisti si basisti ..

    RăspundețiȘtergere