duminică, 1 februarie 2009

Vicky Cristina Barcelona - un film care trebuie vazut

Vicky Cristina Barcelona este ultimul film al lui Woody Allen, in care Penelope Cruz - chiar daca apare probabil vreo 15 minute - este starul. Scarlett Johansson - care mie mi-e cam indiferenta, ba mai mult nu inteleg de unde entuziasmul in ce o priveste, in afara de buze frumoase nu cred ca e foarte speciala, ca infatisare, desi apare obsedant pe toate revistele pentru doamne - este total pusa in umbra de frumoasa actrita spaniola.

E cel mai tare film pe care l-am vazut in ultima vreme. Recunosc, piratat de colegul meu din Ungaria, ca aici, in Marea Britanie, va avea premiera in 6 februarie, iar in Romania - potrivit Cinemagia - in 3 aprilie.
Doua americance - Vicky si Christina - pleaca la Barcelona pentru cateva luni, unde intalnesc un artist, un pictor, care le place pe amandoua. Numai ca tipul nu este recuperat dupa divortul de o femeie extrem de frumoasa, artista la randul ei, dar foarte temperamentala (Penelope). Si, de aici, o serie de intamplari. Nu va povestesc mai mult, ca sa nu va strict placerea vizionarii.
Penelope Cruz este, insa, magistrala. Nu numai ca este extrem de frumoasa, dar joaca foarte bine personajul Maria Elena, o tipa nevrotica, nesigura uneori, dar extrem de focoasa. Am citit ca este nominalizata la Oscar pentru rol secundar feminin pentru acest film si chiar m-as bucura sa il castige.
Javier Bardem, pictorul din film, este chiar partenerul lui Cruz din viata reala.
Am vazut o serie de comentarii despre filmul asta pentru o secventa care a atras atentia mai multor domni: este vorba despre un sarut intre Johansson si Cruz. Am citit undeva declaratia lui Cruz referitoare la acest episod si povestea ca secventa a fost filmata fara repetitie si ca Woody Allen, desi suspectat ca e usor pervers, si-a facut programare la doctor in ziua filmarii.
Dupa ce am vazut filmul asta - plin de imagini cu opera lui Gaudi - am stiu unde imi voi face vacanta in vara asta: la Barcelona. Hm, sper doar ca jumatatea sa fie de acord. Povestea filmului e usoara, e o comedie romantica, desi nu genul clasic, dar ca imagine e o adevarata incantare. Iata trailerul, de pe Cinemagia:
Si tot dupa ce am vazut acest film am mai cautat altele cu Penelope. Un alt coleg avea Volver. Da, marturisesc ca nu l-am vazut la vreme respectiva, asa ca l-am vazut aseara. Continuu sa fiu uimita de frumusetea acestei actrite. Chiar daca are o fata mica si niste ochi prea mari si prea negri pentru figura ei, acest contrast nu este deloc deranjant si o face foarte interesanta.
Recunosc ca pana acum nu am observat-o, ca actrita, dar mi se pare foarte talentata. Si rolul din Volver este foarte bun. Am mai vazut-o in Femeia mereu deasupra si acolo a fost haioasa, mi-a placut filmul, m-a amuzat, dar nu m-a impresionat foarte tare.

13 comentarii:

  1. Un film in care Penelopa apare pret de zece secunde este "Not love, just frenzy".
    O prezenta ceva mai ampla in prologul filmului "Carne tremula" a lui Almodovar, unde joaca prostituata care naste in autobuz protagonistul (nu, Javier Bardem este acolo un pic mai in spate).

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca abea acum o descoperi pe P.C. inseamna ca esti o "adevarata" iubitoare de film si comentarile tale sunt nepretuite (vezi "e cel mai tare film").
    De fapt ce ma bag eu in blogareala ta..

    RăspundețiȘtergere
  3. cum naiba faci critica de film daca pana acum nu ai observat-o, ca actrita, pe P. Cruz?

    doamne, unde am ajuns...

    RăspundețiȘtergere
  4. Un film cretin. Woody Allen este un incapabil ca regizor, lasandu-i liberi sa improvizeze la maximum pe actori si nu trage mai multe duble, pentru ca prima e intotdeauna cea mai buna. Un film al unui obsedat sexual care a devenit acest Woody Allen.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un film in care nu se intampla prea multe, discutiile par uneori prea lungi si chiar nu inveti nimic din acest film. Nici despre romantism nu prea poate fi vorba, ca mai toate legaturile care se formeaza sunt anormale. Nici macar starea aia de bine de la finalul unui film romantic nu ai, ce mai, un film care nu transmite nimic...si nu te invata nimic...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cruz are mereu aceleasi roluri, personaje cu mici probleme de autocontrol(psihice, chiar), foarte temperamentale, exotice(accent, look "salbatic"). Astea insa + frumuseatea nu o fac o actrita mai buna decat Johansson. Nici vorba. E departe.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut filmul, piratat de pe odc, numai ca ma asteptam sa fie totusi altfel. Ai dreptate, Penelope Cruz face tot filmul, dar totusi Vicky Cristina Barcelona nu e plin de imagini cu opera lui gaudi, Ovideo este mult mai bine prezentat decat Barcelona. Iti impartasesc aceeasi parere despre Scarlet, o actrita care nu spune nimic, nici pe scena, nici pe copertile revistelor de femei. E un film de vazut, dar cei care se asteapta sa regaseasca Barcelona in film, se inseala...

    RăspundețiȘtergere
  8. Come on... Mai bine ai cauta filmele lui Woody A.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am avut mari aşteptări de la acest film, dar m-a dezamăgit crunt. În afară de operele lui Gaudi, nu am găsit nimic remarcabil. Nici jocul actorilor, nici acţiunea, nici dialogurile, nimic.

    RăspundețiȘtergere
  10. In Marea Britanie filmul deja ruleaza! Nu de alta, dar duminica, 1 februarie, in trenul spre Londra am auzit o englezoica care ii explica de zor unei prietene cum cu o zi inainte fusese la cinema sa vada noul film al lui Allen.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am vazut acum 2 zile filmul insa mie unul nu mi-a placut. Doamnele de la tara se uita la telenovele in care vad si ele lumea buna, mincare pe masa, masini straine si haine scumpe. Doamnele si domnisoarele mai scolite se uita la filme de regizori in voga, cu artisti, cu peisaje frumoase si complet rupte de realitate.
    Pictorul ala vine la masa unor necunoscute si le spune franc:
    "No, we'll spend the weekend. I'll show you around the city [Oviedo]. We'll eat well,
    we'll drink good wine, we'll make love."
    Problema nu e ca alea chiar merg, ci ca apoi mai tirziu cind pictorul merge inapoi la "fosta" ele se dau ranite, ca si cum astepti culmea fidelitatii de la cineva ce te agata cu citatul de mai sus.
    Bineinteles ca filmul e facut pt. cei cu studii superioare care sa stie cine a fost Gaudi sau Woody Allen, insa acel sirop de zbor cu avionul privat, hoteluri, mincat la restaurante scumpe cind nu apare deloc cuvintul "money" (decit intr-un singur context cind "fosta" trebuie sa stea cu eroul pt. ca nu are bistari), mi se pare tot o telenovela frumoasa. Dream on.

    RăspundețiȘtergere
  12. Va multumesc pt comentarii. Nu m-am pretins un critic de film, ar fi absurd, sunt doar un om care se uita la filme, iar asta i-a placut. asa ca cei care ma certati ca fac critica de film, gresiti. Nu e critica, e o parere, pe blogul meu personal. Cei care ma criticati ca abia acum am descoperit-o pe Penelope, iarasi nu aveti in totalitate dreptate. Nu m-a impresionat pana acum, nu am vazut filme in care a jucat, pentru ca nu sunt neaparat genul meu. N-am zis ca este o capodopera, dar m-a entuziasmat. mie mi-a placut. deh, e opinia mea, gusturile mele. Nu ma consider o cinefila, nu am pretentia unei foarte mari subtilitati, recunoc ca am ales de multe ori fie filmele "pentru fete", fie filme cu intriga politica. Dar, repet, e o opinie personala, exprimata pe un blog personal.:)

    RăspundețiȘtergere
  13. un film scremut din niste clisee de relationare intre sexe, plictisitor, nascut din frustrarile lui Woody Allen.
    Are imagini frumoase.
    Si pe mine m-a dezamagit filmul.

    RăspundețiȘtergere