vineri, 10 aprilie 2009

Exista vreo legatura intre protestele din Moldova si cele din Georgia?

Am citit o analiza Stratfor si am publicat aici ideile sale principale, dar mie mi se pare ca sunt niste lucruri care nu se leaga. Analiza zice asa:

Moldova da Statelor Unite si Europei ocazia sa loveasca si mai aproape de inima Kremlinului. Chiar daca Rusia crede ca a marcat pana acum puncte in discutia privind scutul antiracheta american din Europa, considerand ca vecinatatea sa apropiata este la adapost de influenta occidentala, Stratfor considera ca "desi nu a fost demonstrata inca o implicare a SUA in protestele din Moldova, Washingtonul poate folosi situatia de la Chisinau pentru a reaminti Kremlinului ca are multe parghii - in multe culori - pentru a dezechilibra Rusia".

Numai ca Occidentul a avut pana acum, cel putin la nivel public, o reactie extrem de palida. OSCE a spus ca alegerile au indeplinit standardele internationale si ca au fost organizate bine si pasnic, in timp ce declaratiile Europei si ale SUA au fost de neimplicare, cerand ambelor parti sa renunte la violenta, dar fara sa spuna un cuvant despre fraudarea alegerilor sau sa ceara o renumarare a voturilor. Ceea ce se va intampla acum, cand Voronin a cerut Curtii Constitutionale sa faca acest lucru.

Pe de alta parte, am remarcat ieri pe televiziunile internationale ca Moldova este inexistenta, ca toata atentia s-a concentrat pe protestele din Georgia pentru indepartarea lui Saakasvili. Discutam cu un prieten despre coincidenta aceasta, proteste la Chisinau si la Tbilisi, si despre confruntarea SUA-Rusia din regiune prin influenta pe care o au in aceste tari.

Si vorbeam despre un troc, un trade off, cat de posibil ar fi acesta. Adica situatia arata asa:
 • Moldova este considerata in sfera de influenta ruseasca, in timp ce Georgia este in sfera americana. In ambele tari se protesteaza si se doreste indepartarea liderului - in primul caz pro-rus, in al doilea pro-occidental.
 • SUA are interese in regiunea Georgiei mult mai mari decat in regiunea Moldovei, iar reactia palida la ceea ce se intampla in Moldova indica faptul ca fie nu le pasa foarte mult, fie sunt concentrati pe altceva, fie sunt intr-o oarecare expectativa.
 • Ma intreb daca ar putea exista, intre Moscova si Washington, o discutie de genul: atata vreme cat voi nu va bagati in Moldova, sa spuna rusii, si sunteti de acord sa se pastreze statu quo acolo, noi nu ne manifestam mai puternic in Georgia. Situatia este diferita in Georgia decat anterior, cand existau manifestatii impotriva lui Saakasvili. Acum toate cele 17 grupuri de opozitie pro-ruse sunt unite si exista si voci de la putere, din guvern, care se pronunta impotriva presedintelui.
 • Rusia si-a consolidat pozitia in Georgia, dupa august 2008. Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor secesioniste Abhazia si Osetia de Sud, iar acum regiunea din Adjara din sud, importanta pentru Georgia pentru ca acolo este portul Batumi si se afla principalele rute energetice spre Turcia, ar putea urma exemplul celorlalte doua regiuni. Adjara a fost regiunea care s-a ridicat impotriva lui Saakasvili in 2004, dupa revolutia roz, si care nu i-a iertat presedintelui faptul ca acesta a reprimat revoltele si asteapta momentul propice sa transeze situatia.
Daca ar exista astfel de discutii, daca ar fi pusa problema unui troc, atunci eu nu vad o schimbare a situatiei din Moldova. Pentru ca pus sa aleaga intre Moldova si Georgia, mi se pare evident ca Georgia e mult mai importanta strategic.

Mi-am intins antenele si incerc sa gasesc raspunsuri la aceasta intrebare pe care o am. Exista acum vreo legatura intre ele doua, ar putea exista un troc? Poate e o simpla coincidenta, poate alaturarea celor doua este fortata. Insa adesea mi s-a spus sa nu cred in coincidente de acest fel.

3 comentarii:

 1. mda..exista si o asemenea posibilitate....

  RăspundețiȘtergere
 2. Din pacate, trebuie sa admit ca exista si e destul de probabila, dupa parerea mea, si situatia descrisa mai sus.....
  Spun din pacate, pentru ca ma rog din tot sufletul ca tinerii moldoveni sa izbandeasca si sa schimbe regimul comunist din Basarabia.
  sunt foarte trista si mahnita cand ma gandesc doar ca totul s-ar putea sa fi fost in van, ca au bagat frica si in tanara generatie de la Chisinau, si acum va fi si mai greu sa se vorbeasca liber, sa stii ca poti face ce vrei, fara sa iti fie frica adica democratie, sau cat mai aproape de cum avem in Romania

  RăspundețiȘtergere
 3. SAR trimite petitie la Parlamentul European:

  Nu tolerati incalcarea drepturilor omului in Republica Moldova

  http://www.sar.org.ro/index.php?page=articol&id=355

  Daca vreti sa o semnati, e-mail la office@sar.org.ro

  RăspundețiȘtergere