marți, 22 decembrie 2009

No smoking

Ce m-a surprins azi la audierea lui Baconschi in comisiile parlamentare?
  • Nu faptul ca o discutie care trebuia sa fie pe politica externa a fost deturnata pe tema fraudarii alegerilor la Paris si la ciocniri verbale intre parlamentarii PSD si PDL.
  • Nu ironiile reciproce aruncate de Valeriu Zgonea si Teodor Baconschi referitoare la episodul votului de la Paris.
  • Nu faptul ca discursul ministrului propus a fost extrem de general si previzibil, rostit de parca i se parea o formalitate acea audiere si abia astepta sa scape de ea.
  • Nu modul ferm si oarecum je m'en fich-ist (daca-mi permiteti acest cuvant) in care a raspuns intrebarilor, mod pe care l-am apreciat, pentru ca n-a parut un ministru propus doritor sa obtina binevointa membrilor comisiei, care transmitea: eu sunt sigur pe mine, e normal sa ma votati, stiu cine sunt, ce sunt si ce am facut.
  • Nu insistenta lui Titus Corlatean de a-l acuza pe Baconschi de a fi "mai la dreapta de dreapta", pentru ca ar fi scris prefata unei carti a unui tip care este adeptul viziunilor legionare. I-a pus intrebare si in audiere, a subliniat asta si in declaratiile de la sfarsit facute presei.
Ei bine, pe mine m-a surprins, as zice chiar socat, sa vad dezinvoltura lui Hrebenciuc si, mai apoi, a lui Sever Voinescu fumand in sala de sedinta. Nu incepuse inca audierea, iar Hrebenciuc fuma tacticos, parca se pregatea pentru ce urma. L-am surprins facand asta si in timpul audierii. Insa in timpul audierii l-am vazut si pe Sever Voinescu fumand tacticos o tigara.

E adevarat, eu merg destul de rar prin Parlament, in special la audieri de ministri de externe, ambasadori, la evenimente organizate acolo, dar a intrebat si eu daca e o obisnuinta sau nu. "Ei, e Hrebe", mi-a raspunhs o colega de la Antena.

Nu-mi venea sa cred! E adevarat, pe holuri se fumeaza, jurnalistii fumeaza pe-acolo, la fel si politicienii, deci poti fuma prin Parlament, insa chiar in sala de sedinta? Chiar in timpul audierii unui ministru propus?

Instantaneu m-am gandit la Parlamentul European. Cred ca atunci cand merg la Bruxelles fumez cel mai putin, din comoditate, nu ies afara doar pentru o tigara. E adevarat, nu sunt un fumator inrait. La Bruxelles este un loc in care poti fuma in interior, intr-o incapere special amenajata la barul de la etajul 3, insa mirosi ca naiba cand iesi de-acolo. E ceata, nu alta, dar viciosii au un loc.

La Strasbourg la PE eu nu stiu sa fie in interior un loc, eu ies intr-o curte interioara de la sala de presa. E adevarat ca am fumat in PE la Strasbourg, in biroul presedintelui de politica externe, Jacek Saryusz-Wolsky, un polonez. Am fost sa ii iau un interviu si m-a servit cu o tigara. Am savurat acel Davidoff light cu o placere nedisimulata, ceea ce l-a amuzat. Insa m-am aratat uimita: "Fumati aici?". "Ei, doar la mine in birou, e voie", mi-a raspuns el, aratand ca e important.

Insa regulile sunt reguli, in comisii sau in alte intalniri nici nu s-ar gandi cineva sa fumeze. Multi dintre ei nu fumeaza in birourile proprii, pentru ca e interzis.

Asa ca puteti intelege uimirea mea cand am vazut ca in Parlamentul Romaniei se fumeaza in salile de sedinta si chiar in timpul sedintei. Eu cred ca asta e o lipsa de respect - nu numai fata de reguli, ci si fata de momentul respectiv si de insusi ministrul propus.

Ciudat, nu, dar asta e impresia care ma domina dupa audierea de azi a lui Baconschi.

8 comentarii:

  1. sunt fumator si cred ca tocmai de aceea astfel de gesturi ale fumatorilor ma enerveaza cumplit.
    Daka nu se pot controla pentru 1-2 ore in fata unei tentatii...cine imi garanteaza ca vor rezista luni-ani de zile in fata altor tentatii?
    Dar poate ca exagerez doar eu.
    Cit priveste gestul in sine... Basescu spunea azi la B1 ca vom ajunge la nivelul din Occident atunci cind vom lucra ca si in Occident. Si cind vom gandi si vom mai face inca citeva alte lucruri precum in Occident. Printre care ar intra si respectul reglementarilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai, deh, domnul Hrebenciuc se simte ca acasa peste tot in Parlament, nu? o fi avut o zi grea si se relaxa...era tutun sau altceva? macar de fumau o narghilea, intr-un gest suprem de solidaritate frateasca :-)

    sunt curios, in cazurile astea, se duce vreun ziarist sau invitat sa-i spuna ca-l deranjeaza si sa-l roaga sa stinga tigara? si daca e contrat sa insiste si sa spuna ca e ilegal - in timp ce camerele si aparatele imortalizeaza reactia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar trebui instalate stropitori "anti-incendiu" cu senzor de fum, care sa porneasca automat... asa poate ar invata si parlamentarul roman semnificatia semnelor "no smoking" :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar trebui tradus afisul si in romaneste !
    Fumatul interzis ! Complectat cu : Amenda 1.500 de lei (noi ) !
    Nu de alta dar maretii nostri politicieni cred ca NO SMOKING se refera la interzicerea unui anumit tip de imbracaminte !

    RăspundețiȘtergere
  5. Fie ca Nasterea Domnului sa va aduca o raza de lumina intr-o lume tot mai mult acaparata de intuneric si fie ca harul Craciunului sa ne daruiasca puterea de a percepe raza de lumina care tocmai se naste pentru ca si noi sa devenim, la randul nostru raze de lumina pentru cei din jur. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si la PE parlamentarii romani fumeaza ca turcii - am fost in birourilor mai multora, si m-a socat lipsa de bun simt si crasa ignorare a regulilor. Ei se cred tot la ei pe tarla, la vreun ministeras sau institutie guvernamentala din Romania.
    A trebuit sa se dezactiveze alarma de fum in multe din birourile parlamentarilor europeni, si mai ales in ale celor veniti din est.
    Jenant...

    RăspundețiȘtergere
  7. Un an mai bun si multa inspiratie A.;) !
    Sa ne fie mai bine !
    La multi ani !
    ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai normal ca se poate fuma in biroul unui european polonez!
    D-aia e polonez, sa arate, ca si la noi, la romani, cit de important este el, ce altii aplica si respecta, el si noi, ignoram.
    Si-apoi, ce barbat din Europa Occidentala ar "servi" cu o tigara o doamna?
    Numai in cazul in care doamna nu e o doamna.

    RăspundețiȘtergere