marți, 2 martie 2010

Videanu e perseverent: continua sa prosteasca in fata presa pe tema participarii la South Stream

Am urmarit amuzata luni cum s-a trezit si Realitatea pe un subiect despre care am scris vineri, si anume faptul ca Videanu a fost contrazis privind participarea Romaniei/Transgaz la proiectul South Stream.

Iar amuzamentul meu a crescut cand am vazut ca presa a inghitit explicatiile lui: nu Romania a primit invitatia de a se alatura proiectului, ci Transgaz (care, oricum, e o companie de stat). Iar, in final, in emisiunea lui Prelipceanu, acesta i-a dat dreptate - si in baza unor afirmatii ale lui Emil Hurezeanu - lui Videanu spunand ca s-au lamurit lucrurile.

Pai nu s-au lamurit lucrurile.

Insa sa rezumam povestea: dupa vizita CEO Gazprom Export la Bucuresti, Alexander Medvedev, Videanu a spus ca i s-a inmanat invitatia pentru ca Transgaz sa participe la South Stream. Vineri, secretarul de stat in ministerul lui Videanu, Tudor Serban, a spus ca nu stie nimic despre o invitatie oficiala.

In aceste conditii, am vorbit la Gazprom. Comunicatul Gazprom vorbeste despre interesul Romaniei de a participa la gazoductul South Stream si despre faptul ca a oferit Gazprom datele necesare realizarii studiului de fezabilitate si a spus ca este pregatita sa faca un studiu de fezabilitate pentru a vedea oportunitatea ca gazoductul sa treaca si prin Romania.

Sursele mele de la Gazprom - oameni apropiati lui Medvedev si proiectului, dar care au preferat sa nu fie citati si a caror dorinta le-am respectat-o - au spus clar ca nu a fost transmisa invitatia de a participa la proiectul South Stream, ca ea va fi facuta daca trecerea prin Romania a conductei se dovedeste fezabila. Le-am transmis exact declaratia lui Videanu din conferinta de presa de pe 17 februarie: "Medvedev mi-a inmanat invitatia pe care a dat-o Transgaz in vederea participarii la Southstream. Vom pune la dispozitia Gazprom toate datele necesare ca sa-si faca studiile". Iar raspunsul lor a fost: "NU a existat nicio invitatie oficiala a Gazprom pentru Transgaz de a participa la South Stream". Cu majusculele puse de ei. Doar daca studiul de fezabilitate va demonstra ca trecerea prin Romania este viabila pentru South Stream ar putea exista o invitatie pentru a se alatura proiectului.

Acesta este raspunsul Gazprom, un raspuns pe care l-am obtinut trimitand exact declaratiile ministrului roman, verificand de doua ori daca am fost inteleasa bine si daca am inteles bine.

Luni, Videanu a spus acelasi lucru, insa el amesteca informatiile deliberat, probabil. Ca invitatia nu a fost facuta statului roman, ci Transgaz. Ce invitatie, domnule ministru? La gazoduct sau la un studiu de fezabilitate in functie de care rusii vor lua decizia de a va invita la proiect?

Iata ce zice azi Trasngaz. E o precizare facuta pentru Newsin:

Decizia privind o posibilă implicare a României în proiectul gazoductului South Stream va fi luată "numai după finalizarea studiului de fezabilitate", când se vor cunoaşte costurile şi toate elementele necesare dezvoltării gazoductului, potrivit datelor transmise de Transgaz, la solicitarea NewsIn.

Reprezentanţii companiei mai afirmă că operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale din România, Transgaz, i-a fost trimisă o scrisoare de intenţie pentru participarea la realizarea studiului de fezabilitate privind construcţia gazoductului South Stream.

"Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, creşterea siguranţei şi securităţii energetice a României reprezintă obiective ale strategiei energetice naţionale şi, în acest context, orice proiect de anvergură ce se poate dezvolta pe teritoriul ţării şi, mai mult, generează atât beneficii de ordin economic, financiar, dar şi beneficii de ordin social, trebuie luat în analiză. Acesta este şi cazul proiectului de construcţie a gazoductului South Stream", au declarat reprezentanţii Transgaz pentru Agenţia NewsIn.

Deci rusii vor ca Transgaz sa participe la studiul de fezabilitate, nu e o invitatie la proiect inca. E o scrisoare de intentie. E o diferenta. Rusii nu considera ca Romania sau o companie romaneasca a fost invitata la proiect.

Videanu continua sa aiba o atitudine condescendenta fata de presa, iar presa pare sa inghita asta. Lucrurile trebuie insa clarificate, iar smecheria nu-si are locul in aceasta tema foarte serioasa. Si nici superficialitatea.

8 comentarii:

  1. Pana acum liniste aproape totala pe subiect. Dintre parlamentari unul singur a indraznit sa atace subiectul: http://www.carmenmoldovan.ro/2010/02/interpelare-adresata-ministrului-adriean-videanu/

    RăspundețiȘtergere
  2. Videanu minte cu neruşinare şi foarte frecvent :) Poate de aici lejeritatea! În plus conştientizează că nu are nimic de pierdut şi se poartă de parcă politica e pentru el numai un moft şi oarece datorie faţă de prietenii din partid...

    Nici prietenii noştri ruşi nu sunt mai breji. Pe confirmările sau dezminţirile lor poţi pune aceeaşi bază ca pe orice promisiune politică a Moscovei. E posibil ca Gazprom să fi emis o cvasiinvitaţie, iar acum să lase în off-side România, pentru a specula în interes propriu un eventual derapaj diplomatic al Bucureştiului.

    După ce va veni invitaţia, oricum sunt programate multe etape formale - politice, administrative, financiare. Un blocaj poate interveni oricând.

    Astfel că, deocamdată, toată discuţia e disproporţionată faţă de fapte. Rămâne minciuna sau prostia lui Videanu (să vorbeşti despre invitaţie fără să deţii un document oficial!) şi bâlbâiala oficialilor români, dar ce e nou aici? Mai ales că, după cum aud, Tudor Şerban (omul lui Berceanu) e la cuţite cu Videanu, care nu are loc de el să mai reformeze sectorul energetic.

    salutare menaru

    RăspundețiȘtergere
  3. @Gabriel: salutare si mersi pentru comentariu:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Rusii sunt extrem de razbunatori. Chiar crede cineva ca dupa ce Base face gafa diplomatica dupa gafa diplomatica avandu-i ca tinta pe rusi (in loc sa taca pur si simplu...) astia vor aproba ca Romania sa fie parte a unui proiect extrem de profitabil precum South Stream ?
    Si uite asa dupa ce am pierdut tezaurul mai pierdem inca cateva zeci de tezaure pentru ca suntem suparati ca l-am pierdut pe primul ...
    In realitate totul e doar o manevra ca bulgarii sa mai lase din conditii....
    Videanu e penibil ca intotdeauna (a fost intrecut doar de contabilul sau Pogea, in rest e lider absolut la penibil...)

    RăspundețiȘtergere
  5. Rusii fac iar misto de noi (daca imi aduc aminte Putin l-a luat o data in bete pe Base) si noi ramanem cu izmenele in vine. Ca de obicei.

    Legat de invitatie/neinvitatie, de acord cu Gabriel ca sunt multe etape pana sa se materializeze. Si cum e evident ca "vointa politica" nu exista sau exista cu jumatate de gura, nu prea au cum sa se intample toate lucrurile astea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Se pare ca pe aci va pupati intre voi, iar adevarul e undeva pe acolo... menaru tu ai luat multe plase pe la UE, si cu ciolos si cu severin.. vedeai numiri aiurea, din surse sigure.. nu cred ca rusii te iubesc asa de tare sa fie sursele tale sigure.. mi ales la nivel inalt, alaturi de medvedev.. cat despre comentariul lui gabriel... no coment.. prostia e pretutindeni.. si tu ii spui merci.

    RăspundețiȘtergere
  7. ...este a doua cind intervin pe acest subiect. Urmaresc politica romaneasca din Canada si in special cea in domeniul energiei si resurselor....mai romani crezatori in toate nu vreti sa intelegeti ca tot ceea ce spune acel om ...nu mai conteaza numele...e o bazaconerie?!!! voi stiti ce inseamna un proiect de asemenea anvergura ? ..nu mai comentati uitindu-va doar la orgoliul de roman ...asa ceva nu se intimpla niciodata in Romania in veci vecilor amin. period.
    nu am timp sa argumentez...dar ginditi-va ca in romania nu se fac nici macar autostrazi...bagati-va mintile in cap si nu mai puneti botul la ce spun prea alesi vostri...este inspre binele tarii.

    RăspundețiȘtergere