Asa cum am mai facut, in cazul Hanului Drumetului, va mai spun din experientele noastre neplacute in privinta restaurantelor din Bucuresti. In ultimul an am iesit mai putin, avand in vedere ca ni s-a nascut bebelusa si tocmai de aceea timpul nostru e foarte pretios. Iar atunci cand am iesit, de cele mai multe ori am fost insotiti de Ingrid, prin urmare orice sincopa ne creeaza un disconfort imens.
Ultima peripetie este legata de restaurantul cu specific spaniol Alioli Tapas, de pe strada Bacani nr.1, din Centrul Vechi. In septembrie am achizitionat un voucher de pe Groupon privind un meniu de 2 persoane. Am vrut sa il folosim in urma cu vreo 3 saptamani, intr-o sambata, intrucat avusesem treaba prin oras si ne-am zis sa luam masa acolo. Am sunat sa facem o rezervare si ni s-a spus ca nu au locuri pentru acea seara, pentru ca in zilele de week end sunt foarte ocupati si trebuie rezervare facuta din timp. Nu cu vreo 3 ore cum incercasem noi.
Prin urmare am sunat vineri (28 octombrie) sa fac rezervare pentru sambata. Initial, la numarul de mobil de pe voucher - 0730.402.404 - nu raspundea nimeni. Era vineri in jur de ora 14.00. Am sunat apoi la 021.311.22.65. Mi-a raspuns o voce feminina si mi-a notat rezervarea pentru sambata, la ora 15.00.
Prin urmare, sambata la ora 15.10 eram in fata restaurantului, impreuna cu Ingrid. Ne-am zis ca e un pranz intarziat, dupa ce am scos copilul in parc.
Parcam practic in fata restaurantului si totul parea cam pustiu. Doar o duba alba stationa la doi pasi de usa de la intrare. Ne indreptam spre usa, cand colo - era inchisa. Inauntru era intuneric. Mai zgaltai o data usa, incurajata de programul afisat. Sambata, programul incepea la ora 13.00. Sorin si-a scos telefonul sa faca o poza programului si iat-o mai jos.
- Doamna, deschid la 4, ca si noi asteptam aici sa le livram marfa, imi spune unul dintre cei doi barbati din duba. Si noi stam aici dupa ei.
- Cum sa deschida la ora 4, cand programul lor e de la 1?, am intrebat retoric, enervata.
Am scos mobilul si am sunat la numarul la care facusem rezervarea.
Nu ma asteptam sa imi raspunda cineva, se vedea ca restaurantul era pustiu, era intuneric, totul era inchis.
Eram un car de nervi. Sorin vroia sa plecam cat mai repede din zona, pentru ca era si un miros ciudat pe-acolo.
- Cand mai cumperi oferte sa te uiti si unde sunt localizate restaurantele astea. Ai vazut ce miros era, cine stie in ce conditii gatesc, cum si daca au apa.
Prin urmare, la restaurantul asta spaniol, cu un site bine elaborat, cu oferte, care organizeaza petreceri si ofera servicii de catering la petreceri, care are chiar un club al clientilor fideli, e o mare teapa, din punctul nostru de vedere.
Ceea ce primesti in calitate de client e bataie de joc. De ce nu mi-a spus femeia cu care am vorbit pentru rezervare ca sambata deschid mai tarziu? Sa nu mai vorbim ca programul afisat pe usa e nerespectat.
Am incercat sa fac sambata reclama la Protectia Consumatorilor, insa, evident, telefonic nu a fost posibil. Prin urmare, in aceasta dimineata am trimis un email in care le semnalam aceasta discrepanta intre oferta si realitatea de la fata locului. Voi posta aici raspunsul acestei institutii, daca va fi vreunul. Le-am precizat ca voi folosi raspunsul lor intr-un articol si ca voi vorbi si despre masura pe care au luat-o impotriva acestui restaurant.
Cercetand sa ma informez mai bine despre restaurant, am observat ca nu prea sunt hotarati in privinta programului. Asa ca, daca va asumati riscul de a merge la ei, e mai bine sa sunati inainte, sa vedeti daca "ii gasiti acasa", adica e deschis. In fotografia de mai sus vedeti ce program variat au de la o zi la alta. Luni e inchis, de marti pana joi deschid la ora 16.00, iar de vineri pana duminica la ora 13.00.
Daca va uitati pe voucherul pe care l-am achizitionat de la ei, spun ca restaurantul e operational de luni pana duminica, intre orele 12.00-03.00. Mai jos, in conditiile de utilizare a voucherului, probabil devin lizibile daca deschideti mare fotografia dand click pe ea, scrie: voucher valabil de luni pana duminica intre orele 12.00-23.00.
Daca intri la ei pe site si te uiti la contact, la orar, acesta este de luni pana duminica intre orele 10.00-24.00. Ma rog, sa zicem ca e intervalul in care ii poti contacta.
M-a amuzat insa cand am gasit o oferta de pranz la ei. Aceasta:
De ce? Pentru ca ei iti ofereau un pranz, e adevarat, la sfarsitul lunii octombrie, cu pret redus, daca il mancai intre orele 12.00 si 17.00. Cum era asta posibil avand in vedere programul afisat la usa? Sau l-au schimbat subit, sambata. Si asta arata maxima seriozitate.
Pentru noi timpul este extrem de pretios, am mai spus-o, iar programul ni-l stabilim acum cu ceva vreme inainte, din cauza copilului. Asa ca faptul ca am gasit restaurantul inchis dupa ce sunasem cu o zi inainte sa fac rezervare mi s-a parut inadmisibil. Si sper ca Protectia Consumatorilor sa ia masuri. Sunt un consumator inselat. Nu ma intereseaza sa mai mananc la ei nici gratis. Mirosurile din zona ne-au taiat pofta de a consuma orice decat apa imbuteliata.
Cat despre recuperarea banilor - o suma modica, insa tin sa o primesc inapoi in aceste conditii - am sunat la Groupon si mi s-a spus sa trimit un email, urmand ca banii sa imi intre in contul din care le-am facut transferul initial. Ramane sa vad in cat timp se va intampla asta si daca se va inampla.
In ultimele luni, am inceput sa achizitionez diferite produse si servicii de pe Groupon sau FunDeal. Printre oferte s-au aflat si unele de la niste restaurante cu specific. Mi-am spus ca asa e mai angajant, adica daca stiu ca am un voucher pentru restaurant, intr-o perioada data, ne urnim mai usor cu copilul de-acasa.
Prin urmare, am fost la un restaurant indian din Pipera, Agra Palace, unde a fost foarte ok. Noi nu cautam portii uriase, ci varietate, iar meniul indian asta ne-a oferit. Si mancarea a fost pe saturate.
Am fost si la Restaurantul Bavaria, de pe str. Cuza. Voucherul a inclus o friptura si un suc. Nu am fost extrem de incantati, desi friptura a fost buna si mare, insa am fi preferat varietate. Oferta la voucher este extrem de redusa, spre deosebire de alte locuri.
Am luat sushi de la Shushi Mania si am fost multumiti de raportul pret-calitate-cantitate. Asta in cazul in care ati fi interesati de astfel de oferte.
UPDATE (2 DECEMBRIE 2011): In 29 noiembrie am primit telefon de la Protectia Consumatorilor, o doamna care tocmai a mers sa controleze restaurantul in urma sesizarii mele. Mi-a confirmat ca am avut dreptate, ca era o inadvertenta intre programul afisat la restaurant si cel de pe voucher si faptul ca mi s-a facut rezervare cand localul era inchis, de fapt. Si mi-a zis ca va aplica o amenda restaurantului.
luni, 31 octombrie 2011
Alioli Tapas, un restaurant-fantoma
Etichete:
agra palace,
alioli tapas,
Bucuresti,
Centrul Vechi,
fundeal,
groupon,
restaurant,
restaurant bavaria,
restaurant indian,
Spania,
sushi,
sushi mania
marți, 25 octombrie 2011
Cine este spreechwriter-ul discursului regelui Mihai?
(foto: www.familiaregala.ro)
Discursul de astazi din Parlament al MS Regele Mihai a fost, dupa umila mea parere, unul extrem de bun. Peste tot ce am auzit rostit de clasa noastra politica. De ce? Pentru ca a atins teme importante si pentru ca a tras vreo doua palme intr-un mod regal, extrem de elegant si de subtil, dar suficient de puternic incat ele sa fie percepute.
Un discurs cu tema sociala, asa cum sunt, in general, discursurile moderne ale reprezentantilor caselor regale din Europa, un discurs in care subliniaza importanta Casei Regale pentru Romania - asta pentru a legitima rolul si locul succesoarei sale -, in care vorbeste despre rolul elitelor romanesti, dar si un discurs in care nu i-a uitat pe romanii din teritoriile care au apaartinut odata Romaniei.
In timp ce il ascultam s-a nascut intrebarea cine a scris acest discurs. Stim foarte bine ca toti liderii politici mondiali, presedinti sau regi, premieri, politicieni marcanti sau oameni de afaceri de calibru au "scriitori de discursuri" (speechwriters). In mod cert si Regele Mihai a avut unul.
As fi foarte curioasa sa stiu cine a lucrat la acest discurs scurt si cuprinzator, bine temporizat. Din punctul meu de vedere, Majestatea Sa a dat exemplul unui bun om de stat la acest capitol. In ciuda dificultatii sale de vorbire, mie mi se pare ca mesajul transmis a fost exact asa cum probabil a fost gandit: si-a atins tinta si a aratat inalta tinuta a celui care l-a rostit.
Nu intru in polemica despre Rege, nu sunt monarhista, de altfel azi ma gandeam daca sunt republicana sau monarhista si inca mai cantaresc argumentele pro si contra fiecarei variante, stiind sigur ca in timpurile pe care le traim nu este posibila decat o monarhie constitutionala modernizata. Am vazut postari pe bloguri extrem de virulente la adresa Regelui si a "pupincuristilor" (scuzati-mi expresia) din ultimele zile. Nu intru nici in discutia asta.
Mie insa mi s-a parut ca atingem un grad de civilizatie prin prezenta Regelui in Parlament si nu am inteles inversunarea unor politicieni - de la cel mai inalt nivel si nu numai - de a nu permite un eveniment precum cel care a avut loc. Asta nu arata decat cat de necivilizati suntem.
Cine il vede pe regele Mihai sau Casa Regala a Romaniei ca pe o amenintare are nevoie de ochelari. Adica greseste. In ultimele luni au fost discutii sterile pe aceasta tema, presedintele Basescu a aruncat cu abilitatea-i de animal politic pe piata niste declaratii ca sa aiba ce sa "macane" comentatori din toate domeniile. Iar presedintele s-a atins scopul: ca opinia publica, societatea sa ignore problemele cu adevarat importante ale acestei tari, precum cele legate de economie. Basescu a aruncat momeala, pestii s-au aruncat pe ea.
Revin insa la momentul de astazi: unul istoric si care arata ca putem fi si civilizati. Iar Regele Mihai a fost pe masura asteptarilor: discursul sau a dat clasa intregii clase politice. Prin urmare, continuu sa ma intreb: cine a fost speechwriter-ul discursului Regelui?
Discursul de astazi din Parlament al MS Regele Mihai a fost, dupa umila mea parere, unul extrem de bun. Peste tot ce am auzit rostit de clasa noastra politica. De ce? Pentru ca a atins teme importante si pentru ca a tras vreo doua palme intr-un mod regal, extrem de elegant si de subtil, dar suficient de puternic incat ele sa fie percepute.
Un discurs cu tema sociala, asa cum sunt, in general, discursurile moderne ale reprezentantilor caselor regale din Europa, un discurs in care subliniaza importanta Casei Regale pentru Romania - asta pentru a legitima rolul si locul succesoarei sale -, in care vorbeste despre rolul elitelor romanesti, dar si un discurs in care nu i-a uitat pe romanii din teritoriile care au apaartinut odata Romaniei.
In timp ce il ascultam s-a nascut intrebarea cine a scris acest discurs. Stim foarte bine ca toti liderii politici mondiali, presedinti sau regi, premieri, politicieni marcanti sau oameni de afaceri de calibru au "scriitori de discursuri" (speechwriters). In mod cert si Regele Mihai a avut unul.
As fi foarte curioasa sa stiu cine a lucrat la acest discurs scurt si cuprinzator, bine temporizat. Din punctul meu de vedere, Majestatea Sa a dat exemplul unui bun om de stat la acest capitol. In ciuda dificultatii sale de vorbire, mie mi se pare ca mesajul transmis a fost exact asa cum probabil a fost gandit: si-a atins tinta si a aratat inalta tinuta a celui care l-a rostit.
Nu intru in polemica despre Rege, nu sunt monarhista, de altfel azi ma gandeam daca sunt republicana sau monarhista si inca mai cantaresc argumentele pro si contra fiecarei variante, stiind sigur ca in timpurile pe care le traim nu este posibila decat o monarhie constitutionala modernizata. Am vazut postari pe bloguri extrem de virulente la adresa Regelui si a "pupincuristilor" (scuzati-mi expresia) din ultimele zile. Nu intru nici in discutia asta.
Mie insa mi s-a parut ca atingem un grad de civilizatie prin prezenta Regelui in Parlament si nu am inteles inversunarea unor politicieni - de la cel mai inalt nivel si nu numai - de a nu permite un eveniment precum cel care a avut loc. Asta nu arata decat cat de necivilizati suntem.
Cine il vede pe regele Mihai sau Casa Regala a Romaniei ca pe o amenintare are nevoie de ochelari. Adica greseste. In ultimele luni au fost discutii sterile pe aceasta tema, presedintele Basescu a aruncat cu abilitatea-i de animal politic pe piata niste declaratii ca sa aiba ce sa "macane" comentatori din toate domeniile. Iar presedintele s-a atins scopul: ca opinia publica, societatea sa ignore problemele cu adevarat importante ale acestei tari, precum cele legate de economie. Basescu a aruncat momeala, pestii s-au aruncat pe ea.
Revin insa la momentul de astazi: unul istoric si care arata ca putem fi si civilizati. Iar Regele Mihai a fost pe masura asteptarilor: discursul sau a dat clasa intregii clase politice. Prin urmare, continuu sa ma intreb: cine a fost speechwriter-ul discursului Regelui?
luni, 17 octombrie 2011
Accidentul facut de Huidu: ce greutate mai are o viata de om?
Huidu traieste o tragedie si, spun din start, e de compatimit pentru asta. Parca tragediile se tin lant de el, dupa accidentul de la schi din iarna. Pe de alta parte, in ce masura si creeaza conditiile pentru intamplarea lor... ramane la aprecierea fiecaruia.
Eu constat insa, urmarind declaratia sefului Politiei Rutiere, Dinita, ca Huidu a luat in decursul anilor 14 amenzi, i-a fost suspendat permisul de 2 ori - o data pentru trecerea pe rosu (am dedus), alta pentru viteza -, a mai fost amendat in vara pentru depasirea vitezei cu 6 puncte, deci a fost la limita pentru a i se lua carnetul - asta daca ai depasit cu 50km/h viteza legala. Adica Huidu nu pare un sofer prea precaut. Si am mai invatat ca derapezi in curba, mai ales cand e soseaua uda (ca Dinita a prezentat drept cauza a accidentului derapajul), cand intri in curba cu viteza. E cam ciudata ipoteza politiei, dar asta o pot analiza mai bine specialistii. E clar insa ca ceva nu se leaga.
Urmaresc de dimineata toate discutiile de la televiziuni pe aceasta tema, am mai urmarit si ieri ceva si am ramas siderata de anumite afirmatii. Cred insa ca Gigi Becali a spus exact ce am gandit si eu: compatimesc familiile celor ucisi, oameni nevinovati care mergeau pe strada si si-au gasit moartea intr-o fractiune de secunda, doi dintre ei, si al treilea dupa mari suferinte.
Toti vorbesc despre conflictul intern care se va da in Huidu - e adevarat, nu e usor sa ai pe constiinta moartea a trei oameni -, despre faptul ca e terminat sau nu profesional sau despre ce pedeapsa i se va da pentru aceasta fapta.
M-a siderat prostia Oanei Roman care afirma duminica la Antena 3 ca Huidu nu poate face inchisoare pentru moartea acelor oameni, in conditiile in care nimeni in Romania nu face inchisoare pentru asta. Zau? Huidu nu poate face inchisoare pentru ca e vedeta? Adica sa nu fim mai duri cu el pentru ca e persoana publica? Stiti ca in America, de exemplu, vedetele - mult mai mari decat astea de pe la noi - sunt cu atat mai aspru pedepsite pentru a fi date exemplu si a-i descuraja si pe altii. Adica pe ideea: daca astia celebrii si cu bani sunt pedepsiti, imagineaza-ti ca si tu vei fi.
Cred ca oricum s-a facut o mare nedreptate in cazul nevestei lui Adrian Paunescu (caz similar care-mi vine in minte). Ea n-a facut inchisoare, in conditiile in care a omorat si ea oameni. Si presa ne-a prezentat azi si ieri si alte cazuri, oameni cu bani, cunoscuti sau nu, care au luat inchisoare cu suspendare. Ma intreb insa daca eu, un muritor de rand comit o astfel de fapta, tot asa pot scapa? Cu niste despagubiri (care pe mine m-ar ruina, la fel ca si pe doua generatii de-acum incolo) date familiilor victimelor?
Cred ca s-a facut o greseala ca astfel de cazuri au fost rezolvate cu atat de multa indulgenta. Normal, acum multi spun: pai si ce, sa se inceapa cu Huidu, cand altii au scapat? Asta ma face sa ma gandesc la cum evaluam o viata de om. Una sau doua sau trei. De fapt, punem un pret pe ea si noi ne continuam viata. Si stam la volan in continuare, odata cu decizia definitiva a instantei, nu-i asa? Inteleg ca Huidu are dovada de circulatie pentru 15 zile. Minunat! Omoara 3 oameni si il lasa in continuare la volan? Ca e socat si presupun ca are atata creier si nu va vrea el sa conduca e altceva.
Ma uimeste cum tonul televiziunilor si invitatilor duc spre o concluzie: compatimirea lui Huidu - vinovat sau nu - uitand de mortii aia si de familiile lor. Apropo, stiti cum ii cheama? Lungu Stefan Balogh de 65 de ani, Magda Draghici de 54 de ani si Ion Garbis de 57 de ani.
Lui Huidu ii gasim o serie de circumstante: soseaua umeda, masina, accidentul din iarna. Dar, oameni buni, niciuna dintre ele nu-i va consola pe cei care si-au pierdut niste persoane dragi.
Daca nu era in stare sa conduca din cauza accidentului de la schi, atunci ar fi trebuit sa-si ia sofer. Cred ca isi putea permite, mai ales ca mergea cu familia in masina. E adevarat insa, cand ai "un tanc" precum al lui, stii sigur ca mare lucru nu ti se poate intampla, asa cum s-a dovedit. (Am avut si noi un episod cand o duduie cu un SUV era cat pe ce sa se urce pe Corsa noastra, ca ei ii venise sa initoarca acolo unde nu avea voie cu niciun chip. Si asta stiam si eu, ca nu e voie, la vremea aceea nefiind sofer. Insa mi-o zicea bunul simt).
Nu ma intelegeti gresit: n-am nimic cu Huidu, il compatimesc pentru ce i s-a intamplat, o tragedie, insa cele 14 amenzi si 2 suspendari ale permisului imi spun ca nu e tocmai cel mai disciplinat sofer. Insa vreau ca atunci cand se judeca acest caz sa nu se dea vina pe drumuri - asta e, avem un DN pana la Brasov, foarte aglomerat si pana se va face autostrada trebuie sa te adaptezi conditiilor existente - sau sa nu se afirme ca trebuie sa beneficieze de clementa doar pentru ca, in mod gresit, s-a aratat clementa in astfel de cazuri si pana acum.
Au murit 3 oameni. Si ma tot intreb, de cand am aflat de accidentul asta, ce greutate vor avea cele trei vieti? Ceva imi spune ca foarte mica si noi, romanii, si acceptam asta. Ca o viata de om nu e pretioasa. Altfel n-am vedea crime din cele mai absurde motive, copii aruncati in gunoi sau supusi unor torturi inimaginabile.
PS. In urma cu 3 saptamani mi-am luat permisul de conducere. Din prima. Am facut si ore suplimentare de condus pana la examen, pentru ca am avut la dispozitie timpul scurs intre terminarea oficiala a scolii de soferi si programarea examenului. Am avut un instructor minunat si am mers si la cursurile de legislatie rutiera organizate de scoala de soferi. Pentru un incepator, mi s-a spus ca ma descurc foarte bine. Si totusi, sunt extrem de precauta nu neaparat pentru ce prostii as putea face eu, ci din cauza celorlalti participanti la trafic. Si pentru ca e evident ca soferie inveti in trafic, indubitabil. In timpul scolii de soferi ti se dau notiuni de baza si inveti deprinderile la volan, toate lucrurile care sunbt deja automatisme la soferii mai vechi.
Sunt o multime de "nerabdatori" in trafic, oameni care fac in fata ta manevre sau te claxoneaza violent, chiar daca vad ca esti incepator. Ca doar mi-am lipit "lamaia" pe parbriz si pe luneta.
Din ce constat, regulile de circulatie se respecta numai in timpul scolii de soferi. La trecerile de pietoni soferii nu opresc, circula in oras cu mai mult de 50 km/h, nu se inscriu pe banda pe care trebuie intersectii. Si daca faci toate astea, te trezesti claxonat in trafic si tratat cu condescendenta: ei, lasa-l naibii, e incepator. :)
Eu constat insa, urmarind declaratia sefului Politiei Rutiere, Dinita, ca Huidu a luat in decursul anilor 14 amenzi, i-a fost suspendat permisul de 2 ori - o data pentru trecerea pe rosu (am dedus), alta pentru viteza -, a mai fost amendat in vara pentru depasirea vitezei cu 6 puncte, deci a fost la limita pentru a i se lua carnetul - asta daca ai depasit cu 50km/h viteza legala. Adica Huidu nu pare un sofer prea precaut. Si am mai invatat ca derapezi in curba, mai ales cand e soseaua uda (ca Dinita a prezentat drept cauza a accidentului derapajul), cand intri in curba cu viteza. E cam ciudata ipoteza politiei, dar asta o pot analiza mai bine specialistii. E clar insa ca ceva nu se leaga.
Urmaresc de dimineata toate discutiile de la televiziuni pe aceasta tema, am mai urmarit si ieri ceva si am ramas siderata de anumite afirmatii. Cred insa ca Gigi Becali a spus exact ce am gandit si eu: compatimesc familiile celor ucisi, oameni nevinovati care mergeau pe strada si si-au gasit moartea intr-o fractiune de secunda, doi dintre ei, si al treilea dupa mari suferinte.
Toti vorbesc despre conflictul intern care se va da in Huidu - e adevarat, nu e usor sa ai pe constiinta moartea a trei oameni -, despre faptul ca e terminat sau nu profesional sau despre ce pedeapsa i se va da pentru aceasta fapta.
M-a siderat prostia Oanei Roman care afirma duminica la Antena 3 ca Huidu nu poate face inchisoare pentru moartea acelor oameni, in conditiile in care nimeni in Romania nu face inchisoare pentru asta. Zau? Huidu nu poate face inchisoare pentru ca e vedeta? Adica sa nu fim mai duri cu el pentru ca e persoana publica? Stiti ca in America, de exemplu, vedetele - mult mai mari decat astea de pe la noi - sunt cu atat mai aspru pedepsite pentru a fi date exemplu si a-i descuraja si pe altii. Adica pe ideea: daca astia celebrii si cu bani sunt pedepsiti, imagineaza-ti ca si tu vei fi.
Cred ca oricum s-a facut o mare nedreptate in cazul nevestei lui Adrian Paunescu (caz similar care-mi vine in minte). Ea n-a facut inchisoare, in conditiile in care a omorat si ea oameni. Si presa ne-a prezentat azi si ieri si alte cazuri, oameni cu bani, cunoscuti sau nu, care au luat inchisoare cu suspendare. Ma intreb insa daca eu, un muritor de rand comit o astfel de fapta, tot asa pot scapa? Cu niste despagubiri (care pe mine m-ar ruina, la fel ca si pe doua generatii de-acum incolo) date familiilor victimelor?
Cred ca s-a facut o greseala ca astfel de cazuri au fost rezolvate cu atat de multa indulgenta. Normal, acum multi spun: pai si ce, sa se inceapa cu Huidu, cand altii au scapat? Asta ma face sa ma gandesc la cum evaluam o viata de om. Una sau doua sau trei. De fapt, punem un pret pe ea si noi ne continuam viata. Si stam la volan in continuare, odata cu decizia definitiva a instantei, nu-i asa? Inteleg ca Huidu are dovada de circulatie pentru 15 zile. Minunat! Omoara 3 oameni si il lasa in continuare la volan? Ca e socat si presupun ca are atata creier si nu va vrea el sa conduca e altceva.
Ma uimeste cum tonul televiziunilor si invitatilor duc spre o concluzie: compatimirea lui Huidu - vinovat sau nu - uitand de mortii aia si de familiile lor. Apropo, stiti cum ii cheama? Lungu Stefan Balogh de 65 de ani, Magda Draghici de 54 de ani si Ion Garbis de 57 de ani.
Lui Huidu ii gasim o serie de circumstante: soseaua umeda, masina, accidentul din iarna. Dar, oameni buni, niciuna dintre ele nu-i va consola pe cei care si-au pierdut niste persoane dragi.
Daca nu era in stare sa conduca din cauza accidentului de la schi, atunci ar fi trebuit sa-si ia sofer. Cred ca isi putea permite, mai ales ca mergea cu familia in masina. E adevarat insa, cand ai "un tanc" precum al lui, stii sigur ca mare lucru nu ti se poate intampla, asa cum s-a dovedit. (Am avut si noi un episod cand o duduie cu un SUV era cat pe ce sa se urce pe Corsa noastra, ca ei ii venise sa initoarca acolo unde nu avea voie cu niciun chip. Si asta stiam si eu, ca nu e voie, la vremea aceea nefiind sofer. Insa mi-o zicea bunul simt).
Nu ma intelegeti gresit: n-am nimic cu Huidu, il compatimesc pentru ce i s-a intamplat, o tragedie, insa cele 14 amenzi si 2 suspendari ale permisului imi spun ca nu e tocmai cel mai disciplinat sofer. Insa vreau ca atunci cand se judeca acest caz sa nu se dea vina pe drumuri - asta e, avem un DN pana la Brasov, foarte aglomerat si pana se va face autostrada trebuie sa te adaptezi conditiilor existente - sau sa nu se afirme ca trebuie sa beneficieze de clementa doar pentru ca, in mod gresit, s-a aratat clementa in astfel de cazuri si pana acum.
Au murit 3 oameni. Si ma tot intreb, de cand am aflat de accidentul asta, ce greutate vor avea cele trei vieti? Ceva imi spune ca foarte mica si noi, romanii, si acceptam asta. Ca o viata de om nu e pretioasa. Altfel n-am vedea crime din cele mai absurde motive, copii aruncati in gunoi sau supusi unor torturi inimaginabile.
PS. In urma cu 3 saptamani mi-am luat permisul de conducere. Din prima. Am facut si ore suplimentare de condus pana la examen, pentru ca am avut la dispozitie timpul scurs intre terminarea oficiala a scolii de soferi si programarea examenului. Am avut un instructor minunat si am mers si la cursurile de legislatie rutiera organizate de scoala de soferi. Pentru un incepator, mi s-a spus ca ma descurc foarte bine. Si totusi, sunt extrem de precauta nu neaparat pentru ce prostii as putea face eu, ci din cauza celorlalti participanti la trafic. Si pentru ca e evident ca soferie inveti in trafic, indubitabil. In timpul scolii de soferi ti se dau notiuni de baza si inveti deprinderile la volan, toate lucrurile care sunbt deja automatisme la soferii mai vechi.
Sunt o multime de "nerabdatori" in trafic, oameni care fac in fata ta manevre sau te claxoneaza violent, chiar daca vad ca esti incepator. Ca doar mi-am lipit "lamaia" pe parbriz si pe luneta.
Din ce constat, regulile de circulatie se respecta numai in timpul scolii de soferi. La trecerile de pietoni soferii nu opresc, circula in oras cu mai mult de 50 km/h, nu se inscriu pe banda pe care trebuie intersectii. Si daca faci toate astea, te trezesti claxonat in trafic si tratat cu condescendenta: ei, lasa-l naibii, e incepator. :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)