joi, 24 septembrie 2009

Ce ati vrea sa vedeti la televizor, ce ati vrea sa cititi in ziare?

Jurnalul National are o campanie in ziar si pe tv: Miscarea de rezistenta. Ce este asta? Dorinta de a promova ceea ce merita. Sau cum o spune chiar Marius Tuca, "o incercare onesta, chiar disperata de a readuce in Romania bunul simt, moralitatea, educatia, corectitudinea si excelenta ".

La revenirea la Realitatea, Sergiu Toader a alcatuit o lista neagra a celor care nu vor mai fi invitati in emisiuni, printre care Lavinia Sandru, Aurelian Pavelescu, dar nu si pe Adrian Paunescu, de exemplu. Radu Paraschivescu a scris foarte bine despre asta. Aici.

In trustul Realitatea lucrurile se vor schimba de la 1 octombrie, se va implementa aceasta ideea de asanare a mediului tv, a ceea ce vom vedea pe sticla.

Ma intreb daca aceste initiative nu sunt prea tarzii sau cat succes vor avea, cat vor dura. Cu totii spunem ca ne-am saturat de ceea ce vedem la tv, ca nu ne mai uitam la dezbateri si la televiziunile de stiri care nu fac decat sa promoveze false subiecte, false teme ale zilei, cand chestiunile importante sunt marginalizate.

Aveam aseara o conversatie si remarcam cum in ultimele doua zile s-a vorbit intens despre legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare, dar nu despre faptul ca FMI a atras atentia asupra unor disfunctionalitati, desi ne-au deblocat si a doua transa din imprumut, cum situatia este grava din moment ce FMI a accepta ca parte de bani sa mearga in salarii si pensii si nu am vazut nicio analiza in care sa se arate la ce ne putem astepta in viitor de la FMI, adica la refuzul de a ne da bani de anul viitor, daca nu ne indeplinim obligatiile si nu luam masuri structurale.

Nu, trebuie sa rectific, nu am vazut pe canalele generaliste, am vazut pe The Money Channel. Dar cati dintre noi suntem public fidel al The Money Channel? Eu sunt, este canalul romanesc la care ma uit, dar totusi, are un public mai putin numeros decat Realitatea sau Antena 3, de exemplu.

Ma intreb ce vrea publicul sa vada si sa citeasca? Pana la urma, suntem un pic ipocriti cand zicem ca ne-am saturat de scandalul si laturile aruncate la televizor, de invitati si moderatori deopotriva, insa le privim cu voluptate? Sau citim cu voluptate despre personajele pe care spunem ca le detestam?

Am observat ca analize si comentarii la care lucram intens si care presupun capacitate de analiza, cunostinte, backgound, informatii exclusive au sute, cateva mii de citiri. Un filmult cu Gigi Becali luand cuvantul in Parlamentul European, la care va marturisesc ca am muncit 3 minute (eu, la partea redactionala, colegii mei au muncit mai mult un pic la filmulet) a avut aproape 15.000 de citiri, sute de comentarii.

Detestam astfel de personaje, sau asa spunem, dar se pare ca suntem fascinati de ele. Le detestam pe Elena Udrea, Elena Basescu sau temele frivole, can can-ul, si totusi, fac audienta, citiri, vizualizari. Oare de ce? Pentru ca sunt mult mai multi cei care le plac?

Pentru cei care sunt satui de ceea ce vad si citesc, lansez o provocare. Vreau sa stiu, ce ati vrea sa vedeti la tv si sa cititi in ziare? Care vi se par voua acum importante ca teme ale zilei? Fiindca este clar, agenda noastra nu este si agenda televiziunilor, care totusi au putearea de a si-o impune pe a lor.

4 comentarii:

  1. discutii despre economie, politica
    dar nu ce este acuma, mai ales la REalitatea, 5-7 invitati care numai vorbesc, fara sa stie despre ce vorbesc, mereu aceeasi
    vreau specialisti. Daca se discuta despre deficitul monetar sa fie Varujan Vozganian si Pogea ( sau unul din cei 2 si un specialist independent, nu inca 5 invitati care nu stiu despre ce e vorba. E doar un exemplu

    RăspundețiȘtergere
  2. daa ... e foarte tare formatul ala : aducem 5 oameni celebri care-si dau cu parerea despre orice !
    si cine naiba se uita la ei ? tot aia care se uita la stirile cu baseasca jr si udrea sr , la capatos si ceilalti moderatori care-si platesc 'victimele' ca sa apara in emisiune !

    chiar si "mondenii" tot penibilul il promoveaza, desi se vor pamflet - ca tot despre subiecte de-astea mizerabile vorbesc/fac scenetele
    "carcotasii" fac misto de penibilii astia - dar sunt singurii !

    RăspundețiȘtergere
  3. As dori o emisiune gen Daily Show, sau Colbert Report.

    Restul, n-am idei decat la ce sa nu ma mai uit (multe). Deja am programe romanesti scoase din grila (Realitaea, A3, OTV, manele TV(s) etc)

    RăspundețiȘtergere
  4. As vrea sa vad un jurnal de stiri cum face BBC. As vrea sa vad emisiuni de analiza economica, de popularizare a stiintei, concursuri de cultura generala reala (gen Jeopardy sau risti si castigi - nu mascarade gen Te pui cu blondele).

    As vrea sa nu mai vad niciodata jurnale in care tigani sau manelisti imputiti dau interviuri si sunt bagati in seama. As vrea sa nu mai vad emisiuni in care sunt glorificati ratati ca Sociu si Palade sau alte specii asemanatoare. Se poate?

    RăspundețiȘtergere