miercuri, 30 septembrie 2009

UPDATE - EXCLUSIV: Care sunt discutiile la Bruxelles referitor la comisarul european

De cand sunt la Bruxelles am vorbit cui cat mai multi oameni despre subiectul care ma preocupa in ultima vreme: comisarul european, negocierile si propunerile Romaniei. Va marturisesc ca informatiile obtinute din multe surse si foarte diferite nu se prea leaga si nu ma ajuta sa ajung la o concluzie. De aceea vi le voi prezenta ca atare:
  • Multi, foarte multi mi-au spus ca Romania nu are nicio sansa sa obtina agricultura, in ciuda sprijinului Frantei. Alte motive sunt faptul ca am avea de gestionat 45% din bugetul anual al UE, bani pe care tari preocupate de coruptia din Romania nu ar vrea sa ni-i lase pe mana. Nu mai putin important este si faptul ca exista niste state membre care spun urmatorul lucru: "Nu vrem ca Franta sa aiba doi comisari in Colegiu", asa ca lupta e acerba pentru a nu iesi varianta cea mai buna pentru Franta, adica o tara prietena si indatorata la portofoliul agriculturii. Mai mult, spun unii, "nu credem ca Barroso ii va permite lui Sarkozy sa faca echipa, nu acum, cand deja postul de presedinte ii e asigurat".
  • Romania a iritat foarte multa lume prin campania sa de a anunta in gura mare ce ne dorim, chiar daca exista argumentul ca e o tehnica de negociere. Pana acum nicio tara nu a fost atat de vocala si cei de la Bruxelles sunt chiar iritati de declaratiile continue ca Romania tinteste, isi doreste agricultura. Mi s-a subliniat de catre mai multi ca asta e o chestiune care trebuie negociata pe tacute, iar dupa ce ai obtinut-o, o anunti. Dar a face publica negociere, ca o tactica de presiune, a fost o strategie gresita. Faptul ca Franta a fost la fel de vocala, prin vocea secretarului de stat pe afaceri europene, nu ne-a ajutat de asemenea, dimpotriva.
  • In Comisie exista clar ideea ca Romania nu va obtine agricultura, ca este un portofoliu mult prea important si cu mult prea multi bani implicati. Iar ideea ca Franta sa aiba un atat de puternic ascendent asupra acestuia este inadmisibila pentru britanici, nemti si olandezi.
  • Pe de alta parte, sunt altii care spun asa: noi in negocieri am aratat clar ca nu avem alta varianta decat agricultura. Nu avem un alt om atat de bine pregatit pentru un domeniu precum Ciolos si noi chiar nu ne-am gandit la o varianta de rezerva. Este un mod de a forta mana in negocieri, mai ales ca altii care si-au exprimat dorinta de a lua agricultura au exprimat si alte variante. Noi nu vrem sa prezentam o alta varianta - desi ea exista, am fost asigurata, insa nimeni nu a vrut sa mi-o zica - pentru ca sa nu ajungem sa o luam pe aia, ci agricultura. Pe de alta parte, le-am cam transmis competitorilor directi ca nu avem alta varianta si ca, daca ar renunta la optiunea pentru agricultura, noi ii sprijinim automat pentru a obtine ceea ce isi doresc.
  • PDL si autoritatile de la Bucuresti s-au bazat atat de mult pe faptul ca vom avea agricultura pentru ca discutia dintre Basescu si Barroso de la inceputul anului a aratat cam asa: Basescu i-a spus presedintelui Comisiei ca Romania vrea transporturile, iar raspunsul lui Barroso ar fi fost urmatorul - President, I've got something better for you: agriculture. (Dle. presedinte, am ceva mai bun pentru dvs.: agricultura).
  • Cei care credeau ca Adrian Severin nu ar avea nicio sansa, din cauza atacurilor asupra Comisiei si a lui Barroso, se inseala. Severin ar fi acceptat de Barroso, dupa social-democratul a fost unul dintre artizanii, alaturi de Schulz, a pozitiei socialistilor fata de realegerea lui Barroso. Socialistii s-au abtinut, iar de facto, Barroso n-a obtinut deloc un rezultat prost. "Severin i-a intins nu o mana, ci doua lui Barroso, in discursul din plen, chiar daca incepuse la deruta tumultuos", mi-au spus sursele mele. Care m-au asigurat si ca presedintele CE a inteles exact mesajul.
  • Pe de alta parte, deal-ul din Parlamentul European pentru realegerea lui Barroso a fost ca Parlamentul "va tranti" trei comisari din echipa pe care o va prezenta initial portughezul, pentru a arata ca PE are un cuvant de spus. E o chestie de imagine pe care Barroso a acceptat-o. In aceste conditii, va dati seama ce important este ca propunerea Romaniei sa fie una foarte buna, pentru ca suntem candidati la a pica examentul in prima faza.
  • Si in aceste conditii, ar putea aparea o varianta de compromis: Leonard Orban ar putea fi aceasta. Este comisar, are experienta muncii in Comisiei, nu a facut probleme, ar putea fi agreat. Deci Orban nu pare total iesit din carti, spun unii.
  • Altfel, se pare ca Barroso va cere in curand numele, procesul se va accentua ca viteza de derulare de saptamana viitoare, dupa referendumul de vineri din Irlanda. Si in ceea ce priveste Romania, se pare ca Barroso le va cere autoritatilor de la Bucuresti o lista de nume: doua de la PDL, doua de la PSD. Ca doar tot e o coalitie la guvernare, nu? Variantele sunt: Ciolos si Boagiu, PDL, Severin si Puscas, PSD.
  • Anca Boagiu este numele care a tot aparut in discutiile mele cu oamenii de aici, in conditiile in care am pierde agricultura. Avem sanse la un portofoliu mediu, asta e clar, iar acesta ar putea fi si dezvoltarea regionala, pe care si ungurii o doresc cu ardoare si unii ar spune ca si l-au asigurat deja, dar si bulgarii. Boagiu pare calificata pentru acest portofoliu, iar daca Barroso va constata, atunci cand va avea pe masa toate portofoliile si toate propunerile, ca are prea putine femei - deja cica ar fi vreo 5 si el isi doreste 9 - atunci vicepresedinta Senatului are mari sanse. Altii spun insa ca ar putea fi candidata la a cadea examenul Parlamentului, intrucat audierilor le vor putea face fata doar oameni extrem de bine calificati pe afaceri europene - precum Puscas si Orban - sau foarte tari pe portofoliu, cum ar fi Ciolos.
  • S-a vehiculat si extinderea, ca portofoliu posibil, unii zic ca Severin ar avea sanse, altii ca nu avem nicio sansa la extindere, altii ca nu va mai exista ca atare, ce extindere? Mai ales daca ar intra in vigoare tratatul de la Lisabona, Inaltul Reprezentant ar avea prerogative extinse. extinderea ar ptuea fi cuplata cu politica de vecinatate. Ideea este ca noua Comisie va fi intocmita pe Tratatul de la Nisa, care prevede reducerea numarului de comisari. Solutia este reducerea cu unul, adica Olli Rehn, care a re sanse sa fie Inalt Reprezentant. Pe de alta parte, lucrurile sunt complicate, pentru ca acum Steinmeier, ministrul de externe german si liderul socialistilor invinsi in alegerile de saptamana trecuta, este un competitor puternic pentru aceasta pozitie.
  • Cercetarea ar fi un portofoliu banos si s-ar putea sa fie cel pentru care am avea sanse reale.
Ceea ce m-a frapat este ca exista scenarii, mi s-a confirmat ca s-a negociat in paralele, PDL s-a bazat pe asigurarea lui Barroso privind agricultura si a tras pe aceasta varianta, PSD a mers separat, pe o varianta, ceea ce indica o clara lipsa de coeziune in privinta Romaniei. Mi-e teama sa nu fim un candidat ideal pentru lista de trei picati de Parlament, cu atat mai mult cu cat noi nu tragem cu totii la aceeasi caruta, ci disparat.

In mod cert perioada urmatoare va lamuri lucrurile. Desi exista impresia la Bucuresti ca problema comisarului e ultima care ii intereseza pe cei din coalitia aflata la putere, se pare ca e o impresie falsa, intrucat sunt foarte multi, din ambele partide, care isi doresc aceasta functie si zumzaie si trpideaza pentru a o obtine.

UPDATE: Mark Gray, purtator de cuvant la Comisie, m-a contactat pentru a face o precizare la una dintre informatiile mele - pe surse, evident - privind discutia dintre Barroso si Basescu referitoare la oferirea de catre presedintele CE a portofoliului agriculturii. "Am fost la acel prazn si pot spune ca presedintele (n.r. Barroso) nu a spus asta", a tinut sa precizeze Mark Gray. Intrebat daca s-a vorbit la acel pranz de portofolii, el sustine ca "a fost ceva mentionat de partea romana".

Am fost surprinsa sa vad ca ma suna Gray pentru a "rectifica" ceva ce scrie pe blog. Nu am atata aroganta sa subliniez ca blogul meu ar fi urmarit si monitorizat pana si de purtatorii de cuvant de la Comisie. :D Probabil ca vreun prieten roman jurnalist a cerut informatii suplimentare si i-a sesizat lui Mark ceea ce am scris.

Mult mai surprinzator decat faptul ca un purtator de cuvant al Comisiei vine sa faca precizari pe un blog e faptul ca face precizari la informatii pe surse. Oricum, este important sa existe aici si pozitia oficiala: Barroso nu a oferit agricultura in schimbul transporturilor la pranzul cu Basescu, nu a vorbit despre asta, spune Comisia Europeana.

4 comentarii:

  1. Offtopic: Linkul de la sfarsitul articolului extins de pe Hotnews duce la alt articol.
    M-am abonat direct la Feeds.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se pare interesant ca se vede foarte bine care sunt opiniile din mediul romanesc si care din mediile externe. Din pacate cred ca tintirea comisiariatului pentru agricultura a fost o strategie cat se poate de proasta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa update-ul care l-ai scris pe Hotnews mi se pare din ce in ce mai evident ca o sa ne alegem cu un portofoliu care e egal cu zero. Ca cercetator spun cu mana pe inima ca portofoliul cercetarii ar fi un rau la fel de mare pentru Romania, la fel cum ar fi fost portofoliul Agriculturii.

    Romania nu are nevoie, in opinia mea, de un portofoliu care sa fie permanent un camp de bataie intre marii UE, ci de un portofoliu relativ secundar in care Romania sa isi poata puna amprenta si sa isi creasca vizibilitatea la nivel european.

    Din experienta anterioara unul din cele mai mediatizate portofolii a fost cel pentru protectia consumatorilor. Bulgaria a fost permanent din cauza aceasta sub reflectoare. E acesta un portofoliu ne-important nu stiu. Ceea ce mi se pare foarte sigur e ca are o sansa mult mai mare de a fi un portofoliu trabulina pentru un portofoliu mai bun.

    Dumneavoastra sunteti puternici conectata cu domeniul si poate stiti sa numiti cateva decizii de la multilingvism. Eu nu pot numi absolut nici una !!! Pe cand ref la protectia consumatorilor ... ma pot gandi la una, doua decizii.

    RăspundețiȘtergere