vineri, 11 septembrie 2009

Vreau sa-mi iau casa - povestile voastre m-ar ajuta

Am inceput sa cautam apartament si sunt avida de povesti ale tinerelor cupluri care au reusit sa isi indeplineasca visul de a avea propria locuinta. Am vazut niste proiecte imobiliare, mai cautam. Povestile voastre m-ar ajuta sa aflu - mai mult decat relatarile de presa sau brosurile de prezentare - cu ce ma confrunt: ce proiecte ati vazut sau despre care stiti ca nu sunt ok, ce probleme ati intampinat, ce ati descoperit dupa ce ati luat casa si ce greseli n-ati mai face, povestile voastre despre obtinerea creditului, de succes sau nu, pe mine ma intereseaza "Prima casa", orice credeti ca este util celor interesati sa isi cumpere o casa.

Ce vreau eu sa cumpar?
  • un apartament de 3 camere intr-un bloc nou
  • m-ar interesa un bloc cu putine etaje si cu cladirile din complex destul de aerisite
  • n-am o preferinta daca finisat sau nu
  • voi face credit, probabil ca suma maxima pe care as putea-o da este de 100.000 de euro (adica asta cu mari eforturi, nimic in plus, mult mai mult in minus, daca s-ar putea)
  • ideal ar fi sa gasesc un complex rezidential in oras, sau in zona unor mijloace de transport; ma rog, in ultima instanta imi iau carnetul si o rabla de masina care sa ma duca la serviciu
  • zona din Bucuresti, caci aici stau, aici imi iau casa, e acum oarecum irelevanta
Mi-a placut cu arata un apartament din complexul Ten Blocks, din Militari, as vrea sa vad si Orhideea Garden, recomandat de o colega, care pe site arata foarte bine. Ce mi-ati mai recomanda sa vad?

15 comentarii:

  1. Eu ti-as recomanda orice complex de apartamente din Dublin, Irlanda. Sau din orice oras civilizat din Uniunea Europeana clasica (15).
    E vorba de o invesititie pe viata, totusi.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Cristi: tocmai, e o investitie pe viata. nu mi-am pus si in acest moment nu imi pun problema sa plec din tara. as fi vrut aici sa reusesc sa-mi construiesc viata pe care mi-o doresc, care include si o casa. stiu, preturile si calitatea sun UE15 sunt altele. o prietena si-a luat apartament aproape de centrul Vienei, cand in Romania era delirul ala cu preturi exagerate, la un pret mai mic decat un apart. de doua camera in drumul taberei. deci cred ca as putea cumpara, cu banii pe care i-as obtine prin prima casa, un apart decent si ok in dublin.:)dar, la naiba, prima casa tb sa fie in Romania:)

    RăspundețiȘtergere
  3. 3 camere la 100.000 Euro intr-un complex nou ? In Bucuresti ? Nu cred. Poate in complexul lui Negoita langa groapa de gunoi.
    Oricum, oriunde ai cumpara citeste contractul f.f. bine . Musai consulta un avocat si cere constructorului sa vezi toate actele incepand cu autorizatie construire, titlul asupra terenului, etc... Fii paranoica cand vine vorba de legalitatea actelor . Circula niste tzepe de zile mari printre noile constructii rezidentiale. Bafta !

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim 16.02: asa e, am gasit la 120.000, dar si intr-o vila, in afara bucurestiului, la 89.000. ma gandeam ca, printre cei care citesc, vor fi si oameni care au gasit dealuri mai bune. :) cum spuneam, cel sub 100.000, e in afara bucurestiului. multumesc pentru ponturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am luat acum un an un apartament cu 3 camere pe Prelungirea Ghencea. Detalii despre credit nu iti pot da, sunt irelevante la ora actuala, iti fac insa o lista cu avantaje si dezavantaje, ca sa poti judecta situatia.
    avantaje:
    liniste, spatiu mai mare, balcon urias, vara e o placere, finisat, exista mijloace de transport (autobuzul 122), destul de civilizat in jur. aici , punctual, gasesti 3 camere cu 100.00, poate chiar ceva mai putin.
    dezavantaje:
    daca nu ai masina, e un pic mai greu, e un sg autobuz, o parte a ansamblului este inca in constructie, deci santier, dar intre blocuri strazile sunt pavate, spatiile verzi deja amenajate.
    trebuie sa:
    ai mare grija la detalii cand cumperi intr-un ansamblu nou, sa te duci sa vorbesti cu cati mai multi vecini ca sa iei un pic pulsul lucrurilor si sa vezi care are putea fi eventualele probleme pe care le-au intampinat ei.
    daca vrei mai multe detalii sau adresa exacta, da-mi un mail, e acelasi ca in urma cu multi ani! :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. pariezi pe urmatorii 30 de ani din viata ca vei fi sanatoasa (adica nu vei fi nici macar 3 luni de zile, de exemplu, indisponibila pt munca) si vei avea un loc de munca platit suficient de bine?

    sfat:
    daca iti permiti sa platesti rate la un credit de 100.000E, iti permiti, cu siguranta, sa pui si niste bani deoparte. strange bani la ciorap, si mai asteapta un an sau doi pana sa cumperi ceva.

    mai bine stai afara.

    RăspundețiȘtergere
  7. ansamblurile rezidentiale sunt, intr-o mare masura, niste tepe. lucrul este facut de mantuiala, si nu ma refer numai la finisaje, ci la chestii serioase, gen reteaua electrica sau instalatiile. se fura in draci de pe acele santiere iar ceea ce intra efectiv in constructia respectiva e putin si de proasta calitate. odata terminata contructia, te duci sa te muti si ai parte de momente vesele de-ti vine sa te tai cu lama: geamuri termopan care se desprind, plafon care se crapa cand se muta vecinul de deasupra, instalatii sanitare care pocnesc, scurt-circuit cand bagi aspiratorul in priza. toate cele povestite se intampla in ansamblul de la baneasa, din padure. pe bucati, se intampla mai peste tot. daca, prin natura jobului, se intampla sa te cunosti mai bine cu pr-ii dezvoltatorilor, toti iti vor spune ca nu si-ar cumpara apartament construit de sau in colaborare cu firmele pt care lucreaza.
    mult mai solide si mai sigure sunt blocurile vechi - nu ma refer la cele din anii 60, ci la cele facute dupa 80-85. si eu imi caut casa in perioada asta si pt asa ceva voi opta. nici moarta nu m-as baga intr-un ansamblu rezidential. nu incerc sa iti schimb parerea, sunt sigura ai ai motivele tale pt care optezi pt un bloc f nou. desi, recunosc, as fi curioasa sa le stiu.
    multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  8. parerea mea e sa va luati un teren si sa va faceti o casa la cheie. Va incadrati in 100 000 de euro si cele 3 camere sunt mult mai bine deservite de diverse anexe si spatii de primire. Am doi prieteni care si-au facut o casa de 2 dormitoare, 1 birou, camera de zi, plus toate spatiile functionale in comuna Tunari si s-au incadrat in 70 000.

    RăspundețiȘtergere
  9. multă baftă, Menaru.

    mie îmi plac ansamblurile noi de lângă Auchan, în zona Titan. uite un exemplu (scuze de link):

    http://blocnou.com/3-camere.html

    apoi, e un proiect imobiliar pe Aleea Mizil. nu chiar centrul Bucureştilor, dar la doi paşi de metrou, şcoală, piaţă şi centru comercial.

    dacă aş avea acces la (maximum) 100,000 de euro, eu aş încerca să îmi găsesc un apartament cu 3 camere în zona Tineretului. nu sunt blocuri noi, dar sunt construite după 1977, sunt frumos aşezate şi destul de central. şi cred că s-ar găsi, acum. asta însă fără intermediari.

    din proprie experienţă, în imobiliare abundă escrocheriile, aşa că multă atenţie. baftă.

    RăspundețiȘtergere
  10. 100,000 e prea putin pentru ceva care sa merite ... cu 150,000 poti gasi ceva decent in zona Vitan; cu 80,000 mult in afara Bucurestilor ... succes.

    RăspundețiȘtergere
  11. v1) apartament in complex rezidential
    Daca vrei cat de cat in centru ... nu te poti incadra in bani. Daca vrei mai spre periferie(a se citi afara din Bucuresti) probabil ca te vei incadra in bani, dar vei avea alte probleme:
    a) transport in comun inexistent sau de foarte proasta calitate(adica vine cam la 30-60min cand vrea muschiu dinspre nord al soferului si va fi plin cu oameni certati cu apa si sapunul)
    b) daca te hotarasti sa-ti iei masina proprie si sa mergi cu masina, vei sta in trafic mult (pregateste-te sa stai de la 1h in sus)
    c) constructie de proasta calitate, dupa cum au mai spus si altii mai devreme
    d) posibilitatea deloc neglijabila de a lua o teapa pentru care vei munci cateva zeci de ani
    e) vecini ... dupa cum ai norocul. Nu te ghida dupa faptul ca daca au bani sa stea in ansamblul respectiv sunt cat de cat spalati sau au macar bun simt. Poti sa dai peste cocalari/manelisti si acolo.
    Avantaje:
    a) casa noua
    b) suprafata ceva mai mare

    v2) casa in apropierea bucurestiului
    Avantaj asupra v1
    a) Constructie de mai buna calitate, eventual proportionata dupa nevoile tale
    b) Nu ai parte de vecini decat daca vrei sa ai parte de ei ...
    Probleme in plus fata de v1
    a) Viata la bloc e mai comoda decat la casa. La casa mai trb sa mai ai grija si de gradina, sa dai si frunzele uscate ... blabla

    RăspundețiȘtergere
  12. v3) apartament vechi mai central
    Avantaje asupra v1 si v2
    a) ai posibilitatea sa ai o scoala/gradi decenta aproape
    b) cu transportul e mai usor
    Dezavantaje
    a) poti avea vecini naspa ca si la v1
    b) spatiu locativ mic

    Eu personal as merge pe varianta casa in imprejurimile Bucurestiului. Terenurile au scazut destul de mult ca pret. Poti sa te incadrezi in bani pentru o casa de 3-4 camere.
    Acum eu zic ca tu te cunosti mai bine si stii ce ti-ar placea si ce nu. Scrii pe hartie/calc avantajele si dezavantajele ... vezi care atarna mai greu in balanta pt tine si te decizi.

    Oricum, bafta mare!

    RăspundețiȘtergere
  13. O optiune faina (metrou, parc, mall) e newtown.ro - newtown residence.

    Insa sunt niste preturi cretin de scumpe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  14. Atentie ca newtown s-ar putea sa fie teapa (au probleme financiare conform http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6121576-prima-insolventa-majora-din-real-estate.htm )

    RăspundețiȘtergere
  15. CINE ISI CUMPARA APARTAMENT IN BLOCURILE NOI CONSTRUITE I-A CE-A MAI MARE TEAPA!!!!AM FOST PROPRIETARUL UNUI APARTAMENT INTR-UN BLOC NOU CONSTRUIT-A TRBUIT SA INVESTESC MULTI BANI IAR-TAVAN CAZUT -INSTALATIE PROASTA -MUCEGAI!!!I-AM DAT IN JUDECATA DAR IA-I DE UNDE NU-I -DISPAR UNDE-DRACU SA-IA?????
    Atunci cand vrei sa cumperi o locuinta, tentatia este de a fugi de locuintele vechi din blocurile ceausiste, tip „cutie de chibrit”care au fost construite cu materiale de calitate si de profesionisti care nu prea mai exista in zilele noastre
    si ne atrag locuintele noi construite-care sunt facute cu materiale de proasta calitate!!!!
    ma bucur ca am scapat de locuinta noua -si vreau sa zic ca locuiesc intr-un apartament anul 1969 si nu am nici o problema!!!!

    SFATUIESC PE ALTI CUMPARATORI SA SA FIE MAI ATENTI SI SA NU TRACA PRIN CE AM TRECUT EU!!!!
    TEPE CU APARTAMENTELE IN BLOCURILE NOI CONSTRUITE

    RăspundețiȘtergere