Audierea lui Ciolos a fost a doua audiere a unui comisar roman la care am asistat. In 2006, am participat si la audierea lui Leonard Orban si de-atunci mi-am dat seama cat de solicitant poate fi. Sunt trei ore in care comisarii propusi sunt in priza si raspund intrebarilor eurodeputatilor.
De luni am urmarit pe internet audierile altor comisari propusi in cea de-a doua echipa a lui Barroso. Din ce am auzit, urmarit si citit, comsiarul Fule a starnit aplauze pe alocuri si Piebalgs.
Pe mina insa m-a luat prin surprindere entuziasmul pe care l-a starnit evolutia lui Dacian Ciolos. Este adevarat, probabil ca nici nu se gasea cineva mai potrivit pentru acest portofoliu si in mod cert niciunul dintre cele 27 de nume aflate pe lista lui Barroso n-ar fi corespuns mai bine portofoliului agriculturii.
Si acum impresiile...
- Ciolos pare un om delicat si asezat, genul ardeleanului cu vorba molcoma, insa de cum a intrat in sala a parut foarte stapan pe sine si pe situatie. Asta a fost impresia pe care mi-a dat-o, destul de relaxat in fata presei straine, a fotoreporterilor, care erau ciorchine in jurul lui.
- In mod evident a avut discutii cu multi dintre membrii comisiei, s-a salutat cu multi dintre ei, a schimat cateva cuvinte, i s-a urat succes, adica am vazut o deschidere spre el.
- Ciolos a aratat la randul lui deschidere fata de Parlamentul European, ceea ce si vor eurodeputatii. A stiut foarte bine sa sublinieze faptul ca vrea sa lucreze strans cu acea comisie, in care sunt multe competente, si acesta era exact lucrul pe care voiau sa il auda. Spre sfarsitul audierii, din intrebarile pe care le puneau, deputatii europeni incercau sa si-l alieze in sprijinul unor initiative si proiecte.
- Am remarcat abilitatea cu care a raspuns insistentelor privind platile directe: el a spus ca trebuie schimbate criteriile, dar principiul de baza trebuie sa fie cel al echitabilitatii intre fermieri, regiuni si state membre. Evident ca intrebarile parlamentarilor au insistat pe criteriile respective, au vrut sa stie care sunt acestea. Cred ca Ciolos a gasit cel mai corect raspuns: a aratat ca are niste principii foarte precise, dar chestiunile tehnice care pornesc de la ele vor fi dezbatute cu specialistii, dar si politic. A subliniat mereu ca este intesat de o dezbatere atat cu PE, cat si cu actorii interesati. In mod cert asta a fost ceea ce vroia sa auda si Parlamentul, adica factorul politic, cat si mediul profesional.
- Dupa prima ora de audiere era deja evident ca incepuse sa ii convinga pe deputati ca stie despre ce vorbeste, ca stie subiectul si ca nu e vorba despre un comisar care a studiat cateva saptamani portofoliul, ci ca a studiat domeniul si apoi a profesat in acest domeniu.
- O alta miscare abila a fost la final. Presedintele l-a intrebat daca vrea sa isi foloseasca cele 5 minute de final pentru un discurs propriu sau poate decide sa mai ia intebari de la eurodeputati. "Am vorbit aici ca vreau o dezbare cu Parlamentul European si in acest sens as folosi cele 5 minute pentru a mai lua intrebari", a fost raspunsul, parafrazat, al lui Dacian Ciolos. El a fost recompensat cu un alt ropot de aplauze.
- Am remarcat ca nu a fost nicio intrebare la care sa nu poata raspunde: nu este o problema daca spui ca nu ai informatiile necesare, dar ca revii ulterior asupra subiectului, insa este adevarat ca nu face neaparat o parere buna. Numai ca li se poate intampla unor oameni care au studiat un portofoliu cateva saptamani. Oricum, comisarii se bazeaza mult pe functionarii si specialistii din cabinet. La Ciolos nu a aparut niciun moment in care sa se intample asta, a putut raspunde si la intrebari punctuale, ca erau despre un sector specific din agricultura, sau organisme modificate genetic, sau buget sau orice altceva.
- Am remarcat lipsa atacurilor asupra lui, a ostilitatii asteptate cel putin dintr-o parte a membrilor comisiei. In afara de interventia ridicola a britanicului eurosceptic John Stuart Agnew - care l-a intrebat cum au fost irositi banii contribuabililor britanici in 2002 in Romania, dupa care n-a specificat exact la care bani, la care fonduri europene se referea - nu au existat discutii mai contondente la audieri.
- Au lipsit intrebari despre problemele cu fonduri pentru agricultura din Romania, precum si cereri de clarificare a relatiei lui cu Franta. Este un semn ca eurodeputatii au fost convinsi de experienta si expertiza lui Dacian Ciolos in ceea ce priveste agricultura, as spune eu.
- In orice moment, a stiu sa isi flateze interlocutorii. De exemplu, a fost foarte simpatic si a suscitat rasete si aplauze cand i-a multumit in limba maghiara unui eurodeputat ungur care l-a intrebat despre relatia dintre supermarketuri si producatori.
- De fapt, aceasta a fost o minge ridicata la fileu. Nu insinuez ca a fost o chestiune aranjata, doar ca Dacian Ciolos stie foarte bine problema inca de cand era ministru al agriculturii, pentru ca a avut initiativa sa ii puna, in Romania, la aceeasi masa a negocierilor sau a discutiilor pe retaileri si pe reprezentantii producatorilor. In timpul mandatului sau la minister s-a negociat acel ghid de bune practici a relatiei dintre supermarketuri si producatori, lucru pe care el l-a prezentat la audiere.
- Presedintele comisiei pentru agricultura a anuntat ca va da o declaratie la sfarsitul sedintei in care se decidea avizul pe care sa il dea lui Dacian Ciolos. Numai ca intalnirea a durat mult mai putin decat fusese programat, intrucat opinia unanima a fost in favoarea comisarului desemnat. Asa ca nu au avut ce sa dezbata. Paolo De Castro a spus ca este o situatie foarte rara in care un comisar sa primeasca votul pozitiv al tuturor grupurilor politice din PE. El a remarcat aplauzele din timpul audierii si de la sfarsit, un lucru si mai rar intr-o comisie care a pus-o deseori in dificultate pe daneza care a gestionat acest portofoliu. Comparatia a fost evident in favoarea lui Ciolos.
- Parlamentarii au ramas cu impresia ca Ciolos se va putea bate in Colegiul Comisarilor pentru Politica Agricola Comuna, pentru bugetul acesteia si i-au promis sprijinul. Este un aspect pozitiv ca romanul a reusit sa isi asigure suportul PE, ramane insa de vazut daca se va concretiza, adica de la promisiune la fapte e drum lung.
- Ideea care mi-a ramas dupa audiere este ca, in sfarsit, Romania a reusit sa impresioneze la Bruxelles. Portofoliu important, comisar competent. (Audierea lui Leonard Orban a fost pe alocuri mai dificila - in sensul ca i s-au pus niste intrebari-capcana - iar modul in care a facut fata a fost, de asemenea, bun. Insa atunci multi considerau ca multilingvismul nu este un portofoliu cu o miza.)
- Un coleg din presa imi spunea ca vorbise cu jurnalistii bulgari si ca, dupa audierea Rumianei Jeleva, erau nerabdatori sa vina ziua de vineri, sa se faca si Romania de rusine. Cred ca este greu sa egalezi proasta figura, ca sa ma exprim in termeni fotbalistici, facuta de comisarul bulgar. Iar reprezentantul Romaniei era la polul opus acesteia: integru, fara schelete in dulap si competent.
- Aaaa, ba da, i-a fost gasit un defect de catre italianul presedinte al comisiei: nu cunoaste bine italiana. :)
Multumesc doamnei Blajan pentru obiectivitatea descrierii. Au fost si emotii, va garantez. Nu cred ca poate fi altfel la un astfel de eveniment. Emotiile insa, tin intr-un fel de ego, cand vrei sa demonstrezi ca esti f bun si nu ai incerdere daca vei putea. Eu am incercat sa nu ma concentrez pe a demonstra ceva anume, ci sa fiu eu insumi. Iata, cateodata e suficient si restul vine de la sine.
Vreau sa-l asigur pe Anonim ca atata timp cat am fost la minister m-am concentrat pe ce aveam de facut acolo si nu pe a cum sa fac sa plec la Bruxelles. Daca as fi dorit, puteam s-o fac demult. Intr-adevar, m-am gandit sa-mi gasesc un job la Comisie pt ca ma pasiona constructia politica europeana, dar va asigur c cea mai mare sinceritate de care sunt capabil ca nu am "lucrat" pentru a deveni comisar, nu ma asteptam la asta. mai degraba am raspuns la propuneri ale unor politicieni, cu destul de multa circumspectie la inceput.
In fina, tot Anonimului as vrea sa-i spun ca atata timp cat romanii vor astepta omul providential care sa rezolve problemele in Romania, lucrurile vor ramane asa cum sunt. Eu nu cred in omul providential, oricat de competent si binevoitor ar fi el si nu am incecat sa-mi marchez mandatul la minister in calitate de om providential. Am sprijinit oamenii din jurul meu care au avut idei si au avut curajul sa actioneze. Din pacate mai e de lucru pana la o masa critica, cer ar putea urni lucrurile in mod iremediabil inspre bine. Nu cu oameni care "sa faca ceva" singuri, iar noi ceilalti sa stam pe margine sa vedem cum isi rup gatul, o s-o ducem mai bine. Poate gasim intelepciunea sa ne folosi energia si pe altceva decat a denigra.
Senzational comentariul, Anne-Marie! Asa am fost cu tine in sala audierilor, am simtit atmosfera si am auzit intrebarile. Felicitari.
RăspundețiȘtergere@Anonim: Multumesc mult. Pentru mine, ca jurnalist, sa transmit de la un astfel de eveniment este o mare bucurie, dar si o provocare. Am preferat aici sa nu ma concetrez pe continutul audierii prea mult, asta a facut-o in relatarea in direct pe HotNews, ci pe impresii si comentarii.
RăspundețiȘtergere"nu cunoaste BINE italiana" (sublinierea mea).
RăspundețiȘtergereSa inteleg de aici ca D Ciolos cunoaste SI italiana?
Nu ma surprinde ca a raspuns si in maghiara (pentru un roman dintr-un judet precum Salaj ar fi jenant sa nu cunosti putin si limba maghiara) dar treaba cu italiana dovedeste ca avem oameni deosebiti.
Si acum daca ma gandesc in urma la relatia lui Basescu cu candidatii nostri (Orban, Vosganian, Severin) nu pot sa spun altceva decit ca Basescu se pricepe la oameni.
Oricum, in clipa asta vreau sa ma bucur pentru Ciolos si pentru mandria noastra ca si romani. Ce va mai fi pe urma vom mai vedea. Acum, sa ne bucuram pentru el si sa fim mandri ca este de-al nostru!
@Dan Dinu: in CV-ul sau nu scrie ca ar sti italiana, probabil ca asta a fost o gluma a lui Paolo Da Costa, care il stie pe dl. Ciolos de cand erau ambii ministri ai agriculturii. dar a fost singurul defect gasit. :)
RăspundețiȘtergerefoarte bună relatarea. mă bucur că oameni ca dl Cioloș mai ies în față (și) în România, deoarece ei cu siguranță există, în toate domenii
RăspundețiȘtergeretipic romanesc: nu conteaza situatia din tara, conteaza sa aratam ca avem oameni valorosi care ne reprezinta cu cinste....pai daca ciolos este asa bun, de ce nu este ministrul agriculturii ca sa scoata agricultura din rahat?
RăspundețiȘtergeree insurat cu o frantuzoaica (ca si mine) si vorbeste fluent engleza si franceza (ca si mine). Numa ca eu nu sunt comisar ioropean. Buna relatarea, mester pare omu. Sa vedem cum tremite mai multi bani la romania d'acu.
RăspundețiȘtergereDomnul Ciolos a lucrat pentru acest post cu multi ani in urma.
RăspundețiȘtergereUnul dintre fostii directori din ministerul agriculturii din Romania si care a avut de a face cu el imi spunea acum ceva ani in urma ca Ciolos va ajunge la agricultura pentru ca lucreaza in aceasta directie.
Imi amintesc perfect acele vorbe.
Sigur ca domnul Ciolos stie sa isi vinda marfa, problema mare este ca in Romania domnul Ciolos nu a facut mare brinza la agricultura, adica a facut, a folosit functia ca sa isi atinga scopul : comisia de specialitate a UE.
Ii doresc succes si discutam la final de mandat.
Daca voi stiti marile realizari ale lui in agricultura din Romania va rog sa mi le spuneti :).
normal ca italianul intr-un mod asemanator romanilor cand nu are nimic de zis vorbeste asa aiurea, sa se afle si el in treaba, latinii nu prea stiu cand e cazul sa taca :) va dati seama cum fac italienii care-s la origine
RăspundețiȘtergereAm avut de-a face cu Dl. Ciolos in niste domenii care ma intereseaza pe mine si pot sa afirm nu doar ca e un "om politic" bun (tocmai prin aceea ca NU e interesat f. special de "partide", deci nu e stresat cat "de succes" trebuie sa fie in a face politica lor) ci si ca se pricepe bine la cel putin unele domenii (cele referitor la care am discutat), de la nivel de CE si pana la nivelul "de jos" din Romania. D. ex. in privinta unui program a stiut sa raspunda amanuntit atat la intrebari "de context european" cat si la altele care se refereau la detalii de sate si microregiuni geografice din Romania.
RăspundețiȘtergerePe mine (care sunt in general extrem de critica) m-a impresionat deosebit, in mod placut! In afara de asta, nu uit ca, pe cand era ministru, intr-unul din domeniile ministerului sau, le-a dat mana libera unor personaje "nepolitice", sa isi faca treaba "tehnica" atat cat se putea de bine si a intervenit minimal (iar aceia chiar au facut maximum din cat puteau face).
Cine spune ca "dl. Ciolos nu a facut mare branza la agricultura" cred ca e rauvoitor (rauvoitoare)! Nu stiu daca Dl. Ciolos a dorit in mod special sa ajunga ministru (pt. ca presupun ca intr-adevar il interesa mai degraba sa lucreze cu CE - si nu vad nimic "rau" in asta, mai degraba admir persoanele care vor sa isi demonstreze maxima capacitate si stiu sa ajunga unde vor) insa s-a apelat la el intr-o perioada de MAXIMA criza, cand Romania era pe punctul de a pierde niste uriase fonduri europene pt. agricultura! A reusit sa obtina o amanare de la CE si sa remedieze macar acele puncte care trebuiau urgent remediate, in mai putin de 6 luni.
Cat despre limba italiana... :) - pai, nu era nevoie sa stie nici macar engleza, franceza sau altele! Romana este "limba europeana" asa ca e dreptul oricui ca in CE sau in PE sa vorbeasca limba romana - iar ceilalti sa apeleze la traducatori :D
Asta nu inseamna ca n-ar fi de admirat ca stie bine cat mai multe limbi straine ;)
Mi-a placut ce am citit aici!
RăspundețiȘtergereAm gasit articolul pe hotnews
Excelent comentariul !
RăspundețiȘtergereInca un român se adauga unui sir lung de conationali prin care Europa si Lumea ne cunoaste. Felicitari Dacian Ciolos!
RăspundețiȘtergereAsteptam cu multa incredere confirmarea deplina, printr-o activitate exceptionala, intr-un domeniu de importanta politicii Agricole Europene.
Vizezi cumva un post in cabinetul domnului comisar european?
RăspundețiȘtergereDaca nu, felicitari pentru postarea pe blog. Daca da, as fi extrem de dezamagit...
Anoni-mouse
@Anoni-mouse: n-ar fi pacat sa imi irosesc talentul jurnalistic intr-un cabinet, fie el si de comisar european? :))) Nu, nu visez la asta, multumesc. imi place sa fiu jurnalist.
RăspundețiȘtergerePaolo de Castro, nu da Costa!!!
RăspundețiȘtergere@Anonim 11.51: Asa e, scuze, oboseala. :)Paolo de Castro
RăspundețiȘtergereMultumesc doamnei Blajan pentru obiectivitatea descrierii. Au fost si emotii, va garantez. Nu cred ca poate fi altfel la un astfel de eveniment. Emotiile insa, tin intr-un fel de ego, cand vrei sa demonstrezi ca esti f bun si nu ai incerdere daca vei putea. Eu am incercat sa nu ma concentrez pe a demonstra ceva anume, ci sa fiu eu insumi. Iata, cateodata e suficient si restul vine de la sine.
RăspundețiȘtergereVreau sa-l asigur pe Anonim ca atata timp cat am fost la minister m-am concentrat pe ce aveam de facut acolo si nu pe a cum sa fac sa plec la Bruxelles. Daca as fi dorit, puteam s-o fac demult. Intr-adevar, m-am gandit sa-mi gasesc un job la Comisie pt ca ma pasiona constructia politica europeana, dar va asigur c cea mai mare sinceritate de care sunt capabil ca nu am "lucrat" pentru a deveni comisar, nu ma asteptam la asta. mai degraba am raspuns la propuneri ale unor politicieni, cu destul de multa circumspectie la inceput.
In fina, tot Anonimului as vrea sa-i spun ca atata timp cat romanii vor astepta omul providential care sa rezolve problemele in Romania, lucrurile vor ramane asa cum sunt. Eu nu cred in omul providential, oricat de competent si binevoitor ar fi el si nu am incecat sa-mi marchez mandatul la minister in calitate de om providential. Am sprijinit oamenii din jurul meu care au avut idei si au avut curajul sa actioneze. Din pacate mai e de lucru pana la o masa critica, cer ar putea urni lucrurile in mod iremediabil inspre bine. Nu cu oameni care "sa faca ceva" singuri, iar noi ceilalti sa stam pe margine sa vedem cum isi rup gatul, o s-o ducem mai bine. Poate gasim intelepciunea sa ne folosi energia si pe altceva decat a denigra.
@Dacian Ciolos: Domnule comisar, va multumesc pentru interventia aici pe blog si pentru ca ati raspuns dvs. unora dintre opiniile celor care au comentat. Sunteti cel mai in masura sa lamuriti astfel de lucruri.
RăspundețiȘtergereCat despre emotii, daca au existat, ele au fost foarte bine mascate si cred ca s-au evaporat dupa inceperea dialogului cu eurodeputatii. Sincer, stiind cat de dificile sunt astfel de audieri, mi s-a parut ca ati fost relaxat. O relaxare pe care o da stapanirea domeniului, evident. Apropo, imi permit sa va intreb: vorbiti si italiana sau chiar a fost o gluma a presedintelui comisiei parlamentare? :)
Frumos! Cu italiana sau fara, cert este ca mai multi romani de talia d-lui Ciolos ar trebui sa se implice in Constructia Europeana(a se citi reconstructie romaneasca).
RăspundețiȘtergereTotul este excelent : si ce s-a intamplat si ce s-a scris !
RăspundețiȘtergereMultumesc Dlui Ciolos, a facut sa ne simtim
intradevar importanti in Europa !