luni, 25 ianuarie 2010

Haiti

Urmaresc inca de la producerea tragediei informatiile despre Haiti si ma asteptam ca acum, cand avem corespondentii unei televiziuni, sa aflu mai multe. Deocamdata reportejele lui Zarescu nu se apropie macar de cele vazute pe televiziunile franceze sau belgiene, ca sa nu mai vorbesc despre CNN. Dar, cine stie, dupa ce va inceta sa se laude ca Realitatea e singura televiziune care si-a trimis corespondent - ceea ce e de apreciat, mai ales in aceste vremuri de criza, atat pentru presa, cat si pentru televiziunea respectiva - si sa ne spuna cat e de periculos sa fie acolo, va putea sa faca si niste reportaje foarte bune. Credeam ca sunt eu cam malitioasa, dar am descoperit si pe Catavencu aceeasi opinie. As putea spune ca mi-au luat-o inainte. :)

***
Haiti a fost si subiectul demersului teledonului de la Realitatea Tv de duminica, in care s-au strans inteleg peste 300.000 de euro. Este o dovada ca romanii pot fi miscati sau ca astfel de actiuni - cand vezi ca unii dau bani - mobilizeaza, chiar daca pentru a da 2 euro rpintr-un SMS sau cateva mii, cum a fost cazul unor firme. mai mult, inteleg ca au fost si oameni pe care ii intereseaza sa adopte orfani din Haiti. Am vazut si pe Euronews si pe CNN povesti despre miile de copii care au ramas orfani in urma cutremurului.

***
Tot situatia din Haiti e in centrul unei confruntari in francezi si britanici. Ati auzit bine, nu francezi si americani, despre asta a scris indelung presa internationala saptamana trecuta. Dar francezii o ataca puternic pe Catherine Ashton, noul Inalt Reprezentant pentru Politica Externa, care nu a mers in Haiti. Lipsa ei de experienta diplomatica si a unei echipe suficient de numeroase o fac destul de vulnerabila, iar o parte dintre europeni nu sunt deloc dispusi sa o crute.

Ashton si-a justificat absenta de la locul dezastrului prin faptul ca Natiunile Unite le-au sugerat demnitarilor straini sa nu mearga acolo, pentru a nu determina o deturnare a resurselor si atentiei de la ajutorul umanitar care trebuie acordat. Adica oamenii care le-ar asigura protectia ar fi mult mai utili in alt scop. Totusi, comisarul pentru ajutor umanitar, Karel de Gucht, aflat la final de mandat in comisia Barroso I, dar membru in continuare in noua echipa a portughezului, a fost in Haiti.

Cum spuneam, francezii o ataca pe Ashton - aici - in timp ce britanicii, jurnalistii britanici, sar in ajutorul ei atat pe Financial Times, cat si pe Economist.

3 comentarii:

  1. Din ce am inteles, atitudinea acida a francezilor fata de Ashton (si US/UK)este alimentata de sentimentul de frustare vis-a-vis de prezenta masiva a americanilor si britanicilor in ceea ce a fost o colonia franceza; sau cel putin, faptul ca U.S. si Mr. Obama nu prea i-au bagat in seama pe parcursul operatiunii.

    Ca de obicei, orgoliu francez isi spune cuvantul si s-au luat si ei de ce(cine) au avut la indemana: ca o cheama Ashton, si inca nu are un track-record suficient pentru nivelul ei, asta e partea a doua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine ma cam enerveaza asta cu corespondentii. Acum sunt o armata acolo. Unde nu mai exista nimic, n-ai de unde sa iei nici macar un pahar cu apa si localnicii sunt disperati.

    Iar corespondentii sunt si ei oameni care trebuie sa manance, sa bea, sa se spele, sa doarma, sa aterizeze si sa umble cu masina. De unde fac toate astea? Ori stau pe langa astia cu ajutoare si tot ciupesc ori s-au dus cu o geanta de bani si incurajeaza specula. Ca in Haiti sunt in stare sa-ti dea o galeata de apa pe 100 de dolari. Am vazut cum au ajuns sa inchirieze cu ora un prelungitor ca sa-ti incarci celularul. Toate astea ii scot din joc pe amaratii aia care n-au nici de unele si mi se pare ca jurnalistii le rup de la gura ca sa ne poata spune niste banalitati.

    Eu am vazut ieri o emisiune in Italia care a transmis din Haiti si corespondenta dupa ce s-a dat cu elicopterele americanilor care carau ajutoare si le distribuiau de pe un deal a inceput sa-i vorbeasca de rau. Ca americanii nu stiu sa se organizeze pentru o catastrofa - vezi Katrina, ca asta e ajutor sa cari 10 cutii si 5 baxuri cu apa cu elicopterul, ca Clinton in loc sa organizeze a venit a mutat niste casete cu alimente si dus a fost. In emisiune a participat si cel care a organizat si coordonat ajutoarele la Aquila, unde au murit la cutremur vreo 300 de persoane.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dan: presa trebuie sa relateze de-acolo, e evident, pentru ca gratie reportajelor transmise de-acolo s-a mobilizat o intreaga lume sa le trimita ajutoare. nu vorbesc numai de teledonul de la realitatea, infim pe langa ce s-a intamplat in SUA, cu vedetele alea care au doant si cate un milion de dolari pentru Haiti. am vazut pe CNN cum corespondentii lor la un moment dat s-au implicat in munca de ajutorare a oamenilor, lansad la o parte realtarile. cand a fost nevoie de ajutr, l-au dat. pe de alta parte, ai dreptate. l-am auzit pe Zarescu vorbind despre faptul ca au dus vreo 26 de litri de apa cu ei si i-au terminat. e complicat sa faci rost de ea acolo. totusi, eu cred ca presa trebuie sa fie acolo, sa arate situatia.
    @Bogdan-Peter: de acord cu tine cand vorbesti despre frustrarea francezilor. pana la urma Haiti facea parte din aria lor de influenta, nu? Ashton a gresit, pentru ca De Gucht a fost acolo, insa va avea timp suficient sa demonstreze daca e potrivita sau nu pentru post. acum e la inceput. tind sa ii las omului timp sa demonstreze ce poate.

    RăspundețiȘtergere