Multi dintre cititorii HotNews.ro, atunci cand comenteaza, se refera la tara vecina ca Basarabia. Cetatenii sunt... evident basarabeni. Foarte multi dintre cei care comenteaza vorbesc despre unire. Nu e asta o noutate.
Pe de alta parte, inteleg de la un prieten roman care e in Republica Moldova ca pe moldoveni - sau, ma rog, probabil pe unii dintre ei, sa nu generalizez - ii deranjeaza ideea de basarabia. De ce? Pentru ca, spun ei, Basarabia este numele dat de rusi. Asa ca ei prefera Republica Moldova.
Va marturisesc ca nu sunt in masura sa spun cine greseste sau daca greseste cineva sau e o chestiune de sensibilitate. Oricum, e clar ca perspectiva romanilor si a moldovenilor este alta. Daca unora dintre noi li se pare normal sa vorbeasca despre Basarabia, iar moldovenilor sa protesteze cand tara lor e numita asa.
Poate unii dintre voi, care ati sutdiat istoria si stiti mai multe despre nuantele si subtilitatile acestei chestiuni, ma puteti lamuri.
PS. O anticipare a vizitei la Chisinau a presedintelui Basescu, aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Problema e prea subtila (pentru mine) si ma depaseste.
RăspundețiȘtergereImportant ar fi sa se realizeze UNIREA !
Ea se va face in mod natural (la un moment dat), daca cele doua tari (Romania si Republica Moldova) ar porni un proces de integrare - in primul rind - economica : energie, infrastructura, dar si invatamint, etc.
Din cite cunosc la cei 37 ani ai mei, pe la 1938 foarte dezinvolta URSS ne-a 'extras' Basarabia care a devenit o noua republica sovietica socialista, Moldoveneasca. Prevazatori, rusii au alipit acestei noi entitati si actuala Transnistrie, probabil pt a complica foarte mult o eventuala retrocedare catre Romania.
RăspundețiȘtergereRezumand: numele acestei tari este Basarabia iar daca unii din moldoveni "protesteaza" astazi inseamna ca nenorocirea care era URSS a reusit in ce si-a propus (faza cu retocedarea).
Ca sa aplanam impreuna problema, sa ne unim mai repede si sa ne numim cu totii romani:))
RăspundețiȘtergereIn urma unui acord intre turci si rusi, rusii au primit 'Basarabia'. In acel moment sub acest nume era cunoscut teritoriul stapanit de Basarabi, adica judetele din sud care acum sunt incorporate de Ucraina. Rusii au pretins ca numele este aplicabil intregului teritoriu dintre Prut si Nistru si l-au ocupat.
RăspundețiȘtergereNumele de Basarabia a fost utilizat la Unirea din 1918 si in perioada Romaniei Mari pentru a numi noua provincie.
Termenul de Republica Moldova este introdus de sovietici intai pentru un teritoriu din stanga Nistrului, apoi pentru republica sovietica pe care o infiinteaza. Aceasta republica nu va contine judetele din sud. Folosirea termenului de Basarabia a fost interzis atat de sovietici, cat si de comunistii romani, fiind asociat 'statului roman fascist-imperialist'.
Dupa 50 de ani de spalare a creierelor in stanga si drepata Prutului, unii romani sunt inca afectati.
Sper ca, intr-o oarecare masura, te-am lamurit.
Basarabia este, pe linga denumirea pe care a avut-o in perioada 1812-1918 sub Imperiul Tarist, si denumirea pe care a avut-o teritoriul actualei Republici Moldova cind facea parte din Romania, in perioada interbelica. Cu alte cuvinte, aceasta denumire este simbolul dependentei respectivului teritoriu, deci al apartenentei dintr-o pozitie subordonata la un alt stat. Basarabenii isi rezolvau problemele, deci, in fiecare caz, fie la Moscova, fie la Bucuresti. Iar despre cum a fost vazuta Basarabia de catre Bucuresti (ca un fel de frate mai mic si mai nevolnic), nu e locul de dezvoltat aici....sa retinem doar ca dupa ce s-a jurat douazeci de ani sa apere Basarabia pana la ultima picatura de sange, Bucurestiul s-a retras in trei zile in 1940 de pe teritoriul ei...
RăspundețiȘtergereDenumirea de Moldova a fost si ea introdusa - ca termen care desmeneaza teritoriul respectiv - de catre URSS in 1924, odata cu infiintarea Republicii Autonome Socialiste Sovieetice Moldova, deci nu ar trebui sa difere din acest punct de vedere de Basarabia... si totusi, aceasta denumire a ramas / a functionat neintrerupt in perioada sovietica, si acolo au fost cultivate chiar elemente identitare care sa ajute la formarea unei noi identitati ("limba moldoveneasca", un simulacru de teritoriu national, statutul de republica unionala, etc.).
Asa ca, pe scurt, Basarabia egal subordonare, tratament inegal. R. Moldova egal autonomie (fie ea si in cadrul URSS) si independenta (este numele sub care statul si-a cistigat independenta in 1991).
@Radu si Ciprian: multumesc, asta stiam si eu si m-a uimit faptul ca pe moldoveni ii deranjeaza ca tara lor sa fie numita Basarabia. si ei sustin exact contrariul, exact cum am zis in postare.
RăspundețiȘtergere@celorlalti: unirea in cadrul UE este varianta pe care o prefer eu. unirea cu Romania, cred ca deja e o idee depasita. si nedorita de multi, de multi modoveni si de multi romani. nu pledez impotriva, ci vad ca in acest moment, in anul 2010, unirea inseamna pentru mine apartenenta Moldovei la UE mai degraba decat o unire cu Romania.
@Calin: asa imi explic si motivul pentru care pe moldoveni ii deranjeaza ca tara lor sa fie numita Basarabia.
RăspundețiȘtergereRepublica Moldova nu se suprapune perfect peste regiunea istorica numita Basarabia. Nordul si sudul (Bugeac) Basarabiei au fost incluse in Ucraina si nu fac parte din RM. De asemenea, limita estica a Basarabiei e reprezentata de Nistru, Transnistria nefiind parte a ei.
RăspundețiȘtergereCred ca multi romani se refera la RM si cetatenii ei ca Basarbia-basarabeni pentru a ii deosebi de moldovenii romani.
Scuze, voiam sa spun ca isi rezolvau problemele la St. Petersburg sau la Bucuresti, de fapt. La Moscova doar mai tirziu.
RăspundețiȘtergerePlus ca in perioada post-1990 toata elita politica romaneasca a insistat sa foloseasca termenul de Basarabia, ignorind reticenta celor de la Chisinau de a-l folosi. Gest care a fost receptat in Moldova ca o noua dovada de aroganta romaneasca ("trecem peste capul vostru, nu va spunem cum va spuneti voi, ci cum vrem noi").
RăspundețiȘtergereEu inteleg de ce este incorecta fata de moldovenii de peste Prut folosirea termenului de Basarabia.
RăspundețiȘtergereDar mi se pare ca folosirea termenilor Moldova si moldoveni pentru tara vecina si locuitorii ei este incorecta fata de moldovenii din Romania. Pentru ca treptat, pe masura ce ne obisnuim asa, asociem tot mai putin asceste denumiri cu teritoriul din Romania si cei originari de acolo.
Poate ar trebui sa gasim niste denumiri care sa nu dezavantajeze pe nimeni - de exemplu Moldova de Vest si Moldova de Est.
Unirea reală - şi singura valabilă - e unirea cu România ("idee depăşită", "nedorită de mulţi"!? - pe ce vă bazaţi?); chestia cu unirea "în cadrul UE" e o idee cu iz de corectitudine politică, searbădă şi călduţă, făcută probabil ca să nu supere pe nimeni.
RăspundețiȘtergereLa o scara (mult) mai mica, controversa lingvistica Basarabia-Republica Moldova prezinta multe asemanari cu tensiunile dintre Grecia si FYROM legate de aproprierea numelui Macedonia de catre o fosta republica iugoslava a carei istorie, cultura si identitate nu are nimic de a face cu Macedonia antica, pe care grecii o considera ca fiind parte a patrimoniului national grec.
RăspundețiȘtergereGrecia nu s-ar opune ca vecinul lor din nord sa se numeasca Republica Macedoniei de Nord, de exemplu, insa nu este de acord ca aceasta sa utilizeze acelasi nume ca o provincie a Greciei cu care se invecineaza sau ca regatul antic al carui teritoriu se afla in provincia Macedonia din Grecia, nu in actuala "Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei".
In mod similar, Romania nu ar fi trebuit sa accepte atat de usor ca numele Moldova si eponimul "moldoveni", care reprezinta o parte importanta a istoriei, culturii si identitatii romanesti, sa fie apropriate de un alt stat care si-a creat si si-a promovat (uneori in mod agresiv) o identitate distincta (a se vedea controversele in privinta "limbii moldovenesti" sau a ideii de "Moldova Mare").
E adevarat ca actualul teritoriu al Republicii Moldova a facut parte candva din Principatul Moldovei si apoi din Regatul Romaniei si ca, in acele perioade, a avut o istorie comuna cu a restului Moldovei. De aceea, denumirea Republica Moldovei Orientale ar fi avut legitimitate si ar fi iscat mai putine controverse.
Insa aproprierea unei parti importante din cultura si identitatea unei natiuni de catre un alt stat/o alta natiune in scopuri politice/propagandistice nu mi se pare a fi un demers legitim.
Daca basarabenii s-ar vedea pe ei insisi ca facand parte din natiunea romana - asa cum ne place noua romanilor sa credem - de ce i-ar considera doar pe Eminescu si Creanga drept scriitori nationali (desi acestia nu s-au nascut si nu au activat pe teritoriul actualei Republici Moldova), insa nu si pe Caragiale sau Slavici (ca sa-i mentionez pe ceilalti doi clasici ai literaturii romane care insa n-au avut nici o legatura cu spatiul moldovenesc de pe ambele maluri ale Prutului)?
Mi-ar placea ca basarabenii sa se considere parte a natiunii romane, in ciuda unor circumstante istorice diferite (fiindca ardelenii, de exemplu, se considera romani, desi Transilvania face parte din Romania doar de la 1918, iar insusi statul numit Romania nu exista decat de la 1862). Daca basarabenii nu vor sa se considere romani, e dreptul lor sa-si creeze o identitate distincta, fara insa ca prin asta sa puna in discutie identitatea altora (de exemplu, prin intretinerea unor confuzii lingvistice precum limba moldoveneasca si aproprierea unor simboluri ale identitatii si culturii romanesti).
Unirea cu Romania nu se mai va realiza probabil niciodata, cea cu UE e realizabila; ceea ce nimeni nu spune e ca basarabenii (sau moldovenii, cum vreti) nu se mai prea simt romani. Nu toti dar multi. Am constat asta in tara si in afara ei.
RăspundețiȘtergereStatul roman nu si-ar putea proclama unirea cu un stat suveran drept obiectiv oficial de politica externa. Nici ONU, nici UE nu ar accepta o punere in discutie a actualelor granite dintre statele europene deoarece ar deschide Cutia Pandorei. Fiecare tara europeana ar avea teritorii de revendicat de la vecini, cu argumente istorice, culturale, legale la fel de valabile.
RăspundețiȘtergereURSS, Cehoslovacia sau Iugoslavia s-au destramat, e adevarat, insa cu respectarea granitelor dintre unitatile teritorial-administrative constitutive (republicile federative), iar acolo unde granitele dintre ele au fost contestate de diverse forte politice, s-au produs razboaie civile (sarbii din Rep. Srpska vs. Federatia croato-musulmana in Bosnia, ceceni vs. rusi).
Singurul caz in care granitele unui stat european au fost modificate cu acceptul tacit sau sub presiunea comunitatii internationale il reprezinta Kosovo - iar acesta dupa cum stiti nu este un stat recunoscut de ONU sau de intreaga comunitate internationala (si nici de cateva stat din UE, printre care Romania, Spania, Slovacia, Grecia sau Cipru).
Singura politica pe care o poate adopta Romania fata de Rep. Moldova este cea actuala, de incurajare a integrarii Rep. Moldova in structurile euroatlantice (desi acesta nu e un demers foarte realist, sa fim onesti) si de facilitare a dobandirii cetateniei romane de catre cetatenii straini descendenti pe linie directa ai unor cetateni romani care au fost deposedati fortat de sau au renuntat la cetatenia romana.
Insa statul roman ar trebui sa descurajeze mai activ tendintele de apropriere a unor elemente ale identitatii nationale (precum in cazul "limbii moldovenesti") de catre autoritatile altor state.
Cat despre Eminescu sau Creanga, cum au devenit ei scriitorii nationali ai Republicii Moldova daca nu in baza ideii de "moldovenism"? Nici unul, nici celalalt nu s-au nascut, locuit sau activat in Basarabia, care era pe atunci o gubernie a Imperiului tarist. Ori ii consideram pe toti oamenii de cultura din Romania si Republica Moldova ca facand parte din patrimoniul cultural comun al cetatenilor din cele doua state, ori renuntam la ideea de patrimoniu / cultura comun(a).
Nu ma deranjeaza conceptele de natiune basarabeana sau de identitate basarabeana distincta, dar ma deranjeaza conceptele de natiune moldoveneasca si de identitate moldoveneasca deoarece acestea pun inevitabil in discutie conceptele de natiune romana si de identitate romaneasca.
Si nu, nu sunt asa de sigur de identitatea nationala a romanilor incat sa nu-mi pese de astfel de amenintari triviale, intrucat concepte precum natiunea sau identitatea sunt in esenta fluide si supuse transformarii - uneori in directii care nu ne convin-, nu statice si indestructibile.
Iar argumentul conform caruia denumirea Basarabia are conotatii imperialiste iar cea de Moldova simbolizeaza suveranitatea si independenta mi se pare incorect si ofensator fata de moldovenii din Romania pentru care Moldova reprezinta o regiune din Romania, nu un stat vecin suveran fata de care ar trebui sa nutreasca vreo afinintate identitara.
Faptul ca sovieticii au denumit in mod arbitrar in 1924 o zona din Transnistria si actuala Ucraina drept "Republica Autonoma Sovietica Moldoveneasca" cu scopul evident de a destabiliza Romania Mare ar trebui sa discrediteze argumentul conform caruia pentru cetatenii Rep. Moldova denumirea Basarabia semnifica dominatie, in timp ce Moldova reprezinta ideea de suveranitate.
Pentru cetatenii romani cel putin, Moldova nu este un stat suveran ci o provincie istorica divizata intre tara lor Romania si un stat suveran care si-a apropriat niste elemente ale identitatii lor. Daca cineva ar trebui sa manifesteze niste sensibilitati legate de denumirile Basarabia vs. Republica Moldova, aceia nu sunt in nici un caz cetatenii Rep. Moldova.
Noi basarabenii am dori mai repede sa se faca UNİREA,avem doar stramoşi comuni,traditii comune şi nu in ultimul rind o limba comuna
RăspundețiȘtergereCa istoric ,pot sa va zic , ca Basarabia a fost o gubernie in cadrul Rusiei , mai intii simpla colonie (1812) apoi gubernie (1863) De mentionat ,ca Basarabia avea teritoriu practic de 2 ori mai mare , aica Republica Moldova de azi + Bucovina cu tinutul Herta + Bugeacu .
RăspundețiȘtergereLogic ,cine ne numeste Basarabia sau basarabeni acum...ne socot ca colonie (gubernie)ruseasca ,desi Republica Moldova e independenta din 1991 .
Bine, eu pot sa admit cind voi, romanii ...cei de peste Prut ne numiti basarabeni ..pentru a face distinctie intre Moldova de pina la Prut si cea de dupa Prut ..dar oricum ramane o greseala .Iar moldovenilor ,dintre Prut si Nistru trebuie sa le fie rusine ,facand astfel de aberatii .. fac jocul ocupantilor .