marți, 16 februarie 2010

Baconschi - acuzat ba de antisemitism, ba de rasism

Mi-a scapat un subiect si am sapat sa vad despre ce e vorba in urma unui comunicat al MAE in care face niste precizari privind o scrisoare primita de ministrul Teodor Baconschi de la organizatii membre ale coalitiei antidiscriminare.

Cred insa ca scaparea nu este numai a mea, pentru ca n-am prea citit in presa despre asta. Dar am cautat si am gasit asta.

In declaratia de dupa intalnirea cu ministrul afacerilor europene francez de saptamana trecuta, Pierre Lellouche, ministrul Baconschi a vorbit despre comunitatea romanesca din Franta si despre niste probleme de infractionalitate din sanul ei, produse de romi. Iata declaratia ministrului (am gasit-o in comunicatul de saptamana trecuta al MAE):

In ceea ce priveste comunitatea romana din Franta, o cunosc bine, ca fost ambasador al Romaniei la Paris; este o comunitate de foarte buna calitate umana si profesionala, care cuprinde specialisti din toate domeniile, dar si o comunitate academica de 6000 de studenti in marile scoli. Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma. Pozitia noastra este clara: intoleranta totala fata de infractionalitate si in acelasi timp dorinta de a aborda aceasta chestiune – a infractionalitatii in grupurile migrate in Franta – in spiritul si litera legii europene.

Scrisoarea organizatiilor din coalitia antidiscriminare arata ca:

Ministrul asociaza in mod direct infractionalitatea cu etnia. Mai mult decat atat, intr-o maniera de maxima gravitate, da o explicatie biologica asocierii intru criminalitate, explicatie caracteristica Germaniei naziste in motivarea Holocaustului.


Dl Baconschi nu este la curent cu faptul ca asocierea infractionalitatii cu etnia, acel „racial profiling” nu este nici in spiritul nici in litera legii europene a secolului XXI pe care o invoca, dimpotriva. Afirmatiile d-lui Baconschi aduc atingere demnitatii membrilor etniei rome, cetateni romani si europeni, si incalca legislatia romaneasca si europeana in domeniul nediscriminarii.

Organizatiile semnatare cer demisia ministrului Baconschi sau demiterea sa si atrag atentia ca si in comunicatul de la Guvern apare aceeasi idee ofensatoare la adresa comunitatii rome.

Astazi, MAE da explicatii si incearca sa clarifice ce a vrut sa spuna seful diplomatiei:

Ministrul Baconschi a avut in vedere existenta unei anumite rate de infractionalitate, considerata ca fiind „naturala”, in interiorul oricarei comunitati, dar formula utilizata nu a transmis in mod adecvat mesajul dorit de ministru. Nu exista in comunitatile de romani din strainatate o rata de infractionalitate mai ridicata decat cea care se regaseste in interiorul altor comunitati de imigranti.

Din punctul de vedere al MAE si al ministrului Baconschi, infractionalitatea este o chestiune ce tine de comportamentul individual si nu de etnie. De altfel, formula a fost deja indepartata din declaratia postata pe site-ul MAE.

Actiunile Ministerului Afacerilor Externe s-au indreptat intotdeauna spre cooperare stransa cu membrii reprezentanti ai etniei roma si spre promovarea la nivel european a unei abordari pe problematica romilor. Nominalizarea unui consilier al ministrului pentru problematica roma si sprijinirea si promovarea constanta a tuturor initiativelor legate de acest subiect la nivel international sunt dovezi in acest sens.

In momentul in care am citit pe subiect mi-am amintit ca la audierea sa in Paralment pentru confirmarea pe postul de ministru, Titus Corlateanu i-a spus sa clarifice niste chestiuni care au starnit ingrijorarea comunitatii evreiesti. Senatorul PSD i-a
atras atentia ca in unele cercuri exista suspiciunea ca Baconschi este "mai la dreapta decat la dreapta", in urma scrierii unei prefate la o carte de Bogdan Radulescu, care e incriminat ca un apologet al legionarismului in raportul Wisenthal. Politicianul PSD i-a cerut ambasadorului sa spuna clar "ca ceea ce exista ca perceptie reprezinta o falsa teza, pentru ca relatia cu Israelul nu trebuie impietata de false perceptii".

Baconschi a raspuns cu niste argumente impotriva supozitiilor privind atitudinea sa referitoare la Israel si antisemitism: "tatal meu, poetul Alexandru Baconsky, a murit inconjurat de prieteni evrei la cutremurul din '77. Nu mai departe de acum doua saptamani, Ambasada de la Paris a gazduit pentru evreii din Arondismentul 7 sarbatoarea Hanukka.

Acestea ar putea contrabalansa putin cine stie ce stire aparuta in presa sau intr-un anumit mediu. Eu nu pot gestiona toata creatia unui om, lucrarea a carui prefata am scris-o mi s-a parut bine documentata despre doctrina de dreapta. Cred ca este o prezumtie nefondata. Si cred ca nu are sens de o continuare a discutiei".

Deci Baconschi e ba antisemit, ba rasist. Niste acuzatii sau suspiciuni destul de dure pentru seful diplomatiei. Numai ca asta arata cat de usor este sa scapi un cuvant si sa provoci scandal. Acum toti par mai intelegatori cu asta, insa imi amintesc ca pe vremea cand ministeriatul era asigurat de Adrian Cioroianu o astfel de intamplare era breaking news. Si cand "incidentele" provocate de el nu au fost atat de grave cat le-a amplificat presa.

9 comentarii:

  1. Usor usor political corectness se transforma intr-o arta generatoare a unei noi limbi de lemn, europene si tolerante. ONG-urile antidiscriminare sunt, de cele mai multe ori, in cautarea obiectului muncii. Nu mai putem afirma raspicat faptul ca avem o problema cu infractionalitatea in randul ETNIEI romilor? Statisticile penale sunt elocvente.

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca afirmi un adevar este discriminare?
    Dece inainte de '90 cand etnia respectiva nu se prea deplasa in Franta, Italia, Irlanda, Anglia si alte tari vest-europene, romanii nu aveau "faima" de infractori ? Din contra ! Asta nu da de gandit celor ce prote4steaza la afirmarea unui adevar ?
    Cred ca Dl Baconschi este cel mai in masura sa traga un semnal de alarma la "deranjamentele" generate de compozitia etnica a comunitatii romane din Franta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimata doamna,
    In primul rand vreau sa subscriu celor ce cu un autentic spirit de impartialitate sustine si asybaris.
    In al doilea rand vreau sa "povestesc" ceva din propria mea experienta de viata. Am avut un prieten de care nu m-am dezis niciodata. Era profesor de istorie, a terminat facultatea la Cluj . L-am considerat intotdeuna un intelectual autentic. Are si doua carti publicate. Nu vreau sa dau nume, pentru ca nu vreau sa-i impietez in niciun fel memoria. Era tigan. Nu mi-a spus niciodata ca provine dintr-o familie roma. Acum vreo 7-8 ani asistand alaturi de mine la niste manifestari care nu faceau nicidecum cinste etniei lui, a inceput si si-a vorbit limba. Interlocutorii erau politicieni romi care si-au permis sa-mi propuna afaceri necurate de-a dreptul.Le-am respins categoric , dar fara sa fac niciun caz, nicio referire la ... etnie. O respingere fireasca, normala pt orice om cu simtul normalitatii nealterat. Dupa ce si-au terminat fiecare "parte " ce avea sa-si spuna, nu mi-am permis nicio intrebare,nicio observatie. Prietenul meu i-a asezat pe scaun si le-a spus: acum traducem tot ce am vorbit intre noi d-lui... S-a incheiat in fine,tot episodul, iar in cele din urma amicul meu mi-a marturit pentru prima data ca de fapt este rom.Iar sotia lui, profesoara de limba romana, la fel. Principalul lucru, de fapt singurul cu adevarat important,este ca am ramas aceeasi prieteni dintotdeuna. L-am condus pe ultimul drum in urma cu doi ani, inmormantat fiind precum un crestin ortodox.
    Atat am avut de ... povestit.

    RăspundețiȘtergere
  4. daca domnul asybaris are o singura referinta pentru statisticile penale pe care le invoca, il rog sa-si argumenteze cu ea opinia. daca nu, stam de palavre.
    in rest, apropo de statistici, dragilor, 92 % dintre detinutii din romania sunt barbati. oare ar trebui sa credem ca barbatii sunt niste brute idioate?
    :))
    florin

    RăspundețiȘtergere
  5. Până când mai răbdăm să ne facă alţii regulile în România ?!

    De unde marota asta, că dacă eşti de dreapta, eşti antisemit ?! Mai nou, chiar organizaţiile de stânga practica un antisemitism militant foarte agresiv (aici - socialistul olandez Harry van Bommel la un miting unde s-au scandat lozinci antisemite de tipul "Evreii la gazare!" şi "Intifada!Intifada!"):

    http://www.youtube.com/watch?v=23bM58hhFk8&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Menaru,

    Ati facut o fixatie poate pentru TB. In opinia mea, galagia facuta de ONG-uri este artificiala si ipocrita. Am argumentat pe larg pe blogul ANTITEZE (Gruparea Aproape).

    Cele bune, MN

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu stiu cine sunteti. Nici nu ma intereseaza cine sunteti dvs cea care detineti acest blog. Va avertizez sa retrageti din textul de mai sus declaratiile unui politician aflat in plina campanie electorala numit Titus Corlatean. Ceea ce a afirmat el despre sotul meu si familia mea se afla acum pe rol intr-un proces pentru discriminare si calomnie. Nu mai preluati, de dragul de a va exersa scrisul pe un blog, afirmatii neverificate. Ma refer la declaratiile lui Titus Corlatean la audierile din Comisia de politica externa ale domnului Teodor Bachonschi, ptr postul de ministru. Oare le-ati preluat intamplator sau cu satisfactie? De dragul adevarului va rog sa cititi raportul Wiesenthal, raport ce nu-l califica pe sotul meu asa cum scrieti mai sus, sau cum a afirmat acest politician PSDist aflat in plina campanie electorala si in plina lupta politica. Cititi raportul si veti vedea adevarul. Va rog sa retrageti din acest text orice referire la adresa sotului meu sau ne vom intalni in instanta!!!! Si chiar, vorba domnului sau doamnei care a postat angterior, chiar ati facut o obsesie pentru distinsul om de cultura Teodor Baconschi!

    Cerasela Radulescu

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu stiu cine sunteti si nici nu ma intereseaza. Dar atat timp cat folositi numele sotului meu si al familiei mele intr-un text pe un blog pe care-l detineti, trebuie sa va avertizez. Va rog sa nu mai preluati declaratiile unui politician aflat in plina lupta politica, Titus Corlatean si caruia i-am deschis deja un proces pe aceasta tema. Va sfatuiesc sa cititi raportul Wiesenthal si sa vedeti ca nu exista aceste afirmatii la adresa sotului meu, Bogdan Radulescu. Acest fapt a fost clarificat acum 5 ani. Faptul ca dvs preluati din nou aceste afirmatii ale lui Titus corlatean va incrimineaza. Va somez sa le retrageti sau va voi actiona in instanta. Si, chiar ati facut o obsesie pentru distinsul om de cultura Teodor Baconschi! Sunteti cumva implicata in lupta politica? Daca da, la ce nivel? La nivelul disminarii de informatii false pe internet?
    Astept rectificarea dvs,
    cu respect,
    Cerasela Radulescu

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimata dna Cerasela Radulescu, am remarcat cele 20 de comentarii pe care le-ati postat, cu acelasi continut. La intrebarile dvs pot raspunde foarte simplu: e adevarat, nu stiti cine sunt. Daca aveati curiozitatea sa cititi ce am scris va dadeati seama ca NU SUNT IMPLICATA IN LUPTA POLITICA, LA NICIUN NIVEL, CA SUNT UN JURNALIST CARE A CITAT NISTE DECLARATII ALE unui parlamentar din timpul unor audieri in Parlament. Cred ca amenintarile cu instanta trebuie sa le faceti al adresa dlui Corlateanu, care si-a asumat acele declaratii.Eu nu l-am acuzat pe sotul dvs. de nimic, imi marturisesc ingoranta sau incultura si va spun ca pana in acel moment nu auzisem de dansul. Si nici de-atunci nu am cercetat lucrarile dansului, pentru ca nu dansul era in discutie, ci ministrul de externe. Ceea ce am facut a fost sa citez declaratiile unui parlamentar prin care ii cerea ministrului sa isi clarifice faptul ca "in unele cercuri este considerat mai la dreapta decat la dreapta". Nu e o acuza nici la adresa sotului dvs, nici a ministrului. Raspunsul dlui Baconschi mi s-a parut ca a clarificat situatia care avea relevanta pentru stirea respectiva. Insusi ministrul Baconschi a spus: "Eu nu pot gestiona toata creatia unui om, lucrarea a carui prefata am scris-o mi s-a parut bine documentata despre doctrina de dreapta". ceea ce inseamna ca n-a respins declaratia lui Titus Corlateanu decat in ceea ce priveste lucrarea a carui prefata a scris-o. Subiectul discutiei acestei postari este ministrul de externe. Cat despre preluarea declaratiilor unui politician, cititi va rog presa din acea zi - 23 decembrie - sa vedeti ca au fost preluate de toti colegii mei. Asta a fost stirea, ca ministrului i-a fost cerut sa clarifice niste chestiuni. Prin urmare, lui Titus Corlatean cred ca trebuie sa ii atrageti atentia. Intentia mea nu a fost de a discuta despre sotul dvs., nu am emis eu calificari la adresa lucrarilor sotului dvs, ceea ce am facut a fost sa scriu despre ministrul de externe si sa citez o declaratie. N-am avut nicio satisfactie personala in a prelua aceste declaratii, ca sa va raspund la intrebare. Va multumesc ca ati semnalat dvs. ca sunt informatii false, publicarea comentariului dvs. e insasi rectificarea pe care o cereti. Este in acest moment punctul dvs de vedere fata in fata cu cel al lui Titus Corlateanu.
    Cu respect

    RăspundețiȘtergere