luni, 8 februarie 2010

Nabucco, South Stream, Blue Stream, White Strea - toate trec prin Romania, spune Videanu

Il urmaresc pe minsitrul economiei, Adriean Videanu la Nasul. Si, la un moment dat, a spus ca in 2009 Romania a facut toate demersurile pentru ca sa poata spune ca toate conductele principale din sud-estul Europei trec prin Romania.

"Si Nabucco, si South Stream, si White Stream si Blue Stream, toate trec pe-aici", a spus el.

Pai el ne da o stire mare: ca South Stream trece prin Romania. E ceva ce n-a fost comunicat inca? A facut Gazprom invitatia de a intra in proiect? Ca asta astepta Romania, s-a mers pe strategia de a astepta invitatia rusilor in loc sa cerem noi sa intram in proiect, pentru ca sa nu se ajunga la costuri mai mari si rusii sa ne conditioneze la ceva: cum s-a intamplat cu sarbii, care au vandut NIS rusilor, sau bulgarilor dinainte de Borisov, care convenisera sa faca centrala nucleara de la Belene cu tehnica si echipament rusesc.

Stim ca ministrul Videanu a repetat adesea ca cea mai fezabila varianta a gazoductului South Stream e cea prin Romania, insa nu s-a anuntat ca South Stream va trece pe-aici. Ministrul a spus ca se evalueaza posibilitatea ca South Stream sa treaca pe la noi.

Sa fie acesta unul dintre anunturile care vor fi facute dupa vizita lui Alexader Medvedev la Bucuresti, in 17 februarie? In afara de infiintarea acelei companii Gazprom-Romgaz, in care fiecare aprte sa detina 50%? Sa fi dat in aceasta seara Videanu o stire bomba? Ca el a spus clar: South Stream va trece prin Romania. (Moraru, cam habarnist pe subiect, n-a prea avut o tresarire la aceasta informatie.)

Despre Nabucco si White Stream se stie deja ca traseele sunt gandite prin Romania. Ma rog, la White Stream are o ramificatie care va trece prin Romania. El era gandit initial Azerbaidjan - Georgia - Ucraina-Polonia spre UE. White Stream 2 se va ramifica prin Romania, ca e mai scurt traseul prin Marea Neagra intre Georgia si Romania.

White Stream traseele posibile

Acum, Blue Stream. Deocamdata asta e o conducta ce leaga Rusia de Turcia, sa evite state terte, total neprofitabila, submarina, prin Marea Neagra, extrem de scumpa, dar Gazprom isi permitea, inainte de criza economica, o astfel de "excentricitate". Discutii despre prelungirea ei au fost numeroase, unele variante fiind pe traseul Nabucco, altele pe cel al South Stream. Prelungirea ar putea trece prin Romania. Eu nu am gasit informatia certa ca asa e, asa ca deocamdata sunervata la declaratia ministrului. Daca ma insel, accept ca am gresit. In afara de posibile rute eu nu vad certitudinea ca Blue Stream trece clar prin Romania.



PS. Radu Moraru pare destul de nepregatit la acest interviu, imi para rau s-o spun. Pe langa faptul ca nu prea a sesizat ce era de sesizat in dialogul cu Videanu si l-a lasat sa spuna ce a vrut el, sa faca chiar si greseli, fara a insista pe ce era esential, dand imaginea unui dialog plin de generalitati, a mai facut si o alta confuzie.

El a zis ca Putin considera acum, in urma instalarii scutului antiracheta in Romania, Moldova o linie de front, ca tara de peste Prut a devenit o linie de front. Cred ca cel care a facut afirmatia si-ar dori sa fie la fel de puternic, mai tanar si la putere, ca Putin, insa el nu e decat segul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin.

Caci el a facut aceasta afirmatie: „O asemenea lingusire servila si slugarnica a autoritatilor actuale moldovenesti fata de Romania vorbeste despre faptul ca neutralitatea Republicii Moldova nu se mai afla in zona de confort a integrarii si ca este, intentionat, transformata intr-o zona de front, provocand Rusia la o reactie asemanatoare fata de Transnistria. Trebuie sa fii orb pentru a nu vedea acest lucru, sau un complice al procesului”, a declarat sambata Voronin, in cadrul sedintei Partidului Comunistilor, citat de Jurnal de Chisinau.

4 comentarii:

  1. Poate pun conductele de gaz pe langa scutu antiracheta...iar urmarea in stil rusesc...si de aia se chinuie cu atatea conducte sa mearga la sigur :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ca in mai toate declaratiile facute de alesii poporului nu se gaseste decit dezinformare si minciuna amestecate cu lauda si mandrie...de ce oare ?
    ..sa va prosteasca pe voi prostimea care traiti in Romania si care credeti ca in Romania e democratie. ... ce cuvint greu !
    scut antiracheta, conducte de gaze, pasapoarte cu cip cirip, centrale nucleare,autostrazi si cite si mai cite toate din bunavointa alesilor... ce ne-am fi facut fara ei..!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anne Marie,din pacate vudeanu minte,toate aceste proiecte vor trece prin Bulgaria,Serbia ,Croatia si Europa centrala,Turcia a achiesat ,lasandu-ne cu Nabucco -proiectul lui Basescu in aer!,iar Medevedev vine sa renegocieze contractul de furnizare a gazelor naturale cu Romania,o zi minunata :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna abordare, asa mai zic si eu articol de calitate

    my weblog: taxa auto

    RăspundețiȘtergere