joi, 11 februarie 2010

Vine Valentine's Day: Sansele de a gasi iubirea adevarata - 1 la 285.000

Anul trecut pe vremea asta eram in Anglia si era o adevarata nebunie cu Valentine's Day. La restaurante erau oferte speciale pentru cupluri, preturi mici la meniuri, ce mai, o nebunie. Asa ca i-am propus amicei mele poloneze sa facem si noi o rezervare. "Dar nu suntem un cuplu, e pentru cupluri", mi-a replicat ea. "Da, dar gandeste-te, aici n-ar fi deloc ciudat, ca doar nu ne tinem de mana sau ne pupam, doar mancam", i-am replicat eu, gandindu-ma ca puteam trisa. Ideea de a trisa i-a suras mai mult decat cea de a manca doua meniuri la pret de unul, si ala foarte mic. Ghinion insa, ne-am trezit prea tarziu si toate locurile la restaurante erau ocupate.

Astazi descopar intamplator un articol "de sezon", despre probabilitatea de a-ti gasi dragostea adevarata calculata matematic. Numarul din titlu nu e relevant pentru Romania, pentru ca americanul care a facut calculul a stabilit pentru el si in functie de preferintele lui la femei, eliminand anumite segmente de varsta, restrangand segmentul demografic la studii superioare, proximitatea lui spatiala, deci o serie de criterii. Tipul traieste in Anglia si lucreaza la Warwick University, deci din 30 de milioane de femei britanice, doar 26 sunt compatibile cu el.

Calculul l-a facut celebru dupa ce studentii lui l-au postat pe internet, asa ca mail-ul lui a fost invadat de mesaje din intreaga lume: de la cereri in casatorie, la sfaturi de la barbati care il invatau cum sa manipuleze femeile pentru a le atrage intr-o relatie. intre timp, se pare ca tipul s-a descurcat singur si are o iubita. Nu se stie insa daca e iubirea adevarata, adica acea una din 285.000. :)

Si tot un matematician, britanic de aceasta data, de la Oxford University, a descoperit un model matematic prin care poate spune cuplurilor cat va dura dragostea lor. Acuratetea cu care a prezis divorturile este de 94%. Iata despre ce este vorba:
  • James Murray a studiat 700 de cupluri si primul pas a fost o discutie de 15 minute intre parteneri. Aflati intr-o incapere singuri, li s-a spus sa vorbeasca despre chestiuni considerate sensibile precum sex, bani, relatiile cu rudele. Murray si echipa lui au inregistrat conversatia si au dat puncte de la -4 la +4 pe masura ce o ascultau fiecaruia dintre parteneri.
  • Partenerul care demonstra in dialog afectiune, umor sau fericire era notat cu +4, in timp ce partenerul care manifesta dispret si o apetenta pentru conlict si confrutnare cu minimum de puncte. Potrivit observatiilor, dispretul s-a dovedit mai nociv decat dezgustul, tristetea sau furia pentru cuplu.
  • Ascorul obtinut de cei doi parteneri a fost introdus intr-un grafic, iar punctul in care s-au intersectat cele doua linii ilustra sansele casniciei/realtiei pentru succes sau esec.
Murray a identificat cinci tipuri de cupluri, doua stabile, doua instabile si unul intre cele doua mari categorii (le voi da in engleza, asa cum apar):
  • validating (in care partenerii se sprijina) - partenerii sunt calmi, exista intimitate intre ei, isi acorda sprijinul reciproc si sunt buni camarazi, ei rpefera sa fie impreuna decat despartiti, gandesc in cuplu, nu individual
  • avoiders - sunt cei care fac tot posibilul sa evite conflictul si confrunatarea si sunt de acord cu partenerul in tot ce zice
  • volatile (volatil) - sunt cuplurile in care partenerii sunt romantici si pasionali, dar au certuri intense, sunt si stabili, si instabili, dar tendinta este sa fie nefericiti
  • hostile (ostil) - cuplul in care un partener nu vrea sa discute o problema, iar celalalt este de acord, asa ca nu exista comunicare
  • hostile-detached (ostil detasat) - cuplul in care un partener este furios si vrea sa discute o problema, iar celuilalt nu-i pasa si nu-l asculta.
Mda, citind articolele astea am constatat ca si sentimentele pot fi puse in parametri matematici. Si ca matematicienii pot fi chiar simpatici si nu sunt preocupati doar de cifre, ci si de lucruri mai funny.

Un comentariu:

  1. :)...nu știam de respectivele „studii”. amuzante/interesante chestii. a nu se lua prea în serios, evident

    RăspundețiȘtergere