duminică, 7 martie 2010

Eurovision - atat de caraghios...!

Am vrut sa zic initial un concurs atat de provincial, dar cand folosesti termenul asta multi se supara si argumenteaza ca provincia e la fel de buna ca si capitala. Si nu as vrea sa creez o disputa in sensul asta. As fi folosit provincial in ideea ca Eurovisionul este - daca-mi permiteti o comparatie fotbalistica - la nivel european cum e Divizia A din Romania pe langa Champions League. Champions League fiind muzica MARE, care dainuie, si artistii mari.

Nu sariti sa mi-i aduceti drept contra-argument pe ABBA. Da, ei s-au lansat la Eurovision, dar erau alte vremuri, cu peste 30 de ani in urma, iar ei sunt, din punctul meu de vedere, singurii de Champions League din muzica ce au avut legatura cu Eurovisionul.

Nu mi-a placut niciodata concursul asta. Sunt ani buni de zile de cand nici macar din curiozitate nu am privit vreo piesa din concurs. Am auzit insa piesa castigatoare, e inevitabil. Singura data cand mi-a placut cantecul a fost cand au castigat Luminita Anghel si Sistem.

Stiu ca probabil ii voi deranja pe multi dintre fanii concursului si ai celor care au participat la el, dar intotdeauna eu m-am intrebat de ce atataa scandal, atatea contestari ale castigatorilor pentru un astfel de concurs? Care e miza, pana la urma?

E ca orice alt concurs international, numai ca probabil are un coverage foarte mare si o mare audienta. Asta nu inseamna insa ca participantii devin vedete internationale, cunoscute in Liga Mare, ci arata doar ca sunt foarte multi carora le place. Eu insa il detest. Chiar daca, la finala internationala mai arunc cate un ochi, poate pentru a-mi confirma opinia. Se pare ca nimic nu se schimba in timp.

De cele mai multe ori ne-am facut de ras. Si ce spuneti despre modul in care se voteaza: tarile din fosta Iugoslavie se voteaza intre ele, noi si moldovenii ne dam punctaj maxim, nordicii se sustin intre ei, rusii si alte popoare foste satelit la fel. Ce mai, o intreaga geopolitica acolo!

Am vazut pe Unimedia castigatorii din Romania si din Moldova. Si mi s-a confirmat ridicolul acestui concurs. Fata aia din R. Moldova mai mult dezbracata decat imbracata, nu ca as fi o pudibonda, insa e caraghioasa, si fardata "foarte artistic". Ca despre voce, nu mai vorbesc, n-o prea are. De partea noastra, nu contest vocea foarte buna a Paulei Seling, dar melodia e oribila. Multora a placut, din moment ce a castigat. E o chestiune de gust, dar nu cred ca vom fi foarte speciali la Oslo.

Repet, mi-a placut atunci cand au castigat Sistem si Luminita Anghel pentru ca era ceva special fata de ceea ce facea toata lumea, pentru ca aveam o sansa. A fost atat de special ca nu i-au lasat sa foloseasca toate efectele pirotehnice pe care le avea normal incluse in show.

Acum toti canta piese dansante, majoritatea canta in engleza, s-au prins ca macar asa sunt intelesi de public, dar nimic nu e special. Cred ca nici de aceasta data nu vom face mare lucru. nu ne va salva nici macar vocea buna a Paulei Seling. Inteleg, din comentariile cititorilor Hotnews.ro, ca ea fost remarcabila prin faptul ca a falsat cel mai putin, in conditiile in care se canta live.

Oricum, bafta la Oslo, pana la urma, trebuie sa le tinem pumnii, ca ne reprezinta! Insa eu tot nu inteleg miza acestui concurs. Vad doar o singura perspectiva: o buna ocazie de promovare a tarii care castiga, niste venituri pentru industria hoteliera care gazduieste finala europeana si prestigiu. Dar astea toate daca esti castigator.

Nu-mi spuneti ca doar daca participam puttem fi castigatori! Ca sa fii castigator este important nu doar sa participi, ci sa nu participi oricum. Iar noi inca n-am gasit reteta de succes, asta e clar!

9 comentarii:

  1. Care este scopul si relevanta campionatelor europene/mondiale de fotbal, de gimnastica sau de patinaj artistic?

    De ce 22 de barbati care alearga dupa o minge doar ca sa aiba sansa sa o atinga pentru cateva secunde si apoi sa o paseze unui alt coleg starnesc atatea pasiuni, discutii interminabile in emisiuni de televiziune si in ziare dedicate acestei indeletniciri, in forumuri de internet, in scolile si in birourile patriei?

    De ce se investesc atatia bani in stadioane, patinoare, baze de antrenament pentru sportivii profesionisti, campionate de tot felul olimpiade, etc.?

    Cand veti gasi raspunsul la aceste intrebari, poate veti intelege si scopul si relevanta unui concurs international precum Eurovisionul. Muzica e mai putin importanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Musculin: la toate acele concursuri sportive pe care le amintiti, merge crema. La Eurovision nu merge crema muzicii din tarile participante, sa fim seriosi. Merg niste ilustri necunoscuti dincolo de granitele tarilor lor.

    Iar bani in stadioane si baze de antrenament se investesc tocmai pentru a crea performanta si viitori campioni sau cel putin aspiranti la asta. Toti sportivii se pregatesc serios sa castige. imrpesia pe care ti-o lasa Eurovisionul e un "heirupism", care apoi se fasaie imediat. Pe cand sportivii trag continuu pentru performanta. eu mi-am gasit niste raspunsuri si tot nu ma fac sa vad relevanta Eurovisionului.

    Si nu, muzica nu e mai putin importanta, n-as putea spune asta in conditiile in care toata copilaria mea a fost marcata de studiu intens la vioara, incepand de la 4 ani, si la piian, incepand de la vreo 10 ani. Pentru mine muzica e chair foarte improtanta, de-asta mi se pare ca n-ar trebui sa ne batem joc de ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si daca acesti sportivi de elita devin campioni europeni sau mondiali, cum ne afecteaza asta pe noi, oamenii obisnuiti, care-i privim cu ochii lipiti de televizor in timpul acestor competitii fara sa ne repezim dupa aceea sa le urmam exemplul?

    Ce beneficii avem noi, cetatenii, in urma investitiilor de milioane de euro din impozitele noastre pe stadioanele, bazele lor de antrenament, cantonamente, echipamente, etc.?

    Posibil raspuns: satisfacerea orgoliului national, al mandriei de a apartine unei natiuni importante (de mari fotbalisti / patinatori / gimnasti / pianisti / violonisti / cantareti) fara sa recurgem pentru asta la razboaie.

    La nivel simbolic, nu suntem diferiti de baietii care-si masoara si compara penisurile.

    Aveti dreptate, muzica este, in general, foarte importanta, dar din pacate nu la un astfel de concurs. La fel cum nici sportul nu este foarte important la un campionat de fotbal.

    Si totusi, era o vreme cand la Eurovision participau artistii cei mai reprezentativi din tarile lor. Pana la urma, Eurovisionul era o ocazie potrivita pentru fiecare natiune de a-si demonstra superioritatea (culturala / muzicala / artistica) in fata celorlalte.

    Insa cu cat un artist incearca sa reprezinte mai mult tara si cultura din care provine decat propria sa sensibilitate sau viziune artistica, cu atat se apropie mai mult de kitsch.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Musculin: marturisesc ca imi place dialogul nostru si, pana la urma, nu avvem opinii atat de diferite. sunt de acord cu ultimele doua paragrafe. cat despre sport... ma gandesc ca, pana la urma, laa nivel de mase, asta ne-a adus mari succese si de-asta atata pasiune sii interes. zic la nivel de mase pentru ca nu toti stiu sau apreciaza excelenta in domenii precum... nu stiu... sa zicem medicina, unde Ana Aslan a avut rezultate remarcabile la nivel mondial, scoala noastra de endocrinologie a fost fruntasa intr-o vreme. despre Nadia stie toata lumea, la fel si despre Nastase, ilie - fireste.
    Si poate beneficiile noastre in urma investitiilor in stadioane, patinoare si altele, bani din taxele noastre, nu sunt neaparat imediate. cine stie, poate un nepot al tau va deveni campion european sau mondial la patinaj, daca are unde sa invete si sa practice acest sport in tara, la nivel de performanta. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa nu uitam ca si Steaua a castigat Liga Campionilor. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Kolonelul: asa e, este de neiertat ca am uitat. :)multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am tinut sa reactionez la acest articol nu de dragul de a va contrazice, ci pentru ca mie Eurovisionul imi starneste in fiecare an interesul si curiozitatea si am incercat sa-mi explic de ce, intrucat imi era clar ca nu latura "artistica" a acestei competitii justifica interesul meu.

    Explicatia cea mai convingatoare o ofera teoria evolutionista: survival of the fittest :) Indivizii au sanse mai mari sa supravietuiasca intr-un grup decat pe cont propriu, deci apartenenta la grup si adaptarea la mediul si regulile grupului sunt vitale.

    Diversele grupuri se afla mereu in competitie pentru resurse si teritoriu. Intrucat exista riscul anihilarii reciproce in astfel de conflicte, grupurile dominante ajung sa se bazeze pe prestigiul superioritatii lor pentru a descuraja eventualii challengers.

    In interactiunea dintre membrii unor grupuri diverse, prestigiul joaca din nou un rol esential deoarece ii ajuta pe unii sa anticipeze rapid actiunile celorlalti pe baza informatiilor pe care le au acumulat de-a lungul timpului despre grupurile de provenienta.

    Vrem, nu vrem, pana cand vom ajunge sa fim apreciati in functie de calitatile si actiunile proprii, intr-o prima instanta vom fi intotdeauna judecati de membrii altor grupuri pe baza reputatiei de care se bucura grupul de care apartinem sau cu care ne identificam. Prestigiul (politic, militar, cultural, economic, sportiv, de la caz la caz) al grupului de care apartinem ne defineste intr-o oarecare masura in fata celorlalti, spune ceva despre noi si despre mediul din care provenim.

    Competitiile internationale reprezinta un mod pasnic de a ne afisa, testa sau confirma capitalul de prestigiu / superioritatea (in diverse domenii). Insa, asa cum ziceam in mesajul meu precedent, astfel de competitii in domeniul cultural sunt sortite esecului deoarece, spre deosebire de razboaie, competitii sportive etc., unde poti studia slabiciunile, punctele forte si tacticile rivalilor si poti crea o strategie care sa le contracareze, nu poti face la fel in arta si cultura.

    Pana la urma, Eurovisionul e un spectacol de televiziune care, pe langa divertisment (usurel, nesofisticat, de masa), ne ofera ocazia de a ne confirma prejudecatile dar si de a ne informa in legatura cu manifestarile artistice populare in alte spatii culturale.

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca singurul moment in care vom scoate ceva bun la un concurs ca asta va fi cind vom renunta la ambitii provinciale... in liniste si surdina cineva va scoate un cintec interesant nu neaparat facut pentru neurovizion, nu neaparat in engleza... uite: sunt niste islandezi (Sigur Ros) care au un success incredibil fara sa cinte in engleza... fara sa cinte nici macar in islandeza (limba lor natala)... ei cinta in "hopelandish" un fel de limba inventata a lor... poetic, nu ? aproape nikitian...

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru tara e intr-adevar o miza destul de mica, principalul castig fiind promovarea imaginii si a turismului. Si asta doar in cazul victoriei. Dar pentru formatiile care participa miza e destul de mare: Traistariu de exemplu a castigat cateva milioane de Euro din vanzari de albume si mai ales din concertele la care a fost invitat. E o suma mare pentru nivelul la care se invart participantii.

    RăspundețiȘtergere