luni, 8 martie 2010

Oscar - a castigat cel mai bun

Adica The Hurt Locker. Anul acesta ai avut impresia ca in competitie au fost doua filme: Avatar si The Hurt locker. Poate si pentru ca sunt atat de diferite, poate si pentru ca regizorii sunt fostii soti James Cameron si Kathryn Bigelow.

Up in the Air, un film care mie mi-a placut mult, nu era totusi "Oscar material", pentru ca parea un film la moda: hai sa vorbim despre somaj, dupa ce acest fenomen a macinat SUA in ultimul an si jumatate. Cat despre Inglorious Basterds, si asta mi-a placut, totusi, nu credeam ca va lua Oscarul.

Mie, simplu spectator, impresia lasata de competite e ca se infrunta doua filme. La BAFTA a castigat The Hurt Locker. Asa ca speram ca povestea se va repeta la Oscar.

Pro TV a castigat enorm difuzand acest film cu doar cateva ore inainte de decernarea Oscarurilor, astfel ca toata lumea a putut vedea despre ce e vorba. Ai spune ca un film despre razboiul din Irak e perimat, ca ne-am saturat de atatea filme pe aceasta tema. Si totusi, nu e asa.
  • M-a impresionat cum o femeie poate face un film de razboi atat de bun. Ai zice ca e specialitatea barbatilor, mai pasionati de asta, insa Bigelow le-a dat clasa.
  • Ma bucur ca a castigat si Oscarurile pentru mixaj sunat si pentru montaj, fara sa vorbim despre cel pentru regie. Suprapunerea planurilor audio e ceva impresionant.
Cred ca e prea proaspat in mintea mea filmul ca sa vorbesc prea mult despre el. Merita insa toate premiile primite. Si vorbesc facand comparatie cu Avatar.

Am vazut Avatar, am apreciat efectele speciale, 3D, e spectaculos ca imagine, foarte colorat, insa altfel, mi s-a parut slabut. Si luuuuung, in grozitor de lung. Dupa o ora si jumatate incepusem sa ne uitam la ceas. Cand colegii mei au facut gasca sa mergem la IMAX sa vedem Avatar, am zis pas. Nu mi-a placut intr-atat de mult incat sa mai suport inca doua ore si jumatate. Insa pe The Hurt Locker as mai putea sa-l mai vad.

Cristian Tudor Popescu a facut o remarca minunata: Bigelow foloseste din nou camera, nu computerul. Ea demonstreaza din nou ca poti face un film cu camera de filmat in mana, un film minunat, care se paote bate de la egal la egal cu Avatar, un film care arata cat de departe a ajuns tehnologia. De acord, ambele marcheaza niste momente de referinta, dar eu cred ca e mai pretios ce poti face cu camera de filmat in mana si ceva mai dificil, decat ceea ce poti crea pe computer.

Prietenul meu imi spunea aseara ca The Hurt Locker e prea ieftin si prea bun sa castige Oscarul. Pana la urma e un film independent, filmat prin Canada si Iordania. Replica mea a fost ca la Globurile de Aur "a ras" tot ce era important, de ce n-ar face-o si la Oscar. Am gresit, era BAFTA.

Si iata ca a facut-o. Scorul The Hurt Locker-Avatar e de 6 la 3. Din punctul meu de vedere a castigat cel mai bun.

Va recomand niste opinii specializate, in articolul Iuliei Blaga, pe HotNews.ro.

Si opinia lui CTP, aici.

13 comentarii:

  1. Foarte sărăcuţă recolta...

    Numai două filme, practic, în competiţie, şi încă alte două-trei ca outsider-e.

    Mega industria hollywoodiană e un elefant care fată un şoarece !

    RăspundețiȘtergere
  2. La Globuri a castigat anul asta Avatar. La BAFTA poate vroiai sa spui.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Globurile de aur a cistigat Avatar. La BAFTA a cistigat The Hurt Locker.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e, am gresit, la BAFTA. :)
    Multumesc, Molie. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ca în ziua de azi oricine poate avea un blog. Bine ca poate și sa scrie pe el despre orice, e cu atât mai amuzant când acel cineva nu se pricepe, evident nu are suficiente cunostințe de cinema, dar face judecati de valoare.
    Foarte saracute argumentele mai ales atunci cand argumentul principal este "ca e realizat de o femeie."
    Feministele lui peste...mai bine v-ati limita domnisoara la a scrie despre cumparaturi, decat despre filme, nu le "prea aveti," ca sa ma exprim intr-un limbaj apropiat dumneavoastra.
    "Hurt Locker" este pura propaganda scoasa dupa doi ani de la premiera oficiala de la naftalina, ca sa ii infunde pe Cameron si Tarantino. Nimic mai mult.
    Oricum, la multi ani de 8 martie! Si mai bine scrieti despre lucruri la care va pricepeti.

    RăspundețiȘtergere
  6. numai la noi s-a taiat Pro Tv aseara 20 de minute incat am renuntzat sa ma mai uit la Locker, sau s-a mai intamplat si altora?

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu speram sa nu ia Avatarul Oscarurile cele mai importante pentru ca sa nu-mi pierd putinul respect pe care il mai am fata de aceste premii. Filmul ala mi s-a parut un cliseu Holywoodian de la un capat la altul (poate cu exceptia naturii gandita ingenios).

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim 11.24: e parerea mea si am dreptul sa mi-o exprim. sa inteleg ca doar criticii de film au voie sa aiba pareri despre filme?
    @touretul: eu n-am avut probleme cu ProTV aseara.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani.

    Am inceput sa urmaresc aseara filmul la PRO TV insa dupa prima pauza publicitara m-a luat somnul. Asa incat i-as intreba pe cei care au vazut filmul daca a mai fost ceva in afara de dezamorsarea bombelor?

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare! Nu s-a mai intamplat nimic in film.... Foarte slabutz dupa umila mea parere. Am vazut filmul acum cateva luni, impreuna cu prieteneul meu. Eu am avut rabdare pana la sfarsit... insa el...a adormit bustean f. repede. De obicei se intampla invers. :-) In rest... dupa parerea mea... filmele nominalizate au fost slabutze.

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate ca nu merita Oscar dar in realitate Avatar a invins.Dupa acest film cinematografia nu va mai fi la fel.Am asistat cu toti la demonstratia de forta privind incasarile(neavand in distributie nicio ,,siliconata''ori un ,,tragator de fiare''...adica vedete cu fite)acest film a deschis cutia Pandorei in cinematografie aducand a saptea arta in era digitala sau poate,cine stie!?...incepe a opta arta.
    In rest,niciun film nu cred ca merita premii anul acesta.
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  12. Avatar a meritat premiul e super filmul.
    http://www.registrufirme.ro

    RăspundețiȘtergere