joi, 15 aprilie 2010

R. Moldova: Comunistii ar lua cele mai multe voturi in alegeri, iar Lupu este cel mai simpatizat om politic

Presa moldoveana prezinta rezultatele unii sondaj realizat in luna martie de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" despre optiunile moldovenilor privind partidele cu care ar vota, oamenii politici si calitatea guvernarii. Cred ca sunt niste rezultate care trebuie sa dea de gandit la Chisinau si ar putea surprinde unii cititori romani.

Sondajul e in cadrul acestui studiu mai amplu si foarte interesant. Din el am extras niste grafice, sursa lor este, fireste: Sondaj naţional reprezentativ, IDIS/CBS AXA, martie 2010.

Cifrele seci intai:

Daca ar avea loc alegeri duminica viitoare, moldovenii ar vota astfel:

PCRM (partidul lui Voronin) – 30,3%

PLDM (partidul lui Filat) – 14%

PD (partidul lui Lupu) – 10,8%

PL (partidul lui Ghimpu) – 7,4%

AMN (partidul lui Urechean)– 1,2%

34% dintre respondenti nu stiu cu cine ar vota


Cel mai simpatizat politician:

Marian Lupu - 56,9%

Vlad Filat - 44,5%

Vladimir Voronin - 40,6%

Dorin Chirtoaca - 37,3%

Mihai Ghimpu - 25%

Cel mai cunoscut politician:

Vladimir Voronin - 90,4%

Marian Lupu - 87,3%

Mihai Ghimpu - 84,5%

Vlad Filat 84,4%

Dorin Chirtoaca 81%



Ei bine, cand e vorba despre aprecierea guvernarii Aliantei pentru Integrare Europeana, lucrurile stau asa:

Nici buna, nici... - 24,5%

Proasta - 21,2%

Buna - 18,6%

Foarte proasta - 16,1%

Nu stiu - 14,6%

Foarte buna - 5,1%


Scurte comentarii:
  • Comunistii stau destul de bine in sondaje, ca partid politic fiind pe primul loc.
  • Partidele AIE ar avea impreuna 33,4%, adica ar depasi usor PCRM. In coalitie, este evident avantajul partidului premierului Vlad Filat, cu 4 puncte procentuale in fata celui al fostului comunist Marian Lupu.
  • As remarca proportia mare a celor care nu stiu cu cine ar vota, cam o treime din cei chestionati.
  • Marian Lupu continua sa fie cel mai simpatizat politician din R. Moldova si nici gradul lui de notorietate nu e mic, dimpotriva, situandu-se pe locul doi dupa Voronin la acest capitol.
  • In ceea ce priveste notorietatea, presedintele Mihai Ghimpu este mai cunoscut decat premierul Vlad Filat, chiar daca cel din urma este mai simpatizat decat presedintele interimar.
  • De remarcat este si faptul ca in top 5 si la simpatie si la notorietate, singurul partid care are doi reprezentanti este Partidul Liberal, prin presedintele Ghimpu si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, insa PL ar fi votat doar de 7,4% dintre respondentii la sondaj.
  • In ce priveste guvernarea, multi par indecisi, ei spun "nici buna, nici...", dar este de remarca faptul ca mai multi moldoiveni o considera proasta (21,2%), fata de cei care o considera buna (18%).
  • Guvernul Filat a luat deja niste masuri nepopulare si ele vor urma si in perioada urmatoare, multe dintre ele reflectate in cresteri de preturi la energie si produse alimentare, de prim impact in bugetul familiilor moldovene, insa, pe de alta parte, administratia de la Chisinau se bucura de un puternic sprijin si o mare simpatie la nivel international.
Sondajul a fost realizat in luna martie si are o marja de eroare de +/- 3%.

As mai remarca din studiul IDIS Viitorul urmatoarele informatii:
  • salariul mediu lunar in ianuarie 2010: 2699,5 lei (aproximativ 674,8 lei romanesti)
  • in sectorul bugetar, salariul mediu a fost 2375,2 lei moldovenesti (593,8 lei romanesti)
  • in sectorul privat, salariul mediu a fost 2899 lei moldovenesti (724 lei eomanesti); in sectorul financiar anumite salarii depasesc 5000 de lei

5 comentarii:

  1. Mai lasati-ne cu rep. moldova.. inteleg, sunt fratii nostri, dar gata! Toti scriu despre ei ca e la moda..Avem multe si grave probleme de rezolvate in curtea noastra, aici trebuie sa ne concentram, nu pe niste oameni care, multi dintre ei, nici macar nu simt romaneste.

    RăspundețiȘtergere
  2. ba dimpotrivă, eu sunt de părere că e bine să scrii despre Basarabia. nu e la modă, e pur şi simplu revenirea la o situaţie naturală după prea multe decenii de anormalitate.

    cât despre sondaj, ar fi foarte interesant de observat că cei de vârsta a treia votează în general cu PCRM, persoanele active în jurul a 40-45 de ani preferă PD, iar tinerii PLDM şi PL. viitorul sună liberal şi democrat.

    m-aş mira foarte tare dacă PCRM ar depăşi 30% în alegerile anticipate. oricum e în scădere faţă de anul trecut, cu criză cu tot. adevărul şi lipsa monopolului informaţional dăunează acestui partid.

    RăspundețiȘtergere
  3. taci ca esti prost, in Rep.Moldova multi sunt mai romani ca tine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca un an de presa "libera" si comunistii ajung la 15%.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iarasi va repeziti ca ulii.. ca sunt prost ca scriu ce scriu. Sincer, cati dintre cei care se grabesc sa ma injure au fost vreodata acolo? Iar, domnul Alex, daca te uiti la rezultatele de la sondaj, sunt facute in martie.. intre timp moneda iarasi s-a devalorizat si preturile au crescut. Aici nu e vorba numai de presa, e vorba de vorba de traiul zinic.. iar AIE, din pacate, aici a dat-o in bara serios!
    Uitati-va la comentariile de pe site-urile lor (unimedia de exemplu) si vedeti ca situatia nu e buna deloc.. cu redistribuiri comunistii vor fi din nou aproape de 50%. AMN dispare ca forta politica, iar Lupu cu ai lui poate oricand intoarce macazul. Ar mai fi multe de spus, dar cred ca imi racesc gura de pomana..

    RăspundețiȘtergere