miercuri, 19 mai 2010

UPDATE: Imi cer scuze: mi-e greu sa fiu solidara

Mi-e greu sa fiu solidara cu categoriile profesionale afectate de masurile anuntate de Guvern. Rectific, sunt solidara cu mamicile si cu pensionarii.

Nu pot fi solidara cu cei din administratie, cu bugetarii. Imi pare rau, dar sunt atatea loaze printre ei, atatia spagari, incat mi-e greu sa fiu solidara cu ei. Sunt si oameni minunati si foarte buni profesionisti, muncitori, care tin in spate niste oameni cu pile care nu fac nimic. Dar sunt si "frecatori de menta". Si cunosc personal din ambele categorii.

Nu va aruncati sa ma faceti praf in comentarii. E opinia mea si am dreptul sa mi-o exprim. A plans cineva de mila celor care munceau in sectorul privat si care si-au pierdut locurile de munca anul trecut? A plans cineva de mila celor care inca mai muncesc in privat dar pe salarii injumatatite uneori? Si aia nu sunt profesori care mai pot da meditatii si face un ban in plus, sau medici care primesc plicul in buzunar de la pacient si nici carausi de hartii prin ministere care luau un salariu dublu fata de al lor fara sa faca nimic si "spargand usa" la ora 16.00. Sunt oameni care muncesc, de multe ori peste program fara sa li se fi platit vreodata orele suplimentare, oameni care au si ei rate si copii de crescut si parinti mai in varsta de intretinut. De mila lor n-a plans nimeni, ei nu au iesit in strada, ci merg in continuare la birou - ajung mai greu azi daca lucreaza in Bucuresti si trebuie sa treaca prin Piata Victoriei - si muncesc si platesc taxe la stat.

Am insa o intrebare acum: nu-i asa ca ziua de astazi nu le va fi platita bugetarilor din banii nostri, ai contribuabililor? Pentru ca n-au fost la serviciu, ci au fost in strada. E dreptul lor, la protest pasnic, chiar daca nu le dau dreptate, insa aceasta zi banuiesc ca nu le va fi platita. De obicei, stiu ca ar trebui sa fie platiti de sindicat pentru asta. De sindicatele alea care au ajuns niste business-uri de succes pentru liderii lor, adevarati manageri si oameni de afaceri, decuplati de la nevoile celor pe care ii reprezinta.

Inchei exprimandu-mi o curiozitate: se vor aduna, intr-adevar, 60.000 de oameni? AC/DC a adunat atatia si au venit in mod benevol, nu mobilizati de cineva si carati organizat cu autocare in Bucuresti. Sa vedem ce vor reusi sa faca sindicatele.

NUANTARE: Vorbesc pe messenger cu o buna prietena - nu stiu cat de buna ma va considera dupa postarea asta si conversatia noastra - despre ceea ce am scris mai sus si despre bugetari. Ea lucreaza in sectorul public si este una dintre persoanele pe care le incradrez la profesionisti si competenti. Este suparata pe mine pentru ceea ce am scris si imi spune: "daca tu pui problema asa, de la restul jurnalistilor sau ce-or mai fi am si mai putine sperante".

Ea imi reproseaza ca merg de aceeasi inversunare a privatului fata de sectorul public, pe ideea "sa moara si capra vecinului" si imi spune ca daca ea sau alti bugetari raman fara job, nici mie nu-mi va fi bine. In concluzie, imi reproseaza ca n-am fost mai nuantata si in urma explicatiilor pe care i le-am dat imi spune ca astea i le spun ei, dar nu apar in postare. Asa ca voi nuanta:
  • Nu, nu toti bugetarii sunt la fel, iar asta am spus-o. Sunt oameni competneti printre ei, care muncesc de le sar capacele, peste program, pentru a tine in spate clienti politici, pilosi si loaze. Insa ma intreb a cui e problema asta: de ce nu protesteaza bugetarii si pentru impunerea meritocratiei in randul lor?
  • Eu sper ca prin aceasta criza sa se eficientizeze sistemul. Asa cum am sperat ca presa se va curata de neaveniti si urechisti - adica aceia care scriau si comentau dupa ureche, nu documentat - odata cu inchiderea unor publicatii sau concedierea unora, asa sper ca si sistemul public se va curata de incompetenti.
  • Ea imi spune ca ideea mea cu eficientizarea nu se sustine, ca in Romania, de niciunde nu va plecat cel incompetent, daca vorbim de sectorul public. De ce? De ce toti acei oameni ca lumea din sectorul public nu se revolta impotriva clientilor politici?
  • Ma intreaba daca stiu cat e salariul unui profesor si daca stiu cat de important e el pentru viitor, pentru ca ne educa copiii. Da, stiu cat are salariu, vreo 800 de lei, insa stiu si profesori care dau meditatii si fac, la sfarsitul lunii mii de lei, unii un salariu mult mai mare decat al meu. Nu, nu ii indiviez, ci doar spun ca unii de la privat care lucreaza acum 9-10 ore pe zi nu au cum sa munceasca in plus - si nici nu prea e momentul in care sa gasesti un part time - ca sa isi suplimenteze veniturile. Da, profesorii sunt importanti, are dreptate, dar si printre ei sunt o gramada atat de slab pregatiti incat nu mi-as lasa copiii pe mana lor.
  • Are dreptate, si ea munceste, si ea plateste taxe la stat, exact ca si mine, in mediul privat. Si ea, un om bine pregatit, se teme acum pentru job-ul ei. Si imi atrage atentia ca vor ramane fara job tocmai cei care merita cel mai putin sa li se intample asta. Imi pare rau pentru asta, cu totii ne intrebam daca in selectia celor care vor fi dati afara va conta competenta si tindem sa zicem ca nu, ca vor ramane cei "cu spate". Si imi pun, din nou intebarea: de cine tine ca lucrul asta sa se schimbe? Nu de cei din sistem? Nu stiu, intreb, nu am un raspuns la asta.
  • Imi atrage atentia ca, din explicatiile pe care i le-am dat despre modul in care vad eu lucrurile, ar trebui sa spun ca "sunt solidara cu un proces de eficientizare a sistemului public".
  • Oricum, nu reusim sa ne punem de acord, asta e evident. Perspectivele noastre asupra lucrurilor si situatie sunt diferite. Ii multumesc insa ca mi-a atras atentia si ca am avut dialogul asta. Si in acest sens am vrut sa nuantez postarea initiala. Insa e clar, opinia mea ramane aceeasi; suntem in plina criza, trebuie luate masuri, mediul privat le-a luat, e randul sistemului public sa le ia. Oricum sunt convinsa ca spre toamna vom fi si mai tare loviti, cu totii, prin cresterea de taxe. Asta e, traim vremuri grele, dar in vremuri de criza trebuie sa existe si astfel de masuri. Au existat in toate tarile afectate de criza economica.
Pana la urma, cati protestatari s-au strans azi la miting? Citesc pe HotNews ca estimarile organizatorilor spun 50.000, ale jandarmilor 30.000. Colegii mei prezenti la miting au estimat si ei cam tot 30.000. Deci AC/DC e mai tare decat criza, nu? Trupa chiar a adunat 60.000 de oameni in piata. :D

28 de comentarii:

  1. Nu ma arunc sa te fac in comentariu :)
    Chiar sunt total de acord cu tine

    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Am trecut azi dimineata prin Piata Victoriei, si oamenii erau veseli, se pozau in fata Muzeului Geologiei, isi povesteau ultimele impresii despre Bucuresti, nu pareau in nici un caz suparati pe viata...

    RăspundețiȘtergere
  3. D-na Blajan, 100% de acord cu d-voastra !

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu m-am intalnit cu protestatarii la metrou, la Victoriei. Veneam de la serviciu, ma duceam la facultate, la ora 17:30 o sa ma duc din nou la serviciu. Erau veseli, si se jucau cu niste steaguri, de parca erau copii. In niciun caz nu-i sustin, pentru ca bugetarii nostri au devenit un aparat defect si lenes, nu cunosc pe niciunul care sa nu fi luat macar o data o atentie, in schimb, daca te duci cu treaba la ei, ai de asteptat de te plictisesti. Secretarele de la facultatea mea au program cu studentii doar 2 ore pe zi, in rest, stau pe hol, la tigara si cafea. Doctorii pe care ii stiu nu-si respecta programarile, ba chiar am fost la un consult la care au fost invitati alaturi de mine si vreo 2 pensionari, ca sa ma schimbam o vorba. Nu zic ca o clinica privata e raspunsul corect, dar parca nu te trateaza de parca ai fi invizibil. Nu mai zic de profesori, care vin uneori si bauti la cursuri, sau care nu au pic de talent pedagogic.

    RăspundețiȘtergere
  5. N-a plans anul trecut nimeni pentru sectorul privat fiindca spagari, nesimtiti si incompetenti sunt cu ghiotura si in firmele private, si intalnim exemple in fiecare zi. Prostia si hotia nu sunt nicidecum monopol al bugetarilor.
    Si nu e de vina nimeni, cu atat mai putin bugetarii care ies in strada acum, ca in sectorul privat nu sunt sindicate, ca putini isi cunosc si-si apara drepturile (vezi sindicatul ziaristilor) si ca dramele unor muncitori de la cate o fabrica privata din provincie nu ajunge sa le cunoasca nimeni niciodata, sau daca le cunoaste, toata lumea da din umeri, cu lozinca "asa e piata". Cum reactionati voi, presa, sau comentatorii de pe Hotnews cand unii de la Nokia, de la Ioan Niculae sau de la un patron italian din nu stiu ce oras indraznesc sa protesteze fiindca sunt platiti prost pe nu stiu cate ore de munca sau concediati in 5 minute? "Lenesii, sa puna mana sa munceasca!" Si ei lucreaza in sectorul privat, nu numai publicitarii, piaristele si jurnalistii din Bucuresti, care au fost asa de grav afectati de o scadere a salariului cu 10% sau pusi sa faca si treaba a 3 colegi dati afara. Mai intreaba-te si chestia asta si pe urma vorbeste de solidaritate. Si cauta-ti in constiinta sa vezi daca nu cumva pe undeva vorbeste si o invidie ca, vorba nu stiu carui politician, "bugetarii au voie sa iasa in strada ca sa se planga".

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt total de acord cu ce ati scris. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  7. 100% de acord! Mai mult, cred ca e mult prea simplu sa arunci pisica moarta in curtea guvernului, uitand de 20 de ani de jafuri si proasta administrare. Nu sunt un fan al guvernului Boc, dar cred ca majoritatea nu vad padurea de copaci.

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari ! Am postat si eu o comparatie cu AC/DC. Cred ca este extrem de relevanta.

    RăspundețiȘtergere
  9. No pot spune nimic altceva decatz: FELICITARI !!
    Nu, chiar nu pot plange de mila bugetarilor pentru ca pur si simplu intotdeauna cand am avut ceva treaba pe la administratie am dat de oameni incompetenti si rai. Unii din ei deveneau instantaneu competenti cand le strecurai spaga, altii sunt irecuperabili.

    RăspundețiȘtergere
  10. te inseli.
    aceasta zi le va fi platita.
    sindicatul nu le poate da banii, pentru ca nu e greva (dpdv legal). e doar miting.

    bugetarii cu pricina, cu exceptia celor care si-au luat concediu pe ziua de astazi, figureaza ca fiind prezenti la munca. ma indoiesc foarte tare ca sefii lor le vor taia ziua si pune absenta nemotivata.

    Dracu

    RăspundețiȘtergere
  11. Ciudata soarta are Boc: 2 ani a lovit fara mila in sectorul privat in timp ce a continuat pomparea resurselor in bugetari.
    Acum a luat prima masura de reducere a diferentelor si i-au sarit fostii lui favoriti in cap. Privatii desi loviti MULT mai crunt decat bugetarii de acum nu au avut timp de miscari de strada si nimeni nu i-a plans.
    Viata e plina de ironii...

    RăspundețiȘtergere
  12. am trecut pe linga ei, se pregateau sa protesteze alaturi de o citirica acum vreo 15 minute. sa fim seriosi, solidari cu cine ? poate cu mamicile si pensionarii in nici un caz cu astia de sint acum in piata si care isi vor incasa leafa la zi fixa si nu vor tremura dupa vreo factura neincasata

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma dispera cand ii aud la TV spunand ca nu e corect sa se taie salariile si ca s-ar face reduceri mari din cheltuielile nejustificate ale statului. Dar cine sunt cei care puteau sa vada cheltuielile astea si sa faca ceva, sa reclame, sa propuna reduceri, sa se abtina. Tot ei, bugetarii. Dar vorba aia, pana acum a fost un loc caldut la stat, mai bine nu zic nimic si nu-mi aud vorbe. Lasitate, lene si complacere. Mi-e sila.

    RăspundețiȘtergere
  14. Lucrez intr-o firma privata. Am fost 47. Acum suntem 14.
    Ne intrebam cum apar ideile extremiste. Pai cand muncesc de-mi sar capacele ca sa-i tin in carca pe astia, care isi mai si bat joc de mine cand am nevoie de ceva de la stat, iar ei se tin de mitinguri si alte prostii, sa nu-ti vina sa pui mana pe un aruncator de grenade, pe o mitraliera, pe ceva performant ?

    RăspundețiȘtergere
  15. sunt de acord cu tot ce ai scris

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt solidar cu profesorii. Atat.
    Cu miscatorii de hartii de pe la consiliile judetene, finante etc etc care anul trecut in plina criza ma sfidau cu niste sporuri cu denumiri jenante nu sunt.

    RăspundețiȘtergere
  17. Lucrez in sistem privat de 20 de ani! Am fi vrut sa citesc undeva experienta unui bugetar, care "trece" dintr-un sistem in altul... N-am nimic cu nimeni, dar numai eu stiu de cate ori am simtit in fata unui functionar public ca... as vrea sa-l strang de gat, desi m-am dus umil, ca orice contribuabil, sa-mi platesc darile sau sa cer o informatie. Oare se stie ca in sistemul privat se munceste pe branci? Se stie ca se fac "ore suplimentare", fara ca noi sa avem pretentia sa ni se plateasaca? Se cunoaste, oare, ritmul muncii unui salariat din sistemul privat care nu are timp sa manance sau mananca muncind? Sunt aproape doi ani de cand nu ni s-au mai marit salariile: am inteles, muncim in continuare, nu ne facem tot concediul ca avem de lucru...etc. etc. Sunt solidara doar cu profesorii: este bataie de joc pe fata si au fost coada de topor a bugetarilor mereu, fara rusine, aducandu-i mereu in fata de parca ei ar castiga cel mai mult. In rest...

    RăspundețiȘtergere
  18. @Dna draga dar nu va contesta nimeni dreptul la opinie. Poate fi contestat insa "argumentul". Generalizarea este un silogism fals, un non argument. O "frica" de argument in anumite cazuri sau refuzul de vedea realitatea.
    Am plans eu pt cei din privat care si-au pierdut jobul anul trecut din cauza unei guvernari inepte. Forfetarul si cresterea de contributii + lipsa de "investitii" in infrastructura (nu numai rutiera) au facut victime mai multe decat criza insasi. Peste 100.000 de imm-uri si-au inchis portile. Ei da cei care poate nu produceau cine stie ce "taxe" la buget isi plateau macar salariile care azi sunt platite de tot contribuabilul ca ajutor de somaj.

    In rest eu stiu care e "solidaritatea" dvs din articolele pe care le-ati scris de-a lungul timpului. Nu e "imputabila" doar argumentatia este.

    RăspundețiȘtergere
  19. Stimata doamna, jos palaria pentru cum puneti problema. Absolut de acord cu dvs. Am discutat si eu cu niste cunoscuti angajati la stat, si le-am propus sa protesteze impotriva "pilelor". Mi-au spus ca nu-i intereseaza decat salariul lor, nu si faptul ca tin in spate o multime de paraziti. Nici eu nu pot sa inteleg asta, si nu pot fi solidar cu ei in acest caz.

    RăspundețiȘtergere
  20. Cred ca trebuie sa ne organizam si noi cei din sectorul privat. Cum s-ar vedea treaba daca ne-am duce si noi vreo 30000 in fata guvernului sa cerem sa dea afara vreo 25% din bugetari (inclusiv ministri) si sa le faca salariul minim si mediu ca in sectorul privat. Ei zic ca si ei sunt platitori de taxe si impozite. Adevarat, dar dupa cum zicea si Isarescu, acest lucru este doar o redistribuire; banii vin tot din sectorul privat. Ei zic ca fara ei nu se poate. Cred ca adevarul este ca fara noi nu se poate. Ca noi putem sa ne angajam propria armata, politie, medici, profesori si ne facem tara noastra, asa cum vrem. Ei de unde mai iau contribuabili ca noi daca nu le mai dam? Am zis undeva ca daca vor da afara 25% din functionari, eu angajez unul dat afara. Ca oricum il platesc. Macar asa pot sa-l folosesc la ceva. Chiar daca nu-l pun sa faca nimic (ca probabil nu stie). Ma racoresc.

    RăspundețiȘtergere
  21. "sunt atatea loaze printre ei, atatia spagari, incat mi-e greu sa fiu solidara cu ei"

    Oare de ce timp de 20 de ani nimeni nu a dat afară "loazele"? Nici acum nu dă nimeni afară "loazele"...
    Ştiţi care e micul secret, "loazele" nu prea simt scăderea salariului, cei cinstiţi însă simt din plin. Practic cei cinstiţi sunt împinşi să fie "loaze".

    RăspundețiȘtergere
  22. Bun articolul, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  23. 100% de acord. Nimeni din privat nu a facut greva, toti suntem "fericiti" ca avem unde lucra.

    RăspundețiȘtergere
  24. sigur a protestat (am verificaT0 ofiterul starii civile din comuna mea dn Ilfov. Intr-un an a pontat 2000 de ore si a "comis" 11 nasteri, 14 casatorii si 15 decese, plus 127 certificate. A luat 1800 ron salariu lunar plus sporuri. ERA IN PIATA si cerea salariu mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  25. @Menaru

    pe bune, Shadow are dreptate, esti portocalie pana in maduva oaselor. De ce nu te iei tu de privatii care fac evaziune fiscala de milioane de euro fiecare? Sau ti-e frica, donsoara? In rest, nu te face nimeni praf, pentru ca deja esti

    RăspundețiȘtergere
  26. @Menaru

    In vremuri de criza niciun guvern din lume nu ia masuri prin care se scade consumul (cand tai 25% din salarii sau orice alte venituri, scade si consumul, dar nu in aceeasi masura ca salariile sau veniturile respective). Dar guvernul Boc a luat. Sa vedem urmarile, abia astept sa vad ce mai comentezi atunci, cand o sa te ajunga criza aia adevarata. Dar probabil esti una din cei care fac evaziune si atunci iti va fi bine mereu. Punct

    RăspundețiȘtergere
  27. Lucrez la stat. mi-am facut mereu datoria cu seriozitate si lumea mi-a apreciat munca. problema sistemului public este intr-adevar numarul mare de angajati cu pile. dar pe langa ei sunt de asemenea multi profesionisti. si in astfel de vremuri eu cred ca acestia din urma ies in fata, expertiza lor este necesara. astfel incat sa generalizam nu facem decat sa cadem prada unui impuls primitiv.

    RăspundețiȘtergere
  28. Nici nu ai cum sa fii solidara cu toata lume penru ca sunt unele categorii sociale extraordinar de defavorizate, pe cand altii... no comment...

    RăspundețiȘtergere