marți, 26 octombrie 2010

Lumea RTV - transformarea din prostituata in Alba ca Zapada

Am citit cu interes strategia editoriala a Realitatii si colegul meu a facut un rezumat foarte bun al acesteia aici. Citesc si ma amuz. In alt context, toate dezideratele din strategia Realitatii ar fi nobile. Realitatea vrea sa creeze Lumea RTV. Ce este ea si cum va fi creata?
  • Lumea Realitatea TV este o lume a informatiilor valorice din cele mai diverse domenii, o enciclopedie (...) de fapte, personaje si performante.
  • Lumea RTV este de asemenea o lume a informatiilor despre oameni obisnuiti si experientele lor neobisnuite (...) este Romania moderna, guvernata nu de clasa politica, ci de respectul pentru valorile culturii si civilizatiei nationale si universale al celor care participa la constructia ei (...).
  • "Lumea RTV este o lume a mesajelor pozitive, lumea schimbului de informatii si a cunoasterii".
  • Politica editoriala a statiei inseamna o viziune echilibrata, argumentata si coerenta asupra realitatii romanesti, al carei produs este o Romanie contemporana (...)
  • Rezultatul imediat al transpunerii "lumii RTV" in matricea ei de continut si in formate fac din Realitatea TV un PRODUS SOCIAL, nu doar un canal de stiri si talk show. Pentru atingerea acestui obiectiv, principala afacere pentru Realitatea TV vor fi cultura si civilizatia.
Cum vor arata stirile RTV?

Identitatea Realitatea TV va fi data tot de stiri (....). Transformarea conceptului de stiri, prin:
  1. transformarea stirilor dintr-o sursa de informatie, intr-una de cunoastere;
  2. schimbarea ponderii domeniilor din care imi aleg stirile, de la "life" catre "lifestyle", adica mai putina politica, dar mai relevanta si mai mult people story despre stiinta, mediu, sanatate, travel si media/entertainment;
  3. personalizarea informatiei;
  4. transmiterea de mesaje pozitive, adica stirea de la Realitatea TV este singura care te face sa fii optimist, chiar daca iti arata cat de greu/dificil "este";
  5. la Realitatea TV stirile nu se termina niciodata, pentru ca orice sfarsit inseamna un nou inceput (...)"
In timp ce citeam, mi-au aparut cateva intrebari in minte:
  • Ce vor face toti moderatorii care au adoptat tonul insteric, acuzator la adresa invitatilor?
  • Unde vor lucra din ianuarie 2011 Andreea Cretulescu, Oana Stancu, Cosmin Prelipceanu? Sau se vor transforma ei subit in niste moderatori decenti, care sa modereze, nu sa exprime propriile opinii sau politica postului si sa se alieze cu o parte dintre invitati in a-i ataca pe ceilalti? Andrei Plesu a avut recent un comentariu despre moderatori.
  • Sa inteleg ca Realitatea nu-i va mai promova pe "formatorii" manjiti moral gen Chirieac? Sau "lideri de opinie" care vorbesc despre moralitate in conditiile in care si-au plagiat colegi de breasla?
  • Sa inteleg ca nu o voi mai vedea la televizor pe Monica Tatoiu, care vorbeste in ultima vreme de la tratamentul pentru cancer la protestele sindicale, economie, politica si orice alt subiect?
  • Viziune echilibrata si argumentata asupra realitatii romanesti? Deci nu vor mai exista isterii si tonuri apocaliptice cum am avut zilele astea referitor la ziua de miercuri, cand va fi "marele" miting si votarea motiunii? Nu vor mai propaga tonuri panicarde si imagini ale unei Romanii apocaliptice?
  • Cum se vor mai lupta in audienta cu Antena 3 in conditiile in care vor renunta la politica si vor prezenta o Romanie "moderna, guvernata nu de clasa politica, ci de respectul pentru valorile culturii si civilizatiei nationale si universale al celor care participa la constructia ei"?
  • Cum nu se va mai axa realitatea pe politica, in conditiile in care noul investitor a spus, intr-un interviu pentru Reporter Virtual, ca "Realitatea va critica Puterea. Oricare e această Putere: PDL, PSD sau PNL. Acest lucru aduce rating. Vom informa corect publicul asupra lucrurilor bune făcute de Putere. Nu vom lăuda niciodată pe nimeni. Laudele nu fac rating". Nu vom lauda niciodata pe nimeni? Deci acele povesti despre oameni cu performante unde se vor inscrie? Nu vor exista, nu? Din moment ce Sebastian Ghita spune ca laudele nu fac rating, iar ratingul inseamna bani.
  • Oamenii aceia decenti care nu sunt atat de prezenti pe sticla acum vor fi adusi in fata? Oare subiecte serioase de politica externa isi vor gasi loc in jurnale?
Cum va fi posibil ca dintr-o prostituata jegoasa sa se transforme in imaculata Alba ca Zapada?

In plus, cum vor reusi sa faca profitul cerut de noul investitor doar cu o orientare demna de un post de televiziune cu o misiune, dar care - cel putin acum, in Romania - nu aduce profit. Ei zic ca publicul interesat de politica e de 3%, restul e publicul vanat prin noua strategie. Cine se va reintoarce la Realitatea, cine poate fi pacalit cu niste deziderate de acest gen?

Sau va fi oare curiozitatea de a vedea niste moderatori isterici vor schimba placa si vor canta dupa cerintele noii strategii care ii va impinge pe cei care au renuntat la acest post sa se uite din nou? Vor privi totul din punct de vedere stiintific, sa vada daca reuseste experimentul?

Multe, foarte multe intrebari referitoare la o strategie care arata atat de bine, dar care e atat de neconvingatoare. Ar trebui sa plece toti cei care sunt acum in fata, pentru ca realitatea sa castige din nou credibilitate, sa renasca prin oameni noi.

12 comentarii:

  1. Sa fim seriosi e :"noi vrem respect" 2.0

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna,
    dupa parerea mea, cu "prostitutia" e ca si la moguli : sunt "de bine" (ai mei) si "de rau" (ailaltii) ...
    Daca se muta de la "cei rai" la mine, devin "Alba ca Zapada" ... (cazul Oprea va spune ceva ?)
    In ultima perioada, vad ca Puterea e deranjata de anumite pareri si atitudini (in special de doua posturi TV) ... Sigur ca exista un cor de jurnalisti "independenti" (scuzati ghilimelele) care ii cinta in struna ...
    Parca presa era "cainele de paza al democratiei" ... Cainele mai si latra, mai si musca ... el (ciinele) pazeste, nu se joaca cu hotul ...
    Sigur ca este comod (pentru Putere) sa ii pui botnita ciinelui care te latra si sa ii lasi sa zburde pe cei care te lauda ...
    Va rog sa revedeti filmul "Z" si in principal finalul (ultimele 5 minute) ...

    P.S. Televizoarele actuale au telecomanda; cine doreste, schimba postul ...
    Daca schimb postul la un altul unde vad catelul care linge mina, e mai bine ?...

    RăspundețiȘtergere
  3. cineva e naiv CRUNT sau manipulator (nici macar de clasa). Cand NY Times, Wash.Post incep sa piara si prospera tabloidele (idem in UK) apare Alba ca Zapada la iRTV? sau Alba a devenit Negra-ca-Taciunele? Sau -mai curand- cinve ajoaca alba-neagra cu noi? PS. Ai uitat sa mentionezi atoatestiutorul medic pediatru Ciuvica (dna Tatoiu macar se poate lauda cu un trecut succesful de business) si pe Mircea Dinescu

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim 22.39: Banuiesc ca ati citit stenogramele de saptamana trecuta. Fara comentarii. Si da, televizorul are telecomanda, tomcia de aceea, in timpul meu liber nu urmaresc talk show-urile de pe televiziuni. Insa sunt jurnalist, pana la 8 seara, la serviciu aud intreaga zi Realitatea si Antena si constat cum profesia de jurnalist a fost pervertita. mai sunt si jurnalisti onesti, cu opinii proprii nu inoculate de moguli in presa asta. si sunt multi, dar nu se vad din cauza "marilor formatori".

    RăspundețiȘtergere
  5. @Menaru
    Va inteleg dezgustul pentru colegii de la Antena si Realitatea dar totusi cum de va tine stomacul sa continuati alaturi de Tapalaga la Hotnews? De la 2000 km departare nu are cum sa se observe vreo diferenta.

    Mie imi pare ca jurnalistiilor romani le lipsesc ochelarii de aproape. Aproape de buzunar zic.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dr. A: nu este cazul sa imi comentez colegii, mai ales public. nu il acuz, nici nu il apar pe tapalaga, este opinia dvs. despre el. tot ce va pot spune este ca la HN nu mi s-a impus sa scriu intr-un anumit fel, nu mi s-au cenzurat articole, iar postarile anti-Basescu pe care le-am avut pe site au fost preluate si pe pagina principala a HotNews.ro. nu mi se spune cum sa gandesc si nici dc am gandit altfel decat vreun coleg de-al meu nu mi s-a atras atentia ca nu sunt in linia editoriala.

    nu e vorba despre ochelari de cal, ci despre optiunea fiecaruia. aici iata ca putem scrie si oameni pro-Basescu, si oameni care nu sunt de acord cu presedintele, guvernul si partidul aflat la putere. si am facut-o in repetate randuri, chiar daca unii cititori au o maniera maniheista de a vedea lucrurile. deci ma tine stomacul sa lucrez intr-un loc in care am libertatea editoriala necesara. stiu ca HN este considerat posrtocaliu, dar mai stiu si cum se lucreaza, din interior. si daca mi-ar fi fost impuse lucruri, as fi plecat.

    vorbiti despre ochelari aproape de buzunar? e amuzant, in romania e criza economica, presa a resimtit-o din plin. acolo, la dvs., la 2000 de km nu e criza? sunteti un norocos/norocoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. @A

    Io's la 5000km. Sunt mai tare. De aici Tapalaga se vede foarte bine. Hotnews un site pe care il vizitez zilnic. Cred ca toatusi esti prea aproape, si tot nu vezi padurea.(din cauza copacilor si buzunarelor).

    @Menaru

    Atata vreme cat "A" (ca si io's poate doctor docent- da' nu spui ca's modest), nu argumenteaza, prezentarea faptelor reale este inutila si da senzatia de scuze, iar(cum ghini m-a invatat muica) cu "capusunarii" care isi zic doctori nu'i ghini sa le dai nas. :)
    toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  8. @menaru

    In postarea dvs la care v-a raspuns DrA va dati singura de gol. Spuneti ca stiti sa HN e considerat portocaliu, dar ca nimeni nu v-a impus nimic. Adica sunteti portocalii pentru ca asa vreti voi, redactorii. Dar sunteti portocalii. Quod erat demonstrandum.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 31 oct: nu suntem portocalii deloc, nici pentru ca vrem noi redactorii, nici pentru ca ne-o cere managementul. e o inte3rpretare pe care o dai. swtiu ca suntem considerati portocalii din toate afirmatiile facute pe bloguri, in taln show-uei de toti cei biased, deranjati de faptul ca HN nu e in niciun cor - nici al sustinatorilor puterii si, mai ales, nici in al cel a criticilor ei. HN critica puterea, critica PDL si politicienii PDl si ai puterii. iar politica editoriala nu impune nimanui sa fie portocaliu. prin urmare, da stiu ca suntem considerati portocalii, dar asta nu inseamna ca suntem considerati portocalii. pentru ca tb sa ne uitam si la cei care fac aceste afirmatii.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Menaru

    Scrieti mai sus „prin urmare, da stiu ca suntem considerati portocalii, dar asta nu inseamna ca suntem considerati portocalii”.
    Unde e logica in afirmatia asta????

    RăspundețiȘtergere
  11. @31 oct 2010, 20.12: vroiam sa spun ca in ciuda faptului ca suntem considerati, asta nu inseamna ca si suntem portocalii.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Menaru

    Aaa, ok, gata, e mult mai clar acum

    RăspundețiȘtergere