marți, 15 mai 2012

Marii absenti de la ceremonia de investitura a lui Hollande: Segolene Royal si cei 7 copii ai cuplului prezidential

Ceremonia de investitura a unui presedinte - fie el cel rus, roman sau francez - m-a fascinat intotdeauna. Si, mai mult decat implicatiile politice, am urmarit partea care tine de omul care preia puterea, de latura personala a vietii sale.

Am urmarit cu atentie ceremonia de acum cinci ani, cand personajul principal era Nicolas Sarkozy si numeroasa sa familie. Acum am privit, marturisesc ca mai putin constant si mai putin atenta, ceremonia care il are in prim plan pe Francois Hollande. Si ascultam comentariile de pe France 24.

Comentatorii remarcau niste absente de la aceasta ceremonie: pe cea a fostei partenere de viata a lui Hollande, Segolene Royal, si a celor 7 copii ai cuplului prezidential, patru ai lui Hollande si Royal, si alti 3 ai actualei partenere de viata a presedintelui francez, Valerie Trierweiler.

Deocamdata nu am auzit explicatia pentru absenta lui Segolene Royal, probabil este vorba despre fosta sa calitate de partenerea de viata a presedinelui si relatia sa cu noua partenera, Valerie Trierweiler.

Cat despre copii, explicatia comentatorilor francezi este aceea ca Hollande nu a vrut sa procedeze precum Nicolas Sarkozy care, in urma cu cinci, si-a expus familia la ceremonia de preluare a puterii la Elysee, insa imaginea proiectata a fost una falsa. Era cunoscut deja faptul  ca Cecilia Sarkozy se reintorsese la presedinte cu cateva luni in urma, dupa o aventura cu un bancher american, si ca situatia cuplului Sarkozy era, tousi, una incerta. Celebrul sarut al lui Nicolas cu Cecilia, imortalizat de toti fotografii prezenti si care a facut inconjurul lumii gratie agentiilor de presa, nu a putut sa ii linisteasca pe sceptici.

Familia lui Sarkozy de acum 5 ani. Sursa: google/The Telegraph
 Si nu au trecut decat cateva luni pana cand Cecilia sa spuna ca nu este facuta pentru viata in prim-plan si cuplul prezidential sa anunte divortul. un divort urmat la foarte putin timp de casatoria lui Nicolas Sarkozy cu topmodelul Carla Bruni.

Pe de alta parte, aceeasi ipocrizie caracteriza la vremea respectiva si familia invinsei in acea cursa electorala: Segolene Royal. imediat ce a pierdut alegerile s-a despartit de Francois Hollande, actualul presedinte francez, intrucat acesta avea, de doi ani, o aventura cu Valerie Trierweiler, in prezent prima doamna a Frantei.

Comentatorii sustin - observand ca Trierweiler si-a intrat deja in rolul de prima doamna - ca este nepotrivita atitudinea ei. Pe de alta parte, suntem europeni, iar cei doi sunt francezi. Nu imi imaginez ca in America un politician sa castige presedintia - nici macar primarele in partid - avand situatia familiala a lui Francois hollande. Necasatorit, avand-o partenera de viata pe femeia cu care isi insela, de doi ani, partenera de viata, ea insasi candidata la presedintie. 20 de ani de viata cu prima partenera, vreo sapte cu a doua. probabil ca Valerie Trierweiler va deveni o prima-doamna cu acte. Toata situatia asta e "so French". Si, pana la urma, deloc deranjanta. Probabil e deranjanta atunci cand protocolul e mai strict si ramane de vazut daca tocmai aceste cerinte protocolare nu il vor determina pe Hollande sa o transforme pe doamna Trierweiler in doamna Hollande.

Cateva lecturi interesante despre prima doamna a Frantei gasiti aici, aici (sursa de baza e AP), aici si aici.

4 comentarii:

  1. mi-a placut ceremonia. mi s-a parut impunatoare, in sensul ca m-a facut sa ma gandesc la ce reprezinta Franta in istorie, la traditia, solididatea si vechimea civilizatiei franceze. mi-a placut discursul lui Hollande si modul in care l-a tinut. visez ca odata sa avem si noi parte de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca Sègolene Royal a facut bine.
    Nu era locul ei aici, si mai cred, ca daca Aubry este ministru, Sègolene se pregateste sa preia conducere PS.

    Cat despere copiii cuplurilor, nu era locul lor acolo.

    Ceremonia a fost trista ( se citea tristetea pe fata lui Sarko si gravitatea situatiei pe cea a lui Hollande.

    Sa nu uitam ca fara sprojinul lui Sègolene, tot ce ea a putut sa aduca in plus in timpul campaniei electorale, poate Hollande nu avea atat de multe sanse.

    Il asteapta un cincinal greu, foarte greu, cu o Europa politica contra lui, cu un Obama care invita cuplul Sarko in vizita la el, si cu o Merkel pe pozitie de politie a austeritatii.

    Cat despre ceremonie in ea insasi, a fost plina de simboluri, si atat.......

    RăspundețiȘtergere
  3. O adunatura...
    "Bai Ioane, vezi ca copiii tai si-ai mei ii bat pe-ai nostri"
    Franta va musca din tarana, in urmatorii 2 ani.

    RăspundețiȘtergere
  4. in loc de "cei sapte copii ai cuplului prezidential" ar fi fost corect "cei sapte copii ai cuplurilor prezidentiale"

    RăspundețiȘtergere