marți, 4 septembrie 2012

Basescu o pune la punct pe Reding

Viviane Reding ia lovitura dupa lovitura de la politicienii romani. Dupa dialogul la distanta cu Victor Ponta, iata ca si Traian Basescu o pune la punct.

Comisarul european a spus saptamana trecuta ca 'raul cel mare' a putut fi evitat in Romania gratie institutiilor internationale, a Comisiei Europene, FMI si statelor europene. O afirmatie care l-a deranjat pe Traian Basescu, se pare, intrucat a reactionat astazi destul de dur in discursul in fata diplomatilor romani.

"Am vazut ca exista politicieni care  isi aroga salvgardarea Romaniei. Restabilirea statului de drept s-a facut pentru ca institutiile romanesti au stat in picioare chiar si in fata acestei furii politice. (...) Acesta este mesajul pe care vreau sa-l preia toti ambasadorii", a spus presedintele.

N-a venit niciun politician de afara sa voteza in Curtea Constitutionala, n-a venit niciun politician ddin strainatate sa lanseze anchete cu privire la eventuale fraude la referendum, a argumentat presedintele. "A fost o proba de foc pentru institutiile din Romania, pe care acestea au trecut-o", crede Basescu. 

Viviane Reding este unul dintre cei mai puternici politicieni de la Bruxelles, chiar daca vine dintr-un stat atat de mic. Este poate exemplu in plus prin care poti argumenta ca puterea unui stat in UE nu sta neaparat in dimensiunea lui si in numarul populatiei. Luxemburgul este reprezentat, sa nu uitam, si de Jean Claude Junker, presedintele eurogrup. Euractiv.com, intr-un articol, arunca  ideea ca si-ar pregati terenul pentru a fi aleasa presedinte al Comisiei. Ceea ce, sincer, nu m-ar surprinde.


6 comentarii:

  1. Hmm... Basescu nu e printre cei care-mi sar in minte cand ma gandesc la "diplomat", dar ceea ce spune e corect. Ar fi bine pt imaginea tarii ca institutiile romanesti sa para cele care au stopat abuzuri din partea puterii, si nu presiunea externa. (Chiar daca nu e adevarat).

    Asta ar insemna ca nu avem nevoie de cineva care sa ne tina de mana tot timpul, si imediat ce nu mai suntem tinuti de mana... gata... nu mai suntem un stat democratic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Basescu incearca sa salveze ce se poate salva, desi stie ca obiectivele imediate sunt ratate. Da, asta e idee pe care o va tot zice: avem institutii functionale care au stopat abuzurile. E meritul lor, nu al interventiei externe. Si o va tot repeta, sunt convinsa. Mai ales ca a zis ca a remarcat diplomatia romaneasca in defensiva. Si nu poti fi in ofensiva decat daca vii cu niste argumente de acest gen. Numai ca ramane de vazut cat de credibile sunt.

      Ștergere
  2. Fara interventia institutiilor europene, Basescu tinea acum conferinte langa Emil Constantinescu (probabil pe teme nefunctionarii institutiilor).

    Restul e can-can si de (publicat in) Can Can.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarul ramane ca daca Romania nu era membra NATO si UE, redeveneam Republica Socialista Romania. Base inceraca sa salveze aparentele, desi stie si el la fel de bine ca si reprezentantii institutiilor mentionate adevarul.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Claudiu, Taraboste: de acord cu voi. Dar avand in vedere ca inca mai incercam sa ne sustinem interesele in UE, trebuie sa zica asta. cum spuneam si mai sus, se pune problema cine o crede. este evident pentru toti ca interventiile externe au fost hotaratoare, ca apartenenta la UE si NATO a fost salvatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ramanea sa adauge ca Goebbels, la sfarsitul discursului: "desigur, voi stiti ca asta e doar propaganda" :)

      Ștergere