miercuri, 10 iunie 2009

Cat de greu este sa iti faci vacanta pe care o astepti un an de zile

Anul acesta plec in concediu in august, doua saptamani. E o premiera in ultimii ani, cand am putut pleca doar in septembrie, cand preturile erau mai mici, cand lumea se intorcea din vacanta.

De vreo 3 saptamani - o luna cautam locul in care sa ne facem vacanta si innebunim. Nu mi-am imaginat ca este atat de greu sa gasesti, la un pret decent, 10 zile undeva in Europa. Noi am pornit de la ideea sa mergem in Italia, apoi am largit plaja si am adaugat si Spania pe lista si am ajuns acum sa vrem si in Creta.

Noi ne dorim 10 zile de vacanta, minim 9 nopti de cazare, intr-un loc la mare, de une sa putem face si excursii inchiriind o masina. Genul asta de vacanta l-am avut anul trecut, in Croatia, iar eu cred ca e cea mai frumoasa vacanta pe care am avut-o. Sa imbini odihna si prajitul la soare cu excursiile si posibilitatea de a vedea locuri noi. Si sa stai doua saptamani in vacanta, sa simti ca te odihnesti.

Ei bine, agentiile nu au oferte de sejururi in locurile mentionate pentru 9 nopti de cazare. Am ajuns la varianta Creta intrucat am zis ca e mai simplu sa gasim sejururi acolo. Numai ca ele sunt de doar 7 zile. Circuitele sunt de 14 zile - dar nu vrem sa stam intr-un autocar 2 saptamani si sa vedem orasele dupa indicatiile unui ghid si pe fuga, nu e stilul nostru.

Cand vezi atatea agentii de turism iti spui ca e imposibil sa nu gasesti ceva pe gustul tau, pe bugetul tau. Si totusi, nu am gasit. E adevarat, mergem in varf de sezon, cand preturile sunt la nivel maxim, dar totusi...

In Italia si Spania nu prea sunt oferte de sejur (noi nu am gasit), doar circuite, iar agentiile care ne-au facut niste propuneri le-au facut la niste preturi cam mari. Acum suntem la varianta de a cauta sejururi din Anglia, sa mergem la Londra sa luam un avion spre Spania. E mai complicat, dar plecand de acolo macar nu mai ai nicio grija. Si au sejururi de 9-12-14 nopti, exact cum ne dorim. Totul e sa gasim la niste preturi ok.

Ma intreb daca cei care merg prin agentiile de turism sunt doar cei ce nu-si pot lua mai multe zile de vacanta decat o saptamana odata. Pentru ca am aflat ca sunt facute oferte asa pentru ca asta se cere: doar o saptamana. pai din alea 7 zile, te odihnesti si simti ca esti in concediu 5. Noi nu am simtit nimic acum doi ani cand am optat pentru o astfel de varianta.

Acum am o tema de gandire: cum isi fac romanii vacanta, unde si daca reusesc sa gaseasca ceea ce vor, pentru bugetul lor si in perioada care le convine cel mai mult.

9 comentarii:

  1. la pachetele turistice oferite de agentii am renuntat. 7 zile erau prea putine, prea putine erau si destinatiile oferite.

    asa ca acum facem rezervari singuri. anul trecut am ajuns in creta cu aegean airlines si dupa aia in santorini cu barca, iar de acolo inapoi, la bucuresti, cu aegean. 12 zile, sau asa ceva. cam greu sa ai acces la charter (mai ieftin) daca nu iei prin agentie. dar ma pot lipsi. anul asta in sicilia, undeva in nord, tot cu rezervari facute de acasa (am mai fost acum doi ani tot pe cont propriu.

    august, in mod clar. iulie e prea devreme (cum rezist restul verii?) septembrie e cam tarziu (ma apuca depresiile :) )

    RăspundețiȘtergere
  2. www.booking.com - pentru hoteluri, dar trebuie sa ai un card valabil (unele hoteluri trag de pe card suma de la inceput, mai ales daca iei o oferta speciala).

    Orice agentie Hertz, Avis, pentru inchiriat masina...

    Anul trecut am facut un circuit absolut atipic pentru turismul romanesc (Bucuresti-Arad-Strasbourg-Paris-Marsilia-Milano), e drept cu masina proprie (iar cu booking.com am gasit hotelur cu parcare proprie). Asta e cea mai simpla solutie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!

    Nedorind a ne lauda nici de fel si cu o mare precautie, insa nu ma pot abtine sa nu va mentionez si agentia noastra de turism. Poate am reusi sa va gasim ceva pe placul Dvs. Daca veti dori, puteti sa ne scrieti la office@invenio.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. intr-adevar, e destul de greu...insa nu cred ca tb sa devenim dependenti de agentiile de turism; si sunt sigur ca ne putem face singuri vacantele pe care ni le dorim

    eu am avut o experienta destul de buna la venetia, pe care am povestit-o mai jos...

    excursia am organizat-o singuri...

    http://mocioi.wordpress.com/2009/03/12/excursie-la-venetia

    RăspundețiȘtergere
  5. =)) Nu zic nimic de rau de articol dar sincera sa fiu eu nici nu ma apropii de agentiile de turism ci imi caut singura pe net.
    Stabilit locatie, cautat cazare, rezervat, avion sau alt mijloc de transport, rezervat hotel sau whatever de dormit si gata. Cat vrei, unde vrei si in functie de buget.
    Exista acum site-uri de genul booking.com destul de ok pt rezervari de cazare si cu comentarii de toate felurile ca sa nu-ti iei teapa...

    RăspundețiȘtergere
  6. Anne-Marie,

    Chiar ma gandeam zilele astea de ce or apela oamenii la o agentie de turism atunci cand vor sa plece in concediu (poate exceptand cazurile in care mergi cu copilul si vrei all-inclusive, asa ceva iese mai scump de obicei daca mergi pe cont propriu). Avem acces la internet, exista booking.com unde gasesti sute de hoteluri pentru fiecare locatie, toate cu fotografii, harti si review-uri de la fosti clienti, gasesti intotdeauna reduceri semnificative la multe hoteluri, exista vola.ro sau decoleaza.ro pentru bilete de avion, de linie sau low-cost, practic poti sa iti personalizezi singur vacanta de acasa din fata calculatorului. Iar pentru mine asta este o placere si nici nu trebuie sa mai platesc vreun comision unei agentii.
    Ca o paranteza, singura data cand am folosit serviciile unei agentii a fost in 2000, cand mi-am facut revelionul in Praga si experienta nu a fost tocmai una fericita...si de atunci am zis gata, ma ocup personal, si a fost de fiecare data super ok.
    Ultimele 3 concedii de vara ale mele au aratat cam asa:
    - in 2006 am zburat pana la Bratislava, de acolo ne-a dus un autocar pana in Viena de unde am inchiriat o masina si am facut Alpii de la un cap la altul, trecand prin Elvetia, Germania, Italia, Liechstenstein si pana in Franta la Chamonix Mont Blanc.
    - in 2007 am fost la Barcelona (+imprejurimi: Monserrat, Figueres cu muzeul Dali etc)
    - in 2008 in Lisabona + Estoril si Cascais
    De fiecare data, vacanta a durat cam cat iti propui si tu, 10-11 zile iar bugetul programat pentru fiecare excursie a fost de 2000 euro pentru 2 persoane (din care cca jumatate de obicei au reprezentat avionul + cazarea), desi de fiecare data l-am cam depasit cu 100-200 euro, deh, cadourile... :).
    Anul acesta tocmai am petrecut la sfarsit de mai 6 zile in Granada (oras absolut superb + munti de 3500m la 40 de km si plaja la 60 km - e o destinatie pe care o recomand oricui cu caldura, insa lunile iulie si august sunt de evitat) iar mai la vara ne-am hotarat sa lenevim cele 10 zile de rigoare la plaja in insula Thassos.
    Dar pana la urma cel mai important este sa alegi destinatia, dupa care eu cred ca nu se poate sa nu gasesti ceva care sa corespunda cu bugetul si asteptarile tale. Eu am reusit de fiecare data, si am cautat in general, ca si tine, sa fac concedii 2 in 1: adica sa imbin turismul urban cu cel de odihna la plaja sau la munte :)

    Eu iti urez bafta si concediu placut :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar de ce tii atat de mult sa mergi prin agentie? Am fost doi ani la rand in vacanta in Italia si un an in Spania, de fiecare data pe cont propriu si a fost minunat. Si accesibil. Ia-ti bilet de avion- sunt o gramada de low-costuri si, crede-ma nu e nici o diferenta fata de charter, si cauta-ti singura cazare, netul e plin de optiuni

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc ca mi-ati impartasit experientele voastre. Nu tinem sa mergem prin agentie, dimpotriva, dar am vrut sa vedem si ofertele lor, pentru a ne alege cea mai confortabila varianta. Marturisesc ca nu sunt sofer, asa ca preferam un concediu in care sa ajungem la destinatie cu masina, intrucat sofeaza doar prietenul meu. Anul trecut am mers in Croatia, un prieten ne-a dat un numar de telefon de la o vila care avea apartamente de inchiriat si a fost minunat. Un loc verificat, deloc scump, conditii minunate. Insa Croatia a fost mai aproape. Italia e un pic mai edparte, deci efortul prietenului meu ar fi mai mare, pe drum, conduce mai mult timp, de Spania nici nu ma vorbesc.

    Apoi pentru Italia niste prieteni mi-au zis ca uneori e riscant cu hotelurile, care iti indica trei sau patru stele, dar au camere mici si nu tocmai confortabile. Adica unii s-au ars cu hoteluri in Italia. De-asta am cautat variante prin agentii, in speranta ca totusi nu te trimit in niste hoteluri nasoale (ma rog, am mai vazut cazuri de surprize neplacute).

    Postarea mea a pornit si de la uimirea ca sunt atat de multe agentii de turism la noi, toate cu aceleasi oferte, atat ca locuri, cat si ca tot ce iti ofera.

    Si va mai marturisesc ceva: vream sa imi petrec vacanta in strainatate intr-un loc in care merg cat mai putini romani. Daca as vrea o vacanta inconjurata de romani as alege o destinatie in tara.

    Va multumesc pentru sugestii si va tin la curent.

    RăspundețiȘtergere
  9. Agentiile de turism impachetat sunt pe moarte. 300 de idei de vacanta gasiti pe www.amazingrace.ro. Cititi si vi le faceti si adio agentie.

    RăspundețiȘtergere