joi, 4 iunie 2009

Ministrul de externe Diaconescu califica o informatie de pe site-ul Ambasadei de la Chisinau drept "manipulare de prost gust"

Intrebare la conferinta de presa de joi:
- Domnule ministru, presa moldoveneasca de astazi scrie, cu un ton mai mult sau mai putin critic, ca cei care cer vize pentru Romania la Consulat sunt obligati sa arate un extras de cont ca ar avea cel putin 500 de euro. Este vorba despre vreo masura speciala sau e...?

Ministrul raspunde:
- Nu pot comenta masurile pe care le iau alte state in legatura cu sistemul de vize...

Reporterul revine cu o precizare, vazand ca ministrul a inteles gresit:
- Consulatul roman cere sa ateste ca (un cetatean) are in cont 500 de euro.

Pe un ton ferm, ministrul raspunde:
- Ca si afirmatiile cu drapelul sus pe parlamentul de la Chisinau, si aceasta informatie este total falsa, o manipulare de prost gust, ca sa ma exprim elegant. Nu se pune problema a cere sume, depozite din partea cetatenilor moldoveni, cu atat mai mult cu cat Romania, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligatiilor europene, in conditii de gratuitate, fara plata.

O verificare a site-ului ambasadei Romaniei la Chisinau, la documentele necesare pentru obtinerea vizei, indica printre alte documente: dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă; exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă.

Vorbesc cu colegul meu si imi dau seama ca o asemenea conditie aveam si noi pe vremuri cand mergeam in stainatate, ni se cerea sa avem banii necesari care sa acopere intretinerea pe perioada sederii. In 2001 am fost la niste cursuri in Italia, iar granicerul italian m-a pus sa scot banii sa ii arat.

Ministrul are dreptate, vizele sunt gratuite. Insa el a calificat drept "manipulare de prost gust" informatia ca dovada celor 500 de euro ar fi ceruta de Consulat. Cer lamuriri la MAE. Raspunsul, neconcludent, mi se explica faptul ca asa cer reglementarile europene, regulile Schengen si mi se reaminteste ca si noua ni se cerea asta.

Eu nu am contestat aceasta cerinta, eu doar am cerut o explicatie de ce ministrul contrazice site-ul Ambasadei. Ori Diaconescu nu stia aceasta cerinta, ori era foarte obosit si a continuat sa nu inteleaga la ce se referea intrebarea, ori este atat de pornit pe moldoveni ca ajunge sa incepi o intrebare cu "presa moldoveneasca scrie ca..." si el califica drept manipulare toate informatiile.

Nu ma asteptam ca MAE sa imi zica: da, ministrul a gresit, desi este un raspuns demn. Toti gresim.

Pe mine ma uimeste aversiunea fata de Chisinau care se distinge in atitudinea ministrului de externe. El este un diplomat, multi il considera un bun diplomat, dar cred ca tensiunea dintre cele doua capitale este atat de mare incat apar astfel de reactii necontrolate.

Orice informatie citata din presa moldoveneasca este susceptibila a fi manipularea comunistilor.

Este de inteles, dar, pe de alta parte, nu gasesc admisibile astfel de reactii din partea unui diplomat. Episodul de azi e absolut ridicol: ministrul de externe califica o informatie de pe site-ul Ambasadei Romaniei "o informatie total falsa, o manipulare de prost gust".

Domnule ministru, in acest caz, trebuie sa luati masuri impotriva sectiei consulare de la Chisinau! Fratii nostri moldoveni s-ar bucura nespus ca informatia ca trebuie sa aiba 500 de euro intr-un cont (o suma mult prea mare pentru multi) sa fie falsa.

5 comentarii:

  1. Va trebui să verificăm şi altă informaţie legată de chestiile consulare. După vizita la consulat din 8 iunie, pe 18 iunie am trimis un memoriu la MAE, în care arăt nemernicia procedurii de eliberare a unui nou paşaport şi în care strîng cu uşa întregul aparat ministerial. În ce constă nemernicia? Procedura pleacă de la premiza că toţi românii din străinătate locuiesc vizavi de ambasadă, sunt milionari în euro, au timp berechet şi sunt cu toţii tineri şi deplasabili. Realitatea e, desigur, cu totul alta. În urma scandalului, destul de violent, dar imbatabil fundamentat, făcut de mine, MAE a încropit pe 21 iunie o conferinţă de presă în care afirmă că de la 1 iulie, procedurile se simplifică, şi că, vezi Doamne, avea mai demult în plan optimizarea procedurii. Aţi văzut fudulul să recunoască strîngerea cu uşa? Nu. Păi, nu mai departe, pe 15 iunie am primit un mail de la consulatul din Tokio, cum că mă aşteaptă cît mai curînd în carne şi oase. (alţi 1800Km) Va să zică, aveau în plan mai demult, dar nu ştia nimeni de plan, într-atît, încît să mă anunţe pe 15 iunie să nu mai dau 300 de euro pentru încă un drum la Tokio. Aştept ca, măcar pe 1 iulie să primesc cel puţin un telefon/mail, ca să trimit actele. Dacă, nu primesc nimic, înseamnă că "simplificarea porcedurii" e încă o minciună tactică a MAE. Vă ţin la curent.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Marius Delaepicentru; va multumesc pentru comentariu, ma documentez putin si folosesc comentariul dvs. ca punct de plecare pentru o noua postare. Va rog sa ma tineti la curent. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur, doamnă Blăjan, că vă sunt de folos. Dacă mi-aţi da şi o adresă de mail, v-aş putea documenta mai bine investigaţia. Sau, mai bine, trimiteţi-mi vă rog un mesaj uşor de identificat, aici: bucataria_mea@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar, staţi niţel, că povestea are oarecare notorietate, aici:
    http://forum.liberalism.ro/viewtopic.php?p=38813#38813
    Sesizarea către Avocatul Poporului se află aici:
    http://forum.liberalism.ro/viewtopic.php?p=38843#38843
    Memoriul către MAE este pe acelaşi fir. De nu aveţi destul timp, vă trimit direct la el, aici:
    http://forum.liberalism.ro/viewtopic.php?p=38852#38852

    Atenţie, grafoman!, este avertismentul că nu veţi scăpa prea uşor din lectură. Vă urez succes. :D

    RăspundețiȘtergere