sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Merci, la France! Bonne chance, Ciolos!

In sfarsit, Ciolos a devenit comisar european, iar Romania a primit agricultura. Nu s-a ajuns usor aici, iar eu am fost extrem de sceptica ca vom reusi asta. Si vreau sa clarific lucrurile de la inceput: nu am pus niciodata la indoiala calitatile si calificarea lui Dacian Ciolos, am spus-o, o repet, i-am spus-o si lui. Dar nu depinde numai de asta, erau atat de multe variabile si, in final, aceasta victorie pare a Romaniei, dar eu o consider si o victorie a Frantei. De la care, marturisesc, nu ma asteptam la atata consecventa.

Basescu a ales o strategie castigatoare

Ceea ce toata lumea, inclusiv eu, credea ca este o strategie perdanta s-a demonstrat o strategie castigatoare. Basescu a mers pe o singura varianta, atat de om, cat si de portofoliu. Vrem agricultura, il avem pe Ciolos foarte calificat pentru ea.

Analistii, oamenii din institutiile europene, toti spuneau ca in general in astfel de negocieri mergi pe mai multe variante, cu mai multi candidati. Basescu a tinut-o pe-a lui, iar eu am scris si am considerat ca greseste teribil. Pentru ca oficiali din Comisie mi-au spus: Romania si presedintele au primit semnalul clar ca nu vor primi un portofoliu care va gestiona atat de multi bani - anual, 45% din bugetul UE -, este practic exclus sa se intample asta.

Mai mult, o serie de eurodeputati germani si-au manifestat nemultumirea si opozitia fata de o astfel de solutie si e suficient sa cautati interviurile lui Ingeborg Grassle de pe NewsIn, care se repeta in acest sens. In timpul summit-ului din 19 noiembrie de la Bruxelles, aceasta l-a primit pe Ciolos la o discutie, tocmai pentru a nu exista opozitie fata de el la audierea din parlament. De altfel, asa cum era normal, Ciolos a facut un lobby intens in ultimele saptamanai acolo.

In paralel cu propunerea lui Ciolos si negocierea acestei variante, agricultura, se desfasurau din partea unor actori politici romani si alte negocieri. PSD-ul, mai precis Adrian Severin, a tras pentru postul de Inalt reprezentant pentru politica externa. In ultima vreme, PSD-istii il acuzau pe Basescu de faptul ca nu a sustinut aceasta candidatura si de-asta Severin nu a avut sanse. Eu am scris ceva, dar am si evitat sa intru in aceasta campanie pro-Severin, pentru ca nu existau sanse sa obtina o functie mult prea importanta pentru un reprezentant al Romaniei. A fost chiar un contra-lobby facut de PSD-isti lui Ciolos la Bruxelles.

Pe de alta parte, exista un lobby din interiorul PDL pentru altcineva pentru postul de comisar, insa persoana respectiva nu era in viziunea lui Basescu. Pentru ca el o tinea pe-a lui, agricultura. Chiar oameni din PDL spuneau ca Ciolos nu este puternic colorat politic - fiind in situatia lui Orban - si ca Barroso si-ar dori oameni politici in Comisie, pentru a o intari si a satisface grupul politic PPE din Parlament. La un moment dat, la Bruxelles se vorbea despre mari sanse ale Ancai Boagiu, singura care a pastrat o legatura constanta cu PPE, pentru ocuparea acestui post. Se spunea ca Boagiu a avut o intalnire la Varsovia, cu ocazia unui eveniment, cu Barroso, iar el si-ar fi exprimat preferinta pentru Boagiu de a deveni comisar. O informatie pentru care nu as baga mana in foc, dar probabil folosita in aceasta campanie. Cand secretarul general al PPE a dat un interviu in Adevarul, lucrurile au devenit evidente.

In afara de Basescu si apropiatii lui, la Bucuresti - pe baza semnalelor primite de la Bruxelles - exista in mediul politic, putin preocupat de acest subiect, de altfel, ideea ca nu avem nicio sansa pentru agricultura. De-asta PSD nu s-a opus nominaizarii lui Ciolos si Diaconescu si-a exprimat inca din vara sustinerea oficiala pentru el, desi am inteles mai apoi ca subiectul nici n-a fost discutat in partid si de-asta e considerat un tradator (motiv pentru care, spunea EVZ, nu va obtine postul de ministru de externe in guvernul de dupa alegeri, daca iese Geoana invingator). In PDL se spunea la fel, probabil doar Basescu a crezut 100% in asta. Am vorbit cu oameni apropiati lui, care ii admirau stilul de negociere, insa ajunsesera la aceeasi concluzie din discutiile cu contactele lor de la Bruxelles - Romania nu va primi agricultura. Altii din PDL spuneau ca Ciolos n-a fost primit multa vreme la o discutie de tatonare cu Barroso, aratand clar ca acesta nu ar intentiona sa dea agricultura Romaniei, iar pe Ciolos il recomanda tocmai expertiza in acest domeniu.

Convingerea lui Basescu s-a clatinat putin in timpul IndAgra, prin octombrie. In interviul de-acolo a dat primul semnal public ca sansele noastre s-au redus pentru agricultura, dar noi le jucam pana la capat.

Rolul cheie al Frantei

Franta si-a exprimat inca de timpuri si foarte deschis sutinerea pentru ca Romania sa primeasca agricultura. Ratiunile sunt simple: vrei ca un prieten sa gestioneze un domeniu care te intereseaza atat de mult. Franta este cel mai mare beneficiar al subventiilor UE, al platilor directe, cele spre care tendinta merge sa fie reduse, pentru a se redirectiona banii spre dezvoltare regionala. Exista aceste doua orientari si doua tabere, iar batalia in urmatorii ani va fi dura.

Numai ca Franta a dat la un moment dat semnale - inainte de referendumul din Irlanda - ca sustine acesta tara pentru obtinerea postului de comisar pe agricultura. Irlandezii cereau orice pentru a ratifica Tratatul de la Lisabona, iar europenii le promiteau orice. Asta a facut si Franta.

Ei bine, in acel moment convingerea lui Basescu s-a clatinat putin si a venit declaratia de la IndAgra. Numai ca reactia ambasadorului francez, neoficiala fireste, a fost de surprindere. Ce l-a apucat pe Basesu sa spuna chiar el ca sansele s-au redus, s-a intrebat Henri Paul, care a aratat clar ca Parisul nu si-a schimbat sustinerea. Numai ca asta nu se intampla oficial, fireste.

Mai mult decat sustinerea Romaniei, Franta si-a urmarit propriul interes. La Bruxelles se spunea ca Franta va avea doua portofolii, daca va avea Romania agricultura, si a fost unul dintre motivele pentru care a existat aceasta opozitie pentru varianta Romania-agricultura.

Numai ca in negocierile din ultimele luni pentru inaltele posturi din UE Franta a fost foarte cuminte - ea a zis ca vrea piata interna ca portofoliu, dar altfel s-a raliat de altfel Germaniei si in sustinerea lui Van Rompuy si a lui Catherine Ashton. Pentru ca spera la compensatii si la obtinerea importantului portofoliu al pietei interne, cu serviciile financiare in el. Michel Barnier, comisarul, ameninta cu o reglementare stricta a sectorului serviciilor financiare, ceea ce a ingrijorat City-ul londonez.

In ultima saptamana aici a fost meciul - daca sa rupa sau nu acest sector din piata interna, din portofoliul francezilor. Pana ieri, britanicii credeau ca i-au facut-o Frantei: varianta de care au fost aproape siguri era ca serviciile financiare deveneau portofoliu separat, dar ungurului, care avea o relatie excelenta cu City-ul si care n-ar fi facut probleme. Franta obtinea, in compensatie, si agricultura, deci ea revenea Romaniei.

Si totusi, Franta nu s-a lasat. Unii erau siguri - britanici - inainte cu jumatate de ora de anuntarea echipei de catre Barroso ca Barnier nu are serviciile financiare. Insa portughezul luase decizia, cu o concesie din partea franceza: serviciile au ramas in portofoliu, insa director general se pare va fi un englez. Sau un britanic va fi intr-un post cheie, pentru a linisti si Londra.

Intreaga vara am urmarit cu mare atentie negocierile, desfasurarea lor, fiind, la un moment dat, sngurii care scriam despre asta, la Hotnews. Pentru ca am considerat ca subiectul este important, in ciuda faptului ca ceea e se intampla in tara il puneau intr-un colt de umbra, iar politicienii nu erau deloc preocupati de asta. Bataliile si mizele erau altele.

Ma bucur ca a iesit asa, desi marturisesc nu am crezut, pana acum vreo doua-trei saptamani, ca aveam sansa reala pentru agricultura. Opozitia a fost mare si chiar daca Dacian Ciolos este probabil cel mai calificat om pentru asta, nu era vorba despre persoana lui. Era vorba despre Romania si relevanta ei in UE. Ceea ce am ignorat eu a fost marele interes al Frantei, desi sunt absolut convinsa ca ne-ar fi abandonat daca era in interesul ei. Si totusi, a fost consecventa. Britanicii, germanii nu sunt deloc incantati ca Parisul are doua portofolii, dar acesta e jocul: "win some, lose some".

18 comentarii:

  1. Apreciez faptul că recunoașteți că v-ați grăbit să considerați că dl CIoloș nu are nici o șansă. M-aș bucura ca un asemenea gest să fie exemplu pentru toți cei care cad în plasa propagandei diverselor partide.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un ziarist de onoare stie sa recunoasca deschis atunci cind s-a inselat. Un ziarist competent indrazneste sa prezinte argumentele pe care a stat opinia sa gresita. Un ziarist inteligent stie sa traga invataminte din greseli. Un ziarist de talent stie s afaca toate aceste lucruri ingtr-un articol interesant si captivant.

    Chapeau bas!

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-a placut f.mult comentariul,scurt si la obiect.Ar fi de dorit sa il poti face mai
    cunoscut chiar daca apari la emisiuni electorale.Nu stiu daca ai observat comentariile si nr lor si de pe alte site-uri
    deci un interes general.

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc cu interes si regulat articolele tale. Sugerez ca inainte de postare sa le mai citesti o data pentru a corecta erorile de dactilografiere. Multumesc. C.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristian Preda: domnule profesor, evident ca admit atunci cand gresesc. insa stiti la fel de bine - nu, as spune si mai bine - care era atmosfera la Bruxelles si ca oamenii din institutii - si nu ma refer doar la Parlament, ci mai ales la Comisie - aveau ideea clara ca Romania sa nu primeasca agricultura. N-a fost doar propaganda unor partide, a fost o batalie intre Romania si "prietenii" ei traditionali. Stiti foarte bine ca a fost un puternic lobby contra noastra, chiar si din partea unor colegi de-ai dvs din PPE.

    @bibliophile: multumesc, asa cred ca trebuie facut. da, am gresit, mi-am bazat opinia pe niste argumente si pe ore intregi de discutii cu oameni din Bruxelles romani si straini, politicieni si functionari. este o mare victorie pentru Romania si pentru ciolos, iar Ciolos e unul dintre oamenii pe care ii respect foarte tare pentru expertiza lor, deci in tot ce-am scris n-a fost ideea ca il consideram pe Ciolos nepotrivit sau ceva de acest gen. era doar faptul ca opozitia pentru ca Romania sa ia agricultura era mare.
    oricum, e bine ca s-a terminat cu bine.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 10.59: credeti sincer ca este foarte multa lume interesata de aceste lucruri, sau televiziunile, in comparatie cu interesul pentru caseta cu Basescu lovind un copil - falsa sau nu. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. bottom line vorba francezului este ca Franta, din motive de interes national, l-a pereferat pe dl. Ciolos. Sustinerea d-lui Basescu fiind irelevanta in ecuatie. Mai degraba mi se pare salutara consecventa in corectitudine a d-lui Diaconescu. Aici aveti dreptate, PSD-ul nu i-o va ierta, Titus Corlatean fiind favorit la externe daca iese dl. Geoana.

    RăspundețiȘtergere
  8. ar fi interesant de vazut cata putere are Ciolos ca sa deschida cateva usi Romaniei fara sa anatagonizeze ţări mari, precum Germania. Dar mai ales, daca vom valorifica ocazia asta..

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent articol! Felicitari! Voi urmari cu mai mare regularitate blogul tau, pe teme de politica externa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici eu nu credeam ca Dacian Ciolos va fi nominalizat pe aceasta functie si m-am inselat. Am recunoscut-o. Rationamentul meu era insa usor divers. Dinspre Bruxelles se tot auzeau zvonuri despre un eventual "blat", funcita urmad a-i fi atribuita unui reprezentant al Irlandei, in schimbul unui lobby activ din parte guvernului pentru un vot pozitiv referitor la referendumul cu tratatul de la Lisabona.

    RăspundețiȘtergere
  11. foarte buna analiza. ce parere aveti de declaratiile dlui Nastase apropo de "cadoul otravit" primit de Ciolos?

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Anne-Marie, cine a spus si a sugerat ziaristilor ca Dacian Ciolos " a iesit complet din carti" si "nu mai are nicio sansa", acel cineva isi dorea postul pentru el. Atentie la sursele "binevoitoare" si cele care dau informatii "de culise" prea usor!
    Vei auzi de acum inainte ca audierile din PE vor fi foarte dure si ca Ciolos ar putea sa nu treaca...dar inainte de a crede asta, verifica cine face parte din comisiile PE de resort si vei vedea ca adversarul nu e de talia lui Dacian...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu e cazul sa laudati pe cine nu trebuie.
    Meritul nu este al Romaniei ci al Frantei, care, iata, are acum 2 comisari. Nu intamplator a fost nominalizat Ciolos, are relatii vechi cu Franta (care l-a sprijinit pe perioada studiilor, stagiilor) iar sotia lui este frantuzoaica si cu relatii la nivel inalt.
    Sa nu ne minunam daca impreuna cu Ciolos nu vor lucra romani ci francezi. Doar Ciolos e foarte bun prieten cu Michel Barnier iar Franta vrea sa ia partea leului din aceasta combinatie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Al cui e meritul? Al lui Dacian care este extrem de competent, care a stiut sa si-l faca prieten pe Barnier si care a stiut sa obtina sustinerea României. El pare dezinteresat si modest dar stie exact ce vrea si de ce face fiecare pas.

    Apoi trebuie recunoscut - ceea ce se stie mai putin - anume ca, in calitate de ministru, Dacian Ciolos a negociat dosare dure la Bruxelles si a avut câstig de cauza 90% din timp; nu intru in detalii dar au fost mai multe nopti de negociere de care eu imi amintesc perfect. La un moment dat mi-a zis: eu am facut totul pentru a lasa la dispozitie viitoarelor guvernari instrumentele care-i vor ajuta pe agricultori in viitor...nu stiu daca le vor aplica...

    Chapeau...

    RăspundețiȘtergere
  15. Lasati chestia asta cu competenta, ca doar doamna Catherine Ashton nu a fost nominalizata pentru ca e competenta.
    Cat priveste nominalizarea lui Dacian Ciolos ..., Franta l-a propus si sprijinit, Romania doar a indeplinit formalitatea. E comisarul Frantei, nu al Romaniei. 'om trai si om vide'! Franta va trage foloasele

    RăspundețiȘtergere
  16. http://www.michelbarnier.eu/127-l%E2%80%99europe-selon-dacian-ciolos
    L’Europe selon Dacian Ciolos
    26/11/2008
    Allez aux commentaires Commenter
    L’Europe, c’est aussi une question de rencontres. Dacian Ciolos, que je connais depuis quinze ans, aujourd’hui ministre de l’agriculture roumain, m’a fait l’amitié d’écrire une tribune que voici. Son point de vue, après avoir connu les années Ceaucescu et assisté à l’avènement de la démocratie dans son pays, est une leçon d’Europe.

    “Michel Barnier est un ami. Il est l’ami qui m’a donne l’envie et le courage de me rapprocher du monde politique, par sa façon de faire de la politique : humaine, à l’écoute, européenne.
    Je me sens un européen de construction et suis devenu encore plus européen par mon vécu. En 1989, quand le Mur de Berlin est tombe, j’étais étudiant en première année d’études à Cluj, dans le nord-ouest de la Roumanie. Je n’étais jamais sorti de Roumanie, a causé de la fermeture du système politique de mon pays. En 1990 le monde a commence à s’ouvrir pour moi. La France est devenue pour moi un pays d’adoption, grâce a une certaine circonstance : j’ai passé mes vacances d’étudiant dans des exploitations agricoles françaises, puis j’ai pu finir mes études universitaires à Rennes et a Montpellier.
    Michel Barnier était déjà un homme politique connu et expérimenté, ouvert vers l’Europe. Il l’a prouvé une fois de plus, en engageant fortement son département, la Savoie, dans un projet sur le développement rural avec un département roumain, projet dont j’ai eu la charge pendant un certain temps. Lui, déjà ministre, moi, jeune apprenti. Son ouverture m’a attiré, et son humanisme a ouvert la voie vers une belle amitié. Une amitié qui dure depuis presque 15 ans et que nous mettons aujourd’hui au service des relations de nos deux pays, européens, et au service de l’Europe agricole, de l’Europe tout court. Pour moi, l’Europe existe parce que les européens communiquent. J’ai connu, compris et vécu l’Europe, parce que j’ai eu l’occasion de connaître des gens, chez eux, avec leur culture, leurs valeurs, leur désir de partager. Si tous les hommes politiques arrivaient à descendre dans les territoires, à goûter les terroirs, à donner à leurs concitoyens le goût de voyager et de connaître la vie a côté de chez eux, alors l’Europe prendrais plus de sens, peut-être.
    La France est un pays qui par lui-même définit l’Europe : c’est un grand pays, c’est un pays fondateur de l’Union Européenne. Un pays comme la Roumanie, a besoin de se montrer pour exister en Europe, pour apporter un plus à l’Europe dont historiquement, culturellement, géographiquement, il fait partie. Politiquement, la Roumanie comme d’autres états membres, a besoin de communiquer pour exister.
    Voila pourquoi, trouver quelqu’un comme Michel Barnier pour faire un bout de chemin ensemble est une chance pour un ministre européen a 39 ans.”

    RăspundețiȘtergere
  17. 2 Commissaires européens pour la france :Michel Barnier et Dacian Ciolos, nommé à l'agriculture, ami de la France http://tinyurl.com/yap8cr9
    2 Commissaires européens pour la france :Michel Barnier et Dacian Ciolos, nommé à l'agriculture, ami de la France http://tinyurl.com/yap8cr9
    En savoir plus :
    Michel Barnier
    France
    Source : twitter
    Origine de l'actualité : twitter
    Actualité publiée à 11h27, le dimanche 29 novembre 2009

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim de la 03:03

    Dati-va si un nume, domnule Anonim, sa stim si noi daca sunteti vreun prieten de-al lui Ciolos. Ce imi place ca acum vin toti si zic „Domne, cat a mai stat Dacian pe la Bruxelles sa-si negocieze postul!”, ca vitejii apar toti acum.

    RăspundețiȘtergere