vineri, 16 octombrie 2009

PPE si Barroso o vor comisar pe Anca Boagiu. Sa vedem daca Romania intelege mesajul

Interviul din Adevarul cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz, imi permite sa trag niste concluzii.

Iata cateva fragmente din interviu:

"Sunt la curent cu negocierile extrem de dure pentru posturile de Comisar si, din ce stiu, va fi aproape imposibil ca Romania sa obtina agricultura. "

Nu e nimic nou, nici surprizator, ni se confirma clar, si dupa sustinerea deschisa oferita de Germania Austriei, si a Irlandei de catre Frata, ca batalia pe agricultura se duce undeva, dar nu are in calcul Romania.

"Deoarece domnul Dacian Ciolos este un necunoscut la Bruxelles. Este o persoana noua pentru noi. Nu stim ce valori impartaseste si ce viziune are asupra politicilor europene. Sunt insa convins ca presedintele Traian Basescu va lua in considerare toate aspectele si toate informatiile care ii vin de la Bruxelles si ca va face in final o alegere inteleapta si avantajoasa pentru Romania."

PPE da un semnal foarte clar Bucurestiului: nu vrem un independent, Barroso vrea oameni politici in Comisie. In al doilea rand, relatia PDL cu partidul-mama european este extrem de proasta, in sensul ca e aproape inexistenta. Popularii romani nu tin legatura cu familia lor politica, fapt care i-a iritat foarte tare pe popularii europeni, pentru ca ei ar putea trage sfori care sa ne ajute sa obtinem cel putin un portofoliu mediu, caci la unul puternic nu avem sanse, iar unul slab nu ne-am dori din nou.

"PPE se va bate pentru acest lucru, ca Romania sa obtina un portofoliu important. Nu pot sa nominalizez acum exact portofoliul, insa noi ne vom bate ca acesta sa fie unul important. "

Isturiz confirma aici faptul ca Romania ar putea fi ajutata pe baza apartenentei PDL la PPE sa obtina totusi un portofoliu important, insa stiti cum e vorba aceea: nimeni nu-ti poate face bine cu forta. Prin urmare, ceea ce ar trebui sa faca presedintele Basescu, intrucat aici se fac jocurile cu nominalizarea comisarului in cazul Romaniei, este sa dea ascultare PPE si sa ii propuna lui Barroso exact omul pe care il vrea el si PPE.

Cine ar fi potrivit ca si comisar, din punctul de vedere al celor doua parti?

"Un aspect important pentru aceasta alegere il reprezinta si faptul ca domnul Barroso isi doreste foarte mult sa aiba cat mai multe femei in viitoarea Comisie. Barroso a primit cu satisfactie nominalizarea Bulgariei, ce a propus-o pe Jeleva. Cred ca si Romania va trebui sa analizeze foarte bine aceasta posibilitate. Cred ca o femeie, evident, apropiata de PPE, este imaginea comisarului pe care noi l-am dori.

Si totusi, un nume?, intreaba reporterul.

Din experinta europeana a PPE, cred ca o posibilitate ar fi Anca Boagiu, deoarece toata lumea o cunoaste aici din perioada de preaderare si nu numai. Acesta ar fi un nume. Nu e cazul sa ofer mai multe.

Anca Boagiu a fost cam singura care a cultivat relatiile cu PPE, intelegem din raspunsul lui Isturiz.

Prin urmare, este evident pe cine a cerut Barroso autoritatilor de la Bucuresti. Pentru ca, va imaginati, secretarul general al PPE reflecta pozitia lui Barroso, ca portughezul este, formal, in imposibilitatea de a spune oficial ceea ce transmite Isturiz. Chiar daca Boc, inainte de caderea guvernului, s-a incapatanat sa il nominalizeze pe Dacian Ciolos. Daca el va fi unicul nume trimis la Bruxelles, pe lista catre Barroso, exista doua posibilitati:

1. fie va fi picat in audierile din Parlamentul European, iar in acel moment ar ptuea aparea ca solutie salvatoare chiar si Leonard Orban

2. sa ramana ciolos, dar romania sa obtina un portofoliu mic, fara importanta si sa aiba o influenta foarte mica in Colegiul Comisarului si in fata lui Barroso, care il va accepta ca n-are ce face, insa fara sa si-l fi dorit.

Este important de vazut ce nume va trimite Romania la Bruxelles. Daca va fi doar numele Dacian Ciolos, variantele de deznodamant vi le-am spus mai jos. Surse mi-au spus ca Barroso nu si-ar fi facut timp pentru o intalnire de a se cunoaste cu Ciolos, ca ar fi refuzat. Nu bag mana in foc pentru asta, s-ar putea sa fi fost intoxicata, nu stiu daca s-a pus problema, asa ca iau informatia asta cu mari rezerve si va indemn sa faceti la fel. Doar ca mi s-a spus si asta.

Daca pe o lista vor fi numele Dacian Ciolos, Anca boagiu si orice altcineva, este evidenta alegerea lui Barroso, nu? Anca Boagiu. Ramane sa vedem ce decide Basescu.

9 comentarii:

  1. Din cate stiu nu Basescu trimite nume de comisari ci guvernul. Sau ma insel? Iar guvern ii va fi impus de coalitie Johannis. So poti s-o stergi de pe lista.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: ne mai amagim ca guvernul trimite numele? ai impresia ca va fi trimis vreun nume fara sa stie/aprobe/ordone Basescu? Pana o sa avem noi un guvern, barroso tb sa aiba o echipa. asa ca... as paria pe Boagiu

    RăspundețiȘtergere
  3. vechiul guvern a trimis un nume in graba. se presupune de catre toti ca a fost la ordinul lui Basescu, deci se presupune ca Basescu si-a spus deja cuvantul. O fi ajungand Ciolos la multilingvism.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci sa inteleg ca Boc nu a apucat sa trimita numele? Asa am inteles dintr-un articol anterior de aici. Si pana cand trebuie sa astepte primul ministru (adica ce data calendaristica)?

    Offtopic: partea de editare a sectiunii unde scriu comentariul nu functioneaza corect, nu pot sa aduc cu tastele sageti cursorul unde vreau, merge doar cu mausul.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Daniel: Boc a facut anuntul oficial ca aceea e nominalizarea, dar nu trimisese hartia scrisa. iti dai seama ca aia conteaza. stiu doar ca barroso a cerut trei nume, insa nu stiu daca hartia a plecat inapoi cu raspunsurile. in conditiile crizei politice nu cred ca au apucat. dar.... cine stie. inca nu stiu asta. cred ca acum e perioada de presiuni a PPE - dovada si itnerviul din Adevarul - asupra celor de la bucuresti epntru a trimite numele pe care il vor ei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa stabilim citeva lucruri clare:

    1) Avem sanse f. mici la agricultura, indiferent cine e nominalizat
    2) Avem sanse miniscule sa avem un portofoliu cit de cit OK cu Ciolos nominalizat. El nu are nicio competenta pe alt domeniu in afara de agricultura
    3) Lopez despre care vorbiti este un looser total, nimeni nu il baga in seama in PPE, tocmai pentru ca face declaratii care nu se fac, ca aceea de azi cu Anca Boagiu. Lumea nu stie cum sa scape de el in PPE.
    4) Ce avantaj competitiv am avea daca am nominaliza-o pe Anca Boagiu? Altfel spus, de ce am primi un portofoliu mai bun cu Anca Boagiu decit, sa spunem, cu Cristian Preda, Monica Macovei sau un supertehnician intr-un domeniu specialiazat? Sa ne intelegem, Anca Boagiu are calitatea de a fi foarte muncitoare. Dar mai este mult pina departe.
    5) Nu ar fi fost normal ca acest articol sa contina si parerea Ancai Boagiu?

    Una peste alta, cred ca ceea ce scrieti este fals: in nicun caz PPE si Barroso nu au spus si nu vor spune o vrem pe Boagiu. Eventual o vrem pe Macovei, cum au facut-o in 2006.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim: Povesteste-ne mai mult despre cum au vrut-o pe Macovei in 2006. E interesant, pentru ca eu stiu ca n-au vrut-o pe Macovei, iar Frattini nu era dispus deloc sa rupa ceva din portofoliul lui doar pentru a crea unul pentru Macovei. Nici macar pentru Macovei. Iar acum, Macovei nu are mare relevanta la Bxl, ca om politic. cum nu are nici in PDL. Deci Macovei nu este deloc in carti.

    Astept sa ma contrazici, cu argumente, fireste.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai exact asta este problema cu care va confruntati. Lipsa informatiilor corecte din interiorul comunitatii decizionale de la Bruxelles. Si asta este meseria dvs nu a mea. Mergeti aproape exclusiv pe informatii de la Dl Orban, a carui agenda este clara: discreditarea tuturor cu speranta ca va ramane el acolo. Nici sensul nominalizarii lui Ciolos de catre premierul Boc nu il intelegeti pentru ca strategia este mult mai complicata si cu bataie mult mai lunga decit simplul mandat al lui Ciolos sau numirea Ancai Boagiu.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim: tocmai asta va provocam, dc dvs. considerati informatiile eronate, luminati-ne. :) exsista informatii care pot fi spuse si care nu, eu imi respect sursele. dar dc puteti vorbi si face corectii, de ce nu o faceti? deslusiti-ne sensul acestei strategii complicate si cu bataie mai lunga.

    RăspundețiȘtergere