marți, 27 octombrie 2009

Indemn la normalitate pentru presa. Normalitate, adica echilibru si obiectivitate

Citeam dimineata un comentariu in Newsweek: The O'Garbage Factor. Fox News isn't just bad. It's un-American.

Ideea este ca Fox News este atat de evident anti-Obama, este atat de vadit pro-republican, incat a fost acuzat public de directorul de comunicare al Casei Albe, Anita Dunn, de partizanat de dreapta. Iar replica celor de la Fox a fost la fel de "biased", un exemplu de manual de lipsa de echilibru si obiectivitate, cum spune editorialistul, Jacob Weisberg.

Acesta acuza Fox de dezbateri false, de atacuri la adresa lui Obama sau stiri prezentate dintr-un singur unghi, pentru a scoate in evidenta numai deficientele administratiei Obama, de demagogie.

Faptul ca un canal de televiziune e partizan atrage rating, dar editorialistul se arata revoltat de faptul ca este un model pe care incep sa il adopte si concurentii Fox, adica CNN sau MSNBC, care dezvolta o abordare populista si ideologica a stirilor. "Fox nu numai ca a corupt propriul continut. Exemplul sau a facut toate canalele de stiri pe cablu neplacute si de neincredere". Fox este ne-american, spune el, pentru ca echilibrul si corectitudinea, servirea interesului public si nu a unor interese particulare nu sunt valori ale acestuia.

Asa ca Weisberg ii indemna pe colegii jurnalisti sa nu mai apara la Fox, in calitate de comentatori sau invitati in emisiuni, ca sa nu-i valideze propaganda. "Jurnalistii respectabili ar trebui sa inceteze sa mai apara in programele sale", spune el, Fox ar trebui nu boicotat, ci ignorat.

Mi-a placut acest articol, caruia i-am facut un rezumat mai larg pentru cei care nu au timp sau rabdare sa il citeasca in original, dar m-am gandit instantaneu la televiziunile noastre. Care toate sunt precum Fox, "biased and unreliable". Obiectivitate, echilibru, servirea interesului public? De unde la televiziunile noastre de stiri?

Ele au devenit o platforma pentru liderii sindicalisti, care au interesele lor, diferite de cele ale membrilor sindicatelor pe care le conduc; ele promoveaza demagogii - atat din randurile politicienilor, cat si din propria ograda. Mi se pare de un populism si o ipocrizie extreme ca un realizator de talk show de seara sa se identifice cu "noi, cetatenii, care nu ne putem plati intretinerea, care ramanem fara bani de medicamente", in schimb el castiga mii de euro salariu, in ciuda reducerilor drastice de la Realitatea.

Mi se face greata cand vad exploziile de obraznicie si mahalagism ale Danei Grecu sau Laurei Chiriac (de altfel un jurnalist despre care eu aveam o impresie foarte buna si despre care vreau sa cred ca joaca un rol in talk show-ul ei, ca nu a devenit asa cum e , ca adevarata Laura e cea care modera EURomania), cand vad si aud tipetele moderatorilor care se cearta cu invitatii - ii trag la raspundere in numele nostru, al cetatenilor? Nicidecum, nu ma simt reprezentata de cabotinii de la televizor, si aici ma refer la jurnalisti, ca de la oamenii politici am incetat de multa vreme sa mai am pretentii.

Ma uit cu oroare cand orice principiu jurnalistic, orice urma de deontologie este lasata la o parte in abordarile atat de evident partizane ale televiziunilor. Televiziuni care vor respect, dar care ne insulta cu fiecare minut de emisie. Respectul ti-l castigi, sunt de acord cu cei care au replicat asta Realitatii TV, dar cred ca ea este o cauza pierduta, in general. Antena 3? Ca sa fie si eu obiectiva si sa ma iau de ambele. E si mai rau, desi o parte dintre prezentantoarele stirilor mi se par foarte buni profesionisti. Profesionisti pe care ii gasesti si la Realitatea, dar in umbra. Imaginea pe care o ai privind la televizor este de isterie generala, de racnete, excitatie si mult zgomot pentru nimic. Circ, spectacol dezagreabil.

Ma intreb cum ar arata un comentariu al lui Weisberg daca ar trai in Romania...

7 comentarii:

  1. este trist ca societatea a mers intr-o directie dirijata de ceea ce se intampla in media. Ne poate oare ajuta cineva?
    http://desprecluj.wordpress.com/2009/10/27/cna

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa revolutie, la un moment dat, se auzea cum unii ziaristi mergeau in SUA la scoli de specializare. In momentul de fata cred ca O'Reilly ar putea veni si sa invete din "practiva" ziaristica de pe la noi. Pana una alta observ din ce in ce mai des dictatura de tip "pumn in gura" a moderatorilor TV.

    RăspundețiȘtergere
  3. Circul este un spectacol onorabil, decent, un act artistic onest. Va rog evitati comparatia cu circul, circul e performanta si munca, respect pentru spectator.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim: cred ca ati inteles foarte bine sesnsul figurat. cand spui nu face circ, nu te gandesti ca e un acrobat sau un urs polar care merge pe bicicleta, nu? e sensul figurat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici mie nu-mi place ce fac "ziaristii" de pe la noi dar pana sa ajung la nivelul FoxNews mai au de cazut. Am vazut cum s-a comportat FoxNews inainte de razboiul din Irak si o indobitocire si indoctrinare atat de cumplita nu vezi nici in filmele gen 1984. Sau cum era la noi inainte de 1989, pastrand proportiile si tinand cont ca in America exista fara indoiala libertatea presei.

    Si in urma acelei campanii cumplite au murit oameni si s-a schimbat destinul la milioane de persoane. De fiecare data cand vad mizeria de pe TV de la noi, ma gandesc ca ai nostri telespectatori sunt totusi mai destepti decat ai lor. Sau mai vedem asta dupa alegeri.

    Offtopic pt a 2a oara: Inca nu e rezolvata problema cu miscatul cursorului in formularul de comentariu, nu merg tastele sageti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exceptional! Sunteti de nota 10. O inima de nota 10! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Iata ca pana si americanii au uitat de principiile de baza ale mass-mediei. Ceea ce se intampla acum in lume este o criza fara precedent ca urmare a faptului ca s-au uitat principiile de baza care au dus la crearea prosperitatii oriunde in lume. Constitutia americana a fost si probabil va ramane pentru multa vreme un model in ceea ce priveste constructia unei societati normale. Si acum ma minunez de sansa care a existant in 1877 de a aduna in acelasi loc atat de multe minti luminate si cuminti. Oare nu putem respecta macar trecutul daca nu avem puterea de a construi ceva mai bun acum sau in viitor? Americanii, romanii sau/si alte natii trec prin chinuri si refaceri pentru ca au uitat elementele de baza: democratia, echilibrul,echidistanta. Cei vinovati: conducatorii/ cei ce detin puterea si controlul, mass-media sau cu alte cuvinte formatorii de opinii/lideri. Sa incercam sa restauram normalitatea si cu multumiri pentru articolul scris.

    RăspundețiȘtergere