vineri, 2 octombrie 2009

JO2016 si geopolitica sportului

Am urmarit atent in ultima saptamana desfasurarea de forte pentru desemnarea orasului care va gazdui JO din 2016. Candidate: Rio de Janeiro, Chicago, Madrid si Tokio. Dupa modelul lui Tony Blair, care a mers sa-si sustina capitala pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 si victoria Londrei asupra competitoarelor, liderii celor patru tari care au trimis aplicatii au fost prezenti la Copenhaga, acolo unde sa decis cine va gazdui Olimpiada de peste 7 ani.

Obama a anuntat la inceputul saptamanii ca va merge si el, chiar daca initial era stabilit ca doar Michelle sa sustina cauza orasului lor, Chicago. Si totusi, presedintele american a ajuns in aceasta dupa-amiaza in Danemarca. La timp as spune pentru a-si "savura" infrangerea, caci Chicago a adunat cele mai putine voturi.

Lula, presedintele Braziliei a fost prezent, insotit de Pele, premierul nipon, la fel, regele Juan Carlos si regina Sophia, precum si Zapatero au fost si ei in Copenhaga. Madridul a intrat in finala, dar a castigat Rio de Janeiro.

Evident ca aceasta victorie trebuie citita si in cheie geo-politica si economica. Brazilia e o putere emergenta, anul trecut China a organizat Jocurile Olimpice. E un semn clar ca ierarhiile nu mai pot ramane aceleasi, ca si alte puteri conteaza.

Oricum, cele mai multe JO au fost organizate in Europa si America de Nord, fie ca vorbim despre JO de iarna sau de vara. America de Sud nu avea niciunul in palmares si cine ar fi fost mai potrivit decat Brazilia?

Analistii pe care i-am auzit pe BBC World si Bloomberg, canalele pe care le pot urmari aici, in Georgia, spun ca CIO va fi supus unor intense presiuni din cauza infrangerii rusinoase a orasului Chicago. Dar... the world is changing si nu de azi, ci de alaltaieri.

Un comentariu:

  1. am auzit o serie de comentarii ale presedintelui braziliei care zicea ca este o victorie a lumii a treia

    in perceptia mea, brazilia nu este nici pe departe o tara de mana a treia, iar in acest sens exista dovada pib-ului, brazilia fiind undeva pe locul 8-10, in functie de sursa; intradevar, exista si la ei populatie care nu o duce tocmai bine, insa in toate clasamentele (dpdv a pib) pe care le-am vazut surclaseaza, de exemplu, canada

    am mai auzit ca in america de sud nu se organizeaza nicio competitie majora, ceea ce e fals

    sa nu uitam ca din 18 turnee finale ale campionatului de fotbal, 6 au fost organizate in america de sud, iar din acestea unul a fost organizat in brazilia

    iar brazilia are, din 1978, mare premiu de formula 1, in fiecare an, fara intrerupere

    RăspundețiȘtergere