vineri, 23 octombrie 2009

Barroso II - ce se mai aude despre viitoarea Comisie

Informatiile sunt adunate din presa europeana, majoritatea din European Voice si EUobserver, din articole sau bloguri. Ceea ce este cert e ca lucrurile se misca la Bruxelles si ca toti au ambitii mari. Nici nu ma mai intreb noi ce facem.

  • Barroso ar trebui sa isi prezinte echipa la Consiliul European din 28-29 octombrie, ar trebui sa fie decis asupra ei. Eurodeputatii au fost avertizati sa fie pregatiti pentru doua zile intense de audieri in decembrie, audierile comisarilor si s-ar putea ca votul Parlamentului European asupra echipei sa fie dat abia in ianuarie. depind inca multe de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.
  • Germania va decide probabil in acest week end cine va fi comisarul european, in urma negocierilor crestin-democratilor cu liberalii, care urmeaza sa constituie coalitia de guvernare. Numele care se vechiculeaza pentru ocuparea postului de la Bruxelles este Elmar Brok. Brok e eurodeputat, a fost presedintele comisiei de politica externa si este foarte influent in PE. (sursa: EUobserver)
  • Austriecii s-ar fi decis si ei asupra reprezentantului in Comisie: Johannes Hahn, ministrul economiei. El ar fi persoana asupra careia s-ar fi ajuns la compromis in coalitia stangii cu dreapta de la Viena. Numai ca apare informatia ca Austria si-ar dori portofoliul cercetarii. Ce s-a intamplat cu agricultura si sustinerea nemtilor pentru obtinerea de catre Austria a agriculturii dorit si de noi, romanii? (sursa: EUobserver)
  • "To allow me to propose a properly balanced team to the Council and the European Parliament, I would therefore ask you all to see gender balance as a common goal and as a shared responsibility. I would therefore urge you to pay particular attention to the presence of women in the College…" - Pentru a-mi da posibilitatea de a propune o echipa echilibrata Consiliului si Parlamentului European, v-as ruga pe toti sa vedeti in echilibrul intre sexe un scop comun si o responsabilitate comuna. De aceea, v-as indemna sa acordati o atentie speciala prezentei femeilor in Colegiu. Este un fragment din scrisoarea trimisa de presedintele Barroso guvernelor statelor membre atunci cand a cerut nominalizarile pentru Comisie. Deci portughezul le transmite clar guvernelor: trimiteti/propuneti mai multe femei. (sursa: EUobserver)
  • Viviane Reding, luxemburgheza detinatoare a portofoliului telecomunicatiilor si societatii informationale, stie clar ca va mai prinde un mandat, insa de aceasta data se pare ca isi doreste un portofoliu mai mare. Pe cel al pietei interne, detinut acum de Irlanda. Si in campania ei in acest sens, a rostit un discurs saptamana trecuta la Viena despre relansarea pietei unice europene. (sursa: European Voice - EV)
  • Multe tari opteaza pentru mentinerea aceluiasi comisar, asa cum face Slovenia, cu Janez Potocnik, si Letonia, cu Andris Piebalgs. Si Androulla Vassiliou, din Cipru, va mai priunde un mandat, dar cel anterior n-a fost complet, ea inlocuindu-l acum un an pe Markos Kyprianou.
  • Berlusconi l-ar putea schimba pe Antonio Tajani, intrucat se pare ca ar avea nevoie de el in alegerile regionale. Inlocuitorul ar putea fi Roberto Formigioni, presedintele regiunii Lombardia.
  • Franta il va trimite in Colegiu, cel mai probabil, pe Michel Barnier si tinteste portofoliul pietei interne.
Intr-o postare viitoare despre dezbaterile privind viitorul presedinte al UE, controversa in ceea ce il priveste pe Blair si campania pentru ca o femeie, poate Tarja Halonnen sau Mary Robinson sa obtina acest post, in numele egalutatii de sanse intre barbati si femei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu